ADVERTISEMENT

Jakarta Trip

Here we come again!!!!

Jakarta is a capital city of indonesia, makhluk yg hidup kt jakarta nie rmai nak mampos~
bukan nk komen ape, cume deorunk nyer jurang pendapatan sgt jauh, mean yg kaya tersangat2 kaye, dan yg miskin x terkate sedih nyer...
after all kat sini banyak gak skyscapter.. bangunan2 deorunk x kurang hebat nyer.. xde mundur sangat..

for flight pergi cm biase la, dari LCCT. Airasia je yg termampu wat mase nie.. huhu



i just had this trip recently, but only this time i have a chance for make this entry.
and is still start the journey same like before, AK380 arrive at bendara Sokaerno Hatta at 800am WIB... this is oso only for our weekend trip..

kat jakarta nie we choose to stay kt Jalan Jaksa, disini sgt banyak budget hotel.. biase la sbb murah kan~

HOW to get here??
Ok untuk menjimat kan duit dari naik teksi, boleh je nak gi sini pkai bus dgn kene jalan kaki sikit...
outside the airport, ade kaunter tiket untuk bas DAMRI.. bas nie ade banyak route way die, untuk ke jalan jaksa sila naik bas yg ke GAMBIR.. harge nye dalam rp20k cmtuh..
dan die akan berhenti di station gambir...

nie la tempat beli tiket utk ke GAMBIR... tggu bus kt depan sini je...bus DAMRI tuh akan ade setiap 15mnt camtuh..

station gambir adalah station keretapi utama di jakarta.. dari sini bole la korunk beli tiket siap2 kalo korunk plan nak ke bandung, jogjakarta... dan dari sini dah boleh jalan kaki kalo korunk mempunyai kaki yg kuat dan semangat yg kental.. pasal apa? pasal kt jakarta nie sangat panas terik... mmg smpai kt hotel basah ketiak..

this is GAMBIR station.. bus ke airport naek turun kt sini...

nie menunjukan kedudukan antara gambir dan jalan jaksa (area bulan merah tuh)


ni la panduan pejalan kaki kalau nak ke jalan jaksa...

dari station nie untuk jalan kaki, die akan ambil mase dalam 10 minit cmtuh. dan ruang pejalan kaki kat jakarta nie sangat selesa, so rase nye x kesah kalo jalan kaki.
kalo korunk malas nak jalan kaki, kat sini ade banyak perkhidmatan teksi dan bajaj.. doeunk akan offer, ikut korunk la.. kalo jalan kaki kan kire exercise sikit, pasal kalo time travel nie pun bnyak sgt aktiviti makan, semue bende nak try kn~ haha
renung2 kn...

kat sebelah je dengan station GAMBIR nie, ade MOnumen NASional ataupun MONAS... alang2 kalo sampai sini pagi, kitorunk teros singgah je.. dan slamat cm waktu pagi so x panas sgt lagi... layan~~

Momumen Nasional Indonesia

kat sini die bersambung dngan muzium dan menara.. dua2 tempat ni memerlukan tiket yg berbeza... kene masok muzium dulu, lpas tuh baru jumpe kaunter utk naek ke puncak menara.. tp x mahal pun:
harga muzium - rp1500
harga naek menara- rp5000

dari sini la pintu masok die, kene masok bawah kolong tuh~ nanti terus jumpe pintu masok ke museum~ tmpat nie bertentangan dengan menara sbb die akan lalu bawah tanah dan terus keluar kt menara tuh nanti...

dari atas puncak nie boleh la tinjau2 area jakarta..

pemandangan dari menara MONAS

No comments: