ADVERTISEMENT

China trip (KUL-Tianjin-Beijing)

yeay im done~ report sume dah siap hanta.. specialist or my supervisor are not around tomorrow~ report patient dah pass kat kawan in-charge.. so i will have my free time~ its time to going back to my sweet hometown..JB~ huhu (alhamdulillah dh selamat sampai)

____________________________________________________

trip ke Beijing ni x lame~cuma 4 hari je sbb ade 2 tempat spatutnye aku nak pergi time cuti seminggu aku arituh~ giler pack macam Amazing Race padat nyer, tp plan asal nyer dah bertukar sebab aku tukar trip ke Indonesia tuh dengan trip ke Pulau Perhentian~ (klik sini) but still balek dari terengganu dah Malam, cuma dapat lepak sehari je kat rumah~ (time ni la gigih menepek segala benda yang ada untuk hilangkan sunburn) dan malam berikutnye berangkat ke LCCT~

flight Airasia ke Tianjin dijadualkan pada 8.15am.. alhamdulillah xde delay pape~ tp hujan lebat time nie.. setiap kali aku nak naek flight mesti hujan~ hujan pembawa rahmat maybe~ Waallahualam


aku tertarik tengok orang ramai2 bawak payung~ ingatkan dapat free~ haha rupenye kene pulang balek sebaik sampai ke pintu kapal terbang~

kebiasaannya kalau aku naik flight waktu pagi, aku akan berada kat aiport dari tengah malam sebelumnye, means dalam pkol 11 aku gerak ke KL sentral, stay sekejap pastu pukul 3 camtuh naek bus dari KL sentral ke LCCT~ bila dah berjaga malam tuh, naik flight dapatla tidur~ kurang kebosanan dalam flight tuh~ perjalanan ke Tianjin mengambil masa dalam 6 jam, dan waktu di China sama dengan waktu di Malaysia, xyah nak tukar2 jam~

Flight selamat mendarat di Binhai International Airport.. keadaan cuaca time nie nampak cerah dan warna2 sedikit coklat.. jerebu jugak la sikit~ suhu diluar sekitar 17C.. sebab waktu ni adalah musim bunga~ Ni first time aku encounter dengan suhu sejuk~ memang bila pintu dari airport tuh bukak je terus rasa macam ada aircond dari luar~ terbalik dah!

dari Binhai international aiport, aku ke Tianjin Railway station.. aku tinggalkan Tianjin dulu untuk ke beijing, plan untuk spend time kat Tianjin waktu hari terakhir nanti.. dari aiport ada satu syarikat bus yang bawak passenger terus ke Railway station, harge nyer 10 Yuen.. perjalanan dalam 40 minutes bergantung pada keadaan traffic~ Selain kitorunk, ada jugak satu family ni yang keluar2 terus amek bus nie dengan konfident, maybe deorunk dah biase ke Beijing kot~ sbb dalam flight yang kami naek tuh kebanyakannya menggunakan travel agency~ kebanyakannya Cina2 tua, maybe balek ke mainland deorunk ni ibarat kita pergi mekah kot~ haha


kaunter tiket bus di hadapan pintu keluar Binhai international airport

sampai ke railway station, terus je naek ke atas, kat atas tuh ade mesin untuk beli tiket bullet train ke Beijing.. harga yang kami dapat 48yuen~ tp xtaula sebab member aku baru balek dari beijing arituh, die kata xdpt nak beli harga 58yuen, deorunk terpaksa bayar 72yuen.. deorunk berurusan dikaunter~ sbb dia reti cakap Chinese~ ak berurusan dengan mesin jee... owh timing train ni sangat tepat, jangan main2 keluar masuk, kang die dah jalan menangis ko kene tinggal.. dan train ni mengambil masa 30 minutes untuk sampai ke Beijing South Station yg kira2 117km..kelajuan mencecah 350km/h.


