ADVERTISEMENT

New Zealand Trip- Day 2 (CHC-QZT and Arrowtown)

OK pening sbb banyak sangat nak tulis~ dah 2,3 kali dah ak berhenti tulis entry nie.. dah dah la tuh~ adoiiii!

Jom samBung untuk agenda seterusnye.. lepas bngon dari tido2 tetepi tuh, mmg malas sbenanye nak bangon... lepas tuh bole la pergi mandi siap2 segale.. kat airport ni disediakan bilik mandi sumer~ superb la bilik mandi die, ade air panas.. memang ak hentam air panas die smpai berasap2 bilik air tuh... kalo misalnye xbawak sabun ke shampoo, kt dalam nie ade jual..sediakan je duit syilling $2..

bantai la mandi dalam ni~ ni kt dalam yer, kt luar die ade pintu.. orang xnmpak pun. die tutp tuh supaya kasut,baju kt luar tuh x basah..

ak xpaham kenape DUREX pun ade jual dalam bilik air nie..

overall bagus la service kt airport ni.. patutla airport fees die mahal~ service pun superb jugak.. owh airport kt new zealand jugak la yang menang airport terbaik dunia utk 3 tahun berturut2 utk anugerah Skytrax region aussie/ocean nie..tp tuh airport kt Auckland.. insyaallah ade rezeki nanti turun kt sane~ mesti lagi superb kot..congratz2~

lepas siap2 kami pun kene bergerak pergi departure hall.. departure hall die kt bangunan sbelah, ak rase construction x siap lagi kot.. so kene kuar dari building ni jalan sikit ke sebelah, redah cuace sejuk kt luar.. dah kami pun check-in untuk Jetstar..



inside departure hall.

kiosk check-in for Jetstar

owh btw before masok tuh g la kat i-Site nyer kaunter, kat sini korunk bole amek travel guide, magazine, newspaper..sume free.. NZ nie memang pemurah dgn bnde2 nie, agaknye kalau kt malaysia, bnde2 ni jgn harap free.. buku tebal2 cam novel pun ade~ layan kan aje, ak amek supaya bole bace belek2 dalam flight nanti atau sekadar mengisi masa lapang tunggu kt airport ni~

harta rampasan aku~ haha walopun berat ak angkat jugak utk bawak balek.. laen kali datang lagi dh senang~ hihi

dah masok boarding gate pun still ade jugak die letak rak nie~ memang btol2 promotion ni~

kami pun terbang ke Queenstown..jimat mase sikit sbb naek flight dalam sejam je..kalo nake bus 8jam.. and the view dari atas ni breathtaking gak, bole nampak bukit2 ade ice~ ak perasan flight ni btol2 rendah je terbang, ke sbb gunung2 ni tinggi2? cuak pulak..


akhir smpai la destinasi yang dituju.. bape jam dah nie~ memang terasa sengal2 bdan, tp bile nampak view kt Quennstown ni sangat mesmerizing ~ dah x pikir dah... memang time nak landing tuh dah nampak view yang cantik, airport ni surrounded by mountain, cara nak landing die arah depan Lake wakatipu.. cool~

bila dah settle amek beg sume, ak pun pergi la kaunter pertanyaan, nk tau tunggu bus ktne? rupenyer die nie style malaysia jugak, asal nampak tourist je mesti nak offer style tourist, aku kalo bole nak amek cara local je.. cm bus ke, tuktuk ke~ ekk ade ke? sbb orang nie die suggest kan naek airport shuttle je.. tp sbb kami sume dah prepare nak naek bus, so stakat tau tggu bus ktne dah cukup..pastu LARIKKKK~

owh sblom lari kat tepi pintu kuar banyak jugak brochure2 kt situ.. singgah2~ amek lagi kasik berat beg tuh~ kitorunk g kt luar tuh tmpat tggu bus.. baru tggu 5 minutes sume dah kejang.. ok larik masok semua...



jadi ak tunggu kat dalam nie jew, tgk bus sampai mule la berlari2 g kt bus tuh..kt depan ni pun bnyak je teksi2 yang menunggu.. tp die setakat pandang je la.. kalo kat pudu ni mesti dah kene hambat dgn pemandu2 teksi.. kat sini selamat tak~ malas nak menjawab...

