ADVERTISEMENT

Hiking @ Gunung Nuang, Kajang

before ak citer pasal cerita terkini nie, ak nak habes kan dulu citer pasal gunung~ haha senang terus ak letak citer pasal gunung ni.. ni pun percutian dalam negara gak~ ranger2 tuh pun cam cekik darah gak.. dah la caj mahal, pastu die tinggal kan je kami dalam hutan tuh...baek xyah bayo kt korunk, buang duit fakulti aku jee...



actually yhis activities had been organized by Medical student Association (MESTA)UiTM.. so duit sume di sponsor sepenuh nye dari fakulti.. hehe my friend- nizam one of the orang dalam MESTA ni la yang mencadangkan ak sbagai one of the biro dalam activiti ni.. pening kepala ak, nk kne datang2 meeting bagai~ siot je ak xpernah pun join mane2 aktiviti fakulti..ttbe kali ni kene pakse~ tapi i take it as professional so i just join la.. haha free weh~ mau xnak kan!

ok this activity start pagi..ari sabtu.. dengan harapan ari ahad sume bole relax sehari sblom start kelas ari isnin.. jadi sblom subuh lagi kami sume gerak ke kaki gunung nuang di kajang, Selangor.. sempat la singgah solat subuh kat tepi jalan kat area kajang nie dari jalan menuju ke Gunung Nuang..

nampak tuh amaran kt depan tuh DILARANG MASUK.. degil lagik gi masok~~~

gunung Nuang ni merupakan puncak tertinggi kat dalam negeri Selangor..puncak die setinggi 1498m dari paras laut~



around 8.30am camtuh baru kitorunk start mendaki.. kalau nak diikutkan smpai ke kaki gunung, kt sini akan ada tanah rata sikit, name die "kem pacat" dalam pkol 12 tgh ari.. so pkol 12.30tghari camtuh kami akan gerak lak naek ke puncak gunung nuang dimana target sampai puncak pkol 3 petang..

antara jalan2 yang ditempuh waktu ni:












jauh ok mengharung jalan batu2, naek bukit tonggek-tonggek badan.. pkol 12 baru sampai kaki gunung jah~ dapat bayangkan x? haha tp mase on the way naek mmg bnyak kali berselisih dengan uncle2 pakcik2 tua yer.. gigih deorunk ni.. bila ak tnye uncle sorunk tuh, ko tau die jawab ape.. "uncle mmg suka naek gunung nie, selaen sini pakcik naek gunung -segala name gunung die sebut" pitam.. ko ingat orang tua2 ni x fitt? amboi ak baru 3 kali je naek gunung.. haha..dari konteks kesihatan, aktiviti2 cam ni mmg banyak membakar lemak yer sbb die senaman aerobik sikit.. meaning die bakar lemak badan secara konsistent.. gituh~

bila sampai kat kaki gunung @ kem pacat.. kat sini kitorunk makan la lunch yg dah dbungkus dari bawah tadi.. rmai jugak la yg nk dekat tahap pancit2 kat sini.. ade 2 orang dari group kitorunk yg btol2 surrender, die x larat dah nak naek.. jalan skit cramps, jalan sikit cramps..

oleh kerana rmai yg dah pancit, rmai la orang2 kt depan ak yg ak potong mase peringkat ke-2 noe..kat sini jalan2 die berubah tahap giler nyer.. kene panjat, kalo langkah2 tuh langkah yg bole rabak punyer~ haha tup tup pkol 3 camtuh ak smpai gak kt puncak~ orang no 3 tau smpai puncak.. harus la kan~ haha tp mmg pnat la.. kat atas puncak ni view mmg cantek.. tp lepas beberape minit ttbe hujan.. amek ko dah la sejuk yer udara kat atas nie.. rase cam kt genting tuh.. pastu hujan kabus bagai..mane ade kem pape.. siap la menggigil~ haha

dalam pkol 4 baru la sume yang naek selamat sampai.. lepak2 kejap sambil sembahyang jamak zuhur/asar.. pkol 5 baru gerak turun.. kadang2 rase kerja gila tau, ko naek tinggi2 lame2 pastu nanti ko kene turun balek.. lalu jalan same.. cam buang masa je kan~ kan bagus kalo kerajaan buatkan gelongsor ke~ haha heaven weh!!














so budget mase utk turun sepatutnye gerak pkol 4 dan maybe sampai kat bawah sane pkol 8/9mlm.. tp condition jalan dah laen. sbb hujan tuh, habeh sume lecak licin jadi nye.. dengan gelap nyer lagi.. ak ngan kawan2 ak nie jalan kt belakang2 jew.. tp dsebabkan keadaan ttbe berubah jadi kronik.. bbdak depan2 tuh sume dah pancit.. mostly perempuan la kt depan.. habes la kitorunk kt belakang ni jadi tersekat2 bila jalan.. then ak ngan kawan ak sorunk ni terpaksa la kedepan tgk2 kan bbdak pompuan nie..



nak tau camne deorunk turun, maen duduk gelongsor je rupenye atas tanah tuh.. habes sume poko2 kayu2 die sapu skali.. seronok gak la ak tgk masing2.. deorunk dah x larat dah nak jalan.. ade tuh gelongsor-gelongsor pastu gedebuk jatuh masok lubang.. habes la tulang cocyx terhentak.. x berjalan pastuh.. haha tp sbb dimotivate kan lame2 bdak yg malang ni cuba jugak bangun dan try utk jalan.. bagus2!

dan lepas tuh group yg beso ni pulak berubah jadi 3 group.. group depan dah hilang, dah smpai agaknye.. ni group yg jalan x tgk orang belakang~ ak lak terperangkap kt tengah2.. pastu ade lagi satu group yg rmai sgt orang injured kt belakang sekali..

dalam gelap tuh meraba je la jalan kt hutan.. pkol 2 pagi baru la sampai kt kaki gunung.. OMG perbezaan masa yg ketara disitu! ak dgn kaki sakit + ngantok + lapar.. sabau je la teman!

but still group yg depan tuh dah gerak turun dulu~ yg group ak ni lak kene tggu yg belakang tuh.. so dapat la rehat kejap.. kat area kaki gunung ni rmai je orang camping.. and deorunk willing to help sesape je yg sesat.. so baru ak tau mmg budaya orang hiking camni.. habes die kuar kan meggi, buatkan hot chocolate ok utk kitorunk.. oowh group yg tolong aku ngan kawan2 aku ni rupenye die pun budak UiTM shah alam gak.. bbdak fakulti engineering.. lame gak la lepak berborak dengan deorunk ni.. thanks sangat2 la tolong kitorunk..mmg ak xkan lupekan jasa korunk.. harap jumpe korunk bile ak g shah alam nanti~

pkol 4 pagi, orang laen tgh sedap tidur..kitorunk lak baru nak bertolak turun dari kaki gunung.. 4 jam ok nak turun lagi nie.. mmg ak jalan2 smpai tertiba jatuh terduduk sbb ngantok.. jalan punye jalan.. sambil berhenti sembahyang subuh kejap dalm hutan tuh.. kaki memang kejang giler, nak duduk tahiyad mmg xbole la ak cakap.. kejang habes~

pkol 8 baru la ak nampak pintu gerbang masok hutan nie.. ape lagi.. memang ak menjerit la gumbira.. gila x trip nie.. non-stop yer berjalan dari 8 pagi smpai 8 pagi esok nyer~ pengsan!!!

No comments: