ADVERTISEMENT

BiG BanG in BAngkok II

all of us @siam station

sebeLom ni kan dah ade entry pasal Bangkok kn, plan nk tulis tp asyik postponed je smpai arinie... haha siyes dah x ingat, trip nie dah nak basi dah nk dekat setahun dah pun.. dalam entry aku bg korunk view pasal Grand Palace kt Bangkok.. Grand Palace nie cm tempat tinggalan sejarah jugak la.. nie semua bekas2 istana dan kuil utk orang Bangkok. datang la sini bace sejarah2 die. die ade letak dalam buku, ade lukis2 je kt dinding.. tp cm x logik je lukisan2 die.. dah la lucah.. haha

Ok seem kitorunk stay kt IM Fusion, dari sini dekat je nk dapat kan MRT, On Nutt station sebelah je.. disebabkan kitorunk nk naek train banyak kali, lagik jimat kalau beli One-say pass.. harga : 70 Bath





from On Nutt kitorunk naek skytrain nie smpai ke Saphan Taksin (refer gamba di atas).. baik2 yer sbb kome kne tuka train line yg laen kat siam station. kat Sapan taksin ni nanti bile dah turun dari station tuh terus la menapak ke jetty kt tepi sungai tuh utk naek bot.. nie la name die Sunga Chao Phrya.. mase belaja sejarah dulu pernah dengar rase nye name sungai ni, tp ak dah lupe la ape yg best nye sg nie? tp kt sini orang kt sini mmg banyak jugak la gune kn pengangkutan air nie.. sbb ade macam2 jenis boat.. pastuh ade banyak la station berhenti die.. Kagum...!!

dari skytrain station korunk kene jalan ke station boat pulak, sathorn.

peer.

sebab tuh la ak rase orang cakap bangkok ni cm gabungan modern ngan tradisional.. dari skytrain, subway, bus, teks, tuk tuk smpai la ade pengangkutan air skali.. meriah kan...

antara boat-boat yg ade:

:: Express Boat - Local Lines (No Flag)
run Monday-Friday from Wat Rajsingkorn to Nonthaburi during 06.00 am.-18.00 pm. and departure every 20 minutes; the fare range from 10 to 14 Baht.
:: Express Boat - (Orange Flag)
run daily from Wat Rajsingkorn to Nonthaburi during 05.50 am.-19.00 pm. and the fare 15 Baht.
:: Express Boat - (Yellow Flag)
run Monday-Friday from Sathorn to Nonthaburi ;and Ratburana (Big C) to Nonthaburi during 06.10 am.-19.30 pm. and the fare 20-29 Baht.
:: Express Boat - (Blue Flag)
run Monday-Friday from Sathorn(Taksin) to Nonthaburi(Pibul 3) during 07.00 am.-18.25 pm. and the fare 24-34 Baht.

utk ke grand palace, kene naek boat yg ade orange flag. boat die jenis panjang, pastu banyak seat die susun cam dalam bas.. siap ade konduktor nanti round2 cm dalam bus..





view dari dalam boat ne pun agak breathtaking jugak la sbb dari boat nie leh nampak banyak temple2 yg unik kat kiri kanan sungai nie.. cth nye:




aku tak ingat dah ape name station utk turun dari boat nie, tp yg ak perasan bile smpai jetty nie je cm rmai giler orang turun berduyun-duyun.. so kalo xtau korunk dah smpai ke belom, feel free to flow jee..haha

sawadikarp!!!

lepas smpai jetty nie dah x payah nak naek teksi ke tuk tuk, sbb dari sumber yg ak bace kalo korunk ikut deorunk nie sure korunk akan kne tipu dari segi entrance fees sume. so jgn dengar ckp org2 tepi2 tuh jalan je seconfident yg mungkin, cam ak cakap ikut je flow org ramai2 tuh.. and kt area nie pun better watch out pasal bole jadi mangsa pick pocket, sbb time kitorunk smpai sini one of us hampir kene seluk.. tp x berjaye, so die teros larik je.. yg x bole blah yg seluk tuh pompuan yg cm dah tua tua sikit.. terkejut ok!!!

and kt sini ade jual coconut aiskrim.. must try la aiskrim ni sbb bnyak gak orang review pasal aiskrim nie sure mmg sedap...!!!! nom nom nom..



Jalan je teros smpai korunk nampak entrance ke Grand Palace.. but bare in mind nie cm tmpat ibadah jugak utk org2 kt sini.. nk masok tmpat2 cmnie, kene tutup aurat gak.. jadi elak kan la pakai seluar pendek... kalo korunk gatal2 gak pkai seluar pendek or skirt pendek, kt sini nanti die kasik korunk pinjam seluar..

lawatan kanak2 malaysia.. haha


entrance fee Grand Palace ni 350Bath. nie termasok ngan entrance fees ade satu lagi
temple yg ade sleeping budha tuh... tmpat tuh pun cm jauh gak dari grand palace nie, tuh kene naek tuk tuk atau teksi.. tapi masok sini je dah x larat nak jalan, so kitorunk x pergi pun tgk sleeping budha tuh.. baek balek tido~ hahaha

kaunter jualan tiket..

kami berjaya dah masok.. dalam die kuning semua yer.. perpinar mate dibuat nyer.. dah la matahari terik time nie..

bersakan sangat ambek gamba dalam nie, sbb sume temple die cm unik giler.. pastu kaler lak shining2.. amboi~

tempat nie mmg sangat2 besar, memang berpeluh ketiak.. pastu bbdak nie semua tmpat yg pintu terbukak die nak masok.. jadi agak penat la nk turun naek turun naek tangga.. overall tempat cmnie pergi sekali cukup la.. sbb tuh la kitorunk x larat nk g temple yg lagi satu tuh.. teros kitorunk lari ke shopping complex jah~ hahaha

No comments: