ADVERTISEMENT

Last day at Institut Perubatan Respiratori, Kuala Lumpur



Sedih tapi happy jugak walopun last day arini kat IPR.. sebab lepas ni dah xyah nak bangon pagi2 pkol 630am dah kuar sbb nk ke IPR bagai.. lepas ni hospital kat sebelah je, x sampai 10mnt leh sampai..

but ape yang best kat IPR, walopun kat tengah2 KL, tp bila pagi-pagi baru sampai masok sini rase cam masok Hospital kat area kampung2..

speacialist, nurse sume kat sini baek-baek belaka.. x macam selalu kat selayang ni.. for learning purpose, patient kat sini sakit die sume menarik.. means if u see the x-ray there will be something that u can't forget.. when u auscultate the chest there will something u cannot describe.. how awesome the case here. i learn a lot.

Thanks everyone!!!

Last day with Dato Aziah @ IPR

Pulau Perhentian Part 2

Untuk maklumat, dekat area jetty xde ATM, die ade kat area pekan, kalo nak gie pakcik2 moto tadi willing nak hanta.. so xyah susah2 kuarkan kete.. semua dah ready tetibe ade lak yang nak g ATM.. adoii~

tp kejap je setle, abang boat pun x sampai lagi.. so kene tggu dule kat jetty.. bila boat sampai semua masok dalam boat tuh.. mostly rmai yang malas nak langkah2 rmai dok depan..



akibat nye: boat tuh melompat2 kt tgh2 laut.. mmg x senang dudok langsung. ak rase cam nak teralih tulang belakang aku nie.. so take note, len kali jgn nak duduk depan sangat la~

boat dari jeti besut ke pulau perhentian ni amek mase dalam 30 minit camtuh kot.. ade yer yang sempat tido dalam boat walopun terlompat2... haha


nyenyak kan tido..


bila nk dekat sampai tgk awan cam dah gelap.. habes la trip ni kalo hujan, nak wat ape je kan.. sbb sblom ni pun dah check jangkaan cuaca, kate nyer hari-hari cerah kat pulau ni.. Hopefully laa..




ni klinik kesihatan kalo x silap aku.. terus one of my friend berangan nak mintak MO kt sini~ haha


then boat ni terus drop kan kami dekat depan chalet kitorunk. kebanyakan chalet mmg letak kat tepi pantai.. die mmg gunakan perkhidmatan pengangkutan laut je kt sini.. no road access.. ade taxi, tp name die water taxi~

chalet nie name nye "watercolour resort".. xtau la brand buncho ke ape, tp mmg mahal weh kat sini, die marah sbb kami amek 2 bilik besar, dan selit2 orang.. die only permit one person per bed.. xde tambah2 orang.. bole?? but kitorunk bayar extra je kat deorunk sbb malas la nak banyak2 bilik, nanti mesti ade yang buat hal sendiri x campur plak nanti!



upon arrival kitorunk turun berduyun2 ni mmg menarik perhatian sgt kot.. semua orang nak pandang2! motif~

tp waktu sampai tuh blom pkol 12, so orang x check-out lagik.. but kitorunk tggalkan jew barang kat kaunter sbb kitorunk ade one-day trip. sentap kot orang chalet nie sbb kitorunk x amek trip dari chalet deorunk, tp mmg kitorunk dah usha, harge chalet nie mmg mahal.. lantak laa...


weOLs ready untuk terjun laut.. hoho


so lepas letak beg, sume orang tuka baju siap2 for our day trip.. first sekali snorkeling. kat mane ntah die campak kitorunk.. kat sini choral sume banyak.. ikan die colorful...

