ADVERTISEMENT

VISA to China

seperti mane yang aku pernah bagitau aku akan ke China kan.. memang dah gie pun, dah balek dah nie.. alhamdulillah sume nyer selamat. x sesat barat pun kat sane walopun miscommunication skejap kat sane, dgn orang sume x paham ape yang dicarutkan.. akhir nyer dapat naek flight balek dgn selamat~

sebelom masok ke China uols sume perlukan VISA.. sbb negara ni x co-team sgt kot ngan negara kite~ haha tp actually kalo tgk list harge, rase negara kite je chrage die paling murah.. co-team jugak la kot...kang ak explain pasal harge ok~ ni nak kongsi maklumat camne uols leh dapatkan Visa nie..

1) Lokasi
apllication boleh dilakukan di Tingkat 2, OSK tower ( Bank Of China), Ampang Park, Kuala Lumpur. Nak senang naek je train LRT aliran Gombak turun kat Station Ampang Park.. pastu make sure ikut arahan yang betul mase kuar dari gate LRT station tuh nanti kang ttbe korunk kuar area bertentangan pulak ngan OSK tower, dah kene turun bawah balek...

gune la google map ok kalo nak details lagik~



2) Camne nak buat application.?
nanti sampai2 terus naek tingkat 2, kat pintu masok tuh akan ade orang guide, cakap je nak ape.. kalo setakat datang carik pasal, baek balek je.. kang die bawak kongsi gelap hentam ko baru tau..

so firstly isi la borang.. kalo nak senang amek la borang secara online klik sini pastu klik kat eForm.
korunk print siap2 isi siap2 dari rumah. pastu die akan mintak satu gamba berukuran passport. kalo xde gam xpe, bawak je, nanti die gamkan~ so sampai2 terus tunjuk kat die, amek no terus tunggu je no dipanngil.. xyah terkial kial nak isi.. tp serius system die effective, tak tunggu lame pun...

3)Bayaran
Bayaran bergantung kepada jumlah entry korunk ke tanah besar China kecuali Hong Kong/ Macau. So sebelum plan travel better korunk plan bebaek la perjalanan korunk tuh. single entry bermakna masok ke tanah besar china, pastu x kisah la nak kuar kat Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzen ke ape.. nak kuar masuk Hong Kong atau Macau pun boleh. single entry ni sah lakunya dalam masa 30 hari selepas tarikh korunk start menampal VISA dalam passport korunk.

tp biler korunk misalnya masok China cthnye turun di Guangzhou pastu pergi trip ke Hong Kong, pastu masuk semula ke China sebab flight naek dari shenzen ke, atau saja2 nak menular ke Shanghai or Beijing. Makne nyer korunk dah bukan single entry lagi.. sebab nyer dah dikire keluar dari Tanah Besar sebab korunk ke Hong Kong.. bayaran die semak la kat bawah ni..untuk double entry xtau la aku bape lame sah laku visa tuh.. tp kalo trip berulang2 bebas kuar masuk nyer, sah laku dalam 6 bulan..

harge jugak depends kepada jenis perkhidmatan yang disediakn, normally apllication ni amek mase dalam 3 hari untuk siap. jadi hari ke-3 kene datang balek tempat ni untuk buat pungutan. jika korunk rase xsempat, nak buat express la katenyer, bole je.. tp caj yang laen akan dikenakan..

gamba ni x clear sangat~ beso kan la yer kalo nak clear~

Jumlah pembayaran bergantung pada permintaan anda:

jumlah entry ataupun Fi Visa + Fi Perkhidmatan

Bermakne jika anda pilih single entry dan nak tunggu sehingga 3 hari:

RM 30 + RM 28 = RM 58

owh bayar nyer di kaunter yang laen.. nanti kene tunggu no dipanggil sekali lagi.. lepas bayar nanti kuar la resit untuk korunk.. mase ni jugak die akan amek passport kite untuk percetakan VISA dalam passport tuh.. lepas 3 hari nanti leh datang pungut.

tuh dia resit die.. tgk name ak pun die eja salah~

ini merupakan ringkasan nyer~ tp pemalas sangat gamba nie.. malas nak masok scanner~ hoho

1 comment:

Nickunpai said...

Bang, please update. Nak buat China visa, dia dah pindah kat Hampshire Residences:

Hampshire Residences Level 5, 114-116, Jalan Mayang, Hampshire Park, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Harga pun dah lain.

Nickhunpai
Tripvisa.my