Luar dan dalam Tianjin Railway station


kelajuan yang paling maksimum time aku naek nie 325km/h


Dari Beijing South station ni, dah boleh naek subway, station ni berada dalam line 4. kesemuanya ada 13 line macam tuh~ memang pening, tp sistem die teratur~ train die 3 minutes sekali, tapi tetap full memanjang~ dan tiket ada 2yuen sehala a.k.a 80sen kot~ xkire dekat atau jauh, nak tukar line 13 kali pun xpe~ asalkan sehala.


subway Beijing~

aku selamat menjejakkan kaki ke Beijing dalam pukul 5 petang, xde tempat lain dah dalam kepala aku melainkan check-in ke hostel dengan segera dan mandi~ cuaca agak cerah sampai ke petang, tp suhu macam suhu duduk dalam air-cond~ sejuk jugak laa.. tp di Beijing suhu die x serendah macam Tianjin, tp lebih kurang jee..



jadi aku naek metro line 4 dan tukar ke line 2~ line 2 adalah line yang berpusing sbb area nie paling busy sikit~ dan aku turun kat Dongsi Shi Tau untuk terus menapak ke hostel aku yang terletak di area SanLithun.. tapi aku habes kan masa nak dekat sejam mencarik~ jauh rupanye kene menapak ke Hostel tuh~ mak aiii... sepatutnye aku dah siapakan map, ittenary hostel, segala yang berkaitan dengan selok belok kt beijing nie, tp aku terlupa nak bawak~ tuh yang parah nak mencarik~ nak tanya orang lalu lalang ni dah macam ayam cakap ngan itik~ carik2 jugak la dan akhirnya sampai..

Sanli Thun Youth Hostel ni aku book dari Hostelworld.. rating bagus jugak hostel ni dan harge pun murah untuk twin bed room, seorang x sampai RM40~ katil single die besar macam boleh tidur 2 orang~ rmai jugak traveller aku tgk menghuni hostel nie..


SanLi Tun Youth Hostel

selesai siapkan diri, kami berjalan keluar untuk ke SanLi Thun Commercial Area, kat sini ade Yinshaw Market untuk wholesale~ tp harge xdela murah sangat.. disebabkan tempat ni dekat aku hold dulu untuk membeli belah~ area sini jugak ada branded outlet macam UniQlo, Adidas, dan sebagainya~

Coming soon

sorry sebab x letak lagi story pasal Beijing..sepatutnya entry je Beijing ni keluar dulu dari NZ, sbb trip ke Beijing ni dah selamat dijalankan pada April yang lepas.. Oleh sebab super busy dan excited pulak dengan cerita NZ, maka aku tangguhkan dulu~ (nampak sgt la Beijing x best~).. ekh bukan itu sebabnya, setiap tempat tetap ada cerita dan kelebihannya tersendiri.. so cerita akan di mulakan bila sampai masa free aku~ weekend kot~ haha

sekian buat masa ini.










New Zealand Trip (Time to go~)

ayo.. its a long walk from Bealey Ave bus station on that evening..FYI reception die bukak sampai pukul 8 mlm je, in-case kalau terlambat, alamatnye tidur luar la jawapan nyer~ seorang jepun menyambut kedatangan kami, dengan sbenanye main door dah siap kunci~ kiwi house ni memang diuruskan oleh orang Jepun~ kalau tengok pekerja die pun rmai orang Jepun dan yang duduk hostel ni pun ramai orang jepun.. aku pilih hostel ni sebab hostel ni paling murah sekali~ walaupun kene menapak jauh, tp ok what~


jauh x kami berjalan?? pastu area X tuh sume x leh masok..

