ADVERTISEMENT

Bali - Finale

OK nie last citer pasal Bali, pasni aku nak kene menghadap buku sebab ade exam in 2 weeks times~

DAY 4

Disebabkan semalam aku dah jumpe kedai yang bagi harga sama dengan harga sewa motor kat Tune Hotel ni, so aku deal.. aku mintak orang tuh hantar motor around 8 pagi.. tp die lak negotiate ngan aku kate susah nak bangun pagi la, rumah jauh sikit nk g tempat kerja.. Ok la deal pukul 9, jadi die akan bagi kunci kat receptionist.. pulang kan kunci pun kat receptionist jugak sebelum chaw dari situ..

Selepas settle segalanya, pukul 9 kitorunk turun, ternyata abang moto ni memang berpegang pada janji.. dan aku agak sedih bile tgk helmet time die serahkan helmet tuh kat aku.. satu old skol giler, satu lagi lak cm nipis xde span dalam die.. kalo jatuh agaknye dgn kepala aku sekali merekah kot~ yg old skol tuh lak kalo aku pakai serius x kene dgn muka aku.. selebet semacam je.. same goes to another one~ xpela buat syarat pakai je...

Motor yang ade si hitam dan si putih~ motor automatic, tekan butang je terus start.. time orang nie bagi motor ni minyak die mmg cukup2 untuk aku g kedai dan top up.. so berdekatan tuh ade kedai jual benzene petrol ni.. mengikut kate pak guard tune hotel, rp10 000 je untuk satu botol besar dah cukup nak jalan sampai satu hari... WOW...!!!! ok aku berhenti dan terus tuang rp10 000 kat situ...

Then here we go~ pin pinnnnn... orang sini mmg suke maen2 dgn hon.. aku pun kalo orang hon aku hon balek... xde hal sume orang ade hon, bukan ko sorunk je..! haha Ok sebabkan kami semua dah 2 kali kecewa sbb asyik tak sempat nak ke Tanah Lot, kali ni aku sampaikan hasrat nak ke sana.. kalau ikut map, tanah lot area tepi sekali belah barat bali, so aku just ikut jalan tepi laut ni..Kuta --> seminyak --> tanah lot.. masa mengambil masa dalam 2 jam jugak la... dan selamat la xde tersalah jalan pun.. kene rajin bertanya, lagipun kitorunk rajin berhenti g kedai2 tuh, dengan beli air nya, beli top-up...

banyak tempat kami singgah, asal boleh je..

Akhirnya kami sampai jugak ke Tanah Lot.. entrance fees rp10 000/person dan parkir moto rp2 000.. dan jom masuk serang ke dalam x sabar nak tengok area dalam die.. kat luar ni bersepah kedai2 sourvenier.. kene menapak ke dalam sikit smpai nampak laut.. bush bush bunyi ombak dier.. meremang bulu roma... haha (xleh blah)


ni kedai2 sourvenier yang ade sblom jmpe laut..
harga die reasonable la jugak..




Area ni ade 3 tebing yang memukau bila ombak besar lalu menghempas~ kalau nak amek gamba kene budget2 la tunggu ombak datang.. lagik2 kalo ombak besar.. sekali die kene batu tuh bushhh~~~ cm tsunami pun ade aku tgk.. haha


tgk tuh ombak nie.. ade jugak orang maen surfing kt sini~

Mase aku sampai tuh around pukul 11 lebeh.. so time nie air nak dekat pasang, petugas2 kat sini dah sibuk panggil orang2 sume supaya jangan gie temple yg kt tgh2 tuh takot kang xde jalan balek.. lagipun bukan boleh naek atas pun, cume dapat stay kat bawah die, ade orang simbah2 bunga ke beras, konon2 amek berkat kot.. bile kuar je tgk2 sume ade beras kt dahi.. i dont know actually the meaning behind that.. dan kat bawah gua lagi satu ade holly snake...macam2 btol~



