ADVERTISEMENT

China trip (Beijing) Day 3

Sorry for a bit delay~ a bit? not really kot.. haha seriously im so busy..

Bersambung dari post sblom ni_____________________________________________
Nothing to do selain tidur je waktu malam~ xlarat weh bayangkan jalan x henti2.. tambah penat baru balek Perhentian pun x hilang lagi..sambil kesan2 sunburn dgn kulit mengelupas jelas merekah kat muka..


Menapak ke station subway.. spring day ahead~


Untuk hari ke-3 macam aku cakap sebelum nie nak pegi tempat2 historical~ plus kawasan2 metro sikit.. so pagi kitorunk keluar awal macam biasa, mode pengangkutan adalah menggunakan subway, it's time efficient~
Destinasi pertama nak gie adalah Tiannanmen Square, naek Subway tukar ke line 1 turun di tiananmen east~ dari sini korunk lintas guna laluan bawah tanah, dan amik gambar dari seberang jalan tuh cara sangat weh, kawasan ni berdekatan je dengan Forbiden city, sila jalan melintas jalan tuh dan masuk melalui Gate of heavenly peace yg terpampang gambar Encik Mao Zhi Dong. gamba uncle ni jugak la yg terpampang kat duit kertas China nie~jgn xtau die nie la kepale komunis china~ kat area entrance nie jugak ade cm muzium pasal Encik Mao ni, tp aku x masok pun.. untuk melepasi Gate of heavenly peace ni xde charge pape, cume nanti smpai kt dalam sikit ade orang beratur ramai2 untuk beli tiket ke Forbidden city.. fees around 60yuen cam tuh kot~ x ingat la, dan korunk bole dapatkan radio travel guide kalau xnk amek tour guide..


Di tiananmen square, pagi2 akan ade upacara menaikkan bendera~ pastu orang mmg ramai la merata amek gamba, dah name pun Hall of people,



Nanti dah melintas jalan smpai la kat sini, seberang jambatan tuh adalah pintu masuk nyer~


Step: 1. seberang jambatan. 2. nampak muka En Mao, masok dalam tuh. 3. Nampak pintu yg ade tombol bebanyak yg konon nye membwa tuah~ euww Cha Ya Nun yg x beristinjak nie sume kemaen lagi sapu2 pusing tombol tuh.. poor hygiene~ make sure sanitize ur hand once u done it, 4. dah masuk dalam, kat atas tuh muzium~



top: nie dah lepas entrance gate of heavenly peace, tingkat atas tuh lah museum Encik Mao~ middle: nie plak entrance untuk ke Forbidden city, tuh kiri kanan ada kaunter ticket, rmai sgt orang beratur kt sini~


Sempena spring nie area sebelah forbiden city nie ade die buat satu park yang ade sooo many kind of flower~ kalau kat malaysia, sure jakun tgk bunga tulip segar2 di pagi ari.. pelbagai warna dan size ade.. amaze gile aku tgk.. cm nak petik je~ tp jangan ko bawak perangai buruk tuh ke negara orang~ ok! fees untuk masok ark ni aroun 10yuen~



Nie are tepi2 Forbidden City~ ade tasik, tambah lak ade orang maen biola cina tuh~ klasik abes suasane die..


Terus rase nak nyanyi lagu misha~ hahak..




Kemudian kami ke satu lagi historical site which is Temple of heaven nie pun area temple jugak~ fees untuk entrance nie adelah 35yuen~ cmne nak gi sini? naek subway snang.. dari subway line 1 tukar ke line 5.. stop at TianTanDongMen, kat sini jugak ade Pearl Market, ak dapat info dari internet, tp x sempat nak gie~ ooo kalau nak beli pearl, mmg banyak yg palsu, make sure deorunk ade certificate untuk setiap pearl yg die jual, kalo xde maknenye palsu la.. dan kalau die kelentong bagi murah2 tuh makne nye mmg x ori la tuh~



Bila keluar dari subway, jalan ke arah kiri sampai nampak signboard ni.. nie la entrance nyer~


Temple of heaven, ni satu yang paling besa sekali~ dalam ni area die besa jugak.. ade lagi temple2 kecik kt dalam tuh... but yg ni mmg besar giler, i'm imagine, sape la yg dudok dalam nie..ape la perasaan die agaknye?


Selalu aku nampak periuk ni dalam komik~


Nest visit kitorunk pergi tempat2 metro sikit, 1st skali nak ke CCTV tower, actually korunk bole naek tower nie, tp disebabkan ade kebakaran ke ape ntah yg pernah terjadi sblom ni, jadi die tutup untuk penambahbaikan kot~ so kami dapat bergmbar je la kt depan tower nie~ area sini memang banyak bangunan kaca tinggi2.. wow~


CCTV tower, Beijing


Then aku gie ke another wholesale market~ Qianmen street. aku rase sini unique sikit la, sbb bangunan kedai2 die guna design China lama.. kedai2 letop je kt depan nie, street market die belakang kedai2 letop nie.. tp xde la best sangat barang kt sini, biase2 je~


@Qianmen Street market~


Dan bila hari dah petang kitorunk berangkat ke Masjid tertua di Beijing, nak solat maghrib kt situ~ masjid Niu Jie.. actually penat giler nak ke sini, sbb jarak die jauh giler dari station subway.. yang ni aku dah x pakai line bape~ cube google ok~ kalo x silap Subway Line 2 kot..smpai aku dah berputus asa kat tengah2 jalan ni pasal x sampai2 jugak.. walapun area sini banyak kedai makan muslim, ada sekolah agama skali, tp bile tnye Mosque~ deorunk geleng kepala sampaila aku jumpe sorang muslim berkopiah putih nie,

"do you know where is Niujie Mosque?"

"....(sambil geleng2 kepala)"

"you dont know? place where we pray? (sambil buat tangan angkat takbir, pastu tuka tangan tadah doa~"

"oooo muslim2.. straight2!!!"

Sampai macam tuh skali bahse isyarat kene buat~ google la masjid dalm bahse China dulu laen kali k~ haha akhirnye sampai jugak ke masjid NiuJie~ actually ni cm tempat tumpuan pelancong jugak~ kalau muslim masuk free, kalau non-muslim kene bayar utk masok~ smpai2 je bila aku cakap nak sholat~ terus orang tuh keluar tunjuk kan tempat wudhuk dan solat~ deorunk respect giler kat orang Malaysia... uuuuu


Exterior view


Seriously masjid nie unik giler rekaan die~ kat dalam nie ade die buat kelas mengaji sekali~ aku tersentuh tgk uncle2 tua2 nie belajar mengaji~ baca merangkak rangkak, sbb lidah deorunk dh mmg camtuh~ tp effort die perlu dikagumi..


Interior view~


ooo dalam bilk wudhuk pulak aku masuk2 then ask for toilet kt uncle2 yg tgh amek wuduk..deorunk terdiam sekejap bila aku tnye~ pastu smbil tunjuk kt belakang tuh.. aku pun pergi masuk toilet..jap lagi~
"toilet toilet~ "bunyi mengajuk cakap aku tadi.. diselang dengan ketawa2 geng kaki lepak kedai kopi.. siot tak~ bengang gile aku time kuar toilet tuh.. pastu one of the pakcik kuar, then ask me~
"are you from thailand?" -sambil sengeh2 muka suci cm x ngate aku td..
"no im from malaysia~ and im a muslim" smbil buat muka suci~
"Masya-allah, Malaysia, assalamualaikum....!" terus bertaubat ko kt situ~ smbil hulur tangan nak salam~
habes solat kami pun balek, penat dah berjalan~ esok adalah hari untuk balek ke Tianjin, kalau sempat nak jalan2 sekejap kat tianjin tuh.. so kene balek tidur awal, kang x bangon baru tau~


The last place sempat lagu disinggah adalah Xianmen street market..ni more to area2 shopping commercial~ shopping complex besar2 kt sni, dan kalau nak shopping barang electronic, sini bnyak..ade cm Lowyat pun ade..


sekian~

6 comments:

MasZuber said...

macam menarek, cuma tak penah pula terase ingin ke sana..

bdk2 a.k.a John said...

aku berhasrat nk ripit balik beijing ni..bila tgk korang main redah je.mmg bestt aku tgk. nnt nk mintak itenerray ko sume k..termsuk direction sume. ^_^

Fatt said...

hahaha...aku tergelak baca part toilet tu. nasib baik dia tobat pastu..hehehe..

ko gi bln brp ek yg ada tulip ni? aku rasa cam nak ripit balik beijing..rindu nak panjat great wall :)

shah_rule said...

Mas: best jugak la China nie~ salji pun ade tau kalau g time winter...haha promo nampak!

Bdk2: ok no hal~

Fatt: nie g mase bulan 4.. tgh spring time tuh..

kemang~ said...

thought of going here dari pegi nz.. sebab sini aku boleh belajar byk history...

betol x?

shah_rule said...

yup btol~ tgk senibina zaman silam~ menarik jugak la~