ADVERTISEMENT

Langkawi "Free and Easy" part 2


Malas gila aku nak menaip entry nie~ baru habes exam, dah 2 hari dah, tapi tetap aku malas gila nak menaip entry.. haha nk continue story Langkawi tuh, aku rasa part pergi tuh je yang lawak.. yang lain macam biasa jee. tuh yang aku malas nak menaip ni~ so aku gigihkan jugak untuk masukkan lagi satu entry ni, untuk letak guide je sesikit, tapi aku rasa semua korang dah sah2 tau pasal tempat ni, ye dak??

Kereta yang aku pandu tuh masuk ke simpang keluar Alor Setar (S) dalam pukul 730am macam tuh~ Tol kali ni ka-Ching$ RM11.40~ hah amik ni kakak aku dah ada duit tau~ no more syilling2 lagi~ *angkuh gila! haha

Dari plaza tol ni jalan dia tegak je sampai la ada satu traffic light lagi baru belok kiri. simple je jalan nak ke Jetty Kuala Kedah nu~ dalam on the way nak ke jetty aku teringat adik aku pernah cakap, kalo drive kat kedah ni ngantuk~ pasai apa? orang kat sini drive 40km/j~ serious aku tak bole blah, dengan tanpa segan silu.. aku dok je line kanan tuh~ akhirnya sampai jugak.. ada banyak area parking, mostly rate dalam RM10/24hours.. so aku letak sini pukul 8 camtuh aku ingat dia akan kira sampai 8 esok, rupanya tak yer, dia kate kalo dah sampai 12mlm consider satu hari.. so kalau pukul 8 pagi esok, kira dia charge 2 hari.. 24jam la sangat weh ko kira~

ekh ade campervan ok~ sapenye ntah!!

Dari tempat letak kereta ni aku menapak sikit ke Jetty~ sampai2 jetty, ferry 8.15am dah gerak, so terpaksa aku naik ferry yang seterusnya pukul 930am. sambil menunggu tuh kitorang g breakfast dulu~ aku suka breakfast kt kedai kopi kampung camnie~ haha atok2 sangat kan!


Nasi lemak ayam.. content dia nasi lemak +sambal + ayam potong dadu (ade ke?) sedihh!
Nak board ferry ni memang lembab gila, ramai orang lak tuh, ferry tuh bole sumbat ramai orang, 2 tingkat lagi. seat 4/4/4 pengsan tak? seat sempit pastu tegak semacam, tapi tetap aku duduk tido je dalam ferry tuh, tak kesah laa.. harga tiket RM23 one way..

Ferry tuh ambik masa dalam 1jam setengah.. adik aku datang ambik kat jetty~ rupanya opis dia pun area2 depan jetty tuh je~ so dia hantar kitorang balek rumah dulu sebab masing2 tak mandi lagi dan aku cam nak pitam penat gila~ so first hantar feyo ke rumah kawan perempuan dia~ dan aku lak lepak kat chalet dia.. Lepas zuhur baru kitotang kuar balek, motor pun disediakan jugak, keje aku mengePOW adik aku je kan...


Aktiviti merempit di pulau~ haha lepas lunch nak dekat pukul 2 camtuh baru lah aku gerak meninggalkan pekan kuah ni selepas dibriefing oleh adik aku tuh.. jalan kat sini simple je, make sure korang dapatkan map time kat jetty tuh.. dan depan jetty ni banyak je tour2 agency untuk activity2 kat sini.. tiket untuk semua benda ada jual kat sini, since aku nak naik cable car aku beli je terus tiket cable car dari sini. kos nya RM15.

berpandukan map aku tgk runway airport tepi jalan je, so sempat lah aktiviti biase aku ni, plane spotting~ agak bertuah sebab LIMA nak dekat time ni, banyak jet pesawat ni depart dari sini untuk practice, tuh abang tepi pagar tuh tak sakit ke telinga ko??? 
Pesawat Pak Tony pun nak beraksi jugak ke???
First dari pekan kuah aku pergi nak tengok Air Terjun Temurun, dalam gamba mak ai cantik je. tapi sampai xde rupa dalam gamba pun, sedih~ macam kemarau je, air langsung takde turun dari atas tuh.. time kat sini adalah omputih2 ni suggestkan pergi tengok air terjun telaha tujuh, dia kata kene naik part atas sekali.. cantik gila.. tapi bila sampai situ, track nak naik atas tuh bole menyebabkan hip dislocation.. haha memang kene menonggek naik atas tuh, dan kitorang naik setengah jalan je, terus pergi area cable car tuh~ hoho


Aku tengok kat tiket cable car nie dia tulis happy hour :5pm-7pm~ ke memang dia operate time ni je? bila sampai dengan bawak coupon yang dah dibeli dari luar, kene ke kaunter untuk tukar coupon tuh kepada kad~ time tukar ni akak ni kasik aku borang survey pulak, aisehhh aku benci betul nak menjawab soklan2 camni~ bila dah turun aku kasi balek borang survey tuh, jeng jeng aku dapat goodies bag pulak tuh dari company cable car nie, ok tak payah nak beli sourvenier dah~ haha





Lepas tuh kami melepak kat Harbour park berdekatan jugak dengan area cable car nie, since aku tengok gamba sunset kat sini cantik.. tuh aku lepak sambil mengeteh kat sini~ dan nak dekat pkul 8 camtuh baru aku sampai, adik aku bawak pergi night market ngan lepak2 lagi malam tuh kat area pantai Chennang.. ada rasa cam kat phuket sikit kat sini~ gagaga

Harbour Park
Mostly style2 makanan kat pasar malam ni banyak persamaan kalau korang kat night market krabi atau hatyai~ dan air teh ais sangat popular jual kat pasar malam.. kalau kat KL, JB jarang aku tengok orang jual teh ais camtuh kat pasar malam.

Keesokan harinya hari last kitorang, sebab ingat nak sambung je satu hari lagi, tapi bila pikir2 balek baek jangan carik pasal nak ponteng2 yer~ activity sepatutnya arini ke pantai chenang, airnie malang sikit sebab baru naik moto je gedebuk jatuh~ padahal tak jalan pun lagik.. adoi~ memang agak kelakar cara jatuh ni~ haha xpasal2 luka lutut aku. On the way ke Chenang tuh ada banyak Klinik Desa, ingat nak singgah amek gauze ngan saline sebab nak cuci.. since dulu aku ingat time aku posted kat Klinik Kesihatan Langkap, Teluk Intan. Pagi2 sampai klinik dah ada orang tunggu depan emergency room.. tengok2 rupenye budak jatuh basikal time nak pi sekolah~ lepas dressing luka dia, terus budak tuh g skola balek. tp kt klinik desa ni, aku masuk2 je semua cam pandang slack kat aku, ok la xpe, aku pi wat dressing sendiri je..

Rempit kecundang~ haha 
Pantai Chenang

 Dan tetiba tengah2 deal dengan orang kt tepi pantai ni, dengan nak pi island hopping bagai bush ttbe hujan yer, hujan ni lak memang tahap lebat nyer.. abang tu cakap, hujan kat langkawi ni tak lama pun, sekejap dalam 30 minit dah teduh~ tidak yer nak dekat 2 jam aku tunggu tak teduh2 jugak, dan aku nekad je bawak motor dalam hujan balek ke Kuah tuh sebab kitorang ingat nak ambik boat untuk island hopping dari sana, sebab nak jmat masa untuk siap2 balek terus ke kuala kedah petang tuh. tapi apakan daya tak sempat.. adoiii, next time datang lagi la untuk buat benda ni~
Duty free zone, kalau nak beli barang kat area pekan kuah ni la barang dia murah2 kalau compare dengan harga free duty tempat lain.
Dan petang aku menghabiskan duit aku untuk shopping coklat je.. then dalam pukul 5 camtuh aku balek ke kuala kedah. pukul 8 malam aku dah masuk highway untuk balek ke KL..
______________________________________________________________________




10 comments:

azam said...

fuhh...giler ko pegi Langkawi dari KL macam balik hari je..part drive kete tu memang mencabar woo..kalo aku pikir 8 kali gak nak buat ni..penat siott!!..

tapikan aku pun ada plan nak drive ke Phuket tengah taon depan..harap2 menjadilah plan aku ni..aminn..

shah_rule said...

wow gila jugak plan tuh~ tapi best kot!! banyak tempat leh singgah on the way ke Phuket tuh.. aku doakan supaya plan ko ni menjadi, hehe

crescent said...

jatuh sebelum motor gerak???epic fail!!! hahaha...

shah_rule said...

tuh la, baru naik je. gedebuk jatuh.. ni tak tau la badi pe bende ntah~ haha

Janggel said...

Aku suka kawasan jeti kapal2 layar tu..cantek kan.

Ely Hasrul said...

parking tu tak 24hrs dikirenye? ape punye sistem kire dahh mmg sengaja nk niaya kt org sbb terang2 sapa jaga parking tu tau org nk parking situ bab masuk lgkw.

aku suka lgkw. ..huwa.. xsabo nk pegi lagi..

shah_rule said...

Janggel: haha cantik la jugak~ tgk kt papan iklan waktu sunset die cantik, tp aku rasa gamba papan iklan tuh die edit gile babeng nyer~ adoi

ely: yup, tp mmg sume parking die tulis rm10.. tuh dah alang2 die kire camtuh, pkol 7 mlm baru kitorang ambik kereta balek.. haha

BlueEwoke said...

Aku suka langkawi ni, tak kisah la berapa kali repeat pn, walaupun pantai chenang tu takde la cun sgt, tapi aku suka jugak hahahah

Weh, kat tapak kaki aku ada masuk batu kecik, bila jalan sakit gila, penat aku cungkil, tapi tak mo kuar, cam mana weh?? kene wat surgeri ke? hahaha aku segan nk p klinik, takut kena gelak ngn doc tu kakakakakak..

shah_rule said...

bahye la batu dalam tuh, kalau ada infection boleh merebak.. tapi nanti dia akan jadi nanah dulu, time letopkan tuh maybe bole kuar kan kot.. hehe besar ke batunye?

fatt said...

sekali aku skrol gmbr nampak luka. aku ni bkn bleh tgk darah..pening2 lalat skit.