ADVERTISEMENT

Jakarta Busway



TransJakarta merupakan salah satu pengangkutan awam kt jakarta.. sbenanye banyak je lagi bus yang ada kat jakarta, tp cuma Transjakarta nie je yang ade route tersendiri.. bermakne kalau naek bus nie kome xkan tersangkut dalam jem, xkan berhenti tepi2 jalan cam biase sbb die ade stasiun stasiun nyer yg tersendiri.. kire macam naek LRT la.. gituh~

nie contoh satu stasiun je, kalau korunk stay kt jalan jaksa, sini la stasiun paling dekat,"sarinah stasiun" kene menapak la ke sini, xpun leh je naek teksi atau bajaj ke sini...

nie lak stasiun dekat monumen nasional


Harge utk naek bus nie standard, x kire dekat atau jauh.. satu perjalanan dalam Rp3500... dan die murah sikit di luar opis hour, kalo x silap around Rp2000 je kot. overall service die until 11pm cmtuh~

Bus die banyak, so dont worry la xde bus ade... cume orang je kt sini terlebih ramai.. especially dekat stasiun stasiun utama yang ade interchange (wah mcm LRT btol dah ni kan)..kt situ la ramai sgt manusia, jadi elakkan la menggunakan busway nie lagik2 time orang balek keje... penuh weh~ dan ak tgk sume berebut2 nak dapatkan seat xkire la tua muda same je naek..

hah kalo kt KL time rmai2 berhimpit2 nie kan selalu nye ramai kn penyeluk saku.. lagik2 kt area tmpat naek bus kt pasar seni tuh, scary giler.. tp kt jakarta ak rase xyah risau sangat la.. ak tgk xde pun pick pocket nie kt sini, i mean x pernah la alami pape or nampak kt sini.. so ak rase orang jakarta nie ok2 kot.. yg indon2 datang KL neh bukan nyer sume dari jakarta kan.. kan kan?


nie busway nyer route, ade 8 line, stasion paling utama dan sesak adalah stasiun harmoni.. busway nie jugak menghubungkan terminal-terminal besar utk bus ekspress sama ada bas ke timur, selatan jakarta.. so dari situ korunk leh dapat kan bus ekspress cam nak ke jogja ke, bandung, surabaya...

No comments: