ADVERTISEMENT

Happy New Year 2012

heLLo evelibadeee~
aku pun dah membiakkan lalang2 dan pkok2 menjalar kat blog aku nie~  dah lama tak menebas~ haha
aku pun duduk la pikir ape entry last untuk tahun nie kat blog aku sbagai penutup, tapi rata2 kita sama je bunyi nya aku duduk baca blog chawanna, john sume~ memang camtuh pun aku nak letak, tapi korang dah letak, siap tak bleh blah si john selain tempat baru yang die komen, kawan2 baru ko pun ko nak komen kan!!! haha

As a med student,in Year 1 & 2 - tahun ni tahun pecah kepala sebab buku bertimbun macam gunung.. pastu exam time year 2 tuh adalah exam campur dari year 1 nyer subject, which is ko study setahun pun takkan habes, on year tuh ni la exam sama ada korang layak tak nak masuk Clinical year nanti.

Clinical year pulak akan bermula dari year 3 sampai year 5. Year 3 memang sangat struggle, sebab 1st time ko masuk ward, 1st time buat ni buat tuh... tambah pulak exam setiap 2 bulan, takde cuti semester.. mak aii stress gile.. tapi bila naik year 4- ni la orang panggil honeymoon phase, aku pun taktau kenapa.. tapi memang year 4 ni rasa honeymoon sangat~ haha thats why 2011 aku adalah honeymoon period aku.. then lepas aku balek dari  NZ, terkebil2 macam balek dari honeymoon.. here you are, now in final year~ gulp gulp!! part ni dah jadi macam aku baru masuk 3rd year.. haha sangat struggle..


this is my non-stop journey, still a long way to go~ 

Masa year 1 ngan year 2 dulu pun aku ada plan nak ke China, tapi aku tak pergi, just adelah 4,5 orang yang proceed dengan plan itu..masa tuh mak aku still tak kasi aku pergi memane sendiri lagi.. tapi masa 2nd year aku ada beli ticket ke Bali, murah sangat masa tuh.. tapi tak jadi pergi jugak sebab H1N1 outbreak time tuh..

Thanks atas promo2 dari Pak Tony~ gigih aku travel during year 4/2011 nie~



Agaknya time 2010/2011 nie lah aku lanyak segala plan yang ada dalam kepala otak aku, dan tak sangka dengan bantuan dan sokongan kawan2 travelblog yang laen aku pun berjalan lah tak hingat dunia.. korang pun sbenarnya banyak memberi inspirasi.. haha (feeling2 memang award ke?)

So happy 2012 untuk korang semua, semoga 2012 korang akan bertambah baik dari 2011..
tp for sure 2012 nyer trip akan bertambah naik harganya~ PaK Tony dah naikkan airport tax!! haha

Hip Hip Hoooraaaaaay~


Hi semua, seronok ok gathering tetiba arituh, tapi masih ada lagi individu yang dalam jejak kasih tak jumpa2 lagi.. tapi takpe maybe next time ada masa kita lepak lagi.. Gamba? memang takde orang pun yang ambik gamba untuk hari tuh~ aku ada ambik gamba satu je..

Thanks kak Lily, kek ni superb best! haha (ni je gambar yang ade~ )

Sekarang ni aku dah ada hala tuju, woo baru dikurniakan hidayah kot tadi.. haha sekarang aku dah tahu hala tuju harap tak hilang arah tuju aku kali ni (ni pasal belajar ok!!)

Arituh masa gathering korang sibuk tanya2 aku pasal plan NZ aku tuh kan~ yup aku ke Neu Zeeland lagi bulan Mei nanti.. dan hari nie aku telah pun meng-confirmkan tarikh balek aku dari trip tersebut..
Tetiba masa nak beli tiket ni ramai pulak nak ikut, since dah ramai tuh boleh la kongsi duit buat road trip ye tak?
Jadi aku akan merajinkan diri untuk bertapa, aku pun takde plan ke mana2 pun dalam masa terdekat nie, cuma dalam tempoh 5 bulan nanti baru aku start semula trip aku~ wooo lame ni aku berhenti ye tak? tapi tak tahu lah tuh bergantung pada promosi2 semasa dari Pak Tony. kalau ada budget yang mencukupi aku pergi lah..


Berpandukan route map diatas:

  1. 25 May kami semua ber-6 akan bertolak ke Christchurch Penerbangan AAX jam 0840 dan tiba di CHC pada 1055pm. Waktu ni samalah macam mana aku pergi sana masa bulan 6 arituh, so memang tidur airport la jawabnya.
    26 May - 1 June aku plan untuk Campervan roadtrip kat south island, since arituh tak sempat cover west coast, so aku nak pi sana, dulu pun masa kat sana "jack" pernah cakap, dia suka sangat stay kat Greymouth.. so nak pi la nie kononnye.. plan roadtrip pun x siap lagi.. takpe la lame lagik trip nie~
  2. 2 June pulak kami akan fly dengan Jetstar ke Wellington pulak..kali ni tinggal kami ber-3 je sebab yang laen taknak lama kat sini.. its ok~ kalau tengok map nak pi auckland terus, tapi still disebabkan budget aku tukar route asal tuh! so dari Wellington ke Hasting..kat sini aku rasa maybe dah hampir pokai, jadi aku gunakan khidmat exchange job (sila klik) kat sini.. so bolehla aku dapat stay free kat north island ni.. kerja pun sehari dalam 2 jam je, still ada masa untuk merayau~ so aku prefer untuk stay kat Hasting berbanding Auckland, sebab aku nak duduk suasana kampung..acececeh
  3. Sepatutnya aku nak fly dari CHC-Melbourne, memandangkan budget tak cukup, aku cancel route ni. Jadi dari Auckland aku terus beli tiket Jetstar ke Sydney teruih!
  4. Kat Sydney pun aku buat kerja sama, aku akan stay kat sini jugak dalam seminggu, sebab nak buat exchange job ni mostly host nak minta helper stay untuk seminggu. Aku taktau la apa aku boleh buat lama2 tinggal kat Sydney ni, dah la area bandar besar, mcm borink hmmm
  5. Route terakhir ni pulak kemungkinan dalam 21 June sekali lagi aku gunakan Jetstar ke Gold Coast. kami akan stay sini pulak dalam 2,3 malam.. Boleh la menjenguk Movieworld, since kak Lily kata ada satu je kat dunia.. (berkobar2)..
  6. Route last ni pulak, route untuk balek ke KL semula, AAX tujuan Kuala Lumpur pada 24 June 2012. 
  7. Tambah lagi satu AA dari KL-JB..harap sempat kejar flight pukul 7 pagi dari LCCT~ 
ticket ni baru beli tadi, aku rasa ni la harge murah untuk dapatkan ticket one-way nie.. 

