ADVERTISEMENT

Solo Backpacker - Day 4.2

*sambung

Sekarang bila bas berhenti, its rewind memory 2 years ago, bila aku berhenti kat Krabi Bus station nie, cuma dulu sampai2 macam relax je, orang rmai2 offer tuk-tuk siap boleh tanya2 price bagai.. tapi kali nie aku turun2 je meluru terus ke kaunter bas sebab bimbang pasal kamera aku.. 

Alhamdulillah, memang ada dia tinggalkan kat situ~ Lega hati aku time tuh.. so bila dah sampai sini aku better pergi check-in hostel dulu, jam pun dah nak dekat pukul 4pm, memang waktu untuk hari ni habes dalam perjalanannya, yang agak kelam kabut tuh~

Bas station dan tuk-tuk station (Krabi town)
So aku dah tau tuk-tuk yang mana yang perlu aku ambil~ tuk-tuk ni macam government punya, harga dia takde lah mahal compare dengan tuk-tuk milik persendirian, deorunk ni suka ketuk foreigner, so make sure korunk confirm the price first before board.. harga dari bas station ke krabi town dalam 20B..

Aku dah usha dah hostel mana aku nak pergi, aku jumpa kat hostelworld.com tapi aku tak sempat nak book~ so aku terus redah je, harap2 ada lagi kosong~ bila sampai kat Krabi town aku rasa hostel tuh just walking distance dengan tempat station tuk-tuk ni.. so aku start berjalan.. badan kecik bawak beg galas depan belakang macam nie sure la orang semua duduk tanya2 lagi la orang motor-taxi.. even dia just pakai motor pun, charge sampai 50B.. ko gila..? aku menggigihkan diri juga untuk mencari dengan menapak kat sini.. sambil tanya2 lah orang lalu lalang, sebab aku cuma ingat nama jalan je, "Utarakit road- selamat senang nak pronounce.. 


Pastuh aku rasa aku dah jadi macam bola, kejap orang bagi direction ke sana, lepas sampai sana ke situ pulak.... kene sepak sini sana kan~ aku dah tak larat dah ni, kat mana pun aku dah tak tahu, kejap lagi tengah aku jalan ada uncle (aku ada tanya direction kat dia masa aku terserempak dengan dia) berhenti sebelah aku dengan motor dia, ok dia suruh aku naik, dia hantar terus ke Utarakit road.. hostel kat mana dia tak tahu, free-of-charge..tuh pun dah kira baik dah uncle tuh hantarkan..see harinie aku dapat banyak pertolongan dari manusia2 yang baik hati kat thailand nie~  Kap Kun Kharp~

Aku tak sure arah hostel kiri ke kanan, nak lebih afdal aku mulakan cari dengan ke kanan dulu..hehe, rupanya selang satu lorong, tadaaa aku jumpa sign hostel tuh..dengan konfident masuk nak check-in pastuh macam pelik je harga dia tak sama dengan dalam internet..biar betul..? rupanya hostel yang aku carik tuh kat kedai sebelah.. Mak aii malu gile.. ok2 peace~ dengan control2 macho aku keluar dari hostel tuh.. haha malu weh mase ni...!

At last aku sampai jugak ke hostel ni.. aku dah tak tahan menyebut2 nama hostel ni berkali2 sbb dah bnyak tanya orang.. dah macam mencarut pun ada.. 

Mencarut tak nama hostel nie~
sbelah tah view dari tingkat 3 Pak Up Hostel

Interior hostel ni cantik jugak, aku tak tahu dia buat konsep tadika atau high school.. nama2 bilik dia ikut nama subject time sekolah, cthnya Math, History, Lab, Music, geography etc.. i live in History~ pastuh ada bar rooftop dan tempat2 lepak macam pub kat belakang namanya Playground... aku ambil dorm kongsi 8 orang, with fan untuk 2 malam kat krabi~ harga 180B per night..deposit 200B untuk towel dan 100B untuk card kat pinttu masuk.. 

kalau waktu malam akan ramai orang lepak kat bawah nie.. 

Dorm History~ nama katil pulak BRONZE.. wardrobe ada kat bawah katil.. jimat space~ Katil dia besar dan sangat selesa...i love this hostel!!!
Rakan2 baru aku masuk2 kat sini -Thomas (UK), Lora (canada), Emma (Brisbane) and Igga (Germany).. Lepas aku menyiapkan diri semua, aku keluar jalan2 lepak2 kat tepi sungai area Krabi town ni.. plan nak tengok sunset kat Ao Nang, tapi aku rasa penat dah..malas nak naik kenderaan dah, aku nak relax2 jew.. 

Jalan2 kat tepi sungai Krabi, banyak food stall dan majority adalah HALAL..~

Aku tak perasan kat Krabi ada view macam ni masa aku datang sini 2 tahun lepas~ lama jugak aku duduk kat tebing sungai menghadap view macam ni, sambil makan makanan yang aku beli kat foodstall sini~

Kebetulan malam ni adalah malam perayaan sempena dengan "Loy Kratong".. aku pun tak tahu perayaan apa ni tapi suasana dia macam hari raya.. bebudak main bunga api, main mercun.. buang sampah dalam sungai, terbangkan sampah.. sepanjang sungai ni ada banyak food stall, ada big stage in the centre.. meriah giler.. so aku duduk sini je la rasa suasana.. tapi memang meriah~

aku nampak banyak orang jual design bunga lily ni pakai daun. deorunk pasangkan api.. pastuh duduk bertafakur dulu
sebelum dia lepaskan benda ni kat atas air.? motif? aku tak tau~

Kata orang, kalau ada wish macam ni la cara nak mintak wish come true~ buat sampah betul kan deorunk!

ingat lagi gambar roti satu troli tuh, ini lah keje nye.. tapi tak tenggelam kke kalo masuk air? ni advance sikit pakai roti, orang laen pakai daun2 je aku tengok~
Bila aku dah penat aku balek hostel, aku memang nak duduk blik je, tapi Igga, Lora and Thomas insist aku duduk lepak kat bawah untuk borak~ masa ni baru aku kenal deorunk.. Igga ni pun medical student jugak, dia sekarang tengah posted kat Bangkok Hospital untuk satu sem kat department Pediatric dan microbiology~ sebab kat Bangkok banjir, jadi dia lari ke Krabi.. dan ramai juga yang lari dari bangkok time ni~ sebab dah scary dah duduk sana, makanan tak cukup, masuk kedai pun xde pape dia jual..

Igga: there's alot case of vibrio cholera in this hospital.. leptospirosis also most likely endemic now in Bangkok.. (muka Lora ngan Thomas dah berkerut dah time nie!! haha ) have you see once in malaysia?

me: we also have a lot cholera cases~ 

Interesting juga dia kan dapat posting kat South east asia sbb certain microb banyak kat sini, tapi sayang aku yang kat malaysia ni pulak tak pernah dapat chance jumpa microb pelik2 kat luar sana~

Pak-up Hostel. krabi.

15 comments:

crescent said...

sedap nama hostel tue...lebih kurang macam nama stesen ampang fak...hahaha...

Biqque said...

nasib baik nampak microbs...kalo orbs? hahahahaha ada yang balik demam!

shah_rule said...

crescent: haha lebih kurang lah..

Biqque: haha selama aku g memane selamat xde jumpe pape lagi yg cmtuh~ fatt je pernah merasa~ hish taknak la aku...! mmg demam teruih nanti!! haha

Janggel said...

Hahah adakah ko masih berbaju kerja tu?? nampak bayang2 , macam.

fuh menarik betul donat2 dalam gambar tu.

Best2...

teruskan!

shah_rule said...

haha siot je, bayang2 pun ko bole nampak ke??? adoiii kang aku kene parang dengan biqque~ haha

menarik, tp rasa tepung dia cam pelik sikit... murah je kan 50sen sebijik..

dayangbest said...

Untung weh datang2 ada festival...
Rindu nak solo backpack gi thai....
Rindu nak urut kaki je sebenarnya hehe

shah_rule said...

dayang: urut thai memang best.. lagi2 part dia tumbuk kat tapak kaki, satu badan rasa kan.. haha cmne ntah dia buat, smpai otak pun bergegar~ haha

fatt said...

aku sbnrnya tgh pening nak duduk phuket ke krabi. bleh aku tau nape ko lari ke krabi? any specific reason?

tak silap aku festival ni mcm utk puja2 gakla..tp aku dah lupa..puja roh ke ape..tp klu dpt turun time songkran mesti best. bleh le ko simbah air kat sape2. hehe

Ainul Arina Madhiah said...

ok gak la dekat malaysia dapat jumpa banyak microb. Kitaorang kat jordan nih cholera dah 30 tahun pupus. malaria ke denggi apatah ni. Tak pernah wujud. Dia punya host tak mampu hidup kat gurun agaknya. huhu.. balik nih kena sental pasal microb la jawabnya.

shah_rule said...

fatt: aku dah borink dok kt phuket, pastu hostel tuh cam x selesa sangat~ so aku larikan diri ke krabi..
hah tuh la aku nak jugak rasa songkran festival tuh, tp xtau plak biler~

Ainul: haha sbb tanah arab tek pernah banjir kot~ haha selalunye outbreak time banjir je.. sbb masih bnyak bilik2 kecil kat area kampung2 tuh.. hehe
yup setuju, balek nanti mmg kene recape balek sume bnde tuh especially dengue~ hehe *poyo je aku nie!

Biqque said...

kalo aku, krabi better kot...jauh dari town...aman skit...

Lily Riani said...

aku ignorant krabi but rasa cam kene gi jek... i tgk gamba biq cantek

shah_rule said...

Biqque: lagi satu orang sini baik2... aman hidup

lily: haha pergila, nanti terus jatuh cinta dgn tmpat nie. hehe

Mr.Cool said...

Salam bro..

nak tanyer buley.. actly xtew nak soal per.. just nak tew Pak Up Hostel nie berdekatan dgn pantai??..

=)

shah_rule said...

salam mr cool:

area krabi town ni tak dekat dgn pantai. name pantai untuk area krabi ni namenye Ao Nang. kene naik public tuk-tuk ke sana, harga dalm 50B, tuk-tuk ni lalu depan hostel nie, so senang je nak naek, dalam 20minit baru smpai Ao Nang, but still the best beach kene naik boat dari Ao Nang.. banyak choice mana nak pergi..

i will update on next entry, so sorry im kind of little bit busy right now~ stay tuned :-)