ADVERTISEMENT

VISA to China

seperti mane yang aku pernah bagitau aku akan ke China kan.. memang dah gie pun, dah balek dah nie.. alhamdulillah sume nyer selamat. x sesat barat pun kat sane walopun miscommunication skejap kat sane, dgn orang sume x paham ape yang dicarutkan.. akhir nyer dapat naek flight balek dgn selamat~

sebelom masok ke China uols sume perlukan VISA.. sbb negara ni x co-team sgt kot ngan negara kite~ haha tp actually kalo tgk list harge, rase negara kite je chrage die paling murah.. co-team jugak la kot...kang ak explain pasal harge ok~ ni nak kongsi maklumat camne uols leh dapatkan Visa nie..

1) Lokasi
apllication boleh dilakukan di Tingkat 2, OSK tower ( Bank Of China), Ampang Park, Kuala Lumpur. Nak senang naek je train LRT aliran Gombak turun kat Station Ampang Park.. pastu make sure ikut arahan yang betul mase kuar dari gate LRT station tuh nanti kang ttbe korunk kuar area bertentangan pulak ngan OSK tower, dah kene turun bawah balek...

gune la google map ok kalo nak details lagik~



2) Camne nak buat application.?
nanti sampai2 terus naek tingkat 2, kat pintu masok tuh akan ade orang guide, cakap je nak ape.. kalo setakat datang carik pasal, baek balek je.. kang die bawak kongsi gelap hentam ko baru tau..

so firstly isi la borang.. kalo nak senang amek la borang secara online klik sini pastu klik kat eForm.
korunk print siap2 isi siap2 dari rumah. pastu die akan mintak satu gamba berukuran passport. kalo xde gam xpe, bawak je, nanti die gamkan~ so sampai2 terus tunjuk kat die, amek no terus tunggu je no dipanngil.. xyah terkial kial nak isi.. tp serius system die effective, tak tunggu lame pun...

3)Bayaran
Bayaran bergantung kepada jumlah entry korunk ke tanah besar China kecuali Hong Kong/ Macau. So sebelum plan travel better korunk plan bebaek la perjalanan korunk tuh. single entry bermakna masok ke tanah besar china, pastu x kisah la nak kuar kat Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzen ke ape.. nak kuar masuk Hong Kong atau Macau pun boleh. single entry ni sah lakunya dalam masa 30 hari selepas tarikh korunk start menampal VISA dalam passport korunk.

tp biler korunk misalnya masok China cthnye turun di Guangzhou pastu pergi trip ke Hong Kong, pastu masuk semula ke China sebab flight naek dari shenzen ke, atau saja2 nak menular ke Shanghai or Beijing. Makne nyer korunk dah bukan single entry lagi.. sebab nyer dah dikire keluar dari Tanah Besar sebab korunk ke Hong Kong.. bayaran die semak la kat bawah ni..untuk double entry xtau la aku bape lame sah laku visa tuh.. tp kalo trip berulang2 bebas kuar masuk nyer, sah laku dalam 6 bulan..

harge jugak depends kepada jenis perkhidmatan yang disediakn, normally apllication ni amek mase dalam 3 hari untuk siap. jadi hari ke-3 kene datang balek tempat ni untuk buat pungutan. jika korunk rase xsempat, nak buat express la katenyer, bole je.. tp caj yang laen akan dikenakan..

gamba ni x clear sangat~ beso kan la yer kalo nak clear~

Jumlah pembayaran bergantung pada permintaan anda:

jumlah entry ataupun Fi Visa + Fi Perkhidmatan

Bermakne jika anda pilih single entry dan nak tunggu sehingga 3 hari:

RM 30 + RM 28 = RM 58

owh bayar nyer di kaunter yang laen.. nanti kene tunggu no dipanggil sekali lagi.. lepas bayar nanti kuar la resit untuk korunk.. mase ni jugak die akan amek passport kite untuk percetakan VISA dalam passport tuh.. lepas 3 hari nanti leh datang pungut.

tuh dia resit die.. tgk name ak pun die eja salah~

ini merupakan ringkasan nyer~ tp pemalas sangat gamba nie.. malas nak masok scanner~ hoho