bile lepas check-in.. siap2kan diri~ toilet die plak macam air tgh panas2 ttbe sejuk.. pastu ade tingkap yang x bole tutup~ memang macam mandi dalam air-cond.. sejuk giler~

bilik yng kami duduk ni share for 8 orang~ its good la boleh kenal2 kan! in my view airasia had done a great job~ sbb ade jugak yang same flight dgn kitorunk untuk ke Malaysia.. haha

ok lepas mandi kitorunk start ke dapur~ rmai nyer orang kat dapur.. masak2 dan makan malam segala~ pastu keluar sekejap ke area Linwood.. malam2 mcD je la yang bukak, still nak keluar jugak jalan2.. lepak dan layan wifi sekejap kt McD.. tp town ni malam2 sangat sunyi.. dengan kawasan rumah2 yang hancur kiri kanan x ubah macam dalam RESIDENT EVIL... takot~


kiri kanan rumah sume macam nie~

bangun pagi esok nyer, rase dah tidur lame sangat.. xtahan aku ngan sejuk nyer.. sebab heater bilik ni rosak kot.. pukul 5 pagi camtuh ak dah terjaga sebab hidung tersumbat, pastu ramai orang dah nak siap2 check-out kemas barang.. awal giler deorunk kuar, aku rase deorunk nak catch-up bus kot..

pkol 9 kami dah check-out, beg tinggal kat hostel sbb malam nanti baru datang ambil..dan terus menuju ke destinasi terakhir- Christchurch airport..


kitorunk siap tawaf satu town Christchurch nie.. rupa2 nye satu area town x boleh masuk pasal tengah reconstruction.. teruk jugak la kesan earthquake die..jadi penggunaan map tidak mendatangkan apa2 faedah. semua benda dah bertukar tempat termasuk bus stop.. habes satu bandar hilang~ xtau nak ke mana, plan nak carik i-site.. tp smpai ke i-site (sbb dah berjam carik x jumpe2) dalam pukul 12tghari~ sebab plan kalau xde pape ingat nak amek one-day tour ke akaroa~ tp dah x sempat sebab day tour die start pukul 10.30pagi.. dah kene tinggal bus la ni~ adoii..



punting on avon river pun cam xde orang je~


main bus stop pulak ade bus stop kat area satu park nie, aku lupe tmpat nie.. tp dekat dgn area avon river.. dn dari sini ade free shuttle untuk bawak passenger ke another bus stop kat Bealey Ave..dari area park tuh aku amek bus ke Westfiled Ricalton..


station bus kat depan park~


ni kat Baeley Ave

bus fare: $4.80 (tiket ni boleh guna lagi time nak balek tp kene before 2 hours)


Westfiled Ricalton

westfield Ricalton ni shopping complex jew, jalan2 cuci mata, habes kan duit.. owh 1st time masuk Pak n Save.. seriously murah2.. kalau nak shopping chocolate kat sini la tempat nyer..


Monster Fish n Chip

hari pun dah malam, tp baru pukul 5 kot~ kitorunk terpakse la bersiap sedia dengan beg untuk ke airport.. bus ke airport ade kat Bealey Ave station, bus ni banyak, so jangan risau..



dalam berjalan menuju ke arah bus station tuh, tetibe teringat yang andrej (refer entry sebelum ni) pun maybe akan sampai Christchurch on that evening, kalau flight die esok, xkan esok baru nak gerak dari Queenstown.. tp jangkaan kami meleset sebab tak jumpa pun adrej kat area bus station tuh~ so maybe flight die nak dekat2 malam esok la kot, bole gerak esok je xpun die dh smpai ade kt hostel memane area Christchurch nie.. sebab die kate akan transit kt KLIA, so we thought maybe Emirates, or SIA...malas nak tnye, rase2 mesti bukan airasia kalau transit KLIA kan..

bus fare : $7.50 one way

sampai2 airport siap2 kan diri lagi.. suke betul mandi kat aiport ni~ pastu kemas2 beg, negara mat salleh ni sangat particular dengan berat2 beg time check-in. so jangan nak maen langgar je ok~ timbang dulu sbelum check-in.. macam aku, habes aku sarung 3 helai baju sebab berat exceed sikit. hehe

time nak check-in ni tgh beratur panjang, tgh borak2 tuh datang sorunk budak lambai2 dari jauh.. so aku macam terkejut sbb lame2 baru perasan.. rupe2 nye andrej~ die baru sampai directly dari Queenstown~ xtau la die naek bus ape, sbb die kate bus tuh gerak pkol 3 petang dari Queenstown~ setahu aku bus sume gerak pagi smpai petang camtuh~ adoi mamat ni rupenye naek airasia jugak.. hampeh je cakap transit KLIA, aku pun malas sangat nak tanye sape suruh kan.. so we meet him again~



perut masing2 pun lapar~ jom have another dinner... bile teringat balek masa hari first kitorunk jumpa dulu pun time dinner, hari last ni pun dengan dinner jugak..

disebabkan die transit, die terpakse masuk laluan transit kt LCCT tuh~ xdapat nak farewell die kat kopitiam LCCT tuh makan makanan malaysia~ mamat ni mmg suka makan~

and that's How our trip End---------------------------------------------------------



New Zealand Trip- hello Christchurch

its time to say goodbye to Queenstown~ aku ingat betapa sedih je aku.. ek bukan aku, kawan2 aku tuh bila nak gerak balek ke christchurch..

this small town always will be remembered~ nice place, nice people~ orang2 sini memang semua friendly~ i miss to be surround by this people, rather kat hospital nie~ specialist pun ntah pape, harap belajar je tinggi2, tp perangai cm orang x berpelajaran.. pelik aku~ (harusla sentap ko marah aku petang smlm!!!)

tuh la, time2 aku down nie~ bile teringat hari2 kt NZ dulu tuh release sikit kepala otak.. adoi~

like i mention before, everybody is leaving Queenstown on that day.. kitorunk la yang paling awal antara andrej, james and jack meninggalkan Queenstown.. seawal 6pagi kitorunk dah bangun dah walaupun smlm tidur lambat.. xpela tidur sekejap je sbb lepas ni duduk dalam bas dalam 8 jam lebih kurang untuk sampai ke Christchurch.. so boleh la tidur dalam bas nanti~

dari 6 pagi tuh masing2 sibuk mengemas barang, xlupa jugak buat sarapan untuk pagi terakhir kat Queenstown.. habes kan segala pan cake flour tuh.. malas nak bawak ke Christchurch.. Selesai makan dalam pukul 8, kitorunk terus check-out.. kalau style hostel, time check-out tuh hantar sekali sarung bantal, sarung tilam dan sarung selimut kt receptionist.. pastu pulang kunci dan...bye bye~


breakfast, ape yang ade je la..


saat2 sedih~ bila la dapat jejak kaki ke sini lagi~

kitorunk dah pun menempah tiket bus awal2 lagi... of course nakedbus, sbb murah... tp murah2 pun tiket die same dengan tiket Jetstar dari Christchurch ke Queentown tempoh ari~ tp kitorunk pilih untuk naik bus, menurut sumber, pemandangan sekitar perjalanan ke Christchurch tuh sangat memukau~ so i take this chance to ecperience it~

bus ni akan bergerak meninggalkan Queenstown pada pukul 850am.. pemandu bus ini adalah seorang perempuan~ sangat peramah... aku cam x caya perempuan ni boleh bawak bus 6 tayar nie~ hebat x? bus ini akan menunggu penumpang di Athol street.. ianya terletak tengah2 town ni jugak, bersebelahan dengan supermarket "4 Square".. bas ini dijangka tiba di Christchurch pada pukul 5.45pm. die akan drop kan passenger kat Bealey Street~ bus stop sume dah bertukar2 kat Christchurch sebab area town die ditutup untuk sementara.. kalau x, bas ini akan drop passenger kat depan Cathedral Square...


rasa seakan-akan berbogel dalam bus sbb heater rosak~


time naek bus nie, memang sedih sebenarnye~ ak xnak tinggalkan Queenstown~ waaaa tapi nak buat camne.. inilah nama nyer journey.. kalau ada peluang ke sini lagi maknenye tahu la aku nak ke mana nak tuju~ a place full with memories~
and the place where the heart is.

bas bergerak selepas di-briefing oleh akak gagah yang bawak bus 6 tayar ni.. cara pembawaan die agak laju la.. di tambah pulak dengan masalah heater buat seketika~ luar sejuk, dalam bus bukak air-cond... memang kene sarung jugakla baju tebal2 dalam bas.. bus ini kemudiannya berhenti di hampir setiap small town yang dia lalu..

Cromwell-Wanaka-Omarama-Twitzel-LAKE TEKAPO-Fairlie-Ashburton-CHRISTCHURCH...dan last sekali die akan meneruskan perjalanan ke Christchurch Airport.
setiap perhentian dia akan berhenti dalam masa 10 minutes, kalau nak ke tandas atau beli hot choc or coffee..


As one journey end, another begins



Hello Wanaka~



disamping pemandangan yang betul2 memukau, lama kelamaan perasaan sedih tuh dapat jugak diatasi.. dan sekarang rasa x sabar nak jenguk Christchurch pulak..

Bus ni akan berhenti rahat dalam 30minutes di Lake Tekapo~ masa kat situh habes dengan snap gambar je, dah lepas 30 minutes baru ko teringat nak makan~ tp bagi nak menjaga hati penumpang2 lain, aku rase ok je la, xyah makan sekarang..smpai Christchurch baru cari makan...dan kat sini jugak masalah heater dapat diperbaiki~ dah bole bukak baju tebal2 nie...


breathtaking tekapo~


di sini pemandu bas bertukar, dimana ada seorang lelaki pertengahan umur ambil alih bus tersebut.. dan bas dipandu menuju ke Christchurch manakala bus lagi satu dibawa oleh akak gagah tuh menuju semula ke Queenstown.. time ni aku rase nak tuka bas sebelah.. owh tidak!!!!!!!

masa perjalanan masih tinggal 4 jam sebelum sampai ke destinasi dan pakcik ni bawak x macam akak gagah tuh.. slow je die bawak.. disamping pemandangan yang bertukar dari putih biru ke coklat biru dan tetibe hijau biru, dan jugak usaha mengira jumlah kambing yang tengah merungut rumput tuh~ tetibe aku tertido...


4 season is it??


Ashburton, another one stop to go~



sunset at 530pm~ cute tak? bersepah di tepi jalan menuju ke Christchurch...


Alhamdulillah perjalanan 8 jam berakhir bila kami tiba di Bealey street pada jam 620 petang.. tapi of course dah gelap macam pukul 8.. kami semua xdpt nak menggunak handphone untuk telefon reception kat hostel tuh untuk pick-up.. dengan adanya map, kitorunk try cari public phone untuk ke sana, sambil jalan melalui jalan menuju ke hostel.. dah jauh berjalan memang satu pondok telefon pun xde.. dan tiba2 ntah macam mana kami berjaya menjejakkan kaki ke Kiwi House, Christchurch.. Amazing Race sangat jalan kaki je.. dah setengah town kot kitorunk menapak... exercise maybe~


at last we reach Kiwi House~ what a toughest day!!!

Duit Syilling~


coin atau duit syiling merupakan sistem pertukaran yang berasas kan jumlah yang kecil.
ia digunakan secara meluas hampir setiap negara ada pertukaran menggunakan wang kecil dari sudut perniagaan.. lagi2 makcik2 yang berniaga tuh~ harus la ada duit belen (balance) kate nyer...

so far banyak jugak la syilling2 asing yang aku kumpul..dari indonesia, singapore, thailand, china, new zealand~

kalau dari indonesia, duit kertas paling kecik pun rp1000.. bawah dari tuh sume duit syiling rp500, rp200.. rp100 skali kot~

kalau thailand baht, duit kertas paling kecik 20baht.. bawah dari tuh gune duit syiling..

singapore lak lebih kurang same je ngan malaysia 5cent, 10cent, 50cent, $1
kalau china die ade syiling 20cent, 50 cent... tp ade jugak 50cent die duit kertas.. ak dah tersalah anggap dah 50 cent tuh ingaht 5 yuen~

kt new zealand lak, memang kene bawak beg duit syiling khas~ sebab kat sini $2, $1, 50cent, 20cent, 10cent, 5cent sume duit syilling.. pastu kalau duit $2 die gedabak2 size die~ harus x bocor beg duit kan~

jadi mane tak nyer aku kene simpan saki baki duit syiling ni, bila balek dari sana confirm la money chnager taknak duit2 syilling nie~ so xdpt nak tukaq~

kalau duit malaysia pun ak kumpul jugak.. sebab aku nak guna buat basuh baju~ mesin dobi kat kolej aku ni tau makan duit syilling je, die x ikut peredaran zaman.. kalau tengok mesin vendor tuh pun dah start makan duit kertas...

apsal tetibe ak cakap pasal duit syilling ni???

aku tengah geram + marah giler nii~ smlm penat ak bersuka ria.. pagi smpai petang arini kat ward hospital selayang tuh dengan ramai orang~ ttbe tengah ari tersesat makan kt KL? (tetibe) pastu aku balek2 aku tengok duit syilling aku dah bertukar jadi duit kertas???


makhluk ajaib mana la punye kerja nie~ sesuke ko je amek duit syilling aku tukar duit kertas~ ko ingat aku nak la duit kertas ko nie?? ak pun dalam beg duit berkepuk2 duit kertas (duit kertas seringgit je).. tension giler.. cam nak mengamuk... baju dalam bakul tuh smggu kot!!!! tensioooooNNNN!!!!!!!!!!!!!! den carut kang~

aku rase makhluk ni masok bilik aku laaa...!

something should i prove..


tetiba je xtau kenapa kelas baru start seminggu..
dalam berkobar2 nak berlajar rerajin~ rasanya ada lagi sesuatu yang aku teringin nak buat~

*sbenanye ak pantang dapat free time depan internet nie, keje aku google pasal travel je.. dah minat memang dah ke situ skarang~

"aku rasa teringin pulak nak travel secara solo sekarang nie~"


agaknye ak nangis tak nanti kalo tetibe sesat sensorunk??? huh

hajat ni dah lama, tp still x buat2 pun, arituh pun dah prepare tiket, tp terpakse CANCEL last minute~ untuk tahun nie selain trip Bali, takde pape pun kot tempat nk visit sebab nak exam kan..jadi aku rase nak amek cuti sempena Raya Aidiladha nanti untuk pergi buat solo travel nie~

"rasanye mak aku bising x ak xde hari raya??" raya haji je lagipun~ hmmmm

nak ke mana?? hmm im thinking to continue trip Java tuh~
Jakarta-yogjakarta-Surabaya... rase nye dapat kot habes kan seminggu~

planning yang x jadi tuh ---> sini sini

dan sekarang ni harga tiket2 airasia agak mendukacitakan. aku tengah try usha airline2 laen macam lion air, tigerairways, jetstar etc... harga sume lagi murah dari airasia.. *speechless~

New Zealand Trip- Day 4 (Milford Sound)

Dah hujung minggu, OMG terasa weekdays kali ni sangat lama.. xtau la~ banyak sangat keje kene siapkan~ memang hujung minggu je la dapat menyambung cerita2 lapuk nie~
*sambil bukak background music lago theme from The Lord oF The Ring~

-sambung-

Last night hang-out dengan Andrej, James and Jack~ in the moment town ni ade buat winter festival~ so cm meriah la rmai orang malam tuh,. yang kitorunk memang merayau jew memalam tuh.. tipu la kalo xde yang menogak bagai
~ deorunk je la.. kitorunk x.. ops kitorunk pun tertogak gak, air kaler kuning2 tuh.. air ape? air redbull jew.. haha deorunk respect je sbb deorunk tau we r muslim...


happening jugak tepi lake wakatipu nie~


so esok nye kitorunk akan ke milford sound.. aku dah tempah tiket ni awal sbab ak beli pakai nakedbus (klik sini)... memang rmai2 orang aku jumpe, bil
e die dengar je ko cakap pasal milford sound.. sume akan cakap