p/s So bagi sesape yang pernah post entry pasal tempat2 aku nak pergi ni bersiap sedialah dengan soklan2 aku nanti yer..! haha sekarang kene study la, doa2kan lah untuk aku yer, kalau sesape ada nak pi umrah tu sangat dialu-alukan tolong doakan daku ini.. hehe

p/s: Kak Elly, nanti time nak bersalin, kalau jumpa orang macam ni, bukan i tau~ haha 

Langkawi "Free and Easy" part 2


Malas gila aku nak menaip entry nie~ baru habes exam, dah 2 hari dah, tapi tetap aku malas gila nak menaip entry.. haha nk continue story Langkawi tuh, aku rasa part pergi tuh je yang lawak.. yang lain macam biasa jee. tuh yang aku malas nak menaip ni~ so aku gigihkan jugak untuk masukkan lagi satu entry ni, untuk letak guide je sesikit, tapi aku rasa semua korang dah sah2 tau pasal tempat ni, ye dak??

Kereta yang aku pandu tuh masuk ke simpang keluar Alor Setar (S) dalam pukul 730am macam tuh~ Tol kali ni ka-Ching$ RM11.40~ hah amik ni kakak aku dah ada duit tau~ no more syilling2 lagi~ *angkuh gila! haha

Dari plaza tol ni jalan dia tegak je sampai la ada satu traffic light lagi baru belok kiri. simple je jalan nak ke Jetty Kuala Kedah nu~ dalam on the way nak ke jetty aku teringat adik aku pernah cakap, kalo drive kat kedah ni ngantuk~ pasai apa? orang kat sini drive 40km/j~ serious aku tak bole blah, dengan tanpa segan silu.. aku dok je line kanan tuh~ akhirnya sampai jugak.. ada banyak area parking, mostly rate dalam RM10/24hours.. so aku letak sini pukul 8 camtuh aku ingat dia akan kira sampai 8 esok, rupanya tak yer, dia kate kalo dah sampai 12mlm consider satu hari.. so kalau pukul 8 pagi esok, kira dia charge 2 hari.. 24jam la sangat weh ko kira~

ekh ade campervan ok~ sapenye ntah!!

Dari tempat letak kereta ni aku menapak sikit ke Jetty~ sampai2 jetty, ferry 8.15am dah gerak, so terpaksa aku naik ferry yang seterusnya pukul 930am. sambil menunggu tuh kitorang g breakfast dulu~ aku suka breakfast kt kedai kopi kampung camnie~ haha atok2 sangat kan!


Nasi lemak ayam.. content dia nasi lemak +sambal + ayam potong dadu (ade ke?) sedihh!
Nak board ferry ni memang lembab gila, ramai orang lak tuh, ferry tuh bole sumbat ramai orang, 2 tingkat lagi. seat 4/4/4 pengsan tak? seat sempit pastu tegak semacam, tapi tetap aku duduk tido je dalam ferry tuh, tak kesah laa.. harga tiket RM23 one way..

Ferry tuh ambik masa dalam 1jam setengah.. adik aku datang ambik kat jetty~ rupanya opis dia pun area2 depan jetty tuh je~ so dia hantar kitorang balek rumah dulu sebab masing2 tak mandi lagi dan aku cam nak pitam penat gila~ so first hantar feyo ke rumah kawan perempuan dia~ dan aku lak lepak kat chalet dia.. Lepas zuhur baru kitotang kuar balek, motor pun disediakan jugak, keje aku mengePOW adik aku je kan...


Aktiviti merempit di pulau~ haha lepas lunch nak dekat pukul 2 camtuh baru lah aku gerak meninggalkan pekan kuah ni selepas dibriefing oleh adik aku tuh.. jalan kat sini simple je, make sure korang dapatkan map time kat jetty tuh.. dan depan jetty ni banyak je tour2 agency untuk activity2 kat sini.. tiket untuk semua benda ada jual kat sini, since aku nak naik cable car aku beli je terus tiket cable car dari sini. kos nya RM15.

berpandukan map aku tgk runway airport tepi jalan je, so sempat lah aktiviti biase aku ni, plane spotting~ agak bertuah sebab LIMA nak dekat time ni, banyak jet pesawat ni depart dari sini untuk practice, tuh abang tepi pagar tuh tak sakit ke telinga ko??? 
Pesawat Pak Tony pun nak beraksi jugak ke???
First dari pekan kuah aku pergi nak tengok Air Terjun Temurun, dalam gamba mak ai cantik je. tapi sampai xde rupa dalam gamba pun, sedih~ macam kemarau je, air langsung takde turun dari atas tuh.. time kat sini adalah omputih2 ni suggestkan pergi tengok air terjun telaha tujuh, dia kata kene naik part atas sekali.. cantik gila.. tapi bila sampai situ, track nak naik atas tuh bole menyebabkan hip dislocation.. haha memang kene menonggek naik atas tuh, dan kitorang naik setengah jalan je, terus pergi area cable car tuh~ hoho


