ADVERTISEMENT

Orchard Road for H&M

Pernah dengar x H&M?? ok this is the 1st branch die kt south east asia, kalau x, kt asia ni hanye ade kt hong kong, China, Korea and japan... asal nya dari negara sweeden.. masa time opening tuh sepatutnya aku nak pergi, tp aku xtau bila die open sebab... 1st 300 customer dapat voucher S$20.. tp kalau sanggup tidur depan pintu kedai die, 1st 5 customer dapat voucher S$200.. pitam~

al kisah aku balik rumah kat Jb last week, so disebabkan semua dah menggempar gembur kan cerita ni so aku pun pergi la sekadar nak tengok2.. lagipun rate harga dia murah weh~ sambil usha2 pakaian winter untuk repeat trip ke NZ nanti... so korunk tau x camne nak g singapore dari JB?? senang je, cm dari shah alam g KL je.. hehe

Ok sebenarnya banyak bus yang korunk boleh naik dari JB nak ke singapore.. kalau dari KL, kt terminal bus larkin tuh banyak bas ke singapore, destinasi bus laen2, kebiasaanya kalau aku naek aku akan turun kat area Bugis. dari sini dah senang dapatkan train dan train ni connect banyak tempat... name pun MRT, sure die lagi panjang dan luas compare dgn Malaysia nyer, dan system die teratur sangat.. harga kalau dari terminal bas larkin dalam RM 3.00 kot..

Aku kebiasaanya akan naik bas dari JB sentral, bunyi pun dah macam KL sentral kan, bangunan die pun lebih kurang je.. cuma dia bersambung dengan kompleks imigresen.. aku selalu naik kat sini sbb senang nak letak kereta..


JB sentral menghala ke imigresen building~


selepas imigresen, baru ada station bus yang ke singapore, bus kuning ni
bus negara kite yer.. dari sini harga pergi RM2.50 harga balek S$2.50


bagi yang naik bus, isikan nombor bus ni kat dalam pass masuk yer~
dia buat pagar2 ni supaya orang beratur..

Bus yang turun kt bugis, die akan letak name Queen street~ naek bus ni, turun2 nanti ikut je orang ramai2 jalan nak ke MRT station.. MRT semua kat sini adalah underground, sekejap atas sekejap bawah mcm LRT KL atau sentiasa kat atas (skytrain) mcm kt Bangkok..


Queen street~

Untuk ke Orchard, naik train yang menghala ke Joo Khoon and you need to transit to another MRT line di station City hall.. mudah je sbb nak transit die bukak pintu, depan2 je terus tukar, xde macam kat Beijing tuh bile nak transit kene menapak jauh2... ni macam door to door je... senang kan~

Orang ramai yer kat bawah nie, dan tiket di jual dgn menggunakan mesin, untuk one-day pass, kalau x silap aku ade S$7 per day..


Kad ni pakai touch je, tiket biasa die memang macam ni, nanti dah sampai destinasi, kene buat refund untuk tiket ni kat mesin, nanti keluar S$1..




Sampai di orchard, station MRT dia dalam Ion Orchard, ini merupakan sebuah shopping complex yang nampak mewah dari luar, termasuk la barang2 yang die jual... adoi~ dari keluar je station sini, jalan je tegak ke kanan..

Ion Orchard, grand x?




Sepanjang orchard road ni semuanya shopping complex~
duit akan mengalir macam air... krrr


macam2 orang ada kat sini~


Dan di tengah2 jungle konkrit nie betul2 tepi jalan je korunk akan jumpa dengan H&M tuh... tp sayang time aku datang belum ada sale,baju2 sejuk dah kuar dah sbb preparation for autumn kot~ tggu la bulan 2 nanti kalau nak tggu sale untuk winter cloths sume..

Akhirnya dah jumpa!!

kene que jugak untuk masuk....

X pernah2 aku buat entry pasal singapore, tetibe jee... haha

5 comments:

Diana Diane Teo said...

I went Singapore last week but I didn't manage saw the H&M.

I will visited H&M wherever I saw like in Japan, Korea, France, London, Hong Kong tapi sayang, tidak dapat nampak H&M di Singapore pula.

Ada pergi Orchard road but duno why lah, tidak nampak :P

shah_rule said...

last week suppose it open already~ haha ni mesti you dah rambang mata tengok kedai2 lain.. hehe

crescent said...

hahaha...tetiba ade review nak pergi sg mcm mane...hahaha...harus sesat bace ko nye guide...hahaha...untuk first timer bleh gune...hahahha...

Diana Diane Teo said...

Shah, nak tanya. Is it safe for 2 ladies to travel around INdonesia - Jakarta & Bandung? How you and your friends manage to travel around that city? I will take train from Jakarta to Bandung but once reach the city, what kind of transportation mode can we use?

shah_rule said...

there is so many beggar around that city, however i think it will be quiet save if you just ignore them..

ya there a lots of train connect that 2 cities.. in Bandung they use "angkutan kota"..its like a van, with many seat, sometimes it will become very packed with people..it specific with one road, meaning there will be an intersection which connect one to another..

to make u easy, u can rent a van (with driver) or use taxi with meter..