ADVERTISEMENT

New Zealand Trip- Day 4 (Milford Sound)

Dah hujung minggu, OMG terasa weekdays kali ni sangat lama.. xtau la~ banyak sangat keje kene siapkan~ memang hujung minggu je la dapat menyambung cerita2 lapuk nie~
*sambil bukak background music lago theme from The Lord oF The Ring~

-sambung-

Last night hang-out dengan Andrej, James and Jack~ in the moment town ni ade buat winter festival~ so cm meriah la rmai orang malam tuh,. yang kitorunk memang merayau jew memalam tuh.. tipu la kalo xde yang menogak bagai
~ deorunk je la.. kitorunk x.. ops kitorunk pun tertogak gak, air kaler kuning2 tuh.. air ape? air redbull jew.. haha deorunk respect je sbb deorunk tau we r muslim...


happening jugak tepi lake wakatipu nie~


so esok nye kitorunk akan ke milford sound.. aku dah tempah tiket ni awal sbab ak beli pakai nakedbus (klik sini)... memang rmai2 orang aku jumpe, bil
e die dengar je ko cakap pasal milford sound.. sume akan cakap

"yes u should go"
"thats the place u should go before u die"
"milford sound was amazing" etc

banyak lagi la perkataan yang terkeluar dari mulut2 deorunk~ aku memang awal2 dah tempah sbb kalau tempah awal murah sikit harge die.. but tetap mahal sbenanye trip ni~
harge nk dekat around RM300 sorunk~ tp kalo beli secara direct macam nak g beli bus balek KL. arinie punye tiket, sure la agaknye dekat RM400 sorunk.
bus nie akan bertolak pada pukul 6.50am. die akan pick-up orang dari Queenstown dekat area i-Site bersebelahan dengan kedai Subway. orang2 mat salleh nie ko jangan nak ingat macam bus kat pudu tuh, bole tunggu2.. deorunk memang sharp dari segi time nie.. memang time dalam ittenary yang di kasik sume time die sharp..


i-site kedai yang ade menara jam nie.


our morning is a little bit chaos sikit~ masing2 bangon lambat.. disebabkan sejuk sangat2 semua macam bertolak ansur dari segi penggunaan tandas.. akibatnye sume kene berlari dari hostel sebab 6.45am baru masing2 siap, amek ko!!



fuh~ selamat sempat...!


memang kitorunk smpai2 bus dah smpai.. kitorunk naek, die check tiket, terus jalan.. adoi menangis kalau kene tinggal bus nie~ melayang RM300 ok~ jangan buat pasal..

sbenanye banyak jugak bus company lain yang buat day-trip untuk milford sound, dan agaknya aku buat pilihan yang tepat dengan memilih company nie.."milford sound select".. sebab bus die sangat selesa, ada toilet sekali kat dalam bus nie, dan atap nye kaca.. besides pak cik driver nie berborak je sepanjang perjalanan.. die letak mic sangkut kat telinga tuh, smbil drive, sambil membebel~ bayang kan pkol 6 pagi tuh die sibuk cerita sejarah queenstown.. memang aku tido terus malas nak dengar~ haha


bumbung cermin ~



jarak nye x la sejauh mana, tp disebabkan keadaan jalan yang meredah kawasan2 berbukit dan tasik2~ kalau nak tau sbenarnye milford saound dengan Queenstown hanya dipisahkan dengan satu gunung je.. kalau gunung ni xde, sejam dah sampai.. tgk map ni~ jauhkan kene pusing.. atau boleh jugak pergi sana dengan kapal terbang ringan, tp harga mahal sikit la~




bukak2 mate, ekh ktne nie??



in front of te Anau Lake


bus ni akan berhenti di Te Anau sekejap dan lepas tuh bila die starts masok Fiordland National Park, bnyak jugak spot2 yang view cantik die singgah... bus lain x banyak buat macam ni~ caya la uncle john!



which upside down?



this is mirror lake, maybe sbb air die cm sejuk sikit, so molecule2 die x gerak2 sngat kan kalo sejuk cm amse blaja fizik dulu.. tuh yang die leh jadi mirror effect tu~ haha aku main tibai je nie.. tp pape pun kalau datang sini naek bus, tgk tuh estimate time die 5 min je, bus ni mmg keja mase, kang x sempat plak untuk cruise..




ni pun uncle john singgah, suruh prepare camera kate nyer~ memang melompat la masing2 kat sini...





bus akan tepat2 sampai di Milford Sound waktu cruise nak gerak~ sbenanye ade 3 company yang kendalikan cruise nie~ boleh je kalau nak beli asing, kalau korunk nak pergi sane dengan drive sendiri.. tp memang ada schedule die sendiri, dan berlainan ikut time winter dgn summer.
milford sound memang macam ape yang deorunk cakap~ amazing ~






sampai2 je, terus nampak cruise pun dah smpai~ memang tepat la yer timing orang sini, x macam stesen bus kt bukit jalil tuh.. tp skang BTS timing pun mantap sekarang, 2 kali dah aku terlepas bus kat situ~ hahaha



dalam ni seat die ikut company mane yang kite amek.. tp most of the time sume orang stay kat rooftop.. oo cruise ni 3 tingkat, and kopi atau teh boleh diamek secara percuma + cookies.. tp selaen tuh die ade jual jugak la makanan, kat kaunter hujung sane tuh..


ok last sekali nikmati la pemandangan di milford sound ni.. Sekian..









ada dolphin jugak kat sini, laju sangat la die lompat2.. bile belek2 gamba kt kamera memang sume snap x dpt~ :-P

4 comments:

kemang~ said...

halo bro..come from fatt's blog..baideway ko buat bungy jumping x kat queenstown? ngihihi... aku pon travelholic :)

Lily Riani said...

gosh! i did exactly the same last 2 years.... glad to find another traveler

Biqque said...

nampak dolpin? bestnyerrrrr!

R.a.W said...

Salam Shahrul,

Baru 2, 3 hari start following your blog dah baca from the beginning right up to this post.

Love the write ups on NZ. And especially love the mirror reflection photos above. Reminds me of fjords in Bergen, Norway. Have to check out NZ one day, soon!

Next, nak kena start baca your China trip pulak.

-
R.a.W