ADVERTISEMENT

New Zealand Trip- Day 1 (KUL-CHC)

at last trip yang dah dirancang2, disebut2 dan di jelous2 oleh sume orang dah tiba..
we bought this ticket since the 1st promotion kt AirAsia.. tuh je yang termampu.. ade smpai bangun pepagi pasal takot terlepas peluang ni.. akhir nye... !!!




trip ni kami pilih bermula pada ari ahad.. sebab xde flight utk ari sabtu.. ari jumaat takot one of us x habes exam lagi..ye la tau minggu tuh je exam, tp jadual exam xtau lagik ade paper ke x.. buat nyer ade paper~ jawab! tp sbenanye bole je kalo nak g ari jumaat tuh, sbb sume dah habes paper mase tuh.. tp xpela~

ari ahad kami pun bertolakla dengan segla beban dibawa dari malaysia.. bnyak jugak barang ak shopping untuk buat bekalan kat sane.. selagi barang tuh dalam commercial packaging xde masalah untuk di bawa masok.. jangan bawak beras yg beli pakai timbang2 tuh,,tuh sure x bole.. tp ade je yang lepas bawak bawang, chili timbang bagai mase immigration check-up kt sane.. pekerja2 die sume mesra, friendly dan baik2 belaka.. 10 markah~

OK2 x sampai lagi sane sbenanye, masih lagi di KL, kami bertolak dalam pkol 3++ cmtuh dari Selayang ke KL sentral.. selamat kawan serumah aku nak hanta.. memang selalu ak nk g memane die memang akan tolong hanta~ luv u rumate ku!!

dari KL sentral cam biase la amek bus ke LCCT.. dalam bus tuh ak kenal ngan mamat Dutch.. ak nk tido die sibuk bawak berbual pulak.. die cam terkejut je ak nk g Christchurch seminggu.. kenapa kejap beno? kate nyer.. yer la nak lame camne lagi.. cuti ak bukan nyer banyak.. die lak travel sensorunk rupenyer.. nak ke Padang.. nak dok area Sumatra tuh 20 hari.. temanye merentas asia.. hebat kan~ kalo di beri peluang insyaallah ak buat camtuh gak.. tp dah xde mase sangat cukup la pergi sebijik2 buat mase skang nie..

our flight is at 840am.. dalam pkol 6 camtuh kami check-in dan terus masok.. x sangke plak jumpe our senior kat pintu departure tuh.. die ni memang forever merayau~ ade je mase die.. kt hospital klang xde patient agaknye.. die ngan kawan die nak g phuket.. mati la ak kene carut sbb nak g Christchurch.. ala insyaallah ade rezeki bole je korunk pergi nanti.. kitorunk pun dah lame mengidam nak g tau..



kat bawah nie kami lepak2 tggu flight.. g solat sume~ ttbe je awal plak die panggil passenger for boarding... ape lagi jom la naek, x sabar dah nie nak sampai..haha

dalam flight ni, seat kitorunk betul2 belakang dapur paling belakang sekali.. adoi~ nie ke seat yg 1st terjual nie??? sangat2 hujung kat belakang tuh~ pastu kalo FA die kat dapur ketangketung kuar bau segale dari situ... adoiii~



sbb smlm tuh ak xtido alhamdulillah dapat gak ak lelap kan mate setengah perjalanan tuh.. xlarat nak duduk dalam tuh 11 jam~ dah la ak nie jenis susah tido dalam flight.. derita sungguh...dalam flight ni makanan dihidangkan 2kali.. yerla bertolak pagi, sampai dah malam..

flight tiba tepat dalam waktu yang dijangkakan.. pkol 1050pm waktu tempatan.. waktu kt NZ awal 4 jam camtuh dari malaysia.. then pkol 5 je dah nak gelap kalo time2 winter nie..

kami disambut dengan pekerja2 immigration die yang ramah2 belaka.. mostly rmai makcik2 tua yg keje situ.. deorunk ni very friendly~ sangat best layanan die..xde la cm kt malaysia, muka ketat je.. agaknye sume yang nak kuar masok ni penjenayah ke??

lepas die belek2 passport, smpai lak kat station biosecurity.. kat sini die check makanan2 sume.. kebnyakannye lepas je ak tgk.. rempah ratus belacan beras daging tin sume lepas.. tp daging fresh bungkus pakai plastik je ak rase x leh kot.. sblom tuh die akan tnye dulu ape yang ko bawak..so declare je la bawak ape dalam beg tuh~ tema nyer kat sini "declare or dispose".. bende ni sume makan masa sejam jugak la..

lepas kuar dari immigration, mak datuk airport ni berkapet segla.. orang tepi2 dah berbungkus2 dah tidow.. owh backpacker style sume.. nampak nye kami pun kene tido sini jugak la pasal nak catch flight esok ke Queenstown pkol 8 pagi..

kebetulan tarikh kitorunk datang, jetstar dah start beroperasi seperti biase selepas perkhidmatan nya terhenti seketika disebabkan asap gunung berapi dari Chille..kalo x maybe kami akan gune kan kereta ke queenstown sbb kt Jucy Rental ade bagi kereta free time2 winter nie untuk tolong die relocate kereta ke queenstown.. tp ak memang malas nak drive.. selamat la flight dah beroperasi semula.. dulu dah booking campervan pun ak cancel kan aje~ tp xpe nanti datang lagi die tolak balek harge campervan tuh dgn duit deposit yang ak dah bayar tuh~ kire x hilang la duit aku tuh.. tunggu mase je~
insyaallah..

bagi ak x pelik pun, agaknye sbb ak dah start nak jinak2 dgn backpacker... ade orang still x expose pun kt bende2 cmnie~ tuh mesti la jenis yang suke ikot2 rombongan makcik2 jah!!

yang ni lagi laa..

kat sini la kami parking kan diri~ haha owh internet kt sini free utk 1st 30 minutes je.. lepas tuh kene bayo~ susah gakla dapat internet free kt sini, sume ade had waktunye~ kalo kt LCCT tuh free 3 jam lagik!! pemurah nyer malaysia~

eskimo style~ haha

kt luar ni sejuk giler.. suhu 3C je... cakap berasap... adoi jakun nye..! kene jugak berjalan kat luar ni pasal departure hall kat bangunan sebelah die..memang melompat2 la larik ke sane sbb sejuk~

1 comment:

iedaiar said...

perh bedekak je tengok gambar yg tido tu ;D even dah tau benda tu normal..tapi bila kt dalam gambar jadi lawak pulak hahaha! :D sori sgt ~ hahaha !