ADVERTISEMENT

Solo Backpacker - Day 1


Hi sumer, habes dah  dengan tetibe gelombang fenomena 26 fakta masing2 dari fatt~ die punyer pun dah keluar jugak disaat-saat akhir kan~ haha

Ok ini aku mulakan new entry pasal perjalanan first time aku sebagai solo backpacker minggu lepas. actually memang semua sedia maklum ke mana sepatutnya route perjalanan aku, tapi aku tukar last minutes. memandangkan cuti kali ni ada Hari Raya, so aku kene balek rumah dulu.. mak aku paksa balik kampung pulak lepas tuh.. tuh yang start lambat dan ittenary banyak kene tukar, padat2kan.. tapi sebenarnya xde la banyak sangat aku plan untuk trip ini, sekadar apa yang aku mampu buat, aku buat.. memang takde ittenary yang perlu aku ikut, jalan seorang je kan, so ikut suka aku lah...

Barang2 yang aku pack mase kelaur kali nie.. perlu lah ada shades, tp tak pakai pun sebab  terlupa bawak contact lense.. haha aku bawak poncho sbb musim ni musim hujan, dan jugak tak lupa untuk bawak beberapa ketul KOMIK untuk di baca.. ni bacaan sebelum tidur, memang mujarab~ haha

Memandangkan aku kene balek kampung kat Jelebu, jadi ekspedisi ni start dari Seremban.. nak ke KL pun dah dekat, xde lah aku nak duduk berjam-jam kalau buatnya aku gerak dari JB.. so sebelum keluar rumah masa kat JB aku dah book ticket siap2 untuk Konsortium Bus Ekspress, laluan KL-Hatyai jam 11.30mlm (aku x sure sangat waktu perjalanan dia sebab masa aku beli ni bapak aku dah start enjin kereta nak gerak balek kampung.. aku klik2, dengan x sempat print pun resit tiket bus tuh.. so aku tutup komputer, terus masuk kete)
Susana berhari raya di kampung. family je tuh penuh satu khemah tuh~ 

Jadi selepas selesai segala urusan kat kampung, pukul 7 parents aku dropkan aku kat Terminal 1, Seremban dan deorunk sume bertolak balek JB lepas tuh.. aku terpaksa ke cybercafe sekejap sbb nak print resit bas, nanti nak buat claim ticket kat Pudu, maklumla baru lepas raya, aku takut jalan ke KL jem~ so aku prepare awal2.. dan aku ambil bas untuk ke Puduraya. naik KTM komuter kang kene menapak jauh pulak..

Seremban - KL, RM 6 one way
Settle semuanya bas aku naik gerak ke KL jam 8.30mlm, selamat xde jem, so dalam 9.45pm aku sampai Puduraya. ini kali pertama aku jejak sini selepas renovation.. mak aiiii cantik gila dalam dia, berbilion jugak kan habes renovate tempat ni~ ticket kaunter kat tingkat atas dan tingkat atas lagi surau.. surau pun dah bertambah cantik.. selepas urusan tiket selesai, aku terus ke surau selesaikan apa yang perlu..

Puduraya terkini.. meletup kan...

aku keluar kejap sebab jam belum pukul 11pm aku harap Mydin depan tuh still buka, aku nak beli barang2 makanan sedikit..tapi jangkaan meleset bila sampai depan mydin dia dah gelap dah.. aku terpaksa bershopping roti, biskut segala kat 7-eleven. 7-eleven kat malaysia ni sumpah cekik darah. apsal kat thailand harga kat 7E macam harga Mydin pulak aku tengok..

 Lepas tuh aku lepak kejap kat McD depan tuh, check inbox sebab orang hostel xde bagi email confirmation pun kat aku, so bile check, YES dah dapat.. settle dah sume, dan aku beli double cheese set, burger dia aku tak larat nak makan dan aku simpan untuk supper nanti dalam bus~

Jam nak dekat pukul 11 dah, ok aku biar je. 11.15pm aku gerak.. bila dah masuk kat Puduraya, duduk atas kerusi lepak2 jap sebab jam belum pukl 11.30pm kan~ bila aku kuar kan ticket, SHUT bus aku pukul 11pm rupanya.. terus aku lari turun bawah, sambil dengan muka cemas.. bas pukul 11pm ke Hatyai dah gerak ke? dengan harapan akan ada lagi bas yang boleh sumbat aku masuk.. abang yang jaga tuh rilex je cakap.. "oo blom2, jalan jem.. " ooo Alhamdulillah tak terlepas bas~ tapi memang rasa ralat sangat sebab apsal la cuai sangat.. memang aku langsung tak check pun ticket tuh.. see dah nampak dah kan kelemahan diri sendiri.. belum keluar pun lagi dari Malaysia ni.. haha
aku memang tak perasan waktu perjalanan dia.. sempat ambil gamba time duduk2 dalam puduraya tuh dulu.. ting tong x?

Bus sampai nak dekat pukul 12am.. aku naik bas, terus tido~ bas malam dia ada sediakan selimut, memang nyenyak lah tidur.. aku bawak selimut sendiri, tapi dah termasuk dalam tempat letak beg~ haha selamat dapat selimut...

to be continued..

13 comments:

fatt said...

syabas bette...selamat akhirnya solo trip ko ni!!

nasib baik ko lucky ok, klu tak nanges tak berlagu le ko mlm tu..haha..tp bas masa tu penuh ke tak? brp jam eh pjalanan? nti ko cerita dlm next entry ok! ni aku nk tanya, brp bajet ko utk trip ni?

aku akan terus menunggguuuuu...btw aku mebi gi phuket bln dpn..saja nk baca cerita ko..so kasik cepat skit..lalala~

*pinjam KOMIK ko...aku rasa cam menarik jgk komik ko ni. hehehe

shah_rule said...

bas memang penuh, aku tengok bas company laen yang nak ke Hatyai pun sama gak penuh.. perjalanana aku rasa dalam 7 jam juga la kot~

haha, komik tuh mmg menarik. baru baca 2 muka surat mata dah boleh berair masuk yang ke-3 mata terus xleh bukak.. haha

Janggel said...

Hahah masih ada sesi peninggalan transport di situ..nasib bek sempat naik.

Tahniah dah berjaya mengharungi cabaran pertama!
ok teruskan..excited gile aku nak baca ni.

Janggel said...

*ohhh itu komik yer namanya.....noted.

shah_rule said...

ha ah~ tuh komik..ade lagi yg besa size yellow pages pun ade, tp xde la smpai nak bawak ke hulu hilir.. haha

Biqque said...

spek pepel! kelas ko nok!

bdk2 @ John said...

biqque!!! ade potensi jadik anak ikan ke-3 nih! kekekeke....adakah aku tetap no.1 di hati mak hayam malaya??? hahaha

shahrul! tahniah tahniah tahniaahhhh!!!!

shah_rule said...

haha purple tuh, kalo nak menang no 1 patutnye aku beli kaler pink~ haha kalah john~ ekh? haha

kemang said...

@john @shahrul @biqque

sape no 2 ? AHAHAHHA !!

ko rembat selimut AA eh?

fatt said...

wah sume pakai pakai spek kaler2...sakan korang ye. aku pun nak beli 1 la pasni..pastu bajet retis..hehehe

shah_rule said...

kemang : xdeyg free dalam AA, sume kene beli.. haha tp aku rase aku allergic la ngan selimut dia, habes badan gatal2..

fatt: ok jom ramai2 pakai nanti leh buat group budak kaca mata kaler2~ hehe

Biqque said...

ha kompom anak ikan terbaru mak ni john! curlastttttttttt!

ko sudi ke tak sudi, ko TERPAKSA jadi anak ikan mak ye shah_rule! hahahaha! *pegang cemeti*

bdk2 @ John said...

ok..baru sempat baca ko punye entry ni. fyi, seumur hidup aku mmg tak penah jejak puduraya ni. kekdahnya taraf klia and lcct jek. hahahaha....*riak* owh ya, tak lupa jugak stesen bus shah alam sec17. hahaha.

anyway, mmg dah cntik dh puduraya tu. hrp2 tahan laa smpai bila2 cmtu. no more ulat-ulatan kat situ. mane ko beli poncho tu ek? teringin jugak nk ade 1 simpan. just in case.

nk kene pi uptown danau kota sat carik spek bingkai putih takpun kuning. motif taknak kalah? hahaha