ADVERTISEMENT

Hiking @ Gunung Senyum, Pahang

Hiking yang ni actually 2 tahun lepas mase tuh aku kat shah alam.. nie pun kawan aku yg beriya nak ajak.. dah la time nie fakulti aku pun ade programme cam buat camp2 bdak skola, lantak la ak x gie, aku ikot bbdak nie pergi pahang lagik best..



have a great time

programme nie cume stay satu malam je kt kaki gunung nie.. malam tuh berBBQ sakan la bbdak nie kat sini.. ade satu rumah tp x mcm rumah la.. maybe rumah tinggal kot.. tilam pun xde, tp katil bnyak... dengan gamble nye kitorunk tido kt sini.. tp area ni ramai orang camping.. cume kite je tido dalam rumah tuh, org laen pasang khemah kt luar..
berkumpul menghidupkan api untuk berpesta~





disebabkan ak ngan kawan ak sorunk ni dari course MBBS 220, tros kene jadi first aider.. pengsan yer nak bawak first aid kit tuh.. dah la berak, beso kedabak lak tuh.. adoi~

x rase ke first aid box tuh beso semacam je..

doctor in the jungle.. matila kene makan ghimau~ haha tp hutan ni banjir sbb smlm hujan lebat~ mmg sah malaysia nie hutan hujan tropika, bila hujan, banjir~ hahaha 1st time masok hutan banjir.. pelik sungguh...

ini adalah complaint utama pesakit2 dalam hutan.. bleeding x tentu pasal.. agak nye dalam otak ko pun berdarah skali agak nye.. padehal kene gigit pacat.. mmgla bleeding die x berhenti adik2 sume, pacat ade enzyme yg buat darah ko xleh nak coagulate.. same cam warfarin, heparin yg orang gune utk orang kene sakit jantung tuh~


weols gamba beramai2 before masok hutan, sume kaler hitam je, sure nyamok suke kejor nie..




jalan 2,3 tapak- bergambar.. gunung nie actually adalah gunung batu kapur.. so kene masok hutan nie naek smpai atas sikit, pastu dari situh jalan kt dalam batu kapur tuh.. dalam gua la maknenye, gelap, basah, licin.. mmg kalo jatuh sedap la terdudok atas batu.. sakit pungguk.. !




inilah contoh2 aksi stun yg ade, masok celah ni, celah tuh.. mmg xtahan la..tp dalam gua nie cantek gak la.. tp kene suluh la, mane nampak kan pandang camtuh je.. ko gile, ingat dalam gua tuh dah siap pasang spotlight? haha

gamba ni terang sbb camera ade flash.. hehe tp siyes tahan la mate ko, sakit ok bile time2 gelap kene snap kan.. so mate tuh kene adjust, nanti kuar kt gamba, stim je mate lu~

sarang ape tah agaknye.. huh



pendek kate i enjoy the journey, and the view was awesome.. feels the nature!

3 comments:

_aiza_ said...

en doc, nak tanyer..macm ner nak bhntikan darah akibat digigit pacat??

by.ya @ Traveller's Anatomy said...

teringat la pulak trip i pegi Gunung Senyum dulu.

andy nafiz said...

TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)
KHIDMAT GUIDE GUNUNG SENYUM BERLESEN
KHIDMAT MELIPUTI:
-Permit Pendakian
-Laporan Polis
-Khidmat guider berlesen
-kit perubatan (asas)
-walkie talkie
-explorasi gua

ANDY
017-9997790
Wahatasp/sms/call