ADVERTISEMENT

New Zealand Trip (Time to go~)

ayo.. its a long walk from Bealey Ave bus station on that evening..FYI reception die bukak sampai pukul 8 mlm je, in-case kalau terlambat, alamatnye tidur luar la jawapan nyer~ seorang jepun menyambut kedatangan kami, dengan sbenanye main door dah siap kunci~ kiwi house ni memang diuruskan oleh orang Jepun~ kalau tengok pekerja die pun rmai orang Jepun dan yang duduk hostel ni pun ramai orang jepun.. aku pilih hostel ni sebab hostel ni paling murah sekali~ walaupun kene menapak jauh, tp ok what~


jauh x kami berjalan?? pastu area X tuh sume x leh masok..

bile lepas check-in.. siap2kan diri~ toilet die plak macam air tgh panas2 ttbe sejuk.. pastu ade tingkap yang x bole tutup~ memang macam mandi dalam air-cond.. sejuk giler~

bilik yng kami duduk ni share for 8 orang~ its good la boleh kenal2 kan! in my view airasia had done a great job~ sbb ade jugak yang same flight dgn kitorunk untuk ke Malaysia.. haha

ok lepas mandi kitorunk start ke dapur~ rmai nyer orang kat dapur.. masak2 dan makan malam segala~ pastu keluar sekejap ke area Linwood.. malam2 mcD je la yang bukak, still nak keluar jugak jalan2.. lepak dan layan wifi sekejap kt McD.. tp town ni malam2 sangat sunyi.. dengan kawasan rumah2 yang hancur kiri kanan x ubah macam dalam RESIDENT EVIL... takot~


kiri kanan rumah sume macam nie~

bangun pagi esok nyer, rase dah tidur lame sangat.. xtahan aku ngan sejuk nyer.. sebab heater bilik ni rosak kot.. pukul 5 pagi camtuh ak dah terjaga sebab hidung tersumbat, pastu ramai orang dah nak siap2 check-out kemas barang.. awal giler deorunk kuar, aku rase deorunk nak catch-up bus kot..

pkol 9 kami dah check-out, beg tinggal kat hostel sbb malam nanti baru datang ambil..dan terus menuju ke destinasi terakhir- Christchurch airport..


kitorunk siap tawaf satu town Christchurch nie.. rupa2 nye satu area town x boleh masuk pasal tengah reconstruction.. teruk jugak la kesan earthquake die..jadi penggunaan map tidak mendatangkan apa2 faedah. semua benda dah bertukar tempat termasuk bus stop.. habes satu bandar hilang~ xtau nak ke mana, plan nak carik i-site.. tp smpai ke i-site (sbb dah berjam carik x jumpe2) dalam pukul 12tghari~ sebab plan kalau xde pape ingat nak amek one-day tour ke akaroa~ tp dah x sempat sebab day tour die start pukul 10.30pagi.. dah kene tinggal bus la ni~ adoii..



punting on avon river pun cam xde orang je~


main bus stop pulak ade bus stop kat area satu park nie, aku lupe tmpat nie.. tp dekat dgn area avon river.. dn dari sini ade free shuttle untuk bawak passenger ke another bus stop kat Bealey Ave..dari area park tuh aku amek bus ke Westfiled Ricalton..


station bus kat depan park~


ni kat Baeley Ave

bus fare: $4.80 (tiket ni boleh guna lagi time nak balek tp kene before 2 hours)


Westfiled Ricalton

westfield Ricalton ni shopping complex jew, jalan2 cuci mata, habes kan duit.. owh 1st time masuk Pak n Save.. seriously murah2.. kalau nak shopping chocolate kat sini la tempat nyer..


Monster Fish n Chip

hari pun dah malam, tp baru pukul 5 kot~ kitorunk terpakse la bersiap sedia dengan beg untuk ke airport.. bus ke airport ade kat Bealey Ave station, bus ni banyak, so jangan risau..



dalam berjalan menuju ke arah bus station tuh, tetibe teringat yang andrej (refer entry sebelum ni) pun maybe akan sampai Christchurch on that evening, kalau flight die esok, xkan esok baru nak gerak dari Queenstown.. tp jangkaan kami meleset sebab tak jumpa pun adrej kat area bus station tuh~ so maybe flight die nak dekat2 malam esok la kot, bole gerak esok je xpun die dh smpai ade kt hostel memane area Christchurch nie.. sebab die kate akan transit kt KLIA, so we thought maybe Emirates, or SIA...malas nak tnye, rase2 mesti bukan airasia kalau transit KLIA kan..

bus fare : $7.50 one way

sampai2 airport siap2 kan diri lagi.. suke betul mandi kat aiport ni~ pastu kemas2 beg, negara mat salleh ni sangat particular dengan berat2 beg time check-in. so jangan nak maen langgar je ok~ timbang dulu sbelum check-in.. macam aku, habes aku sarung 3 helai baju sebab berat exceed sikit. hehe

time nak check-in ni tgh beratur panjang, tgh borak2 tuh datang sorunk budak lambai2 dari jauh.. so aku macam terkejut sbb lame2 baru perasan.. rupe2 nye andrej~ die baru sampai directly dari Queenstown~ xtau la die naek bus ape, sbb die kate bus tuh gerak pkol 3 petang dari Queenstown~ setahu aku bus sume gerak pagi smpai petang camtuh~ adoi mamat ni rupenye naek airasia jugak.. hampeh je cakap transit KLIA, aku pun malas sangat nak tanye sape suruh kan.. so we meet him again~



perut masing2 pun lapar~ jom have another dinner... bile teringat balek masa hari first kitorunk jumpa dulu pun time dinner, hari last ni pun dengan dinner jugak..

disebabkan die transit, die terpakse masuk laluan transit kt LCCT tuh~ xdapat nak farewell die kat kopitiam LCCT tuh makan makanan malaysia~ mamat ni mmg suka makan~

and that's How our trip End---------------------------------------------------------



2 comments:

bdk2 said...

aku pegi taman yg korang pegi tu. cantik untuk piknik. hahahah

shah_rule said...

piknik time sejuk2 ni x seswai~ haha agak sedih xdpt buat pape kt christchurch, gondola pun tutp, segale bende tutp~ kene datang lagi next time.. tgk dalam gamba sblom quake mmg berbeza btol..