Next tengok penyu.. btol mmg ade penyu yang berenang renang yer.. laju ok binatang ni dalam air... bila nampak je semua orang akan kejar bende ni.. mmg penat gak la mase nie sbb penyu tuh sure lari2.. laju lak tuh.. first time gak la ak nampak penyu time nie~ haha

Next, g tgk shark.. serius btol shark ok.. tp mmg shark ni x makan orang kot.. maybe die vegie kot.. haha mase ak turun tuh abang boat tuh dah tunjuk2.. ops btol ade shark, nampak sekor je.. tp ttbe ak tgk bawah ak ade 3 ekot tgh pusing2.. tuh mg meremang ak tgk, buat nye die pandang atas, terus je terkam aku kang.. hish scary~ haha tp xde pape pun..

lepas shark, weols heading to perkampungan nelayan.. kat sini of cos makan2 ler, makan xde la mahal sgt.. biase2 je kt sini, sbb area kampung kan.. masakan die sedap giler.. ke sbb semua orang tgh lapo.. tp serius sedap sgt~ makan kt chalet sure la mahal.. kat sini pun ade surau sekali.. bawak la kain dalam beg sbb bole sggah solat dulu kat sini before continue trip..


berhenti sebentar..




kat sini air die mmg biru.. bole wat photoshoot jap~ hoho


bruno mars n me.. haha


sakan kan.. ok dah2!

habes settle semua, kitorunk sambung trip.. tp this time ade la 3,4 orang yg ttbe xnak join.. sbb pening la, xtido la la, mabuk laut la bagai.. ok FINE, deorunk terus naek chalet dulu.. so kene la angkat2 barang kitorunk.. check in kan dulu sume.. yang laen terus kan trip.. dah bayar kot~ xkan nak membazir camtuh je kan..

next trip ade trip snorkeling lagi.. tp semua dah boring snorkeling.. tempat ni plak ade light house.. ttbe kitrunk panjat light house then terjun.. terus rmai giler orang ikut.. dgn mat salleh mat salleh skali same naek.. yg xtahan nyer kitorunk light2 je jump dari 2nd level.. deorunk ade yer naek atas sekali.. yg 2nd level tuh pun dah macam nak tercabut jantung aku.. adoi~


kami memulakan aksi~


aksi mamat..


ni plak time orang dah ramai join kitorunk~ meriah jadi nyer

ko tgk tuh, sentap tak pompuan mat salleh ni naek tinggi2~ adoi! (sorry gamba x clear, sensored ok!)


then dah waktu petang camtuh kite turun kt beach.. cantik beach ni, nak snorkeling bole, sbb sini ade baby shark.. nemo pun ade.. ngan dory~ haha




dari berbelas2 orang tggal ni je..


nak berjemur, maen pasir pun bole.. cantik gak view sunset kat sini.. dalam pkol 6 tuh baru la kitorunk dihantar balek...

nie pulak menunggu sunset kat tepi chalet... sure penat giler.. memang malam pkol 9 ak dah tido, sbb yg smlm tuh ak tido sejam je kot.. hutang tido perlu di bayar!!! harus~

Pulau Perhentian Part 1

Arituh kan sebelum cuti banyak sangat pikirkan nak ke sini la kejap nak kesana.. orang laen sibuk pikir pasal exam, yg ko ni sibuk pikir after exam jah~ EXAM??? i hope it went well la... sbb dapat specialist yg ok time tuh~ harap2 die luluskan.. haha

OK this is after exam nyer trip.. exam aku ari Jumaat tuh, pkol 9am camtuh kalo x silap.. mase malam tuh lepas maghrib kitorunk gerak dari selayang..

trip kali ni disertai oleh 13 orang course-mate ak.. rase last trip beramai-ramai ni mase 3 tahun lepas kot.. tuh pun g sunway je~ haha so ade 3 kenderaan yg perlu dipandu untk mengisi penumpang2 dan barang2 makanan penumpang ni sume~ mmg bnyak la barang makanan yg dibawak sbb nak jimat kan~ nak masak sendiri je kt sane..



so ade 5 driver kesemuanye, mmg rase2 nyer 13 orang ni sume ade license utk drive, tp 5 orang je yg deorunk btol2 nak drive pasal ade orang mmg ade license, tp praktikal nye korunk~ so bimbang la kott...

ak pun dipaksa jadi co-driver.. sbb malam masih muda, jadi ak la yg drive dulu.. smpai ke cheratig kot, baru ak suruh tuka~ sbb dah pkol 2 camtuh..x larat dah nak tido~ haha

kereta lagi satu lak just apek je yg drive~ sbb dalam kete die sume tuh cm x confident nk drive.. gigih jugak mamat cina ni drive sorang2..

