ADVERTISEMENT

Bali - Day 3

A little bit busy dari minggu lepas, memang susah sngat nak update blog.. so aku pun dah xtau nak citer ape.. aku just direct to the point la untuk entry ni.. ok~

1. bangon pagi gosok gigi, Pak Reza datang jemput.

2. Untuk hari nie, kami ke:
Bratan (ade tasik atas gunung, cmne ekh geografi die?),
tanah lot,
uluwatu (untuk sunset dan kecak dance)

3. Kalau ikut map bali, bratan tuh area tgh2 bali jugak, perjalanan amek masa dalam 2 jam... dan rasanye macam buang masa je pergi sane sbb bukan ada pape sangat, cume ada temple yg agak cantik sikit.. dan tasik bratan.. temple ni name die Pura Ulun Danu, dan area sini mcm kt cameron highland gituh~

4. Dalam perjalanan kami singgah lunch dulu, ade kedai menghadap Bratan Lake nie, lake die besau sangat... makan kat sini pun buffet style jugak~ melantak selagi boleh.. harga pun sama rp60 000 per person..


restaurant ni menghadap tasik, dan mmg rmai tour agent bwk tourist mkn kt sini..

5. lepas makan, ade masjid sebelah kedai nie.. dan after that kitorunk masuk ke Pura Ulun Danu, entrance fees die rp10 000..dan parking kereta kene rp2000 camtuh kot~


Pintu masuk Pura Ulun Danu, tgk tuh gamelan tuh die maen sorunk satu~

Walopun jauh kami berjalan, kematu pugguk dalam van, terbalas jugak
sbb view sini cantik, pastu sejuk ala2 cameron..

dan meriah berphotoshoot~


6. Jadi masa perjalanan menuruni area Bratan nie, ade market jual buah, kerepek, sayur dll kt situ~ kami singgah kejap, ade la beli kerepek sikit.. dan buah2 die mcm segar2 gituh strawberry pun ade.. sekotak dalam rp15 000.. murah kot~

Market menuruni cameron highland~ ade jual kelinchi sekali.. cm nk beli bawak malaysia jee

7. Disebabkan arinie adalah hari minggu, memang jalan agak sesak, still dah kesuntukan masa dan pak reza terus bawak ke Ulu Watu.. Ulu Watu nie terletak kat hujung selatan Bali.. jadi masa untuk harinie banyak habes dalam kereta je..


Jadi masa banyak dihabes kan dgn menge-teh dalam kete.. teh ni walopun name laen, tp rase same jee..


8. Sampai di Ulu Watu entrance fees: rp 3000 per person.. mane kain tak cukup boleh tambah kain.. dan jalan2 dulu kat situ sblom masuk ke area pementasan Kecak dance tuh.. kecak dance lak kene bayar rp70 000 per person..

9. Kat sini monyet2 die lagi besar2 dan lagi jahat kalau compare monyet dekat Ubud tempoh hari. jadi jangan pakai spec, topi dan pape yg bole di curi oleh monyet nie.. kalau terkene ambil, nanti orang2 temple ni akan tolong amek balek dari monyet tuh dgn exchange with food... so bayar la sikit kt orang tuh~

10. habes kecak dance kami terus balek, dan ini hari last travel dengan Pak Reza, sbb esok nye kami plan nak guna motor..

cuba ko cakap beso ke tidak beruk tuh!! besar wehhh!
dan pakcik tuh nak memujuk la tuh...


edge of Bali...


ni plak edge of glory~ haha angker x suasane cmnie??


kecak dance.. at least korunk kene pergi tgk bende ni kalo ke Bali..
dan Kecak dance kt Ulu Watu ni is the most recommended one.!


Mane tempat x pergi lagi, kita akan pergi dgn motor~ Tune Hotel pun actually ada motor untuk disewa tp untuk hari yang kitorunk nak tuh die cuma tinggal satu je..jadi aku carik la area kuta, jgn risau ye, banyak tempat sewa moto, plus die boleh hantarkan moto kat hotel, dan pulang kunci pun kt receptionist hotel je.. easy~
Moto kt tune hotel: rp50 000/per day, jadi aku cari motor yang around harga tuh jugak kat luar, selamat dapat...

8 comments:

MasZuber said...

macam menarek kecak dance tue!

shah_rule said...

best jugak la kecak dance
walopun gerun tp ade unsur2 kelakar pun ade..
nanti die kasik text untuk fahamkan ape yg die nak sampaikan...

Biqque said...

i suka kecak dance, and i SUKA hanuman :D

itu maling yg melompat itu, jahat sungguh! ku tepis jugak jatuh gaung kang hahahaha!

shah_rule said...

maling tuh kacau biqque ke? haha

tuh la ingat affect die dull je tp ok la.. ade funy2 cmtuh~

kemang~ said...

beb. ko record x kecak dance tu? mcm best je

kalo record, upload lar ;)

au suka temple tu.. unik gitewwww

shah_rule said...

sorry la kemang, camera aku habes battery mase nie.. maklumla last tempat untuk hari tuh, sure battery kong giler.. haha

temple ni ok la, tp aku lagi suke temple kt tanah lot.. angin2 die kuat, ombak tinggi2.. mcm angker gituh.. haha nanti aku letak next post..

crescent said...

lite lite je ko cite kan...hahaha...

shah_rule said...

citer ni dah suam2 je..xde mase sgt nk tulis, ni la akibatnyer...!!! hehe