Dah tengah hari jadi tibalah masa untuk makan.. kali nk nak try amek set nasi padang, ingat kan nak carik tepi2 jalan je, bila sampai satu pekan tuh tgk2 minyak pun dah macam nak berkurang je, so aku top-up lagi minyak satu botol besar rp10 000 (menjadikan jumlah minyak sekarang dah rp15 000).. dan singgah kedai jap beli air.. plan time balek ni nak lalu denpasar, instead of use same way mase datang.. tetibe jumpe abang ni, die kate lalu denpasar lagi jauh, so aku patah balek, masuk jalan yang aku guna mase pergi tadi.. memang dekat je rase nye, dalam perjalanan tuh pun tetap x jumpe kedai makan so terus nekad nak balek kuta, ada satu kedai makan nasi padang yang femes kat situ, btol2 depan simpang masuk ke Ngurah rai airport, name kedai die ACC minang~ sini makan die kasik hidang sume, pastu mane yang amek tuh die kire, bukan buffet seperti sebelum ini..


kalau kuar simpang airport tuh, depan patung2 kuda ni la
terletaknya ACC Minang.. semua skali untuk 4pax= rp 120 000

Habes makan kitorunk gerak ke nusa dua, just saje je sigtseeing tengok laut, nak buat aktiviti sukan air tgk macam dah petang dah, takut air pun dah nak surut, tp orang tuh sume deal harga murah2 dengan kami.. sebab kalau nak diving just rp250 000 je~ murah x?? aku nak tp kawan aku cakap ni sume trick die sbb tengok macam dah x turun laut je.. die akan postpone untuk esok tuh.. dan dari nusa dua aku berhenti lagi tuang minyak satu botol kecik harganya rp5 000 menjadikan total harga minyak yang aku guna adalah rp25 000...


Pantai umum, Nusa Dua.


Jadi selepas nak dekat petang tuh, its time to standby for dinner lak, sebab petang ni nak dinner kat jimbaran, sunset spot yg rmai orang recommend.. bila sampai jimbaran, selepas parking motor, kitorunk jalan kat area pasir2 dari kedai ke kedai tnye mane2 yang bole bagi deal yang palng rumah..sebab kita datang antara orang yang terawal memang budaya orang2 sini akan bagi murah, deal sampai jadi.. pembawa tuah kata nyer~ haha memang ko bertuah la senang2 aku datang terus dapat beratus2 ribu kan!


on the way to Jimbaran, ada chandi tua ni menarik
perhatian aku.. tp xde pape pun dalam die~

Pantai Jimbaran, betul2 sebelah airport nyer runway..

Dan akhirnya kami bersetuju dengan deal satu kedai nie.. OPS lupa lak name kedai tuh, tapi menu yang die offer sebotol air mineral + nasi+ soup of the day+kentang bakar+ seekor ikan+udang+sotong+ lala+ buah-buahan+ air kelapa--> pecah perut!!!! sume ni die caj rp125 000 seorang.. dan kat sini ada orang jual jagung bakar, harga die rp10 000.. jagung ni special rse die sebab die sapu garlic butter and chili butter.. jadi die kate rase die macam makan lobster... serious sedap giler.. dan rupe2nye budak ni hard fan Siti Nurhaliza... gituh~


photoshoot mode: sunset



memang cantik view sunset kat sini, dan dah kenyang
abang2 jason mraz datang ajak nyanyi..

Lepas makan hari dah gelap, perut dah kenyang its time to balek hotel.. mandi2 dan keluar semula.. malam ni keluar dengan mood untuk lepak2 je.. borink lepak kedai minum, kali ni lepak tepi pantai je tengok ombak.. bunyi ombak tuh mmg meremang bila dengar.. sambil tengok flight landing.. sambil catch-up story memasing.. aku join lambat sikit dengan deorunk sebab aku nak online internet dulu.. kat sini senang nak online, even store 24/7 (bukan 7E tau) pun banyak yang ade "wie fie" (cara orang sane sebut wifi)...

Dan sebelum tidur, alang2 motor dah ade kami semua tetibe menyimpan hasrat untuk tengok sunrise walopun rsenye dah lewat malam dah sbenarnye... sunset dah la awal giler~

DAY 5

Alarm dah bunyi banyak kali.. xde rase nak bangun jugak.. at last one of us berjaya bangun.. die la bagi khutbah subuh2 tuh supaya semua termotivasi nak bangun~ haha ye la dah la lastday, pastuh motor nak kene pulang pukul 9 nanti.. dan minyak banyak lagi..