Aku tengok kat tiket cable car nie dia tulis happy hour :5pm-7pm~ ke memang dia operate time ni je? bila sampai dengan bawak coupon yang dah dibeli dari luar, kene ke kaunter untuk tukar coupon tuh kepada kad~ time tukar ni akak ni kasik aku borang survey pulak, aisehhh aku benci betul nak menjawab soklan2 camni~ bila dah turun aku kasi balek borang survey tuh, jeng jeng aku dapat goodies bag pulak tuh dari company cable car nie, ok tak payah nak beli sourvenier dah~ haha





Lepas tuh kami melepak kat Harbour park berdekatan jugak dengan area cable car nie, since aku tengok gamba sunset kat sini cantik.. tuh aku lepak sambil mengeteh kat sini~ dan nak dekat pkul 8 camtuh baru aku sampai, adik aku bawak pergi night market ngan lepak2 lagi malam tuh kat area pantai Chennang.. ada rasa cam kat phuket sikit kat sini~ gagaga

Harbour Park
Mostly style2 makanan kat pasar malam ni banyak persamaan kalau korang kat night market krabi atau hatyai~ dan air teh ais sangat popular jual kat pasar malam.. kalau kat KL, JB jarang aku tengok orang jual teh ais camtuh kat pasar malam.

Keesokan harinya hari last kitorang, sebab ingat nak sambung je satu hari lagi, tapi bila pikir2 balek baek jangan carik pasal nak ponteng2 yer~ activity sepatutnya arini ke pantai chenang, airnie malang sikit sebab baru naik moto je gedebuk jatuh~ padahal tak jalan pun lagik.. adoi~ memang agak kelakar cara jatuh ni~ haha xpasal2 luka lutut aku. On the way ke Chenang tuh ada banyak Klinik Desa, ingat nak singgah amek gauze ngan saline sebab nak cuci.. since dulu aku ingat time aku posted kat Klinik Kesihatan Langkap, Teluk Intan. Pagi2 sampai klinik dah ada orang tunggu depan emergency room.. tengok2 rupenye budak jatuh basikal time nak pi sekolah~ lepas dressing luka dia, terus budak tuh g skola balek. tp kt klinik desa ni, aku masuk2 je semua cam pandang slack kat aku, ok la xpe, aku pi wat dressing sendiri je..

Rempit kecundang~ haha 
Pantai Chenang

 Dan tetiba tengah2 deal dengan orang kt tepi pantai ni, dengan nak pi island hopping bagai bush ttbe hujan yer, hujan ni lak memang tahap lebat nyer.. abang tu cakap, hujan kat langkawi ni tak lama pun, sekejap dalam 30 minit dah teduh~ tidak yer nak dekat 2 jam aku tunggu tak teduh2 jugak, dan aku nekad je bawak motor dalam hujan balek ke Kuah tuh sebab kitorang ingat nak ambik boat untuk island hopping dari sana, sebab nak jmat masa untuk siap2 balek terus ke kuala kedah petang tuh. tapi apakan daya tak sempat.. adoiii, next time datang lagi la untuk buat benda ni~
Duty free zone, kalau nak beli barang kat area pekan kuah ni la barang dia murah2 kalau compare dengan harga free duty tempat lain.
Dan petang aku menghabiskan duit aku untuk shopping coklat je.. then dalam pukul 5 camtuh aku balek ke kuala kedah. pukul 8 malam aku dah masuk highway untuk balek ke KL..
______________________________________________________________________




miscellaneous


Ada tak korang perasan iklan kat nuffnang pasal contest di atas~ haha bengong la aku ingat dulu betapa gigihnya aku join semua contest AA termasuk ada twitter contest airasia masa dia 1st promote route NZ. macam nak gila aku tunggu soalan tuh sampai pukul 4, pastu tetap tak menang~ cam hampeh je.. so aku tau kalau aku masuk pun contest ni belum tentu menang~ kan2!!! 

Tapi bila aku duduk menghadap advertisement ni, tuh yang aku teringat time dulu2 tuh~ ntah la.. Alhamdulillah dapat jugak harga murah masa time tuh.. malam ni sensorang aku duduk menatap balek gamba2 kt NZ.. haha (emo x~)

Sekarang aku rasa macam dah lost momentum untuk study~ aku tak tahu mana silapnya, mungkin sebab aku ada fail satu posting baru2 ni~ it seem like it ruin all my mood since i've never fail anything before.. it was so sad~ but whatever it is, i still cannot move on.. Exam is next week, how can i get back my momentum then~ dari Phuket, krabi, hatyai sampai la ke Langkawi tetiba last weekend, still i feel useless!!! 





Langkawi "Free and Easy" part 1

yup semua betul, Langkawi la destinasi weekend aku baru2 ni. tapi ni memang uneventful nyer plan~ tiba-tiba je gila sekejap rasa2 kami perlukan vacation~ padahal aku in the middle of symposium..


1/12/2011 dan 2/12/2011 telah diadakan symposium on update of acute medicine from Edinburgh, actually benda ni macam international nyer programe bukan semua pun boleh dapat masuk dewan kat Edinburgh tuh, so our Dean buat la acara streamyx online dari dewan kuliah kat kampus aku.. ramai jugak professor, specialist2 dari luar yang datang since nama Dean aku pun disebut secara live dari Edinburgh.. wah bangga.. cuma tak bestnya symposium ni ikut waktu kat Edinburgh, pagi kat sana, petang kat sini.. so event start pukul 5pm dan habes pukul 12.30am... untuk nak bagi lagi feeling2 kat Edinburgh time2 winter ni, air-cond nyer temperature tuh dia turunkan lagi bagi semua mengeletar memalam dalam lecuter hall. hari pertama aku survive, tapi TIDAK untuk hari ke-2, satu session je aku dalam tuh, pastu aku keluar..tujuan nye nak makan dengan Feyo (dia baru je sampai selepas posted kat Hosptal Teluk Intan) so kita keluar makan dan plan nak main boling..


Selepas makan kitorunk plan untuk dessert dan cancel untuk main boling sebab one of our friend cancel, xdpt join kitorunk.. dalam perjalanan nak ke Delicious kat Duo regency "tup tup" dapat message from my brother, adik aku ni die praktikal skang kat Langkawi, Dip Tourism Management.. so skang dia praktikal kat company kat Langkawi. Ok tetiba rasa nak g langkawi.. statement ni bunuh diri sikit sebab ni 1st time aku ngan Feyo pergi Langkawi sebab kitorunk memang tak pernah pergi~~ hahaha selepas dessert bincang pro and cons.. ok muktamad jom gerak sekarang... Gila tak!!

My Favorite dessert @ Delicious..

1st aku plan untuk naik bas je tak sanggup kot dari pagi ko aku kat hospital, after solat jumaat pun aku duduk kt hospital tuh, aku skarang posted kat ward orang bersalin.. adalah 2,3 patient MELETUP petang tuh, satu tuh pulak tak reti nak push~ last2 kene letupkan pakai vacumm (korang paham dak?) balek kampus pukul 5 terus masuk lecture hall sebab symposium dah start~ so memang aku tak larat nak drive berjam2 ke kedah nuh~ tapi apakan daya aku boleh pulak tersalah masuk highway kat duta nyer highway last2 keluar damansara~ last2 dah terlepas bas~ cam mana boleh sesat pun aku tak tahu.. last2 aku decide untuk drive je.. dan lagi satu masalah ATM dah tutup dik non oii. mane aku nak cekau duit untuk semua ni??? minyak?? tol??? chikedies??? hahaha

Dengan rasa berani dan gagahnya aku packing barang malam tuh terus masuk kereta dan pukul 1 aku gerak dari SHELL station Rawang selepas aku check segala benda kat kete tuh selamat untuk perjalanan ni.. duit ada sikit pastu selepas isi minyak memang jadi bertambah sikit.. ok kita gerak sekarang~ hopefully pagi sampai kuala kedah.. ada satu lagi jetty ke Langkawi iaitu dari kuala perlis, tapi jarak dia jauh sikit lah kalau nak ke kuala perlis tuh.. 

Banyak jugak aku berhenti rehat waktu2 malam nie.. sebab ngantok~ tapi bila berhenti tak tidur pun.. last2 kat Perhentian Sungai Perak baru aku dapat tidur.. tuh pun sekejap je~ nescafe dah bertin-tin aku minum... gagah x~ haha

1st stop at R&R Tapah (dalam keadaan bingung, ape benda aku buat tengah2 malam ni)

ATM maybank akan bukak balek pukul 6, aku tak tahu pulak PLUS akan terminate tol dia kat Plaza Tol Juru... amek kau dengan tak withdraw duit nyer~ aku confident kan diri untuk line-up kat tol tuh..sebab sebelum plaza tol ni xde hentian pun yang ada station minyak.. pastu memang aku tak tau la sini terminate nyer~ kalau tak mungkin aku akan tunggu smpai pukul 6 baru aku gerak.. 

Bila sampai depan tol~ $$kac-hing$$$ rm40.00, duit ada pada aku dan Feyo lepas korek2 wallet masing2 ada rm33 je~ camne nie~ x pernah dibuat orang ok begging tak tentu pasal pagi2 buta kat plaza tol plak tuh.. nak aku cakap aku besfren sammy vellu ke???

     "kak saya ada masalah sikit ni, cash tak cukup sebab tak withdraw duit, tak tau pulak ni tol paling    hujung~ kita nak ke alor setar ni"   

"hah tuh ade berapa tuh" sambil senyum2 pandang aku macam aku tengah buat lawak kat die pagi2 buta ni..!!!

      "ada rm33 je~ " aku betul2 ok, ni bukan main2..!! terus aku kasi dia..

"ok kejap" dia amek duit tuh terus angkat phone, taip2 pebenda tuh tetiba busy~ kan aku dah cakap aku bukan main2.. 

kat belakang tuh lori kereta semua dah hon-hon dah.. ok relax~ aku ambik balek wallet aku.. ntah macam mana ada terselit lagi seringgit.. terus aku panggil kakak tuh, ambik ni seringgit lagi (muka macam budak2 dapat duit raya ok) pastu tebal semacam je duit syilling ni.. aku dengan feyo sibuk pulak mengorek duit syilling dari masing2 last2 tak cukup 5 sen... hah amek ko RM39.95... fuhhh lega~ akak tuh pun lega!!! ok xpela 5 sen.. lepas kuar dari tol tuh mak aiiiii rasa lega..! Masing2 duduk ketawa tak berhenti macam orang gila~ jadah apalah pagi2 nie!!!!

Tapi akan ada lagi tol bila sampai ke Sungai Dua selepas simpang ke Penang nanti.. tapi time tuh dah ada ATM dah kat petrol station tepi2 jalan tuh... amek ko~ nak sangat buat kerja gila..rasakan!!!! tol ke-2 pulak dari Plaza Tol Sungai Dua exit kat Alor Setal (S) harganye RM11.40~ dan akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke Kedah... dalam masa 6jam..!

Akhirnya sampai~ macam2 hal..! tapi itulah kemanisan travel sebenarnya.. kan2~

Unplanned vacation~ "FREE & EASY"

Haiyoooo sekarang aku baru je balek dari weekend gateway~ penat gila nie, tapi pape pun aku kene get ready esok ada kelas.. memang niat nak sambung je holiday, tp apakan daya nak exam minggu depan, dah tuh attendance aku pun macam banyak dah "kosong" so aku tak berani nak buat pasal, kang ada kene bar dari exam..~ dengan tak pasal2 aku dan feyo (travel buddy category GILA-GILA) keluar dari kolej dengan plan asal nya untuk keluar makan, dan main Boling je... tu pun sebab seminggu dia posted kat hospital teluk intan, so ada lah sesikit "catch-up" story yang nak diborakkan~ So kita keluar malam tuh, pung pang pung pang... aik kemana?? ok nanti story, tapi planned ni datang secara tiba2, pastu yang best nyer vacation ni accomodation free, transportation untuk berjalan2 jugak ditaja~ we found another tempat "lepak" yang baru... haha

To Be Continue....

Berseronok sebentar~ yepiiii


i LOVE free duty~ walopun duit xde, nie je aku mampu kebas...!
pic1. Feyo and skuter free
pic 2,3 : motor free jugak~ vroom vrommm
pic 4: padah nye !!!!!!!!!!! 

Solo Backpacker - Day 6


Pagi ni aku bangun awal pagi semata-mata untuk dapatkan bas paling pagi untuk ke Hatyai. So pukul 7am aku dah siap untuk check-out dan deposit 300B dikembalikan. Banyak tuh deposit dia, pengsan! Aku kembali membawa diri sorang2 lagi sebab macam meriah pulak rasanya ada kawan2 time kat krabi, now back to the track~

Since aku tak tahu pukul berapa bas paling awal dari Krabi, sebab kalau tengok kat ticket bas Hatyai-Phuket dia ada jadual bila bas gerak, tapi Krabi ni dalam tengah2 camtu so kalau bas dari Phuket at 530am, aku rasa pukul 8 atau 9 camtuh lah kot bas sampai Krabi. dan hari ni hari sabtu, aku takut ramai pulak orang nak keluar dari sini, so aku kene jugak tercegat awal kat bus station. memang betul tekaan aku, aku sampai bus station, kaunter tiket pun tak bukak lagi.. memang tercegat depan kaunter tuh..

So my guessing was right, 1st bus around 830am camtuh... tapi bas 1st tuh mengalami accident, dang~ meremang bulu tengkuk aku dengar, sebab selama ni ingatkan jalanraya kat thailand ni sentiasa selamat.. amek ko macam2 benda masuk dalam kepala otak aku..

So aku kene naik bas sejam selepas tuh, pukul 930am camtuh dan akan sampai Hatyai around 2pm camtuh.. agak chaos sikit kat sini sebab memang betul orang sangat ramai hari ni kat bas station. tambah pulak ada satu trip bas dia cancel.. dan aku diserap naik dalam bas Phuket-Sg Kolok.. biar betul, kang ada aku masuk Kelantan kang~ tapi jangan risau sebab bas ni pun akan berhenti kat Hatyai. dan bila aku masuk bas tengok2 ramai gila orang berdiri. ada duduk atas lantai.. memang padat bas tuh~ wei takkan lah nak berdiri sampai Hatyai, tiket aku 1st class kot~
Sempat lagi tau makcik ni naek atas bas sesak2 nie jual ayam goreng~ super weh bau diee~

Tapi tak bolehlah hangin2 macam tuh sebab kene faham la situasi deorunk.. so aku relax je sebab pungguk aku pun dah kematu duduk lama2 kat bus station tuh.. konduktor bas tuh datang kat aku kapkukapkukapku menyembuq2~ suruh aku stay kat sebelah makcik seorang ni, aku just guessing maybe makcik ni dah nak turun, so bila dia turun aku ambil seat dia.. betul lah tuh maksud dia sebenarnya.. so aku dapatlah duduk selepas itu sampailah ke Hatyai..

Sampai kat Hatyai memang hajat aku nak ke Klonghae Floating Market. Aku dah banyak kali check kat internet, macam mana nak ke sana guna public transport, tapi aku pun taktahu mana nak amek minivan dia. So aku try tanya kat Information kaunter, tapi dia ni tak membantu sebab langguage barrier~ ok fine, aku keluar try tanya tuk-tuk atau motor taxi~ semua cekik darah, katanya jauh.. naik motor ke sana 300B, kalau naik tuk-tuk 400B.. pastu masing2 jenis bagi fixed price, macam kalau ko nak buat2 taknak, ko boleh dapat deal lagi murah ke~ deorang tetap tak layan.. maybe dalam hati dia "taknak sudah~ " kekwat x?

Sebab memang duit aku dah tak sampai paras hidung~ dan lagi satu hal nak ke kaunter bas untuk balek KL tuh pun aku dah loss direction.. nak ke sana naik motor pun dia nak charge sampai 50B.. ok thats it, sebab aku ingat rupa bentuk building (Lee Garden hotel) yang bertentangan dengan kaunter bas tuh.. so aku amik decision untuk jalan kaki je.. memang jauh sebenarnya.. berpeluh satu badan.. aku tahan motor taxi dan naik dari situ.. dia caj 30B~ aku rasa kalau tahan sendiri motor ni boleh dapat murah lagi agaknya.

Bila sampai2 kaunter tuh, selamat kakak kaunter ni boleh cakap melayu~ macam2la aku tanya dia. dia pun cakap memang susah dapat public transport nak ke Klonghae, memang kene naik tuk-tuk~ masalahnya pada aku sebab aku sorang, sakit kot nak bayar sampai 400B.. duit pun cukup2 makan je nie~ So that's it, mungkin takde rezeki lagi nak ke sana~ next time lah.. So aku menapak lah jalan2 area Pracipratat road nie, ada satu market dekat2 situ~ Kimyong market kot namanya~

Menapak sekitar Hatyai
Perut aku memang lapaq bebenar, bila petang skit banyaklah gerai2 tumbuh kat bawah Garden Hotel ni~ macam2 makanan ada, dan yang penting semua halal. memang ada tanda cop Halal~

Memang heaven juga makanan2 sini sebab banyak makanan ala-ala malaysia~

Dalam shopping complex Lee Garden hotel~ 

tadaaa duit tinggal 150B, dan segenggam duit syilling thai.. apa aku nak buat~ bas aku ke KL pukul 7mlm, so aku ada lagi dalam 3 jam camtuh~ mati kutu aku keluar masuk kedai2 kat sini.. tetiba niat nak ke Floating market tuh datang balek... hish boleh ke duit ciput ni? ok2 aku pun approach la satu uncle motor ni sebab dia dah angkat2 kepala ni menyapa aku..So aku pergi kat dia~ tapi langguage barrier pulak..adoii tetiba datang sorang uncle nie, dia ni pulak pemandu tuk-tuk:

Unc tuk-tuk: where are you want to go??
aku: i want to go to Klonghae, how much?
Unc Tuk-tuk: kita cakap melayu je la yer.. nak ke Klonghae naik tuk-tuklah 400B.. hantar pergi sana, tunggu kamu shopping2 satu jam, pastu balek sini semula~
aku: mahal tuh pakcik, duit saya kalau pakcik kasi dskaun 50% pun tetap tak cukup~ ko dah tau cakap melayu pun still harge ko nak cekik aku ke? (ni dialog dalaman yer~)

Uncle tuk-tuk nie memang nak amek kesempatan aku rasa, walaupun aku reject tuk-tuk dia, dia cakap kat uncle motor tuh suruh caj aku 250B~ aku taktau lah kalau dia nak amek komisyen dari pakcik motor tuh.. bila dia blah je~ aku datang balik kat pakcik motor tuh

sambil buat muka seposen: i have no money, i from phuket and krabi.. this is my last day here, im going back to KL this evening~ can u just take 150B, thats all i have~ please.. (macamlah pakcik ni paham ape yang aku cakap ni~)

pakcik moto: hundred fifty bath... ok2.. *sambil sign tangan suruh aku naik~

Masa ni macam nak jerit2 je atas motor~ 

Moral of the story berterus terang je lah kalau dah takde duit, haha perlu ke? generous people was everywhere.. hehe bila sampai kat Klonghae, agak jauh jugak masuk ke dalam tuh.. pakcik tuh buat sign suruh jalan2 pastu datang balik kat tempat dia letak motor, dia tunggu situ~ haha gembiranya hati aku, ntah apa yang gembira pun aku tak tahu..

Selain dari floating market, yang x floating pun ada jugak, maknanya market yang atas tanah la.. 

Meriah kat Klonghae floating market nie, dia hanya bukak dari 4pm smpai malam.. tak sure pukul berapa, banyak tuktuk bersidai kat sini.. kenapalah dia tak buat public transport kan kalau nak komersialkan tempat ni~ bas persiaran bernombor pendaftaran dari malaysia jugak banyak~ memang ramai makcik2 malaysia kat sini...



Aku sampai terus jamakkan solat yer dah penat jugak aku carik surau kat pekan Hatyai tak jumpa2.. hmmm aku round2 sekejap je takde lah sampai sejam, kesian pakcik motor tuh tunggu~ aku hanya dapat berbelanja dengan duit syilling aku je~ haha duit kertas ni nak buat bayar pakcik motor tuh, tapi banyak kau aku kumpul syilling~ habes aku korek2 dalam beg tuh.. setiap makanan dan minuman kat sini range harga dalam 20B-35B je, mahal2 takde~ aku pun dah kenyang, cukuplah just makan 2,3 benda2 ringan ni.. pastu beli air dalam tembikar.. ko makan mee tomyam kat sini pun dapat mangkuk tembikar.. agaknya ada kilang tembikar berdekatan kot.. selamba air pun banyak variety dengan bekas tembikar yang funky2 harga cuma 25B.. dan belikan satu lagi air untuk pakcik motor tercinta tuh~ ok banyak jugak kan rupenye syilling2 thai dalam beg aku.. ni lah jadinyer asal dapat duit syilling je masuk dalam beg, malas nak beratkan wallet.
Aku beli bentuk pasu~ nie bagi mak aku mesti macam2 bunga dia bubuh dalam tuh~ 
Ni kes dengki ke apa? tak baik tutup pintu rezeki orang~ haha 

Aku tergelak bila nampak benda ni~ sebab aku teringat kisah Kloanghae kat blog fatt~ So menang besar ke hari tuh fatt????
So aku sampai2 tuh pakcik tuh hantarkan aku balek ke tempat bas~ haha tercapai matlamat aku kat Hatyai~ bila dah sampai tuh aku confirm kan balek "hundred fifty bath right~" dan pakcik motor ni angguk sambil senyum je~ nampak sangat muka dia jujur.. pastu aku seluk lagi kocek seluar aku, ada lagi dalam 30B camtuh duit syilling, OK this bonus for your kindness!!! i loike~thunbs up! senyum je dia ntah paham entah tak.. haha licin terus duit aku.. cuma duit RM je tinggal, tuh pun tak seberapa, nanti mana tau malam2 lapar singgah memana boleh beli makanan..

Sepanjang aku duduk tunggu bas nie, aku tengok meriah betul orang keliling aku ni, semuanya yang tengah tunggu bas dengan aku nie orang siam yang nak masuk malaysia.. ada yang sedara mara sekampung hantar sedara dia, ada yang macam nak hantar anak pergi berperang~ ada mcm nak g honeymoon.. yang macam nak kawin lari atau baru balek dari kawin lari pun ade~ hah camne tuh??? adoiii memang happening aku tengok orang2 ramai kat sini.. dan yang paling best deorang ni semua tak kedekut dengan senyuman~ maybe deorang perasan aku bukan local kot..ooo aku nampak sorang budak ni muka dia serious macam kawan sekuliah aku.. haha mak dia duduk bagi pesanan2 agaknya: "sampai nanti tulis surat, jaga diri kat tempat orang blablabla" agaknye la..


Pukul 7pm bas ni jalan, ramainya orang kat tepi jalan tuh lambai2 tangan.. haha macam rasa dalam filem titanic pun ada since bas ni besar 2 tingkat kan~ haha bila aku dah lepas kaunter kat check-point thailand.. tiba2 ada sorang budak ni sapa aku dengan cakap thai.. fine~ memang deorang ingat aku orang siam jugak~ so aku pun says sorry i cant understand you~ selamat dia boleh cakap english sesikit.. dia tak tahu dah boleh naik bas ke since bas ada kat belakang kaunter check point tuh~ ni first time dia keluar dari thailand. first time masuk malaysia, so dia tak tahu.. so aku explain kat dia kene tunggu bas lepas kaunter dulu..

Dia perkenalkan nama dia "TAU" orang thai ni memang name sume sekerat2 je.. walaupun pelat akhirnya dia berjaya jugak sebut nama aku tuh~ haha syabas!! dia ni lah yang muka sebijik macam kawan sekuliah aku tuh yg mak dia dok pesan macam2 tuh, kan betul ak teka~ haha nampak sangat aku boring gila time tuh habes semua orang aku scan kan... haha dalam bas rupanya dia duduk selang sebaris je dengan aku.. bnyak lah benda dia tanya, tempat yang dia nak pergi.. dia ada tulis kat buku note dia, dia kata nak jumpa relative dia kat sini.. bila dia tunjuk kat aku, hah aku taktau la tempat ni..cam mane aku boleh tak tau ada tempat nama camnie kat KL, bunyi pun dah macam bunyi2 korea~ bdak ni biar betul.. ok fine, aku kene dapatkan bantuan kawan aku yang kerjanya duduk depan internet even time dia tengah keje.. haha sape ntah~

tapi bila dapat line balek, tengok2 kredit aku rm0.00~ ceit baru aku ingat pagi tadi bapak aku call punya la lama sebab aku kata aku balek Jumaat, dan dia call tak dapat2~ so kredit aku habes kene tolak jugak smpai kontang..!!! hmmmm memang aku blur teruslah apa nk buat dengan nama tempat pelik bunyinya camtuh~

Bas sampai kat Hentian puduraya awal subuh, nak dekat pukul 6 jugakla.. so turun2 aku tolong dulu bdak ni, sbb aku pun time kat negara dia macam2 orang tolong aku, so aku tolong la dia contact relative dia tuh.. dan relative dia suruh naik teksi pergi area southcity plaza kat serdang.. bdak ni memang fail btol mengeja~ so aku dapatkan dia teksi, dan habeslah kisah trip aku ni... Panjang gilo entry last nie kan~ hehe :-)

Dah alang2 tak jumpa surau, aku pergi terus masjid jamek. lepas subuh baru aku balek.. 

Sekian.

Solo Backpacker - Day 5


Hah bila tiba part tengah2 dan nak dekat finishing ni aku jadi superb malas dah~ haha tapi sebenarnya aku agak busy sedikit. so takpelah ada lagi 2 episode je la untuk finishing..
_________________________________________________________

Setelah masing-masing berborak2 cam nak gila semalam, macam2 jugak plan nak tuh nak nie hari nie, tapi pape pun aku bergerak sendiri je untuk pagi nie, since aku je yang bangun pagi2. deorunk semua pengsan agaknya.. so since dah bangun pagi2 tuh aku just blah dulu dengan plan sendiri, kalau sempat catch-up balek dengan deorang sbb petang tuh nak plan pergi Tiger-cave temple..

Since aku dah mention kat deorunk aku ke Ao Nang pagi tuh, so aku gerak je la dulu. Aku suka tau budaya omputih ni kalau misalnya kita nak bercakap time orang lain tengah tidur..kene pandai project suara bunyi2 angin cam cakap version dalam kelambu gituh sebab taknak ganggu orang lain tidur. korunk dapat bayangkan x cm mane? sbb pagi tuh aku tengah siap2, Lora terjaga nak ke toilet "you going now? remember we're going to temple this evening~" macam cakap versi dalam kelambu~ lagi satu, deorang jalan dengan penuh hati2, bukak laci pun cermat je kalau boleh taknak buat bunyi..

Sebab bukan apa, kalau aku bandingkan especially kat rumah aku nie, tak kira la orang tuh tidur ke tak~ deorunk nak ketawa berdekah2 ketawa syaitan tuh..kalau boleh nak ketawa sebelah telinga orang yang nak tidur ni.. suara masing2 dah la kalau berborak macam sorang cakap kat telinga kanan , sorang lagi telinga kiri.. maybe orang kita lack sikit pasal benda2 nie.. so AWAS korang jangan bawak perangai camtuh ok~

Untuk ke Ao Nang, mode pengangkutan yang paling murah adalah dengan menggunakan public tuk-tuk, yang aku mention colour putih tuh~ harga dari Krabi town ke Ao Nang 50B (before 6pm) 60B (after 6pm).. dan aku dahla menapak kaki ke tempat station tuk-tuk tuh.. rupa-rupanya dia lalu je depan hostel aku tuh.. boleh je tahan tepi jalan..

Inilah rupanya tuk-tuk yang aku maksudkan ataupun orang sni panggil "songtheaw"
Dalam 20 minit sampailah aku kat Ao Nang, its good to be back~ aku pernah stay sini masa 2009. masa tuh la first trip aku backpacking.. Lepas tahun 2009 terus penuh schedule aku dengan trip2 yang tak habis2 ni.. haha dan sebab apa aku nak datang sini lagi? sebab masa aku datang 1st time dulu aku ada wish untuk datang lagi sini. haha now im back~
Ao Nang, Krabi Thailand
Yang ni pulak, Nok Minimart, suka betul dengan perkataan nok kat sane~ haha aku tau ni mesti branch kedai2 Biqque jugak! haha

Ao Nang memanglah area tepi pantai tapi pantai kat sini biasa2 je, the main attraction semua kene connect dengan boat~ pergi lah sama ada area pulau2 kecil yang depan laut tuh ataupun ada area persisir pantai laen yang takde road connection.. but still kene naik boat jugak~

Ini area pesisir pantai Ao Nang, air memang biru, tapi pasir dia kureng sikit~ ada je orang mandi kat sini, tapi
tak semeriah kat Railay Beach

So buat apalah sensorunk kat tepi pantai ni? Actually aku nak cari kalau2 ada trip yang bersesuaian dengan budget aku untuk ke Koh Panyi. Memang ada tapi harga dia dah lari dari budget aku~ so aku skip la. mungkin rezeki akan datang~ Phi Phi ngan 4island tour aku dah pernah pergi dulu, so aku skip.. cuma 4 island tuh aku rasa macam nak pergi ke Poda Island je.. hmm bila jumpa boat transfer company  harga nak ke Poda Island ONLY 30B 300B compare dengan trip ke 4 pulau + food +snorkeling trip 35B  350B.. aku skip lah, nak g trip pun sensorung~ giler~ aku nak relax2 je kot! untuk trip ke phi phi harga dia 700B dari Ao Nang... nak ke Ao Phanga yang aku tanya tuh dapat paling murah pun750B..semua ni one day tour je..

So thats it. the famous long beach kat Ao Nang adalah Railay Beach.. so aku pergi sini je lah, masa aku sampai sini pun aku tak pernah lagi jejakkan kaki kat beach nie, aku beli boat transfer dari kaunter tepi laut ni dengan harga 20B 200B return.

Untuk boat transfer ni, orang ni dah cakap, kene penuhkan boat dalam 6 orang baru boleh jalan, selagi tak penuh dia taknak jalan.. so aku nampak bila dah ramai orang nak gerak, aku pun beli tiket tuh~ then here we go..

Beach ni memang cantik, pasir dia pun halus.. ada jugak hotel dan resort kat tempat nie, patutlah omputih ni bawak beg besar2 naik boat.. deorang stay sini rupanya. ada juga shopping street tp tak semeriah kat Phi Phi atau Ao Nang~ memang ramai orang sunbathing kat sini, aku just duduk bawah pokok, taknak kene panas.. by the same time boleh lah aku baca buku sikit2.. tapi tengok air tuh memang geram untuk mandi.. selamat aku ada bawak seluar, tuala semua.. hehe memang niat di hati!

Railay Beach, Krabi.
ada walking street untuk shopping sesikit~ 

Chips, Coke and juice -picnic sensorunk~ haha
there are many bar here to get some refreshment~ 
Dalam pukul 12 tghari aku dah tak boleh blah dengan panas dia.. nak lunch kt Ao Nang, so aku gerak lah pergi kt pier tuh.. So ni masalah besarnya bila hanya aku sorang je yang nak balek ke Ao Nang, orang lain mana ada nak balek dah.. aku duduk situ setengah jam jugak still takde orang jugak, syarat kan nak 6 baru dia gerak. Agaknya sebab aku dah buat muak seposen kat situ, adalah brader ni nak gerakkan boat dia hantar aku.. Baik hati dia~ tp pasal aku sorang membazir minyak boat dia.. haha cheers~ customer always right, bole?

Aku kembali bersiar2 kat kedai2 tepi pantai kat Ao Nang, dan singgah mana2 kedai untuk lunch.. Laparkan kalau dah berendam time2 panas camnie~ Lama juga aku lepak Ao Nang, nak dekat pukul 3 baru aku naik tuk-tuk balek ke Krabi town. macam dah lambat je aku rasa kalau nak ikut trip diorang, sbb bila aku sampai2 aku terus tertido sebab penat.. aku perasan pintu bilik bukak tutup..tapi memang aku penat sampai tak boleh bangun.. adoiii sorry guys~

Bila aku bangun2 hari pun dah senja dah.. so siap2kan diri pastu aku nak duduk makan pancake pisang tuh tepi sungai macam semalam.. hehe memang xde aktiviti langsung kan.. bila aku balek semula kat hostel roomate aku semua dah tersidai kat living room hostel , semua muka macam baru balek hiking.. apsal ni? at first aku apologize sbb tidur mati petang tadi~ Lora pulak start cerita azab dia pergi temple tuh.. almost 1300 stairs kene naik (aku dah terbayang batu caves) then got so many naughty monkey (ni aku terbayang ulu watu kat Bali) haha camtuh ke.. selamat aku tak pergi, kalau tak aku pengsan!! haha

Warung-warung sini semua muslim, ni area tepi sungai kat krabi town nie.. pancake pisang ada kat sini~ 
Dan mereka2 menyiapkan diri untuk keluar dinner malam nie, malam ni farewell untuk aku sebenarnya sebab aku dah nak chaow keesokan harinya~ haha touching tau!! (gedik) but time dinner malam ni memang funny gila, kitorunk main teka which part of the world does he/she from.. Igga dia kata boleh differentiate muka orang2 europe, cam mane ntah, bagi aku semua sama.. Lora pulak differentiate between North and south america, and canada vs ameriacan, ooo aku pulak excited? aku pulak confirm lah tak boleh nak differentiate orang2 asia tuh unless China and Indian.. lain semua mix~ haha nampak orang masuk kedai tuh, start guessing, pastu pergi kat deorunk.. buat2 friendly dan tanya~ bodo lah keje ni! haha

Food stall ni jugak kekal dari dulu sampai sekarang, tak berubah pun.  kami ke sini dulu sebelum pergi kedai makan.. tapi since aku tak sure apa yg jual kat kedai sana, so aku beli je pape dari sini sebab sini mostly yang jual muslim..