ADVERTISEMENT

Solo Backpacker - Day 5


Hah bila tiba part tengah2 dan nak dekat finishing ni aku jadi superb malas dah~ haha tapi sebenarnya aku agak busy sedikit. so takpelah ada lagi 2 episode je la untuk finishing..
_________________________________________________________

Setelah masing-masing berborak2 cam nak gila semalam, macam2 jugak plan nak tuh nak nie hari nie, tapi pape pun aku bergerak sendiri je untuk pagi nie, since aku je yang bangun pagi2. deorunk semua pengsan agaknya.. so since dah bangun pagi2 tuh aku just blah dulu dengan plan sendiri, kalau sempat catch-up balek dengan deorang sbb petang tuh nak plan pergi Tiger-cave temple..

Since aku dah mention kat deorunk aku ke Ao Nang pagi tuh, so aku gerak je la dulu. Aku suka tau budaya omputih ni kalau misalnya kita nak bercakap time orang lain tengah tidur..kene pandai project suara bunyi2 angin cam cakap version dalam kelambu gituh sebab taknak ganggu orang lain tidur. korunk dapat bayangkan x cm mane? sbb pagi tuh aku tengah siap2, Lora terjaga nak ke toilet "you going now? remember we're going to temple this evening~" macam cakap versi dalam kelambu~ lagi satu, deorang jalan dengan penuh hati2, bukak laci pun cermat je kalau boleh taknak buat bunyi..

Sebab bukan apa, kalau aku bandingkan especially kat rumah aku nie, tak kira la orang tuh tidur ke tak~ deorunk nak ketawa berdekah2 ketawa syaitan tuh..kalau boleh nak ketawa sebelah telinga orang yang nak tidur ni.. suara masing2 dah la kalau berborak macam sorang cakap kat telinga kanan , sorang lagi telinga kiri.. maybe orang kita lack sikit pasal benda2 nie.. so AWAS korang jangan bawak perangai camtuh ok~

Untuk ke Ao Nang, mode pengangkutan yang paling murah adalah dengan menggunakan public tuk-tuk, yang aku mention colour putih tuh~ harga dari Krabi town ke Ao Nang 50B (before 6pm) 60B (after 6pm).. dan aku dahla menapak kaki ke tempat station tuk-tuk tuh.. rupa-rupanya dia lalu je depan hostel aku tuh.. boleh je tahan tepi jalan..

Inilah rupanya tuk-tuk yang aku maksudkan ataupun orang sni panggil "songtheaw"
Dalam 20 minit sampailah aku kat Ao Nang, its good to be back~ aku pernah stay sini masa 2009. masa tuh la first trip aku backpacking.. Lepas tahun 2009 terus penuh schedule aku dengan trip2 yang tak habis2 ni.. haha dan sebab apa aku nak datang sini lagi? sebab masa aku datang 1st time dulu aku ada wish untuk datang lagi sini. haha now im back~
Ao Nang, Krabi Thailand
Yang ni pulak, Nok Minimart, suka betul dengan perkataan nok kat sane~ haha aku tau ni mesti branch kedai2 Biqque jugak! haha

Ao Nang memanglah area tepi pantai tapi pantai kat sini biasa2 je, the main attraction semua kene connect dengan boat~ pergi lah sama ada area pulau2 kecil yang depan laut tuh ataupun ada area persisir pantai laen yang takde road connection.. but still kene naik boat jugak~

Ini area pesisir pantai Ao Nang, air memang biru, tapi pasir dia kureng sikit~ ada je orang mandi kat sini, tapi
tak semeriah kat Railay Beach

So buat apalah sensorunk kat tepi pantai ni? Actually aku nak cari kalau2 ada trip yang bersesuaian dengan budget aku untuk ke Koh Panyi. Memang ada tapi harga dia dah lari dari budget aku~ so aku skip la. mungkin rezeki akan datang~ Phi Phi ngan 4island tour aku dah pernah pergi dulu, so aku skip.. cuma 4 island tuh aku rasa macam nak pergi ke Poda Island je.. hmm bila jumpa boat transfer company  harga nak ke Poda Island ONLY 30B 300B compare dengan trip ke 4 pulau + food +snorkeling trip 35B  350B.. aku skip lah, nak g trip pun sensorung~ giler~ aku nak relax2 je kot! untuk trip ke phi phi harga dia 700B dari Ao Nang... nak ke Ao Phanga yang aku tanya tuh dapat paling murah pun750B..semua ni one day tour je..

So thats it. the famous long beach kat Ao Nang adalah Railay Beach.. so aku pergi sini je lah, masa aku sampai sini pun aku tak pernah lagi jejakkan kaki kat beach nie, aku beli boat transfer dari kaunter tepi laut ni dengan harga 20B 200B return.

Untuk boat transfer ni, orang ni dah cakap, kene penuhkan boat dalam 6 orang baru boleh jalan, selagi tak penuh dia taknak jalan.. so aku nampak bila dah ramai orang nak gerak, aku pun beli tiket tuh~ then here we go..

Beach ni memang cantik, pasir dia pun halus.. ada jugak hotel dan resort kat tempat nie, patutlah omputih ni bawak beg besar2 naik boat.. deorang stay sini rupanya. ada juga shopping street tp tak semeriah kat Phi Phi atau Ao Nang~ memang ramai orang sunbathing kat sini, aku just duduk bawah pokok, taknak kene panas.. by the same time boleh lah aku baca buku sikit2.. tapi tengok air tuh memang geram untuk mandi.. selamat aku ada bawak seluar, tuala semua.. hehe memang niat di hati!

Railay Beach, Krabi.
ada walking street untuk shopping sesikit~ 

Chips, Coke and juice -picnic sensorunk~ haha
there are many bar here to get some refreshment~ 
Dalam pukul 12 tghari aku dah tak boleh blah dengan panas dia.. nak lunch kt Ao Nang, so aku gerak lah pergi kt pier tuh.. So ni masalah besarnya bila hanya aku sorang je yang nak balek ke Ao Nang, orang lain mana ada nak balek dah.. aku duduk situ setengah jam jugak still takde orang jugak, syarat kan nak 6 baru dia gerak. Agaknya sebab aku dah buat muak seposen kat situ, adalah brader ni nak gerakkan boat dia hantar aku.. Baik hati dia~ tp pasal aku sorang membazir minyak boat dia.. haha cheers~ customer always right, bole?

Aku kembali bersiar2 kat kedai2 tepi pantai kat Ao Nang, dan singgah mana2 kedai untuk lunch.. Laparkan kalau dah berendam time2 panas camnie~ Lama juga aku lepak Ao Nang, nak dekat pukul 3 baru aku naik tuk-tuk balek ke Krabi town. macam dah lambat je aku rasa kalau nak ikut trip diorang, sbb bila aku sampai2 aku terus tertido sebab penat.. aku perasan pintu bilik bukak tutup..tapi memang aku penat sampai tak boleh bangun.. adoiii sorry guys~

Bila aku bangun2 hari pun dah senja dah.. so siap2kan diri pastu aku nak duduk makan pancake pisang tuh tepi sungai macam semalam.. hehe memang xde aktiviti langsung kan.. bila aku balek semula kat hostel roomate aku semua dah tersidai kat living room hostel , semua muka macam baru balek hiking.. apsal ni? at first aku apologize sbb tidur mati petang tadi~ Lora pulak start cerita azab dia pergi temple tuh.. almost 1300 stairs kene naik (aku dah terbayang batu caves) then got so many naughty monkey (ni aku terbayang ulu watu kat Bali) haha camtuh ke.. selamat aku tak pergi, kalau tak aku pengsan!! haha

Warung-warung sini semua muslim, ni area tepi sungai kat krabi town nie.. pancake pisang ada kat sini~ 
Dan mereka2 menyiapkan diri untuk keluar dinner malam nie, malam ni farewell untuk aku sebenarnya sebab aku dah nak chaow keesokan harinya~ haha touching tau!! (gedik) but time dinner malam ni memang funny gila, kitorunk main teka which part of the world does he/she from.. Igga dia kata boleh differentiate muka orang2 europe, cam mane ntah, bagi aku semua sama.. Lora pulak differentiate between North and south america, and canada vs ameriacan, ooo aku pulak excited? aku pulak confirm lah tak boleh nak differentiate orang2 asia tuh unless China and Indian.. lain semua mix~ haha nampak orang masuk kedai tuh, start guessing, pastu pergi kat deorunk.. buat2 friendly dan tanya~ bodo lah keje ni! haha

Food stall ni jugak kekal dari dulu sampai sekarang, tak berubah pun.  kami ke sini dulu sebelum pergi kedai makan.. tapi since aku tak sure apa yg jual kat kedai sana, so aku beli je pape dari sini sebab sini mostly yang jual muslim.. 

13 comments:

Janggel said...

Wwah bukankan Railey Beach, Krabi ni pon aku belom penah sampai. pernah bercita2 drive ke sana awal tahun haritu, tapi sebab banyak spoiler terus cancel.

Aku suka pemandangan kan beach tu, santek! dan aku suka ko relatekan tempat -tempat tu dengan tempat2 lain yg penah ko pergi..see...mudah untuk buat gambaran kan..

teruskan.

Oh ko bawak komik2 ko skali eh masa piknik tu?

shah_rule said...

nak drive ke sini? wow interestingnya.. merentas asia ke ape nie? hehe

tuhla memang aku jatuh cinta kot dgn pemandangan kat ao nang nie. duduk sorang2 menghadap laut pun tak bosan. taktau kenape.. sambil2 tuh bacalah komik2 tuh.. bila borink terjun laut~ haha aktiviti tak sihat ni, jangan di ikut, orang kalo nak study pergi library betul x~ haha

fatt said...

shah,
aku nk tanya pakej 4island hopping
+phi phi sume tu mmg 35B ke sume? dlm rm3.50? ko biar betikkkk @__@

aku tgh keliru lagi ni nak buat apa kat sana. either duk kat pulau atau lari ke pulau. ape pendapat ko?

shah_rule said...

ekh lah baru aku perasan.. gile rm3.50~ dah x betul dah aku nie.. jap aku betulkan price dia.. haha bankrupt oit orang krabi...

pasal aku selalunye lari ke pulau pastu lari ke darat semula.. xde pape sgt kot kat pulau, plus it more costly laen la nanti kalau pergi berbulan madu, baru aku duk kat pulau... hehe

crescent said...

berbulan madu di pulau yer...hahaha...

Biqque said...

masa kitorang gi phuket-pipi-krabi tu, mmg kitorang sewa keta n moto...explore banyak tempat gak la...itu sebab berempat la, memang best kalo nak gelak sakan kat pulau. kalo sensorang, tatau la ko nak gelak ngan sape :D pipi tu tak yah tido pun takpe fatt, singgah je...tapi island hopping mmg menarik KALAU reramai, kalo ko sorang, ko kena la buat something...ala, solo mesti ada kelainan, group pun ada kelainan...nanti leh share2 :D tak gitu?

yg pasti, sila panjat bumbung boat! BEST GILE! terbakooooo...

nok? hahahaha! mmg cawangan aku le tewwww...

shah_rule said...

cresent: dah kawin kan temanye sehidup semati, let says kene tsunami dua2 hanyut kat situ.. haha

Biqque: setuju~ setiap satu mesti ada kelainannya kan.. yang part panjat bumbung tuh mmg best, dah la view cantik.. pitam pastu bangun balek, pitam balik tgk view camtuh.. haha

Lily Riani said...

giler penat aku pikiq apa ler kebende "sensorunk" tuh... ish!!!! finally. kat opis tadi couldnt figure, balik pun tak figure,1 min ago baru "ek elllaaaa".... cis! tipah tertipu.

krabi aku baca biq n na punya best...now baca ur's macam kene gi jugak2 jek.

shah_rule said...

lily: haha nak pergi sensorunk ke? hahaha sorry la dah tak reti nak eja2 nie, lame dah tinggalkan kelas.. ni ade ke lontar dengan penyapu kalau cikgu bm aku bukak blog nie~ hehe

Lily dan mintak advise sikit la pasal aussie, boleh kasi email?? hehe

Biqque said...

aussie? lu mana mau pigi? bila?

shah_rule said...

biqque: bulan 6 tahun depan kot, alang2 dah smpai NZ, ingat nak singgah aussie, tp pikir 2,3 kali jugak ni sebab budget ntah cukup ntah x.. nak ke sydney pastu gold coast pastu baru balek.. dalam perancangan je.. aku pun dok survey2 je dulu nie.. hehe

fatt said...

nak gi gc? wah...best tuh. aku teringt tiket gi gc yg aku burn bln 6 aritu...nyesal plak rasanya T__T

Afiq Anwar said...

bro, tumpg tye, mknanya rate nk ke 4 island hopping tu hrga dye Rm35/person la ea? klu kte nk amek stu bot tuk fmly je agk2 brpe ye anggaran?