ADVERTISEMENT

New Zealand Trip- hello Christchurch

its time to say goodbye to Queenstown~ aku ingat betapa sedih je aku.. ek bukan aku, kawan2 aku tuh bila nak gerak balek ke christchurch..

this small town always will be remembered~ nice place, nice people~ orang2 sini memang semua friendly~ i miss to be surround by this people, rather kat hospital nie~ specialist pun ntah pape, harap belajar je tinggi2, tp perangai cm orang x berpelajaran.. pelik aku~ (harusla sentap ko marah aku petang smlm!!!)

tuh la, time2 aku down nie~ bile teringat hari2 kt NZ dulu tuh release sikit kepala otak.. adoi~

like i mention before, everybody is leaving Queenstown on that day.. kitorunk la yang paling awal antara andrej, james and jack meninggalkan Queenstown.. seawal 6pagi kitorunk dah bangun dah walaupun smlm tidur lambat.. xpela tidur sekejap je sbb lepas ni duduk dalam bas dalam 8 jam lebih kurang untuk sampai ke Christchurch.. so boleh la tidur dalam bas nanti~

dari 6 pagi tuh masing2 sibuk mengemas barang, xlupa jugak buat sarapan untuk pagi terakhir kat Queenstown.. habes kan segala pan cake flour tuh.. malas nak bawak ke Christchurch.. Selesai makan dalam pukul 8, kitorunk terus check-out.. kalau style hostel, time check-out tuh hantar sekali sarung bantal, sarung tilam dan sarung selimut kt receptionist.. pastu pulang kunci dan...bye bye~


breakfast, ape yang ade je la..


saat2 sedih~ bila la dapat jejak kaki ke sini lagi~

kitorunk dah pun menempah tiket bus awal2 lagi... of course nakedbus, sbb murah... tp murah2 pun tiket die same dengan tiket Jetstar dari Christchurch ke Queentown tempoh ari~ tp kitorunk pilih untuk naik bus, menurut sumber, pemandangan sekitar perjalanan ke Christchurch tuh sangat memukau~ so i take this chance to ecperience it~

bus ni akan bergerak meninggalkan Queenstown pada pukul 850am.. pemandu bus ini adalah seorang perempuan~ sangat peramah... aku cam x caya perempuan ni boleh bawak bus 6 tayar nie~ hebat x? bus ini akan menunggu penumpang di Athol street.. ianya terletak tengah2 town ni jugak, bersebelahan dengan supermarket "4 Square".. bas ini dijangka tiba di Christchurch pada pukul 5.45pm. die akan drop kan passenger kat Bealey Street~ bus stop sume dah bertukar2 kat Christchurch sebab area town die ditutup untuk sementara.. kalau x, bas ini akan drop passenger kat depan Cathedral Square...


rasa seakan-akan berbogel dalam bus sbb heater rosak~


time naek bus nie, memang sedih sebenarnye~ ak xnak tinggalkan Queenstown~ waaaa tapi nak buat camne.. inilah nama nyer journey.. kalau ada peluang ke sini lagi maknenye tahu la aku nak ke mana nak tuju~ a place full with memories~
and the place where the heart is.

bas bergerak selepas di-briefing oleh akak gagah yang bawak bus 6 tayar ni.. cara pembawaan die agak laju la.. di tambah pulak dengan masalah heater buat seketika~ luar sejuk, dalam bus bukak air-cond... memang kene sarung jugakla baju tebal2 dalam bas.. bus ini kemudiannya berhenti di hampir setiap small town yang dia lalu..

Cromwell-Wanaka-Omarama-Twitzel-LAKE TEKAPO-Fairlie-Ashburton-CHRISTCHURCH...dan last sekali die akan meneruskan perjalanan ke Christchurch Airport.
setiap perhentian dia akan berhenti dalam masa 10 minutes, kalau nak ke tandas atau beli hot choc or coffee..


As one journey end, another begins



Hello Wanaka~



disamping pemandangan yang betul2 memukau, lama kelamaan perasaan sedih tuh dapat jugak diatasi.. dan sekarang rasa x sabar nak jenguk Christchurch pulak..

Bus ni akan berhenti rahat dalam 30minutes di Lake Tekapo~ masa kat situh habes dengan snap gambar je, dah lepas 30 minutes baru ko teringat nak makan~ tp bagi nak menjaga hati penumpang2 lain, aku rase ok je la, xyah makan sekarang..smpai Christchurch baru cari makan...dan kat sini jugak masalah heater dapat diperbaiki~ dah bole bukak baju tebal2 nie...


breathtaking tekapo~


di sini pemandu bas bertukar, dimana ada seorang lelaki pertengahan umur ambil alih bus tersebut.. dan bas dipandu menuju ke Christchurch manakala bus lagi satu dibawa oleh akak gagah tuh menuju semula ke Queenstown.. time ni aku rase nak tuka bas sebelah.. owh tidak!!!!!!!

masa perjalanan masih tinggal 4 jam sebelum sampai ke destinasi dan pakcik ni bawak x macam akak gagah tuh.. slow je die bawak.. disamping pemandangan yang bertukar dari putih biru ke coklat biru dan tetibe hijau biru, dan jugak usaha mengira jumlah kambing yang tengah merungut rumput tuh~ tetibe aku tertido...


4 season is it??


Ashburton, another one stop to go~



sunset at 530pm~ cute tak? bersepah di tepi jalan menuju ke Christchurch...


Alhamdulillah perjalanan 8 jam berakhir bila kami tiba di Bealey street pada jam 620 petang.. tapi of course dah gelap macam pukul 8.. kami semua xdpt nak menggunak handphone untuk telefon reception kat hostel tuh untuk pick-up.. dengan adanya map, kitorunk try cari public phone untuk ke sana, sambil jalan melalui jalan menuju ke hostel.. dah jauh berjalan memang satu pondok telefon pun xde.. dan tiba2 ntah macam mana kami berjaya menjejakkan kaki ke Kiwi House, Christchurch.. Amazing Race sangat jalan kaki je.. dah setengah town kot kitorunk menapak... exercise maybe~


at last we reach Kiwi House~ what a toughest day!!!

4 comments:

MasZuber said...

keep updating k, i am following!

shah_rule said...

thanks for following MasZuber~
insyaallah kalau ada kelapangan saya update selalu~

kemang~ said...

keep udating broooo, new zealand dlm waiting list aku neh, nk buat guide :D

shah_rule said...

insyaallah~ drive ke kt sane nanti???