Ok here we go~ merempit pagi2 ke Sanur.. perjalanan dalam 30 minutes camtuh kot~ agak jauh gak sebenarnya.. sebab area kuta ni sunset, nak kene ke area laut bertentangan la kalau nak tengok sunrise tuh~


sunrise @ Sanur.




Pagi di pantai Kuta, aku mmg x cukup tidur time nie~
yang laen sume turun g mandi..

Lepas tuh balek semula ke kuta, kunci pulang je kat receptionist, siap2 dan ready for check-out.. kitorunk check-out awal dan tumpang letak beg kat kaunter.. tet~ memang dasar tune hotel, nak tumpang beg pun kene bayar.. haha rp7 000/bag...

Lepas menyimpan beg kami jalan2 lagi di area kuta.. 1st time jalan ke Kuta waktu siang, selama dah 5 hari kat sini, x pernah tengok kuta waktu siang.. tapi aku rasa panas die macam boleh pitam.. haha


ade sebuah shopping complex kt Kuta, ada Sogo dalam die~

Pukul 12 we arrange transport nak ke airport, sambil tuh suruh la pakcik tuh singgah kedai sourvenier dulu.. dan lastly we flying home~







12 comments:

bdk2 @ John said...

brape ko abes ni utk trip ni. cambest je....tak penah lg smpai ke bali aku nih! hahaha

Biqque said...

masa kat besakih, ada pompuan tahan tepi jalan konon kasi restu, patu dia tempek beras kat dahi kitorang! lepas blah, terus aku sapu2 sambil mengucap! hahaha!

kat nusa dua tu la laki aku hilangkan cincin kawin dia! pfft! ko tak mandi ke? mana tau kot2 jumpa.

bdk2, pegi la, bleh murah2 :D

shah_rule said...

bdk2: aku bawah sejuta rupiah je exclude duit hotel dgn flight.. pastu dsebabkan nafsu untuk sourvenier tuh aku kene tuka rm50 kat sane.. tuh pun banyak bende leh dapat.. haha

biqque: haha ko pun dapat beras tuh.. letak bunga kat telinga.. ade je kan~
ak mmg x mandi pun.. haha pegi bali mmg x menyentuh air langsung.. kire ko kne datang balek la carik..

bdk2 @ John said...

@Biqque,
hilangkan cincin kawen??? ko tak mengamuk ke weiii??? aku nk pegi, tgh carik geng. tp xtau tahun bila. lol


@Shahrul,
owhhh takdela mahal sgt. utk supir pn aku bc ko tulis tak mahal sgt. boleh laaa dpt less than 1k punye trip. ngeh ngeh ngeh

shah_rule said...

bdk2: yup boleh nyer~ supir tuh pun aku amek paling murah yang ak jumpe.. hehe.. yela tuh xtau tahun bile kan~ ko ni bkannye btol, kang ttbe je dah smpai bali.. haha

crescent said...

hahaha...shahrul tingtong...entry pendek jer...btw aku rase ade salah taip harga minyak ko...cek balik pastu tukar...hahaha...and pak guard plus orang sewa motor tue ye ye je cakap cukup rp10 000 hakikatnye???hahaha...hanya kite yg tau...and yeay abis pon entry bali ko...sila jawab exam dengan tenang...

shah_rule said...

haha thanks for the wishes encik BULAN.. btw org kt fesbok rmai tersebut2 name encik ni. die kate encik cantik malam ni~ haha

Janggel said...

dalam banyak2 tempat kat Bali aku paling suka Tanah Lot, nak nak time nak sunset fuh scenery terbaek kan!

shah_rule said...

tuh la kecewa btol xdpt pegi time sunset... last2 gie jugak, okla dari x gie, mmg x nyesal g sini..mmg cantik!! hehe

Biqque said...

bdk2, mau aku tak marah! baru kawin kowt masa tu! dah la mintak yg mahal! cis! gone with the...sea...

shah_rule, i pegi tanah lot tunggu sunset tak turun2 ha matahari dia...sakit hati tul hahaha!

shah_rule said...

cmne lak telh die nak degil untuk turun tuh~ haha

cahaya said...

hi, wow bali.mmg tgh merancang nk k sne.agk2 berapa budget?