ADVERTISEMENT

Bali - Day 2

My usual alarm start screaming at 645am.. teeet dah terang kat luar, omg terlajak subuh yer~take note, bangon awal~ tuh pun aku lupe nak set alarm baru tuh..
Ok selepas menyiapkan diri Pak Reza datang menjemput kami pada jam 8.00pagi..dsebabkan Tune hotel ini ape pun xde~ so pagi tuh kitorunk kelaur tanpa breakfast~ haha sbb dalam plan akan Lunch secara buffet so consider BRUNCH je~ (walopun x elok sbenanye wat camni~)



Nampak tuh sunrise pukul bape???
while we waitin for Pak Reza, photoshoot background kawasan lorong~
ni la tempat terletak nyer Tune Hotel, thats why i mention before, susah kalo nak drive.


Pak Reza ni lawak orang nyer, (ayat ni cliche, sbb sume orang cakap Supir masing2 sume lawak,haha - memang keje deorunk kot).. dan kami dapati rate die adalah yg termurah, sbb kebanyakkan nye nak rp350 000 to rp500 000...

Rate: Rp 300 000/10 hours (call @ +62 87860865768)
ni untuk 10jam je tau, tp kalau kene extra pun die akan charge 2 jam extra je, pastu amekla van die jalan 24 jam~ another 2 hours =Rp40 000

Dan makan die kite yg sponsor~ nak ke utara selatan Bali tuh pun x kesah~ die On je~ but better before sampai bagi die ittenary~ nanti pandai2 die susun, bagi melancarkan perjalanan di sana... kuddos to him again... clap clappp~

Ok here we go~ on the first day, kami semua ke ubud dan kawasan berdekatan situ.. which is area kat tengah2 bali.. so jalan yg die gunakan adalah sama, senang Pak Reza, masa pun jimat kalau macam nie, cuma dalam list kami spatutnye petang dinner di Jimbaran, tp kami cancel dan try nak tuka degan tanah Lot, tp last x sempat sampai pun, sbb jalan mecet, jadi macam aku cakap td, kene plan awal2 dengan dia, kalau x nanti ade yg x sempat...

On the way to Ubud, banyak rupenye tempat die bawak singgah, sbb roughly kami tulis ubud, tp merata je die singgah, how nice was it hah~ every single road yg die lalu, tmpat tuh mcm specialize for one thing tau, contohnya di daerah Batu Bulan, sepanjang jalan jual batik.. masuk daerah Celuk, sini lak tempat die proses dan jual Silver (kat sini kene mengaku orang Indonesia tau, boleh dapat up to 50% kate Reza)~ just cakap je dari Medan, sbb slang dah x jauh mane sangat dgn Malaysia... dan masuk daerah Ubud, sini lak sepanjang jalan ada Painting~ seriously painting kat sini memang teliti giler, cantik~ dan agak mahal sikit sbb paling murah yg kecik tuh start dari rp125 000..



Batik-Silver-Painting



Tilik nasib maybe, orang kate mmg power ketut ni, die la yg tilik nasib Julia Robert..
rp250 000 kalau nak tilik yer~ *pitam


Penat masuk sini masuk sana, turun naik van, at last kami turun kat Pekan Ubud, korunk boleh jalan2 jugak explore pekan die, rase cm menarik je~ sbb kami x sempat nak jalan2 sgt kt sini~ rmai orang review kt pekan ubud ni leh dapat sourvenier murah2 tp x di suggestkan pun oleh Pak Reza sbbnye kat sini kene pandai tawar, dan mostly kite x tau berapa sepatutnye harga item tersebut, jadi die akan bawak ke satu tempat yg jual sourvenier hargenye dah memang murah, which is the cheapest price ever katenyer.. nanti kite ke sana~

Jadi di Ubud, kami sempat la masuk ke Monkey Forest, area nie penuh dengan monyet.. tp forest die cantik.. masuk snap snap sane sini~ kat sini AWAS yer, topi , sunglasses sume kene bukak, monyet jealous nanti tgk korunk hensem2~ die pun nak nanti....



Kalau ade bende cmni pun sila simpan.. monyet2 tuh dah excited dh bila nampak
bende ni.. slamat aku cepat bertindak..


entrance fee: rp20 000

kalau nak banana untuk bg makan dkt monyet rp20 000 untuk seikat, tp aku tgk ade tourist ni beriya la beli, baru masuk 2,3 langkah nampak sume monyet serang die terus die campak semua nyer... adoiiii~ sakan kat monyet nampak pisang...haha



dengan bro penjaga monyet..



Sekitar pekan ubud


Selepas tuh, kami ke Kintamani untuk Brunch, skang dah nak dekat pukul 11am.. hopefully sampai awal time x ramai orang~ kalau dah lunch hour bus 2,3 bijik bawak tourist, sure sesak nak makan, so we move now~

Di kaki bukit sebelum naek ke Bukit Kintamani nie, Pak Reza berhenti, oooo sawah bukit yg femes orang dok perkata tuh, kami pun turun la tengok, mmg pandai ekh orang Bali ni buat tarikan, dan kat sini rmai orang jual2 barang, x nak beli jangan sentuh, kan die kejar sampai dalam kete ke.. last skali baru aku perasan, cermin kereta Pak Reza ni tinted habes, rupenye nak block orang jual2 kat tingkap.. teringat aku dulu mase kat Bandung, bnyak giler budak2 ketuk cermin aku time aku naek teksi berhenti kat traffic light~.. untuk gerak naek ke bukit nie, ade orang akan mintak rp2000 camtuh, aku pun xtau kenape~



Tegallalang Rice Terrace


Kat kintamani lak banyak restaurant yer, yang jadi pilihan kami adala Batur Sari.. menurut Pak Reza sini paling sedap dan yang penting Halal, ruang Solat jugak disediakan..kat sini sepatutnye sekepala kene rp85 000 (termasuk tax) tp Pak Reza bilang kami ni kawan2 die, so bayar dgn orang belakang cuma rp60 000... hebat x trick dier~ kt sini pun ade tol masuk kawasan atas nie, Pak Reza kencing lagi orang tuh katenyer kami kawan2 die, cuma seorang je tourist, so only one person charged, ni aku x ingat la berape kene...


eat all u can... Pak Reza kate kalau nak bungkus pun boleh~
tp jgn buat yer!!!



Makan depan gaung, kalau dah habes makan, jatuhkan je pinggan ke bawah,
memang pakai buang kot.. haha (aku maen2 je tau..)


Selesai makan dan solat, kami menuruni Bukit Kintamani nie, this one using another road, bkan jalan cm naik arituh, so on the way turun Pak Reza singgah kt tempat Luwak Coffee tuh~ kalo nak rase Kopi Tahi, here you are rp50 000 secawan~ kitorunk menolak sebab sumpah geli kot~ haha padahal sah2 haram kan... tp kat sini bole duduk2 minum kopi dan teh free~ semua dari agriculture nyer bahan~ semulajadi.. ade lemon grass tea/ tea sirih (sedap ok), teh halia, kopi ginseng, chocolate bali, kopi piauw bali (pahit giler)... dan Luwak kopi (yang ni x nak!) haha



kiri ke kanan: yey kopi free, musang cepatla berak.. cepatla nk kopi,
makcik ni pun xnk bau asap2 kopi cmpur tahi tuh, yey minum2.. tp ade 4 je, sbb
yang satu lagi aku x nak!!


Kat sini memang best dok lepak2 borak2.. lame jugak kitorunk spend kat sini, sbb die area bukit lagi.. nyaman je udara, tambah pulak dapat minum free... ooo kat sini kitorunk borak2 ade sorunk local kt sini, rajin die share cerite.. cerita pasal "nyepi", pasal tmpat2 suci kat sini, "ilmu" orang di sini~ lame jugak la die dok bercerita~

After minum2 free tuh kitorunk bergerak ke Pura Tirta Empul.. Kat sini ade acara mandi2 tuh, tp die start after 3..kalo datang awal, xde la orang mandi2 kat situ.. menurut orang sini, kalau kene santau, ke buat orang, ade "ilmu2" kat dalam tuh semua akan lenyap kalau ke sini.. omg how about my ilmu of anatomy, biochem, pharmaco.. i hope x hilang la sbb dh nak exam nie~ hahaha


Culture masyarakat disini...


Masuk ke sini entrance fee: rp15 000..nanti nak masuk ke area temple kat dalam mane yang seluar atau skirt yg x cukup kain tuh die akan bagi kain suruh tambah... dan untuk control sikit perut2 kedepan tuh die akan suruh pakai kain kat pinggang~ time nak kuar nanti, die mintak la sumbangan ikhlas untuk kain tuh, kitorunk letak je rp10 000... mungkinkah ini termasuk dalam derma Jariah, sbb nk buat beli kain bg orang tutup aurat? dapat pahala berkekalan.... haahaha bole? suke ati aku je~


naik hantu maybe~ haha


selepas ini sepatutnye plan asal nak ke jimbaran, disebabkan td pun dah melantak kaw2, xde la rase nak melantak sangat, jadi plan ditukar menggantikan tanah lot untuk sunset~ Pak Reza try jugak ke sana, tp halfway die kate x sempat sbb jalan jem.. so cancel jugak Tanah lot.. dan petang tuh die bawak kami ke tempat ole-ole yg murah tuh...




So sorry gamba bangunan di xde, dah terhilang mane ntah..
tp Hawaii Bali ni is the best n cheapest bg aku.. highly recomended..
painting kat sini pun cantik2 dan harge sgt berbeza dgn kt jalan2 area ubud tuh
RM50 dah leh dapat painting besar gedabak... korunk tgk dulu dan compare dgn
kt ubud kalau berminat dgn painting...



ni plak Krisna, open 24 hours, barang die ade murah ade mahal compare to
Hawaii Bali tadi.. sini kalau kemaruk tgh2 malam nak bli sourvenier bole
la datang..


Adal lagi satu tempat macam ni jugak name nyer Kampung Warisan, from my view, aku rase mahal.. xyahla ke sana.. kire lokasi bende2 ni semua berdekatan degan roundabout yg Pak Reza sebut "simpang siur".. i dont know he really mean it or gurau2 mase tuh... boleh je pergi sendiri naek motor ke sbb dekat dgn pekan Kuta.. tmpat die macam area Factory Outlet kt Bandung, same je konsep nyer....



Ni la roundabout "simpang siur" tuh..ade patung besar kt tgh2 nyer..


Untuk malam, kami makan KFC jah, ade set GOCENG, ak xtau la ape maksud nyer, tp mmg murah..dalam tuh ade sphagetti, deluxe burger, pelbagai desert sume harge rp5 000/each~ maknenye burger die RM1 lebih je.. skang beli burger tepi jalan pun x dpt RM1 lebey kan!!!


Gamba ni senget sikit sbb dirembat dari kamera kawan aku... die mmg suke amek
gamba senget2 nie... *jgn marah aidil

To Be Continue...

7 comments:

kemang~ said...

pergh..ni aku jeles ni... eh ko buat bungy x?

berapa return tix ko dpt?

btw rege supir tu mmg murah..kalo gi ramai2 murah ler...leh tongtong..

shah_rule said...

Supir tuh bole muat 6 orang kot~ cume kite ber-4 je..
xwat bungy.. cm x feel je pakai kren~ haha insyaallah kalo aku berani bulan 6 nanti aku wat kt NZ~ kalau la.. hehe

fatt said...

shahrul,
mana emel ko? takde pun. bilanya ko nak pi SR tu?

yg supir ni kan, tmsuk petrol & upah ke? dia pakai keta ape?

kopi luwak tu mmg haram pun..tp kdg2 aku tak paham nape ada gak org islam yg minum walhal terang2 haram...najis kot. ko tau, kopi ni mahal giler..yg dah kisar brp jual paket2 tu pun mahal..tp aku rasa sedap lagi starbucks or paling koman pun 3 in 1

kiranya ko tak tgk kecak dance la ni? rugi..klu tgk time sunset mmg cantik. kena ripit naa

shah_rule said...

tgh plan lgi pasal SR tuh.. ni ade tiket murah turun Ho Chi Min.. cm nak turun dari HCMC ke cambodia ke bangkok... tgk la tgh susun.. nak g time bulan 11 nanti..

yup supir ni include petrol dan upah, dia pakai avanza..

tuh la mahal ko kopi luwak ni, mmg xmo pun~ hehe

kecak pergi on next day~ tgk kat uluwatu, orang kate mmg yg kt uluwatu adelah yg terbaik...

crescent said...

hahaha...patung tue...tetap kene bulatkan...hahaha...sumpah lawak bile cite pasal monyet tue...

Biqque said...

ok, aku komen kat sini je la! dari sehari ke sehari nak terjah blog ko ni ha. banyak gak tempat ko gi yg mcm aku gi :D best2! ha nak gi SR? pegiiiiiiiiiiii! mmg best! hcm pun best! explore bang, explore!

Janggel said...

terbaik nih. Biasa semua org pergi bali mesti semua cakap best!
Hehe.