ADVERTISEMENT

Pulau Perhentian Part 2

Untuk maklumat, dekat area jetty xde ATM, die ade kat area pekan, kalo nak gie pakcik2 moto tadi willing nak hanta.. so xyah susah2 kuarkan kete.. semua dah ready tetibe ade lak yang nak g ATM.. adoii~

tp kejap je setle, abang boat pun x sampai lagi.. so kene tggu dule kat jetty.. bila boat sampai semua masok dalam boat tuh.. mostly rmai yang malas nak langkah2 rmai dok depan..



akibat nye: boat tuh melompat2 kt tgh2 laut.. mmg x senang dudok langsung. ak rase cam nak teralih tulang belakang aku nie.. so take note, len kali jgn nak duduk depan sangat la~

boat dari jeti besut ke pulau perhentian ni amek mase dalam 30 minit camtuh kot.. ade yer yang sempat tido dalam boat walopun terlompat2... haha


nyenyak kan tido..


bila nk dekat sampai tgk awan cam dah gelap.. habes la trip ni kalo hujan, nak wat ape je kan.. sbb sblom ni pun dah check jangkaan cuaca, kate nyer hari-hari cerah kat pulau ni.. Hopefully laa..




ni klinik kesihatan kalo x silap aku.. terus one of my friend berangan nak mintak MO kt sini~ haha


then boat ni terus drop kan kami dekat depan chalet kitorunk. kebanyakan chalet mmg letak kat tepi pantai.. die mmg gunakan perkhidmatan pengangkutan laut je kt sini.. no road access.. ade taxi, tp name die water taxi~

chalet nie name nye "watercolour resort".. xtau la brand buncho ke ape, tp mmg mahal weh kat sini, die marah sbb kami amek 2 bilik besar, dan selit2 orang.. die only permit one person per bed.. xde tambah2 orang.. bole?? but kitorunk bayar extra je kat deorunk sbb malas la nak banyak2 bilik, nanti mesti ade yang buat hal sendiri x campur plak nanti!



upon arrival kitorunk turun berduyun2 ni mmg menarik perhatian sgt kot.. semua orang nak pandang2! motif~

tp waktu sampai tuh blom pkol 12, so orang x check-out lagik.. but kitorunk tggalkan jew barang kat kaunter sbb kitorunk ade one-day trip. sentap kot orang chalet nie sbb kitorunk x amek trip dari chalet deorunk, tp mmg kitorunk dah usha, harge chalet nie mmg mahal.. lantak laa...


weOLs ready untuk terjun laut.. hoho


so lepas letak beg, sume orang tuka baju siap2 for our day trip.. first sekali snorkeling. kat mane ntah die campak kitorunk.. kat sini choral sume banyak.. ikan die colorful...

Next tengok penyu.. btol mmg ade penyu yang berenang renang yer.. laju ok binatang ni dalam air... bila nampak je semua orang akan kejar bende ni.. mmg penat gak la mase nie sbb penyu tuh sure lari2.. laju lak tuh.. first time gak la ak nampak penyu time nie~ haha

Next, g tgk shark.. serius btol shark ok.. tp mmg shark ni x makan orang kot.. maybe die vegie kot.. haha mase ak turun tuh abang boat tuh dah tunjuk2.. ops btol ade shark, nampak sekor je.. tp ttbe ak tgk bawah ak ade 3 ekot tgh pusing2.. tuh mg meremang ak tgk, buat nye die pandang atas, terus je terkam aku kang.. hish scary~ haha tp xde pape pun..

lepas shark, weols heading to perkampungan nelayan.. kat sini of cos makan2 ler, makan xde la mahal sgt.. biase2 je kt sini, sbb area kampung kan.. masakan die sedap giler.. ke sbb semua orang tgh lapo.. tp serius sedap sgt~ makan kt chalet sure la mahal.. kat sini pun ade surau sekali.. bawak la kain dalam beg sbb bole sggah solat dulu kat sini before continue trip..


berhenti sebentar..




kat sini air die mmg biru.. bole wat photoshoot jap~ hoho


bruno mars n me.. haha


sakan kan.. ok dah2!

habes settle semua, kitorunk sambung trip.. tp this time ade la 3,4 orang yg ttbe xnak join.. sbb pening la, xtido la la, mabuk laut la bagai.. ok FINE, deorunk terus naek chalet dulu.. so kene la angkat2 barang kitorunk.. check in kan dulu sume.. yang laen terus kan trip.. dah bayar kot~ xkan nak membazir camtuh je kan..

next trip ade trip snorkeling lagi.. tp semua dah boring snorkeling.. tempat ni plak ade light house.. ttbe kitrunk panjat light house then terjun.. terus rmai giler orang ikut.. dgn mat salleh mat salleh skali same naek.. yg xtahan nyer kitorunk light2 je jump dari 2nd level.. deorunk ade yer naek atas sekali.. yg 2nd level tuh pun dah macam nak tercabut jantung aku.. adoi~


kami memulakan aksi~


aksi mamat..


ni plak time orang dah ramai join kitorunk~ meriah jadi nyer

ko tgk tuh, sentap tak pompuan mat salleh ni naek tinggi2~ adoi! (sorry gamba x clear, sensored ok!)


then dah waktu petang camtuh kite turun kt beach.. cantik beach ni, nak snorkeling bole, sbb sini ade baby shark.. nemo pun ade.. ngan dory~ haha




dari berbelas2 orang tggal ni je..


nak berjemur, maen pasir pun bole.. cantik gak view sunset kat sini.. dalam pkol 6 tuh baru la kitorunk dihantar balek...

nie pulak menunggu sunset kat tepi chalet... sure penat giler.. memang malam pkol 9 ak dah tido, sbb yg smlm tuh ak tido sejam je kot.. hutang tido perlu di bayar!!! harus~

No comments: