ADVERTISEMENT

Pulau Perhentian Part 1

Arituh kan sebelum cuti banyak sangat pikirkan nak ke sini la kejap nak kesana.. orang laen sibuk pikir pasal exam, yg ko ni sibuk pikir after exam jah~ EXAM??? i hope it went well la... sbb dapat specialist yg ok time tuh~ harap2 die luluskan.. haha

OK this is after exam nyer trip.. exam aku ari Jumaat tuh, pkol 9am camtuh kalo x silap.. mase malam tuh lepas maghrib kitorunk gerak dari selayang..

trip kali ni disertai oleh 13 orang course-mate ak.. rase last trip beramai-ramai ni mase 3 tahun lepas kot.. tuh pun g sunway je~ haha so ade 3 kenderaan yg perlu dipandu untk mengisi penumpang2 dan barang2 makanan penumpang ni sume~ mmg bnyak la barang makanan yg dibawak sbb nak jimat kan~ nak masak sendiri je kt sane..



so ade 5 driver kesemuanye, mmg rase2 nyer 13 orang ni sume ade license utk drive, tp 5 orang je yg deorunk btol2 nak drive pasal ade orang mmg ade license, tp praktikal nye korunk~ so bimbang la kott...

ak pun dipaksa jadi co-driver.. sbb malam masih muda, jadi ak la yg drive dulu.. smpai ke cheratig kot, baru ak suruh tuka~ sbb dah pkol 2 camtuh..x larat dah nak tido~ haha

kereta lagi satu lak just apek je yg drive~ sbb dalam kete die sume tuh cm x confident nk drive.. gigih jugak mamat cina ni drive sorang2..

kereta lagi satu lak, MPV mamat die drive dibantu oleh Nizam.. mamat pun bawak yg first turn jugak.. then nizam sambung time kt Cherating..

kitorunk sampai area Besut dalam pkol 6 camtuh, betul2 waktu azan Subuh.. memang kitorunk terus g Masjid, sbb nak tumpang tidur sekejap.. tp sampai2 dah Subuh, berani ko tidur~

banyak jugak rase nyer tempat kitorunk berhenti-henti.. berhenti makan kat sebelah R&R Genting Sepah, x ingat la name R&R die. pastu singgah Cherating (tuang minyak), Rantau Abang (tuang minyak gak) dengan tukar tayar kete sebab taar kete pecah.. selamat time tuh ijat yang drive, bukan aku~


Tayar kerete yang pecah~ Alhamdulillah takde pape yang serius berlaku..


mechanic sampai~ hoho bagus la reramai, senang keje? aku?? aku tolong pegang torch je.. haha

yang laen bergambar kenangan kate nyer~ wateva sangattt~

haha pastuh once again berhenti kat kuala terengganu, ttbe nizam lapar nak makan.. sbb die driver kan, terpakse la orang laen ikut.. kat sini ak xpaham btol tgk pompaun2 nie dressing.. boss dengan pekerja die same je.. pakai tudung tau, tp baju ketat2 paras lengan je cm dari jauh nampak sleeveless.. x gile ke?? tp tetap pakai tudung... adoi~


Good Morning~


Lepas solat subuh matahari dah naek camtu baru la kite gerak ke Jeti Besut.. sebelum tuh singgah makan lagi a.k.a breakfast.. bnyak kedai jual bfast tepi2 jalan nie, tp sume nyer big breakfast yer, makan nasi berlauk bagai.. mmg orang sini makan cmni la pepagi, yang paling kagum sekali nasi lauk ayam+sayur RM2.50.. xdpt ok kt KL..

Lepas makan tuh sampai la kami ke jeti besut... baru je belok area jeti terus banyak motor2 kejar kitorunk, ingat kan rempit..tp tua-tua je sume.. rupe2 nyer deorunk nk tnye dan offer naek boat2 deorunk..



ok kalo nak diikutkan naek boat kalo beli over the counter harge die RM75 pp. boat ni akan hantar dan amek time nak balek nanti, mean return tix laa.. tp ngan orang2 kat luar nie, dapat harge rm45 sorunk.. murah ckit la kan~ then deorunk jugak la yang manage utk jaga kereta kitorunk, bayar parking laen yer.

nie la area parking die.. parking kt umah orang yer sbenanye.. mmg banyak kete park kt sini..


Parking: RM5/day

sambil jalan2 tuh ak pun dok borak2 ngan pakcik2 ni since kitorunk dah book chalet, tp x book activities.. activities biasenye kene discuss ngan pihak chalet, tp ko tau la harge pulau kan, mahal!!!

so bincang punye bincang terus die bawak kitorunk kt office agency die.. sbenanye deorunk pun ade chalet sendiri, tp mmg selalu penuh kate nyer. pasal activities lak die boleh tolong aturkan untk kitorunk.. xyah join yg chalet nyer.. sbb serius memang mahal weh kalo kt chalet tuh~ kitorunk pun mnyesal jugak la g book bilik kt chalet tuh..

so habes berbincang.. dengan konsider kitorunk ni 13 orang, terus muat2 je satu boat..

suppose harge biase :

boat transfer - RM75
One-day Perhentian trip - RM60
One-day Redang trip - RM90

tp together gether ni sume weols dapat dengan harge RM170 pp.. janji mulut kene manis~ haha so terus cover the whole trip nyer activities..

OK DEAL~ kitorunk amek offer tuh dan terus la angkat barang ke jeti.. bnyak kan barang2 weols.. elak boat tenggelam je~ haha

pakcik belakang tuh pun nak pose masok gamba skali kan~

To be continue..

No comments: