ADVERTISEMENT

Holiday Love with DianBizzcorner



"blue-coloured sea is so wanderful , i choose maldives"




i was capturing my friend's photo in front of the big stones in thailand.. and yes the picture was awesome~ haha


1. Be Dianbizzcorner & Just's shoppe follower.

2. Post an entry with the banner. In your entry, tell me about your dream Holiday not more than 10 words, with a candid picture of your pass holiday with family or loved one.

3. Banner must be place at the sidebar and linked to this entry

4. Comments this entry with your permalink.



http://dianbizzcorner.blogspot.com/2011/03/holiday-love-contest-with.html?spref=fb

Hiking @ Gunung Senyum, Pahang

Hiking yang ni actually 2 tahun lepas mase tuh aku kat shah alam.. nie pun kawan aku yg beriya nak ajak.. dah la time nie fakulti aku pun ade programme cam buat camp2 bdak skola, lantak la ak x gie, aku ikot bbdak nie pergi pahang lagik best..



have a great time

programme nie cume stay satu malam je kt kaki gunung nie.. malam tuh berBBQ sakan la bbdak nie kat sini.. ade satu rumah tp x mcm rumah la.. maybe rumah tinggal kot.. tilam pun xde, tp katil bnyak... dengan gamble nye kitorunk tido kt sini.. tp area ni ramai orang camping.. cume kite je tido dalam rumah tuh, org laen pasang khemah kt luar..
berkumpul menghidupkan api untuk berpesta~





disebabkan ak ngan kawan ak sorunk ni dari course MBBS 220, tros kene jadi first aider.. pengsan yer nak bawak first aid kit tuh.. dah la berak, beso kedabak lak tuh.. adoi~

x rase ke first aid box tuh beso semacam je..

doctor in the jungle.. matila kene makan ghimau~ haha tp hutan ni banjir sbb smlm hujan lebat~ mmg sah malaysia nie hutan hujan tropika, bila hujan, banjir~ hahaha 1st time masok hutan banjir.. pelik sungguh...

ini adalah complaint utama pesakit2 dalam hutan.. bleeding x tentu pasal.. agak nye dalam otak ko pun berdarah skali agak nye.. padehal kene gigit pacat.. mmgla bleeding die x berhenti adik2 sume, pacat ade enzyme yg buat darah ko xleh nak coagulate.. same cam warfarin, heparin yg orang gune utk orang kene sakit jantung tuh~


weols gamba beramai2 before masok hutan, sume kaler hitam je, sure nyamok suke kejor nie..




jalan 2,3 tapak- bergambar.. gunung nie actually adalah gunung batu kapur.. so kene masok hutan nie naek smpai atas sikit, pastu dari situh jalan kt dalam batu kapur tuh.. dalam gua la maknenye, gelap, basah, licin.. mmg kalo jatuh sedap la terdudok atas batu.. sakit pungguk.. !




inilah contoh2 aksi stun yg ade, masok celah ni, celah tuh.. mmg xtahan la..tp dalam gua nie cantek gak la.. tp kene suluh la, mane nampak kan pandang camtuh je.. ko gile, ingat dalam gua tuh dah siap pasang spotlight? haha

gamba ni terang sbb camera ade flash.. hehe tp siyes tahan la mate ko, sakit ok bile time2 gelap kene snap kan.. so mate tuh kene adjust, nanti kuar kt gamba, stim je mate lu~

sarang ape tah agaknye.. huh



pendek kate i enjoy the journey, and the view was awesome.. feels the nature!

BiG BanG in BAngkok II

all of us @siam station

sebeLom ni kan dah ade entry pasal Bangkok kn, plan nk tulis tp asyik postponed je smpai arinie... haha siyes dah x ingat, trip nie dah nak basi dah nk dekat setahun dah pun.. dalam entry aku bg korunk view pasal Grand Palace kt Bangkok.. Grand Palace nie cm tempat tinggalan sejarah jugak la.. nie semua bekas2 istana dan kuil utk orang Bangkok. datang la sini bace sejarah2 die. die ade letak dalam buku, ade lukis2 je kt dinding.. tp cm x logik je lukisan2 die.. dah la lucah.. haha

Ok seem kitorunk stay kt IM Fusion, dari sini dekat je nk dapat kan MRT, On Nutt station sebelah je.. disebabkan kitorunk nk naek train banyak kali, lagik jimat kalau beli One-say pass.. harga : 70 Bath





from On Nutt kitorunk naek skytrain nie smpai ke Saphan Taksin (refer gamba di atas).. baik2 yer sbb kome kne tuka train line yg laen kat siam station. kat Sapan taksin ni nanti bile dah turun dari station tuh terus la menapak ke jetty kt tepi sungai tuh utk naek bot.. nie la name die Sunga Chao Phrya.. mase belaja sejarah dulu pernah dengar rase nye name sungai ni, tp ak dah lupe la ape yg best nye sg nie? tp kt sini orang kt sini mmg banyak jugak la gune kn pengangkutan air nie.. sbb ade macam2 jenis boat.. pastuh ade banyak la station berhenti die.. Kagum...!!

dari skytrain station korunk kene jalan ke station boat pulak, sathorn.

peer.

sebab tuh la ak rase orang cakap bangkok ni cm gabungan modern ngan tradisional.. dari skytrain, subway, bus, teks, tuk tuk smpai la ade pengangkutan air skali.. meriah kan...

antara boat-boat yg ade:

:: Express Boat - Local Lines (No Flag)
run Monday-Friday from Wat Rajsingkorn to Nonthaburi during 06.00 am.-18.00 pm. and departure every 20 minutes; the fare range from 10 to 14 Baht.
:: Express Boat - (Orange Flag)
run daily from Wat Rajsingkorn to Nonthaburi during 05.50 am.-19.00 pm. and the fare 15 Baht.
:: Express Boat - (Yellow Flag)
run Monday-Friday from Sathorn to Nonthaburi ;and Ratburana (Big C) to Nonthaburi during 06.10 am.-19.30 pm. and the fare 20-29 Baht.
:: Express Boat - (Blue Flag)
run Monday-Friday from Sathorn(Taksin) to Nonthaburi(Pibul 3) during 07.00 am.-18.25 pm. and the fare 24-34 Baht.

utk ke grand palace, kene naek boat yg ade orange flag. boat die jenis panjang, pastu banyak seat die susun cam dalam bas.. siap ade konduktor nanti round2 cm dalam bus..





view dari dalam boat ne pun agak breathtaking jugak la sbb dari boat nie leh nampak banyak temple2 yg unik kat kiri kanan sungai nie.. cth nye:




aku tak ingat dah ape name station utk turun dari boat nie, tp yg ak perasan bile smpai jetty nie je cm rmai giler orang turun berduyun-duyun.. so kalo xtau korunk dah smpai ke belom, feel free to flow jee..haha

sawadikarp!!!

lepas smpai jetty nie dah x payah nak naek teksi ke tuk tuk, sbb dari sumber yg ak bace kalo korunk ikut deorunk nie sure korunk akan kne tipu dari segi entrance fees sume. so jgn dengar ckp org2 tepi2 tuh jalan je seconfident yg mungkin, cam ak cakap ikut je flow org ramai2 tuh.. and kt area nie pun better watch out pasal bole jadi mangsa pick pocket, sbb time kitorunk smpai sini one of us hampir kene seluk.. tp x berjaye, so die teros larik je.. yg x bole blah yg seluk tuh pompuan yg cm dah tua tua sikit.. terkejut ok!!!

and kt sini ade jual coconut aiskrim.. must try la aiskrim ni sbb bnyak gak orang review pasal aiskrim nie sure mmg sedap...!!!! nom nom nom..



Jalan je teros smpai korunk nampak entrance ke Grand Palace.. but bare in mind nie cm tmpat ibadah jugak utk org2 kt sini.. nk masok tmpat2 cmnie, kene tutup aurat gak.. jadi elak kan la pakai seluar pendek... kalo korunk gatal2 gak pkai seluar pendek or skirt pendek, kt sini nanti die kasik korunk pinjam seluar..

lawatan kanak2 malaysia.. haha


entrance fee Grand Palace ni 350Bath. nie termasok ngan entrance fees ade satu lagi
temple yg ade sleeping budha tuh... tmpat tuh pun cm jauh gak dari grand palace nie, tuh kene naek tuk tuk atau teksi.. tapi masok sini je dah x larat nak jalan, so kitorunk x pergi pun tgk sleeping budha tuh.. baek balek tido~ hahaha

kaunter jualan tiket..

kami berjaya dah masok.. dalam die kuning semua yer.. perpinar mate dibuat nyer.. dah la matahari terik time nie..

bersakan sangat ambek gamba dalam nie, sbb sume temple die cm unik giler.. pastu kaler lak shining2.. amboi~

tempat nie mmg sangat2 besar, memang berpeluh ketiak.. pastu bbdak nie semua tmpat yg pintu terbukak die nak masok.. jadi agak penat la nk turun naek turun naek tangga.. overall tempat cmnie pergi sekali cukup la.. sbb tuh la kitorunk x larat nk g temple yg lagi satu tuh.. teros kitorunk lari ke shopping complex jah~ hahaha

Jakarta Busway



TransJakarta merupakan salah satu pengangkutan awam kt jakarta.. sbenanye banyak je lagi bus yang ada kat jakarta, tp cuma Transjakarta nie je yang ade route tersendiri.. bermakne kalau naek bus nie kome xkan tersangkut dalam jem, xkan berhenti tepi2 jalan cam biase sbb die ade stasiun stasiun nyer yg tersendiri.. kire macam naek LRT la.. gituh~

nie contoh satu stasiun je, kalau korunk stay kt jalan jaksa, sini la stasiun paling dekat,"sarinah stasiun" kene menapak la ke sini, xpun leh je naek teksi atau bajaj ke sini...

nie lak stasiun dekat monumen nasional


Harge utk naek bus nie standard, x kire dekat atau jauh.. satu perjalanan dalam Rp3500... dan die murah sikit di luar opis hour, kalo x silap around Rp2000 je kot. overall service die until 11pm cmtuh~

Bus die banyak, so dont worry la xde bus ade... cume orang je kt sini terlebih ramai.. especially dekat stasiun stasiun utama yang ade interchange (wah mcm LRT btol dah ni kan)..kt situ la ramai sgt manusia, jadi elakkan la menggunakan busway nie lagik2 time orang balek keje... penuh weh~ dan ak tgk sume berebut2 nak dapatkan seat xkire la tua muda same je naek..

hah kalo kt KL time rmai2 berhimpit2 nie kan selalu nye ramai kn penyeluk saku.. lagik2 kt area tmpat naek bus kt pasar seni tuh, scary giler.. tp kt jakarta ak rase xyah risau sangat la.. ak tgk xde pun pick pocket nie kt sini, i mean x pernah la alami pape or nampak kt sini.. so ak rase orang jakarta nie ok2 kot.. yg indon2 datang KL neh bukan nyer sume dari jakarta kan.. kan kan?


nie busway nyer route, ade 8 line, stasion paling utama dan sesak adalah stasiun harmoni.. busway nie jugak menghubungkan terminal-terminal besar utk bus ekspress sama ada bas ke timur, selatan jakarta.. so dari situ korunk leh dapat kan bus ekspress cam nak ke jogja ke, bandung, surabaya...

Hiking @ bukit Tabuh Gombak

next week ttbe kene join hiking... bile ingat2 balek teringat zaman dulu2 pergi hiking beramai ramai.. lame nyer x g hiking, habes la mesti pancit kali nie.. adoi~

dulu pun setakat naek bukit je, tuh pun tercungap2 gak.. kali nie dah la nk ke gunung~
anyway seronok sbenarnye kalau nak dipikirkan pergi hiking nie...

bukit yang kami naek ini name die Bukit Tabuh, ianye terletak kt gombak.. belakang UIA je sbenar nye~ dari atas tuh dah leh nampak dah area2 dalam UIA.. haha
tapi kat sebelah bukit nie ade empangan air... view die pun bile dah smpai atas.. hurm breathtaking gak la.. x sia2 naek atas sampai berpeluk ketiak bagai, puas tgk view kt sini...

ni hah UIA. belakang bukit nie je~

area sini pun rmai gak orang naek, pasal dah ade trak, so ikut je... macam broga hill la, tp broga hill i x pernah pegi lagik.. insyaallah kalau ade mase nanti.. pergi kot~

aktivit ni di mulai kan di awal pagi.. mase nie kitorunk still dudok shah alam, so agak jauh gak la perjalanan tuh~ kene la gerak awal2 kn2...

antara peserta turut serta dalam xtiviti nie~

with abg azuan.

before naek atas tuh, kitorunk berkumpul2 la wat stretching bagai smbil berkenal kenalan, yerla mase nie mase year 1 kot.. cm x beberape kenal sgt lagik kn.. kt bawah bukit ni siap ade sungai.. ade je org mandi kt sini.. area KL nie mane nak rase kan mandi air sungai.. kt sni la agaknye deorunk bedal.. haha

Langkah bermula... muke bahagia lagik tuh,. blom penat!!!

rest point pertame.. dah penat skit~

journey continue

continue lagik.. makin giler weh~

posing dulu~

at last smpai dah ke puncak... x tahan~

VIEW kat sini? tgk nie!!!
view towards KL

empangan air