bus dah sampai~

tak lame kat dalam tuh nampak lah yellow bus coming.. ok larik2 kejar bus~ haha bus ni mmg ikot timing ok.. so xyah la nak menunggu kat luar waktu2 sejuk nie.. every 15 minutes ade bus~ aku memang nekad nk gune bus sbb bus nie ade daily pass, so pape senang nk g memane.. daily pass die NZD 17.. rupe2nye kalo one-way dari airport ke Queenstown pun dah NZD6.. memang berbaloi la sbb bole gi arrowtown terus naek bus nie.. meriah x? ke arrowtown NZD8 one-way.. check la map die kat dalam bus pun rupenye banyak map/schedule bus~ amek2 lagi amek!! klik sini bus ni akan berhenti depan mall kat Queenstown.. dari mall ni jalan terus je, lepas 3 lorong, nanti dah nampak hostel kitorunk.. x sesat kalau dah study selok belok town nie~ oowh mase otw tuh, kawan2 ak ni buat2 cemas cam nak sesat la kononnye~ sbb ak x print map pun, ak scan kat kepale otak aku jee.. ttbe ade la 3 orang bdak pompuan pakai tudung, baya2 kitorunk gak kot.. terus ak bg salam sambil cakap "jauh nye korunk merayau~" terus deorunk pandang aku dan senyum2 segale.. dari situ deorunk kasik aku map~ ak pun amek jee.travel is like give and takes~ mmg muke x malu memasing.~ haha rmai sbenanye bdak malaysia merayau kat sini.. dalam rmai2 tuh ade gak yang ak tegur, die pandang kasut die.. sakit ati x~ xpe2 ak x kesah, lantak ko la.. ~

bile ak sampai tuh baru pkol 10 lebeih, tp dah macam tengahari kt luar tuh.. nak check-in tp orang yang duduk bilik ak tuh tak check-out lagik.. so kitorunk letak je beg dulu, dah jalan jauh2 ni xkan nk tggu orang tuh kuar masok bilik jew kan.. xpe2 biarkan bilik tuh, kite kuar duluuuu~

HeLLo Queenstown

ni kuar simpang pertama dari hostel.. terus ke bawah je nk ke town~

yang ni plak simpang ke-2~ ade roundabout comel..

ni nk dekat simpang last dah~ dekat je kan.. sbenanye ak teragak2 nak pilih hostel ni ke x~ tp disebabkan banyak sgt yg penuh.. yang tinggal pun harge mahal2, so ak pilih je hostel nie.. sbb kalo tgk rate hostel ni teruk.. banyak complaint lagi lak tuh~ tp ak x kire, nak murah jugak ak amek.. bile dah masok ak rase xdela seteruk yg di cakap.. tp thanks la pada yg complaint tuh~ ak rase sbb tuh die dah jadi ok sikit kot.. bagus kann... begitu jugak la korunk, kalo x suke bg je komen yg membina, secare x langsung, kite dapat jugak meningkatkan produktivit deorunk~ haha

kali ni ak just jalan2 sikit kat town die, xde la nak jalan semua, sekadar nak carik fiah n chip je sbb sume lapo~ ingat nak masak, tp x jadi la..penat sangat... so kitorunk pun jalan2 sambil carik makan.. at last kite masok je mane2 kedai ikan~ makan ikan la.. ni kalo mak ak tau mampos die bising..kalo kat umah ko x reti kan makan ikan~ datang sane makan ikan sepinggan... hahaha

tgk menu ikan, ade ikan hoki.. ak pun xtau la ape jenis ikan ntah~ makan je..

lepas makan, kitorunk terus pergi arrowtown.. bus kt siniikut jadual.. so kalo ade mase terluang tuh pegi la the remarkable shopping complex sbb bus dari Qoueenstown mmg g sane dulu,cume nanti nak naek bus ke arrowtown naek kat intersection bus station kt Frankton.. kt sini ade pasarraya besar yang harge die paling murah compare yang ade kat tgh2 pekan Queenstown which is 4square ngan the choice.. 4square ni btol2 kat center, so x heran la die nak up sikit harge die.. kalo the choice pulak kene menapak dalam 10 minutes dari hostel kitorunk.. ak pergi je malam tuh menapak.. x jadi hal la~

sini station bus kt pekan Queenstown... start amek bus kt sini, bus dari sini direct ke remarkable via airport.. die akan ade intersection kat Frankton utk bus ke arrowtown.. tp bus ke arrowtown x bnyak.. cm ak cakap, ade mase g la tempat laen dulu..

this is bus intersection station die~ pekan koboi je...



bus amek mase dalam 30minutes untuk sampai ke Arrowtown.. Arrowtown ni cm sangat nostalgic, ni asalnye tempat gold mining, tp lame2 kelamaan agaknye die perasan rekaan english die yg menarik terus die bukak sbagai tempat pelancongan komersial.. kalo kat sini korunk mmg rase cm ala2 zaman 80s gituh~ bangunan kecik2 je dari kayu.. view pun cantik.. mmg best la wat photoshoot.. haha view on the way nak sampai sini pun sangat breathtaking.. its good for sightseeing ~ highly recommended *smbil kuar kan thumb!

dah name pun tempat gold kn~ kt sini pun bnyak kedai emas, tp ak xtau la harge die camne~ xde mase ak nk masok kedai emas.. blom mase nye lagi nak mengumpul harta.. haha yang paling meriah kat sini bnyak sangat jual candy~ ak pun xtau knape, kat sini ade kilang candy kah??








 Arrowtown, NZ





















No comments: