ADVERTISEMENT

Solo Backpacker - Day 3 (part I)


Tadaaa~ owner hostel ni ade bela anjing~ anjing ni cute , bersih pun bersih but still it is anjing~ masa time aku sampai dia boleh buat muka comel then datang approaching aku.. aku dah setapak2 kebelakang~ smbil mulut shuh shuh~ aku rasa dah macam situasi nak kene molest ni.. haha tuh yang kene ade selipar tuh~ tapi memang binatang ni manja dengan semua orang kat dalam hostel nie..

Bila aku sampai hostel balik lepas mandi, ada seorang lagi mamat botak ni, aku tak tegur pun dia sebab dia memang ignore aku kot kalau time aku duduk2 dengan Florence dan Michael.. Aku pun xtau la apa masalah dia, tapi aku tengok dia ni macam ada behaviour disorder sikit kot~ mentang2 baru khatam posting psychiatry arituh,semua jenis perangai aku nk comment.. haha psycho x~ lack of eyes contact, fail to initiate conversation and fail to sustain the conversation, aku rasa bdak botak ni autism.. haha ok whatevar la, tapi dia keje nak clubbing je, tiap2 malam ajak michael ngan florence ni clubbing, Michael ajak aku g sekali, but sorry la geng, aku penat dah habes round satu patong malam tuh.. So bila deorunk sume blah tinggal aku ngan Florence je kat bilik.. banyak jugak la kitorunk borak kan~ and i found mostly traveler from Germany sume baik2 belaka la aku rasa~ Aku ajak Florence kalau dia nak ikut aku round2 esok, tp dia dah memang serik nak naik motor.. lagik lak tuh bdak kecik macam aku bawak... *kang mulut ko pulak berbalut~ i am 23 kot!!! haha

Ok aku tidur dengan nyenyak nyer, bangun pagi after settle semua, aku sempat buat maggi dulu, hostel nie ade pantry kat area depan, jarang kan hostel kt area asia ni ada kitchen.. tp ada pantry pun ok what,senang dapat air panas ~ Lepas breakfast, aku start la motor, singgah kedai Mandy nak tuang Gasoline.. 4 botol untuk penuh kan tangki minyak dan perjalanan ni agak jauh aku rasa.. mana aku nak pergi? aku nak ke Nai Yang beach, sini orang review tempat Plane Spotter.. ape tuh? kira korunk bole spot atau capture gambar flight turun naik kat sini sebab airport Phuket sebelah je dengan Nai Yang beach, macam rasa flight tuh lalu atas kepala ko~ maybe terlanggar sikit 2,3 helai rambut ko yang tercacak tuh.. bole camtu~ haha

Kalau yang colur merah tuh merujuk kepada jalan2 besar.. 

Aku dapat kan nasihat dari husband Mandy, dia kata lalu jalan tepi laut tuh, dan akan menempah 3 beach utama yang lain pastu baru lah sampai Nai Yang beach~ dia suruh aku lalu jalan tuh, (jalan bintik-bintik biru) tp dalam peta jalan tuh xde pun, tp dia kata memang akan ada sambung sana.. gasaklah aku ikut je cakap ko~ ko minyak penuh dan aku bertolak...pin pin (orang sini kuat main hon2 tanpa sebab)

Jadi first sekali aku jumpa Kamala Beach - Surin beach - Laguna dan last sekali baru sampai Nai Yang.. adventure perjalanan ni sebab asyik hujan. View pemandangan memang tak tipu cantik giler, plus angin2 laut tuh.. dan jalan2 dia pulak banyak turun naik bukit, so memang boleh nampak view yang cantik..


Hari nak hujan ni, langit pagi2 dah gelap- view of Kamala Beach


Self-potrait again~ haha

tapi yang azabnya hujan turun tapi sekejap2 dan kat certain tempat je. aku terpaksa continue bawak jugak motor dalam hujan sebab takde makna aku nak tunggu hujan teduh, sebab depan sikit dah tak hujan, depan lagi hujan balik.. selamat ada bawak poncho~ so xde la aku basah bawak motor ni, yang tak boleh blah bila sampai area yang tak hujan aku dah malas nak asyik pakai asyik bukak, so aku pakai je.. aku rasa orang mesti pelik sebab satu tempat tuh cuaca panas je, tapi aku dengan plastik satu badan.. haha


Lebat hujan ni, tapi tang poncho doraemon bawah nie tak boleh blah....!

Aku tak sure sangat jalan yang husband Mandy suruh aku lalu nie sebab jalan ni tak ikut macam dalam map.. aku rasa jalan kampung kot, scary jugak sebab dah la time hujan2 camtuh tak berapa nak terang pastu jalan sunyi, xde kereta atau motor lain.. pastu tetiba jalan dia dah jadi jalan batu-batu.. tetiba aku kene kejar dengan anjing.. hey ni jalan apa yang aku lalu? bila sampai simpang je mesti aku tersalah simpang.. navigation aku pun dah tak betul.. jalan lagi sensorunk padan muka aku... pandai2~

Rare la papan tanda jalan nie~ 




Last bila nampak signboard airport, hah it kind of relieve.. ok betul lah jalan nie~ haha aku takut je lalu2 dalam hutan nie tadi anjing takpe aku pulas je handle motor tuh, terus dia tak boleh kejar, buat nya area hutan nie keluar ghimau~ ada tak balek aku kan~ tp usaha dekat sejam atas motor berbaloi bila akhirnya aku jumpa signboard Nai Yang Beach...


Kegigihan aku terbalas akhirnya~ 

Sampai tuh ada orang jaga entrance, terpampang kat situ tulis Nai Yang National Park, apakah? so aku masuk je la, ada entrance fees for motor 20B.. area kat sini dikelilingi dengan pokok2 Ru, ye ke? entah aku tak tau, tapi bila aku dah berhenti motor voooooooooooo aku dengar bunyi kapal terbang.. yes this it is..


ni pkok Ru ke?
Inilah Nai Yang Beach, pantai dia tak ramai orang, thus nama dia memang silent beach aku ada baca somewhere.. tp air kat sini not bad..
Lari aku ke tepi pantai, but still kene menapak jauh jugak ke area kapal terbang turun~ gigih aku jalan laju2 sambil snap2 gamba kalau flight lalu~ haha apsal excited sangat? haha pasal being a pilot is my dream masa aku kecik dulu..suka susun2 kerusi kat rumah budget2 tengah bawak kapal terbang... haha. tapi bila mata aku start "kero" masa skolah menengah dan orang cakap pakai spec mane bole jadi pilot, so lama dah aku lepaskan.. nak dijadikan cerita masa aku 2nd year kat UiTM aku dapat call dari MAS, aku apply main2 je dulu, tp dah bertahun2 baru dia call, datang interview.. betul ke pakcik ni? saya ni pakai spec pakcik~  Pakcik tuh dengan selamba cakap, oooo itu zaman dulu time xde spec memang lah tak boleh, sekarang pakai spec nampak bagus la maknanya tuh.. so datang ke x?.. Dah2 ni cerita zaman dulu, malas aku nak bongkar balek kisah lama~ so everytime i see the plane i feel excited~ tgh drive pun bole pandang langit kalau nampak flight!


Tengah gelabah jalan, bila dengar bunyi turbo engine, get ready flight nak terbang~ haha yang ni MAS flight ni, tp time ni aku jauh lagi ke tempat runaway tuh..


Tapi airport Phuket xde lah busy sangat, aku pun lupa nak check schedule flight arrival kat sini~ so tak tau.. aku tunggu sekejap je sempat lah snap Nok Air dengan MAS.. tapi yang MAS punye x clear, camera tak focus.. untuk puas kan hati aku pun panjat tebing tuh zoom terus runaway airport tuh.. suka hati aku je kan.. nie giler fanatic ni, silap2 kang kene tangkap tak balek Malaysia aku...

Kamera aku dahla tak secanggih mana, pastuh berangan nak spot2 plane ..! Nok Air tuh nok~ 

Dah lama aku tunggu aku nampak 2 ketul je.. last2 aku panjat tebing tuh skodeng dalam airport.. 

tapi AWAS korang, ni restricted area.. haha kene tangkap kang tak balek Malaysia aku~


Sambung lagi yer....

7 comments:

Janggel said...

Hahaha gile ar semarttttt macam nak gi keje ko pusing phuket! Hahahaha Saluteeee~

Jap pasal mamat botak yang ignore ko tu apa kesudahannya? cam tergantung pulak citer disitu..'

Ok sambung lagi...

shah_rule said...

mamat botak tuh mmg aku tak cakap pape pun dengan dia.. sebab sah2 dia balek dah pagi2 buta, aku bangun pagi sure dia tak bangun lagik.. aku balek malam dia pulak ready nak keluar dah.. so aku x berkenal2 pun dengan dia.. haha

kesudahannya? nanti2 ye janggel~

crescent said...

ok excited nak dgr cite ko...hahaha...nanti call jah...hahaha...

Biqque said...

oooookeyyyyyyy entry ni paling lawak so far utk trip ko! aku suka siut! tak benti aku gelak berganti2.

part poncho doraemon (fatt suka gile ni ko, jaga, kang dia mintak hahaha), part hujan jap ada jap takde, anjing nak makan selipar, nok air nok mak pun jeles ko tauuuu! hahaha! adeh...

shah_rule said...

tuh la kemaen lagi bdak depan tuh pakai poncho doraemon dengan bangganya (suke ati je fitnah orang membangga diri)..aku cam nak sagat je dari tepi kasi koyak.. nangis x? haha

anjing tuh mmg x sekolah.. terkejut aku time tuh.. pastuh aku berhenti kutip batu.. taku ada lagi kat depan tuh. boleh aku lempar je dengan batu..haha

fatt said...

aku baru ada masa nak pulun entry ko ni. jauh gile ko merempit smpai ke epot. rasa aku dulu2 masa aku dtg sini bleh tahan jgk jarak epot ke town...syabas!

oh now aku tau dah nape ko berangan nak ada airline sendiri. mmg klu dpt jadi pilot dpt travel free tp kazen aku laki dia pilot, aku tgk cam seksa jgk kerja dia...dahla tido slalu lari sbb jetlag memanjang...duit byk tp life mcm kurang. byk tgk awan je dr dok kat darat. ko teruskanlah apa yg ko buat skrg, lgpun kerja mengubat org tu lagi byk pahala :)

shah_rule said...

fatt: ayat last tuh sebijik macam ayat mak aku~ haha ok ko dah lepas untuk jadi mak2 dah nie~ haha

sbb xdpt jadi pilot, biarla aku ada airline sendiri.. sbb tuh la~ haha