Pulau Perhentian Part 3

Part 3 nie sbenanye bukan kat pulau perhentian..actually untuk trip ni kite dah booking boat dari Perhentian ke Redang.. ak pun pelik sbb tibe2 jew cam bole naek boat je dari sini.. kalo x silap aku kalo nak ke redang ni selalunye orang naek boat dari kelantan.. tp berita baek la nie kire datang sini leh gie 2 pulau sekaligus~


ready for day 3~


perjalanan dari perhentian nie mengambil masa dalam 45 minutes dengan boat. AMARAN yang same sila penuh kan atau beratkan (yang badan beso2 tuh paham2 je) bahagian belakang boat dulu sblom kome dudok bahagian depan2 boat tuh.. memang la dok depan tuh angin die syok, tapi kalo depan yg berat 45 minute la korunk rase gempa bumi dalam boat tuh... melompat2.. kot2 nanti dapat plak fracture of the spine..


nie sure depan berat~ haha jgn marah yer apek~


boat tuh datang tak tepat pun pkol 9..janji melayu hoho.. nak dekat pkol 10 gak la kitorunk gerak.. tambahan disini, kalo korunk amek trip ni, korunk bole mintak tolong abang boat ni pack kan makanan kat luar.. makanan kat redang tuh sure mahal, sbb xde restoran pun, cume ade resort je.. kalau tapau dari darat sane, die bole tapau kan nasi+ayam+sayur harge nyer RM2.50 je.. seriuskan harge makan kat sini murah ok..pastu bawak la roti+biskut+jem+tuna+air sume sendiri.. lagi meriah gituh.. sbab lame kot dok sini, panas tuh memang panas la, lepas ko mandi sure lapor nyer..


air kat sini lagi cantik dan jernih compare too perhentian.. memang superb...


boat ni maen suke2 je berhenti kat depan redang lagoon resort.. memang xde tempat lepak pun, memang kawasan halaman resort tuh la jadi tempat kitorunk lepak.. makan, minum, baring2 bagai.. but make sure korunk kalo datang dgn trip2 camni, lepas menyepah tuh tolong la kemas2 ok.. kat sini jugak ade disediakan court bola tampar.. bagi yang bukan penduduk kat pulau ni, deposit rm50 dikenakan.. tp bile ko pulang bola tuh die bayar la balek.. kire baek la tuh orang kasik pinjam..


halaman redang lagoon resort, jadi tempat lepak.. pendatang sangat ok~



court volleyball~ best mmg best, tp cuaca terik ok..



walopun panas, redah je..kalo hitam pun bole putih balek!!! haha


borink maen volleyball, tuh sbelah die ade court utk futsal plak.. gigih sume hilang deria panas dah agaknye..


look who scoring the goal?? :-P


MANE PERGI YANG LAEN? APSAL MACAM X CUKUP...?


ini la keje nyer..tidoq~ x habeh2 tidoq..tidoq~



nie pun same~


nie pun same.. memang pelik kan bebudak nie.. agaknye kami semua dah di train tido merata2..cth nye kalo on call, tido dalm bilik meeting, tido kat kaunter, tido kat surau~ tuh yg mane2 rase ngantok je senang je carik port utk tido..

ke lepas ni patut ak buat trip utk tido jew..? xde aktiviti, cume tido jee.. dah memang sume kalo cuti je, sure habes kan dgn tidooo~

ok sudah cukup..sume dah tanned~ jom2 g tempat laen lak.. sblom berubah x mcm orang plak kang~

Next lepas berhitam2 kat pulau redang, kitorunk dipelawa singgah ke taman laut atau marine park.. area ni cam pulau kecik je kat tgh2 tuh tp consider lagi sbagai pulau redang.. kat sini air die cun.. jernih biru.. ikan pun banyak.. kat sini ko bawak la roti2 atau biskut wat kasik makan ikan time snorkeling kat sini.. ade gak yg kene gigit dgn ikan kat sni.. so bg makan tuh btol2 jgn acah2 nanti kene gigit baru tau~ haha




nie je gamba yang sempat die ambik sebelom terjon ke air nie~


kat bawah jambatan tuh abang tuh cakap ada ular air.. tp pelik nye memang binatang ni dudok kat bawah jambatan tuh jee.. besa ok, besa ukur lilit paha~

dah alang2 ade jambatan.. memang x sah kalo x terjun.. so bile dah boring2 maen terjun2 je la.. sakit badan kene libas2 dgn air.. macam2 gaya korunk bole buat.. seronok...!

before sampai ke pulau perhentian, ade lagi satu pulau yg die singgah..Pulau lang Tengah.. singah kat sini 1st sekali ke pantai.. air die memang biru jew.. pastuh snorkeling untuk yang terakhir..




my fevret photo of the day~


lepas tuh kami pun balek ke chalet.. sblom sampai tuh still perut akan berbunyi kalau boat melintas area perkampungan nelayan.. so abang boat ni pun paham2 je la utk hanta makan dulu sblom kitorunk balek..

Malam memang pengsan...zzzzzzzZZZZZZ