ADVERTISEMENT

geT buzy..That's Life~

preparing for talking on maternal mortality SEMINAR prepare PATIENT REPORT from GYNAE WARD preparing for EXAM nexT week OBSTETRIC AND GYNAECOLOGY (3paper + Bedside exam) MEDICINE (2 paper) RURAL HEALTH(2 paper) and URBAN HEALTh(2paper)...

DaY 2 in Krabi


COntinue thIs storY with ouR 2nD day...

Pagi2 yG kecoh2 neh, selepaS penaT kitOruNK berJaLAn2 wakTu mLm smlMnyer carik harge murah utK gie "one day tour island hoping" berakhir dgn beli dari kaunter hotel jew.. lagi murah pasal die sgt rapat ngan kitorunk.. "siew Sai" name pompuan kaunter tuh, troz die murah kn cikit dari harge biase... so sume urusan jual beli tempah pakwan yg uruskan, so die la kene turun naek bilik nak uruskn pagi2 tuh...


Berkecah btol pagi neh~ akibat bangon lambat..

so kitorunk pun amek tour neh dan tggu depan hotel jew, termasuk package ade perkhidmatan amek dan hantar~ gituh kn.. + island hoping ade 4 island + lunch +berbotol2 air mineral die kasik..harga die kalo sepatutnyer 450baht tp kitorunk dapat murah, 350baht jew..



tggu songtheaw neh.. then here we Go!!


9.00am- kitorunk tggu la kat bawah sbb die kate datang amek pkol 9, tp lambat stgh jam.. janji siam cam janji melayu.. haha
so kite diamek ngan "songtheaw" dan dibawa ke tepi pantai utk naek bot. bot neh bot tradisional "long-tail boat" kate nyer..

nampak x ade long tail blakang dier?? hehe

then weols naek la bot ala2 tongkang tuh.. ramai sgt tourist, then we meet the "singaporean".. actually dah perasan muke die time kitorunk jalan2 malam smlm tuh, sbb die usha2 smbil ketawe2 ngan wife dier after dengar kitorunk nyer conversation dalan bahse melayu time makan, pastuh nampk la die ketawe2 gossip gituh.. rupe cm melayu jew.. haih~


so the first island is poda island.. pulau neh la yg slalu nampak gamba die kalo korunk search krabi kt google.. batu die canthek kat tgh2 laut tuh, pastuh air neh jernih... swimming pun sbelah ikan2 jew..sgt best..

poda island...


the first island...Poda island..batu tuh is one of my obsession..
suke sangat..



Second island, lupe la name die, tp pulau nie unik die pasal
after tsunami 2004 tuh, die cam ade jalan utk melintas antara 2 pulau..
kat sini kitorunk dapat lunch bagai....

lpas pulau ke-2 neh, kite semua diturunkan dari boat untk snorkeling~ giler r canthek dalam air tuh, tp org singapore tuh cakap kalo trip yg ke phi-phi tuh lagik cantik compare ngan kt sni... tau la die dah g trip tuh, neway kitorunk akan ke trip tuh utk hari esknye yer~

neh pulau ke-4, phranang cave... actually neh tmpat santai2 jew, air
die xde la cantek mane, tp ade phranang cave~ ape tuh?
tmpat utk mendapat kesuburan... bole?

cam nelayan baru balek dari laut~ dah ptang dah neh...

4.30pm - kitorunk sampai dah kat tepi pantai.. so tros naek atas kemas2 troz kitorunk larik kn diri dari Ao-Nang troz ke krabi town, nak rase malam kat krabi town pulak.. so kami tggalkan aonang arituh sbb esok kami nak ke "phi-phi island" sbb usha2 harge lagik murah ke phi phi dari krabi town pasal ade terminal ferry kt sane.. so kitorunk pun troz gerak ke krabi town.. carik lagik hotel murah, then kami dapat motel... ok la dalam die harge die 320baht jew satu malam.. murah kn~
So aktiviti memalm neh just jalan2 around krabi town... smpai tgh mlm~


sunset kew??? ntah...

cam pnah nampak jew... haha

borong-borong...


Day 1 in Krabi

hahaha..ive been there for a long ago.. tp baru skarang nak update... buzy ler.

5.oopm - after asar kt kolej, miccha, feyo, pakwan n me start dah kuar jalan ke pintu gate kolej smbil mereka2 yg ade kt bawah tuh memerhatikan kami dengan pandangan pelik.. ye la bebudak medic neh mmg, ade bnde ckit2 pelik pun nk heboh, padehal x pelik pun.. so kitorunk start gerak ke kl sentral + beli2 barang kt bukit bintang + dinner around 9.00pm la kami tggu train yg nak ke hatyai tuh..

9.20pm- train dah sampai dah kt kl sentral, kitorunk pun naek la ngan laju nyew feeling2 komuter or LRT kn yg pintu ttbe ttp kalo lambat.. TIDAK yer.. tggu kt sane dalam train dalam sejam, pastuh pkol 10.45pm baru die nak gerak..hanjing giler.. yg kitorunk kt dalam, photoshoot je keje nyer...


