ADVERTISEMENT

Solo Backpacker - Day 3 (part II)

Yeay its weekend, aku harap dapatlah aku habiskan cerita nie secepat mungkin. banyak benda nak buat lagi lepas ni..

Selepas aku dah relax2 kat Nai Yang, aku rasa aku nak balik Patong dulu, rehatkan diri.. sampai Nai Yang je setengah tangki minyak hilang.. so aku tau ni sampai Patong sure kontang. Aku tak balik Patong ikut jalan yang aku lalu masa aku datang, masa balik ni aku guna jalan tengah, ni kira macam jalan highway lah untuk ke Phuket Town, nanti ada simpang belok ke Patong...

So on the way jalan tuh, aku tengok area2 yang tak beberapa nak popular ni jual gasoline 30B je.. hey murah~ so aku stop memandang minyak dah tak banyak..
*jadi kalau nak jimat tak payah tuang penuh kalo dalam area komersial kat sana..

Air cawan gergasi ni pulak untuk replace tangki diri sendiri... haha


Dan bila aku jalan straight lagi aku tengok papan tanda (papan tanda kat sini tak menghampakan macam kat Bali yer)

Patong..................18km
Phromthep Cape...22km


Masa malam semalam aku borak2 dengan Mandy memang dia ada cakap, kalau nak pergi Phromthep Cape kene gerak dari Patong pukul 4pm. Sampai sana view memang tengah cantik.. sebab sunset time tuh~ pastuh jangan memandai nak datang sini pepagi tengok sunrise..tuh gila namanye.. macam ada sekali tuh kawan aku ajak pergi tengok sunrise kat Port Dickson.. that's bizzare~

So sebab tuh aku nak balek dulu lepak-lepak since sekarang baru pukul 12pm macam tuh~ tapi aku pernah nampak dalam gambar kat Phromthep Cape time tengah panas, woo cantik juga sebab nampak air colour biru.. so dah alang2 lebih kurang je jarak dia dari lebuhraya nie, baek aku terus pergi je.. sebab pergi petang2 kalau hujan, dah tak dapat tengok..at least kalau pergi awal, then hujan aku boleh tunggu situ.. so aku pergi terus ke selatan pulau ni.. Phromthep Cape ni area paling hujung kat dalam peta..

The road been taken~
1) Puthai Souvenir market
2) Phromthemp Cape
3) Karon viewpoint
4) Patong
Kat jalan ni ada Souvenir market.. dia dah memang letak harga terendah untuk souvenir dalam kedai ni.. macam konsep kedai2 souvenir kat Bali jugak, tapi aku jumpa satu ni je..
Yeay hampir sampai dah..!
Lama juga aku duduk atas motor nie, cuaca pulak kejap hujan kejap tak.. tapi at last aku berjaya juga sampai kat Phromthep Cape.. baru je aku menjejakkan kaki kat area tebing laut ni, aku nampak awan hitam dari laut tuh bergerak datang kat tempat aku berdiri.. dan akhirnya hujan... adoi~

Ni time hari nak hujan~ 
Poncho aku tinggalkan dalam bakul motor, so aku taktau mana tempat aku nak menyorok ni, aku pergi kat tepi daun2 pokok tuh aku stay situ.. hujan + angin lagi.. memang tak boleh blah.. kejap lagi ada mamat indonesia ni panggil sebab dia pun tengah lari nak cari tempat berteduh.. naik kat atas bukit tuh sikit ada light house.. kat situ lah kitorang pergi untuk berteduh.. duduk tak sampai setengah jam hujan dah berhenti.. see hujan dia memang menyakitkan hati.. bikin drama lebih~ haha

tuh lighthouse aku aku tumpang berteduh.. xnampak macam baru lepas hujan kan.. 

Mamat indonesia ni pun travel sensorang jugak.. dia pun tengah meronda jugak.. tapi bab baca map memang fail.. takpe2 meh sini cikgu ajar~

Jom snap2 picture...:

Muka nak emo.. masuk watak tak? haha

Habis matlamat aku kat situ, then aku teruskan perjalanan merentasi beberapa pantai utama lain kat Phuket ni.. aku menempuh Kata beach, pastuh Karon beach dan last sekali aku sampai balik ke Patong.. habes aku pusing satu Phuket ni, tapi ada juga area yang aku tak cover especially belah timur sana..

Aku turun jugak lepak2 kat Kata beach semua ni, sebab ada review mengatakan tempat ni ramai orang surfing.. bila aku sampai aku tengok ombak takdelah besar mana dan xde sorunk surfing langsung kat sini.. Wishlist aku nak belajar surfing~ just nak usha tempat je dulu.. harituh dah usha kat Bali.. tp belum ada masa yang sesuai.. tapi kat Phuket aku tak jumpa pun..!

Next is Karon beach.. before sampai Karon beach still ada jalan naik bukit.. dan kat atas tuh ada lagi satu viewpoint.. sebenarnya pada sesiapa yang memang suka buat sightseeing ni ada banyak viewpoint yang korunk boleh pergi.. aku cuma pergi 2 je.. Phrothemp Cape dengan Karon viewpoint.. ada lagi korunk boleh research~ aku tak larat nak pergi semua~ minyak mahal hoiii~ haha

dari viewpoint ni boleh nampak karon beach dan patong beach, yang paling hujung tuh..
gambar bawah yang kecik tuh: ada satu patung budha kat atas bukit tuh.. situ pun viewpoint jugak. tp aku tak larat nak pergi.. aku rasa dia dekat dengan area Phuket town..

Dah petang aku kembali ke Patong, sebelum tuh aku singgah satu tempat dulu untuk menunaikan kewajipan.. dan tempat ni bila masuk rasa macam berada kat rumah.. familiar je tempat ni..

walaupun die cakap thai dengan pekat, tapi suara dia time azan sedap yer~ nama dia pun familiar gak, Abd Halim..
Feel like home is it?
Petang tuh aku meronda lagi kawasan kat Patong ni, ada satu shopping complex yang agak grand kat sini..nama dia Jungceylon.. tabiat aku kat negara orang, aku suka masuk supermarket.. haha taktau kenapa, supermarket favorite setakat ni "Pak n Save" kat NZ... sebab, coklat dia murah~ haha kat sini pun barang2 dalam supermarket dia murah2 jugak.. tp harga dia lebih kurang dengan harga 7-eleven jugak, macam mana tuh~

Roti bentuk bunga lily~ next day baru aku tahu kenapa sampai satu troli deorunk beli roti nie~

Aku taktau nak makan apa tapi aku rasa macam nak mengunyah.. so aku jumpa pulut mangga kat dalam supermarket kat sini..  aku beli barang makanan dalam supermarket tuh dan lepak area tengah2 Jungceylon, ada kapal besar kat sini, dan diorang kat sini tengah ramai2 tengok match Thailand vs Malaysia.. aku pun duduk lah tengok sekali.. tapi aku tak tengok smpai habes, mase aku blah match tengah seri, player malaysia lak tuh main ganas, aku blah la, kang tetiba cawan, pinggan melayang kat aku kang kalo deorunk tau aku Malaysian. and i have a faith malaysia will win on that time~

How about yesterday match, Nasi Lemak VS Ayam Penyet? which is your favorite? haha

13 comments:

Janggel said...

Hahaha muka menjiwai watak tu adalah fokus utama dalam entry ini. bravo!

Alamak pulut mangga!!!!!! Ngidam.

bdk2 @ John said...

tu gmbr bertakaful ke? hihi...tak sempat lagi nk baca cite ko ni.tggu aku balik dlu ye...

shah_rule said...

Janggel: haha pegi la kedai auntie2 thai memane, ade jual kt kl nie.. kang kempunan pulak~

john: haha sempat plak tuh dari jauh online2 baca blog segala.. have a safe journey then~

Janggel said...

John bukan bertakaful la...takaful tu insurans $$$$ muahahahhahaahhahha tafakur

Shahrule :- nak pi cari kat pasar malam. :)

shah_rule said...

haha baru aku perasan~ aku memang tengah bertakaful kat situ.. dapat komisen tak dari syarikat takaful? ye la orang dah lama kat korea, lidah dia jadi camtuh sikit kot~ hah

bdk2 @ John said...

@Janggel!
hahaha...aku saje je nk test sape yg perasan. lol

@Sharul,
hahaha....sempat ler. tgh bosan2 ni harusla bc yg mana2 patut. kekek

crescent said...

hahaha...tetiba ending masuk review bola pulak...

muka emo x leh blah wei...

btw view cantik...suka suka...

Biqque said...

errr...ko pakai baju kemeja ke tu??? what the tutttttttttttt! ko gi release tension ke gi keje weh???

shah_rule said...

cresent: haha i more to ayam penyet.. nasi lemak x sehat~ hahabole?

biqque: mase tuh aku bukak kaunter pendaftaran pilihanraya la kat tempat tuh.. haha..
xdelah aku pakai baju tuh kat luar sbb aku xde long sleeve.. kang hitam terbakar tangan aku.. haha tuh lupa nak bukak.. heh~

fatt said...

biqque punye komen aku nak gelak...bengong la biqque! majok si shahrul ni kang....hehehe

pd aku phuket ni mcm tak best mana pun...cuma omputih suka sbb kat sini kan so-sial skit. pd aku lawa lagi pulau2 kat mesia (make sense ke? walhal kita pun share coast yg sama! lol!). anyway, kdg2 bila travel sorg ni agak kesunyian kan? mmg byk benda yg kita akan flashback...mcm terbuai2 gitu...

shah_rule said...

yup aku pun rasa phuket ni biasa2 jugak~ cuma hal2 so-sial tuh takde sangat kat malaysia..
tp rmai traveler yng aku jumpa yang dari malaysia ke thailand, deorunk cakap malaysia is a nice country but its raining everyday~ camne tuh..?suke ke tak? haha

Biqque said...

takde la fatt, nak je aku parang2kan mamat ni kalo dia pakai baju keje kat sana hahahahaha!

shah_rule, mesia mmg suka hujan...aku pun tak paham hahaha!

shah_rule said...

heih takutnye terserempak ngan ko kalo time travel kt mana~ AWAS bawak parang rupenye.. hahaha Larikkkk~

tuhla kesian kot deorunk datang2 malaysia, tp xdpt ke mane2 sbb hujan~