kereta lagi satu lak, MPV mamat die drive dibantu oleh Nizam.. mamat pun bawak yg first turn jugak.. then nizam sambung time kt Cherating..

kitorunk sampai area Besut dalam pkol 6 camtuh, betul2 waktu azan Subuh.. memang kitorunk terus g Masjid, sbb nak tumpang tidur sekejap.. tp sampai2 dah Subuh, berani ko tidur~

banyak jugak rase nyer tempat kitorunk berhenti-henti.. berhenti makan kat sebelah R&R Genting Sepah, x ingat la name R&R die. pastu singgah Cherating (tuang minyak), Rantau Abang (tuang minyak gak) dengan tukar tayar kete sebab taar kete pecah.. selamat time tuh ijat yang drive, bukan aku~


Tayar kerete yang pecah~ Alhamdulillah takde pape yang serius berlaku..


mechanic sampai~ hoho bagus la reramai, senang keje? aku?? aku tolong pegang torch je.. haha

yang laen bergambar kenangan kate nyer~ wateva sangattt~

haha pastuh once again berhenti kat kuala terengganu, ttbe nizam lapar nak makan.. sbb die driver kan, terpakse la orang laen ikut.. kat sini ak xpaham btol tgk pompaun2 nie dressing.. boss dengan pekerja die same je.. pakai tudung tau, tp baju ketat2 paras lengan je cm dari jauh nampak sleeveless.. x gile ke?? tp tetap pakai tudung... adoi~


Good Morning~


Lepas solat subuh matahari dah naek camtu baru la kite gerak ke Jeti Besut.. sebelum tuh singgah makan lagi a.k.a breakfast.. bnyak kedai jual bfast tepi2 jalan nie, tp sume nyer big breakfast yer, makan nasi berlauk bagai.. mmg orang sini makan cmni la pepagi, yang paling kagum sekali nasi lauk ayam+sayur RM2.50.. xdpt ok kt KL..

Lepas makan tuh sampai la kami ke jeti besut... baru je belok area jeti terus banyak motor2 kejar kitorunk, ingat kan rempit..tp tua-tua je sume.. rupe2 nyer deorunk nk tnye dan offer naek boat2 deorunk..



ok kalo nak diikutkan naek boat kalo beli over the counter harge die RM75 pp. boat ni akan hantar dan amek time nak balek nanti, mean return tix laa.. tp ngan orang2 kat luar nie, dapat harge rm45 sorunk.. murah ckit la kan~ then deorunk jugak la yang manage utk jaga kereta kitorunk, bayar parking laen yer.

nie la area parking die.. parking kt umah orang yer sbenanye.. mmg banyak kete park kt sini..


Parking: RM5/day

sambil jalan2 tuh ak pun dok borak2 ngan pakcik2 ni since kitorunk dah book chalet, tp x book activities.. activities biasenye kene discuss ngan pihak chalet, tp ko tau la harge pulau kan, mahal!!!

so bincang punye bincang terus die bawak kitorunk kt office agency die.. sbenanye deorunk pun ade chalet sendiri, tp mmg selalu penuh kate nyer. pasal activities lak die boleh tolong aturkan untk kitorunk.. xyah join yg chalet nyer.. sbb serius memang mahal weh kalo kt chalet tuh~ kitorunk pun mnyesal jugak la g book bilik kt chalet tuh..

so habes berbincang.. dengan konsider kitorunk ni 13 orang, terus muat2 je satu boat..

suppose harge biase :

boat transfer - RM75
One-day Perhentian trip - RM60
One-day Redang trip - RM90

tp together gether ni sume weols dapat dengan harge RM170 pp.. janji mulut kene manis~ haha so terus cover the whole trip nyer activities..

OK DEAL~ kitorunk amek offer tuh dan terus la angkat barang ke jeti.. bnyak kan barang2 weols.. elak boat tenggelam je~ haha

pakcik belakang tuh pun nak pose masok gamba skali kan~

To be continue..

Hiking @ Gunung Nuang, Kajang

before ak citer pasal cerita terkini nie, ak nak habes kan dulu citer pasal gunung~ haha senang terus ak letak citer pasal gunung ni.. ni pun percutian dalam negara gak~ ranger2 tuh pun cam cekik darah gak.. dah la caj mahal, pastu die tinggal kan je kami dalam hutan tuh...baek xyah bayo kt korunk, buang duit fakulti aku jee...



actually yhis activities had been organized by Medical student Association (MESTA)UiTM.. so duit sume di sponsor sepenuh nye dari fakulti.. hehe my friend- nizam one of the orang dalam MESTA ni la yang mencadangkan ak sbagai one of the biro dalam activiti ni.. pening kepala ak, nk kne datang2 meeting bagai~ siot je ak xpernah pun join mane2 aktiviti fakulti..ttbe kali ni kene pakse~ tapi i take it as professional so i just join la.. haha free weh~ mau xnak kan!

ok this activity start pagi..ari sabtu.. dengan harapan ari ahad sume bole relax sehari sblom start kelas ari isnin.. jadi sblom subuh lagi kami sume gerak ke kaki gunung nuang di kajang, Selangor.. sempat la singgah solat subuh kat tepi jalan kat area kajang nie dari jalan menuju ke Gunung Nuang..

nampak tuh amaran kt depan tuh DILARANG MASUK.. degil lagik gi masok~~~

gunung Nuang ni merupakan puncak tertinggi kat dalam negeri Selangor..puncak die setinggi 1498m dari paras laut~



around 8.30am camtuh baru kitorunk start mendaki.. kalau nak diikutkan smpai ke kaki gunung, kt sini akan ada tanah rata sikit, name die "kem pacat" dalam pkol 12 tgh ari.. so pkol 12.30tghari camtuh kami akan gerak lak naek ke puncak gunung nuang dimana target sampai puncak pkol 3 petang..

antara jalan2 yang ditempuh waktu ni:












jauh ok mengharung jalan batu2, naek bukit tonggek-tonggek badan.. pkol 12 baru sampai kaki gunung jah~ dapat bayangkan x? haha tp mase on the way naek mmg bnyak kali berselisih dengan uncle2 pakcik2 tua yer.. gigih deorunk ni.. bila ak tnye uncle sorunk tuh, ko tau die jawab ape.. "uncle mmg suka naek gunung nie, selaen sini pakcik naek gunung -segala name gunung die sebut" pitam.. ko ingat orang tua2 ni x fitt? amboi ak baru 3 kali je naek gunung.. haha..dari konteks kesihatan, aktiviti2 cam ni mmg banyak membakar lemak yer sbb die senaman aerobik sikit.. meaning die bakar lemak badan secara konsistent.. gituh~

bila sampai kat kaki gunung @ kem pacat.. kat sini kitorunk makan la lunch yg dah dbungkus dari bawah tadi.. rmai jugak la yg nk dekat tahap pancit2 kat sini.. ade 2 orang dari group kitorunk yg btol2 surrender, die x larat dah nak naek.. jalan skit cramps, jalan sikit cramps..

oleh kerana rmai yg dah pancit, rmai la orang2 kt depan ak yg ak potong mase peringkat ke-2 noe..kat sini jalan2 die berubah tahap giler nyer.. kene panjat, kalo langkah2 tuh langkah yg bole rabak punyer~ haha tup tup pkol 3 camtuh ak smpai gak kt puncak~ orang no 3 tau smpai puncak.. harus la kan~ haha tp mmg pnat la.. kat atas puncak ni view mmg cantek.. tp lepas beberape minit ttbe hujan.. amek ko dah la sejuk yer udara kat atas nie.. rase cam kt genting tuh.. pastu hujan kabus bagai..mane ade kem pape.. siap la menggigil~ haha

dalam pkol 4 baru la sume yang naek selamat sampai.. lepak2 kejap sambil sembahyang jamak zuhur/asar.. pkol 5 baru gerak turun.. kadang2 rase kerja gila tau, ko naek tinggi2 lame2 pastu nanti ko kene turun balek.. lalu jalan same.. cam buang masa je kan~ kan bagus kalo kerajaan buatkan gelongsor ke~ haha heaven weh!!