Pakwan Miza Feyo Me

dalam train neh ok la..selesa pasal kitorunk pilih kelas yg ade bed..so bole la tido since siang tuh pnat sangat.. ngan my presentation pasal research data..pakwan ngan micha lak baru haneh exam..so mmg tido lelap troz..

around subuh tuh terjaga, solat dalam train jew coz ade surau.. pastuh best ler view kat area kedah gituh, matahari terbit ngan area sawah nyer..canthekkkk

11.00am- train sampai kt padang besar..rupe3nyer jam dah jadi lambat sejam ngan waktu kl.. pasal thailand mmg lambat sejam dari kl.. kt sini kene pass imegresen.. snang jew dan kejap..sementare tuh train tttbe hilang g tukar kepale train tuh..so die sambung masok thailand aroun 11.30am / 10.30am waktu thai... ngan kepale train tuh dah dituka kepade yg cap siam nyer...
during imegresen kt padang besar....
cam scary kn...haha

11.30am(ni convert waktu siam dah)- kitorunk smpai kt hatyai... feelin2 backpacker kn jalan2 sume orunk dok ikot tanye kitorunk offer memcam.. weols buat x paham jew... mati la cakap siam ngan kitorunk.. then pakwan lak nk beli buat allergic die ttbe mate die merah2... g pharmacy cm bangang... die dah la x paham, pastuh dok jual ubat2 kn..

dipenhydramine chloride - anti histamine... sume pkataan sebut tuh pun x paham2 gak.. kitab mane ntah dirujuk smpai leh bukak kedai ubat kn~ last kitorunk yg geledah ubat2 kt almari kedai die.. bole x??

12.00PM kami amek tuk-tuk ke bus station.. naek tuk-tuk kat dalam banda neh sume nyer die charge 20bath (RM2).. siot toL tuk-tuk tuh letak kami kt depaN kedai agency~ teros datang2 tarik kitorunk.. so terpakse naek bus ke krabi dgn harga 290bath... kalo beli kat dalam station bus tuh 218bath je... kitorunk ingatkn kt luar tuh mmg kaunter tiket..kn dah kena tipu..!

12.30pm --> 4.30pm dalam bus jew.... dah la di bukak lagu2 siam kn~ pening gak la kepala bile sampai krabi town.. kt sini kite sume nak kene naek tuk-tuk utk ke Ao-Nang lagik 20km lagik..


bus neh die lompat2 gak rupe nyer...tgk tuh leh
sampai phuket..

sampai2 kat station bus mmg rmai la orunk serbu2 nak offer tuk-tuk, taxi..then slamat la kitorunk diselamatkn oleh pompuan siam neh, die yg tunjuk kn ktne tmpat naek public tuk-tuk yg murah.. harga nye 60bath sorunk.. kalo yg laen tuh sume nak charge 100bath ok...


feyo siap tgh notes lagik xnk kene tipu!! see ade tv tau atas tuk-tuk..


Dalam tuk-tuk tuh ade couple from german, die pun on the way balek ao-nang...kitorunk pun borak2 ngan die pasal ao-nang as them concern we are too small in size... then die kate umur pakwan (17 y/o) micha and feyo (15y/o) smpai kt aku (13 y/o) motipppp muke ak cm budak2 sangat ke... hahaha neway deorunk sgt helpful siap bawak jumpe manager tourist die utk tolong kitorunk carik hotel murah.. kitorunk kn student..dah la datang time high season, pastuh tak book pape pun~ bole..

this is mr louise and mrs conney...



last2 bilik neh yg kitorunk dapat..satu bilik neh share 2 orunk, satu bilik
500 baht jew (RM50 jew)..murah dan meletop k dalam dier..air-
c0nd lagik.. TV dier ade lebih dari 50 channel, tp sume bahse siam..
hampeh tol...


6.30pm dah cm maghrib2 kitorunk pun kuar la dari bilik berjalan ke bandar smpai la malam pkol 11 gituh.. jalan2 cuci mata dan usha wat to do for the next day..




to BE CONTINUE...

aKu BunTu


nTaH papE ntah
ttBe raSe semaKin haRi semAkin BuntU
semaKin HarI semAkin xTaU ape naK buaT

nTah laa... sepaTuT nyer daH LasT PosTinG uTk taHun Neh
daH boLe waT macaM2 daH for preparation uTk exam...
neH cam xde PaPe lagikk...
xtaU la maNe siLap nyer???

PubLic HeaLth??? TeLuK inTan??? Krabi???

ntaH La sBB after thIs chronoLogy, ttbe jew jadi caM bdaK yg suPerb bodo...
serius..LasT posTing PAedriatic, surgery, medicine bagOs jew...
Lecturer pUn sayang time duLu tuh..but skanG neh.. lecturer tUh suruH terjun jew dari tingkat 11 hosp selayang tuh..mahu x mati kn~

ish..ish.,,ishhhh... dah La buzy, pastuh kelas banyak lak tuh, mane satu la ak nk kejar..
exam Lagik... patient lagik.. operation lagik... report lagik, ward round, seminar, case presentation...

iM so stressfuL wiTh thOse thinGs yg cam x Habes2 datang~ waaaaaaaaaaaa