ADVERTISEMENT

Langkawi "Free and Easy" part 1

yup semua betul, Langkawi la destinasi weekend aku baru2 ni. tapi ni memang uneventful nyer plan~ tiba-tiba je gila sekejap rasa2 kami perlukan vacation~ padahal aku in the middle of symposium..


1/12/2011 dan 2/12/2011 telah diadakan symposium on update of acute medicine from Edinburgh, actually benda ni macam international nyer programe bukan semua pun boleh dapat masuk dewan kat Edinburgh tuh, so our Dean buat la acara streamyx online dari dewan kuliah kat kampus aku.. ramai jugak professor, specialist2 dari luar yang datang since nama Dean aku pun disebut secara live dari Edinburgh.. wah bangga.. cuma tak bestnya symposium ni ikut waktu kat Edinburgh, pagi kat sana, petang kat sini.. so event start pukul 5pm dan habes pukul 12.30am... untuk nak bagi lagi feeling2 kat Edinburgh time2 winter ni, air-cond nyer temperature tuh dia turunkan lagi bagi semua mengeletar memalam dalam lecuter hall. hari pertama aku survive, tapi TIDAK untuk hari ke-2, satu session je aku dalam tuh, pastu aku keluar..tujuan nye nak makan dengan Feyo (dia baru je sampai selepas posted kat Hosptal Teluk Intan) so kita keluar makan dan plan nak main boling..


Selepas makan kitorunk plan untuk dessert dan cancel untuk main boling sebab one of our friend cancel, xdpt join kitorunk.. dalam perjalanan nak ke Delicious kat Duo regency "tup tup" dapat message from my brother, adik aku ni die praktikal skang kat Langkawi, Dip Tourism Management.. so skang dia praktikal kat company kat Langkawi. Ok tetiba rasa nak g langkawi.. statement ni bunuh diri sikit sebab ni 1st time aku ngan Feyo pergi Langkawi sebab kitorunk memang tak pernah pergi~~ hahaha selepas dessert bincang pro and cons.. ok muktamad jom gerak sekarang... Gila tak!!

My Favorite dessert @ Delicious..

1st aku plan untuk naik bas je tak sanggup kot dari pagi ko aku kat hospital, after solat jumaat pun aku duduk kt hospital tuh, aku skarang posted kat ward orang bersalin.. adalah 2,3 patient MELETUP petang tuh, satu tuh pulak tak reti nak push~ last2 kene letupkan pakai vacumm (korang paham dak?) balek kampus pukul 5 terus masuk lecture hall sebab symposium dah start~ so memang aku tak larat nak drive berjam2 ke kedah nuh~ tapi apakan daya aku boleh pulak tersalah masuk highway kat duta nyer highway last2 keluar damansara~ last2 dah terlepas bas~ cam mana boleh sesat pun aku tak tahu.. last2 aku decide untuk drive je.. dan lagi satu masalah ATM dah tutup dik non oii. mane aku nak cekau duit untuk semua ni??? minyak?? tol??? chikedies??? hahaha

Dengan rasa berani dan gagahnya aku packing barang malam tuh terus masuk kereta dan pukul 1 aku gerak dari SHELL station Rawang selepas aku check segala benda kat kete tuh selamat untuk perjalanan ni.. duit ada sikit pastu selepas isi minyak memang jadi bertambah sikit.. ok kita gerak sekarang~ hopefully pagi sampai kuala kedah.. ada satu lagi jetty ke Langkawi iaitu dari kuala perlis, tapi jarak dia jauh sikit lah kalau nak ke kuala perlis tuh.. 

Banyak jugak aku berhenti rehat waktu2 malam nie.. sebab ngantok~ tapi bila berhenti tak tidur pun.. last2 kat Perhentian Sungai Perak baru aku dapat tidur.. tuh pun sekejap je~ nescafe dah bertin-tin aku minum... gagah x~ haha

1st stop at R&R Tapah (dalam keadaan bingung, ape benda aku buat tengah2 malam ni)

ATM maybank akan bukak balek pukul 6, aku tak tahu pulak PLUS akan terminate tol dia kat Plaza Tol Juru... amek kau dengan tak withdraw duit nyer~ aku confident kan diri untuk line-up kat tol tuh..sebab sebelum plaza tol ni xde hentian pun yang ada station minyak.. pastu memang aku tak tau la sini terminate nyer~ kalau tak mungkin aku akan tunggu smpai pukul 6 baru aku gerak.. 

Bila sampai depan tol~ $$kac-hing$$$ rm40.00, duit ada pada aku dan Feyo lepas korek2 wallet masing2 ada rm33 je~ camne nie~ x pernah dibuat orang ok begging tak tentu pasal pagi2 buta kat plaza tol plak tuh.. nak aku cakap aku besfren sammy vellu ke???

     "kak saya ada masalah sikit ni, cash tak cukup sebab tak withdraw duit, tak tau pulak ni tol paling    hujung~ kita nak ke alor setar ni"   

"hah tuh ade berapa tuh" sambil senyum2 pandang aku macam aku tengah buat lawak kat die pagi2 buta ni..!!!

      "ada rm33 je~ " aku betul2 ok, ni bukan main2..!! terus aku kasi dia..

"ok kejap" dia amek duit tuh terus angkat phone, taip2 pebenda tuh tetiba busy~ kan aku dah cakap aku bukan main2.. 

kat belakang tuh lori kereta semua dah hon-hon dah.. ok relax~ aku ambik balek wallet aku.. ntah macam mana ada terselit lagi seringgit.. terus aku panggil kakak tuh, ambik ni seringgit lagi (muka macam budak2 dapat duit raya ok) pastu tebal semacam je duit syilling ni.. aku dengan feyo sibuk pulak mengorek duit syilling dari masing2 last2 tak cukup 5 sen... hah amek ko RM39.95... fuhhh lega~ akak tuh pun lega!!! ok xpela 5 sen.. lepas kuar dari tol tuh mak aiiiii rasa lega..! Masing2 duduk ketawa tak berhenti macam orang gila~ jadah apalah pagi2 nie!!!!

Tapi akan ada lagi tol bila sampai ke Sungai Dua selepas simpang ke Penang nanti.. tapi time tuh dah ada ATM dah kat petrol station tepi2 jalan tuh... amek ko~ nak sangat buat kerja gila..rasakan!!!! tol ke-2 pulak dari Plaza Tol Sungai Dua exit kat Alor Setal (S) harganye RM11.40~ dan akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke Kedah... dalam masa 6jam..!

Akhirnya sampai~ macam2 hal..! tapi itulah kemanisan travel sebenarnya.. kan2~

15 comments:

Anonymous said...

tu dia! ni baru betoi2 traveler tegar ni.


kalau sesiapa nak ke langkawi saya ada offer chalet dengan discount baik, tapi kena booking awal.

zany

shah_rule said...

zany: hah lah ye ke~ tak tahu pulak... nak email ke, fb ke boleh?? hehe

so zany macam mana NZ arituh ok x? story lah sikit!!! jadi ke stay kat southern laughter tuh?

bdk2 @ John said...

hahaha....motif turunkan suhu dewan? sume pakai trench coats x? hahahaha...

wahhh...kalo aku di tempat ko, mmg duk prepare segala bagai tu. cuakkk seyy kalo duit x cukup. huhu. nasib baik 5 sen je x cukup.

tp manisnyaaa kenangan ko nih!

shah_rule said...

john: haha tuh la sebab aku tnye ko harge baju trench coat kt seoul hari tuh~ dalam video kat Edinburgh mmg rmai je pakai trench coat yg meletop2 tuh~ jealous! haha

tuh la masa tak cukup duit tuh memang aku dah gelabah gila.. tp aku mmg nak carik jugak 5 sen ada sbenanye dalam wallet, tp akak tuh dah cakap kasik lepas~ ok la tuh!! hehe

Janggel said...

gigih la ko!!!! aku penah gak cenggitu muahahahah sensorang plak tu wakakaka lagi sngal.

best kan bawak kete memalam g kedah...fuh teringat trip aku dulu *tetibe

shah_rule said...

janggel: hah ko pun pernah jugak ke begging dkt depan tol~ ok ko pun sama je gile!!!!!! haha

best bawak kete kt kedah sbb bawak 80km/h pun dah rasa laju, semua orang kt sane drive 40km/h je kot.. haha

Janggel said...

Hahaha penah ..masa tu nekad je korek2 duit bawah2 kusi bagai hahahaha.

Anonymous said...

stay di southern laughter 3 nights, ok cuma bilik terlalu sempit. solat depan pintu, itu je ruang yg tinggal, huhu. kalau stay dalam dorm ok rasanya sebab luas, dorm kosong je nampak.

hati ni macam nak ripit je NZ. suka....

email: zennie70@yahoo.com

selain berjaya langkawi, boleh juga berjaya tioman, redang, kl plaza, penang tapi booking kena awal berbulan2.

zany

Biqque said...

camne jalan tak cukup duit nih! haihhhhh...nah seratus!

EWAHHHHHHHH!

azam said...

Hahaha...lawak siot masa bayar tol tak cukup duit..aku dulu jadik dekat tol jalan Duta..salah pakai seluar..korek abis campur selak karpet dalam kete..last2 tak cukup gak 5sen..brader jaga tol tu cakap halal lah ye dengan senyum sumbing dia tu...

nadiakamal2 said...

dasyat la cita ni..boleh buat drama... adventurous sungguh...tahniah2

Anash said...

shah-rule
hehe...heehee..heheheee..
tak bley bayangkan jika berlaku pada akak...
hehe..hehehe...(sambung gelak ..)

shah_rule said...

zany: wahhh tuh la yang saya rasa masa baru2 balek dulu~ mmg nak sgt repit NZ.. hehe ambik bilik yg bape orang~ dorm dia ada yang siap ada dapur dgn tv. meriah sgt~ haha


biqque: nak seratus!!! cepatla xde duit ni maksu~ (feeling2 jadi anak sedara ko..haha)

azam: tuh la pasal, aku pun 1st sekali tuh harap2 jugak akak ni kasi lepas je~ ala rm7 je.. tp aku try carik2 pastu jumpe. tapi rasa nye boleh je kan die halal kan je~ musafir kot.. hahaha

nadiakamal2: hidup ni penuh dgn drama~ haha

Anash:sudah2 la tuh gelak akak~ saya pun dari cemas mase tuh terus gelak cam orang gila tak tentu pasal lepas kuar dari tol tuh.. haha

BlueEwoke said...

Hahahah lawak la baca citer ko yg ni, memang lain dari yang lain, ni memang kes berani mati ni, kes redah terbaik aku penah dengar setakat nih hahaha..

Lagi..lagi!

Emy Tak Kecik said...

ada2 je kisah trip ko..xcukup duit pon mesti ada je rezeki nye...

update!