so budget mase utk turun sepatutnye gerak pkol 4 dan maybe sampai kat bawah sane pkol 8/9mlm.. tp condition jalan dah laen. sbb hujan tuh, habeh sume lecak licin jadi nye.. dengan gelap nyer lagi.. ak ngan kawan2 ak nie jalan kt belakang2 jew.. tp dsebabkan keadaan ttbe berubah jadi kronik.. bbdak depan2 tuh sume dah pancit.. mostly perempuan la kt depan.. habes la kitorunk kt belakang ni jadi tersekat2 bila jalan.. then ak ngan kawan ak sorunk ni terpaksa la kedepan tgk2 kan bbdak pompuan nie..



nak tau camne deorunk turun, maen duduk gelongsor je rupenye atas tanah tuh.. habes sume poko2 kayu2 die sapu skali.. seronok gak la ak tgk masing2.. deorunk dah x larat dah nak jalan.. ade tuh gelongsor-gelongsor pastu gedebuk jatuh masok lubang.. habes la tulang cocyx terhentak.. x berjalan pastuh.. haha tp sbb dimotivate kan lame2 bdak yg malang ni cuba jugak bangun dan try utk jalan.. bagus2!

dan lepas tuh group yg beso ni pulak berubah jadi 3 group.. group depan dah hilang, dah smpai agaknye.. ni group yg jalan x tgk orang belakang~ ak lak terperangkap kt tengah2.. pastu ade lagi satu group yg rmai sgt orang injured kt belakang sekali..

dalam gelap tuh meraba je la jalan kt hutan.. pkol 2 pagi baru la sampai kt kaki gunung.. OMG perbezaan masa yg ketara disitu! ak dgn kaki sakit + ngantok + lapar.. sabau je la teman!

but still group yg depan tuh dah gerak turun dulu~ yg group ak ni lak kene tggu yg belakang tuh.. so dapat la rehat kejap.. kat area kaki gunung ni rmai je orang camping.. and deorunk willing to help sesape je yg sesat.. so baru ak tau mmg budaya orang hiking camni.. habes die kuar kan meggi, buatkan hot chocolate ok utk kitorunk.. oowh group yg tolong aku ngan kawan2 aku ni rupenye die pun budak UiTM shah alam gak.. bbdak fakulti engineering.. lame gak la lepak berborak dengan deorunk ni.. thanks sangat2 la tolong kitorunk..mmg ak xkan lupekan jasa korunk.. harap jumpe korunk bile ak g shah alam nanti~

pkol 4 pagi, orang laen tgh sedap tidur..kitorunk lak baru nak bertolak turun dari kaki gunung.. 4 jam ok nak turun lagi nie.. mmg ak jalan2 smpai tertiba jatuh terduduk sbb ngantok.. jalan punye jalan.. sambil berhenti sembahyang subuh kejap dalm hutan tuh.. kaki memang kejang giler, nak duduk tahiyad mmg xbole la ak cakap.. kejang habes~

pkol 8 baru la ak nampak pintu gerbang masok hutan nie.. ape lagi.. memang ak menjerit la gumbira.. gila x trip nie.. non-stop yer berjalan dari 8 pagi smpai 8 pagi esok nyer~ pengsan!!!

diLemma ApriL???

Ok wake up guys~ dah may dah pun.. blog ni x di hapdat-hapdat kan lagi~ haha
about the dilemma tuh? i choose to pulau Perhentian..




sebab:
1. nak ke jogja dengan accomodation yg tak confirm2. sbb dah bnyak tnye losmen2 di sana, semua khabarnya sudah penuh.. pening kepale aku~
2. nak jugak kengkadang kuar beramai2 dengan bbdak2 nie~
3. jalan2 dalam malaysia la dulu sblom g oversea~ haha support ekonomi pelancongan malaysia.. but still offer orang malaysia nie mmg x berbaloi la.. i wonder kenape harge kt negara luar lagi murah dari harge dalam negara sendiri.. ade ke amek trip utk 13 orang, tp nak kene kan harge tourist.. gile ke ape? nie nanti ak citer kan dalam entry pulau perhentian nanti.. memang sakit ati.. ni la ak malas nak deal ngan orang tempatan.. cekik darah!