"yes u should go"
"thats the place u should go before u die"
"milford sound was amazing" etc

banyak lagi la perkataan yang terkeluar dari mulut2 deorunk~ aku memang awal2 dah tempah sbb kalau tempah awal murah sikit harge die.. but tetap mahal sbenanye trip ni~
harge nk dekat around RM300 sorunk~ tp kalo beli secara direct macam nak g beli bus balek KL. arinie punye tiket, sure la agaknye dekat RM400 sorunk.
bus nie akan bertolak pada pukul 6.50am. die akan pick-up orang dari Queenstown dekat area i-Site bersebelahan dengan kedai Subway. orang2 mat salleh nie ko jangan nak ingat macam bus kat pudu tuh, bole tunggu2.. deorunk memang sharp dari segi time nie.. memang time dalam ittenary yang di kasik sume time die sharp..


i-site kedai yang ade menara jam nie.


our morning is a little bit chaos sikit~ masing2 bangon lambat.. disebabkan sejuk sangat2 semua macam bertolak ansur dari segi penggunaan tandas.. akibatnye sume kene berlari dari hostel sebab 6.45am baru masing2 siap, amek ko!!



fuh~ selamat sempat...!


memang kitorunk smpai2 bus dah smpai.. kitorunk naek, die check tiket, terus jalan.. adoi menangis kalau kene tinggal bus nie~ melayang RM300 ok~ jangan buat pasal..

sbenanye banyak jugak bus company lain yang buat day-trip untuk milford sound, dan agaknya aku buat pilihan yang tepat dengan memilih company nie.."milford sound select".. sebab bus die sangat selesa, ada toilet sekali kat dalam bus nie, dan atap nye kaca.. besides pak cik driver nie berborak je sepanjang perjalanan.. die letak mic sangkut kat telinga tuh, smbil drive, sambil membebel~ bayang kan pkol 6 pagi tuh die sibuk cerita sejarah queenstown.. memang aku tido terus malas nak dengar~ haha


bumbung cermin ~



jarak nye x la sejauh mana, tp disebabkan keadaan jalan yang meredah kawasan2 berbukit dan tasik2~ kalau nak tau sbenarnye milford saound dengan Queenstown hanya dipisahkan dengan satu gunung je.. kalau gunung ni xde, sejam dah sampai.. tgk map ni~ jauhkan kene pusing.. atau boleh jugak pergi sana dengan kapal terbang ringan, tp harga mahal sikit la~




bukak2 mate, ekh ktne nie??



in front of te Anau Lake


bus ni akan berhenti di Te Anau sekejap dan lepas tuh bila die starts masok Fiordland National Park, bnyak jugak spot2 yang view cantik die singgah... bus lain x banyak buat macam ni~ caya la uncle john!



which upside down?



this is mirror lake, maybe sbb air die cm sejuk sikit, so molecule2 die x gerak2 sngat kan kalo sejuk cm amse blaja fizik dulu.. tuh yang die leh jadi mirror effect tu~ haha aku main tibai je nie.. tp pape pun kalau datang sini naek bus, tgk tuh estimate time die 5 min je, bus ni mmg keja mase, kang x sempat plak untuk cruise..




ni pun uncle john singgah, suruh prepare camera kate nyer~ memang melompat la masing2 kat sini...





bus akan tepat2 sampai di Milford Sound waktu cruise nak gerak~ sbenanye ade 3 company yang kendalikan cruise nie~ boleh je kalau nak beli asing, kalau korunk nak pergi sane dengan drive sendiri.. tp memang ada schedule die sendiri, dan berlainan ikut time winter dgn summer.
milford sound memang macam ape yang deorunk cakap~ amazing ~






sampai2 je, terus nampak cruise pun dah smpai~ memang tepat la yer timing orang sini, x macam stesen bus kt bukit jalil tuh.. tp skang BTS timing pun mantap sekarang, 2 kali dah aku terlepas bus kat situ~ hahaha



dalam ni seat die ikut company mane yang kite amek.. tp most of the time sume orang stay kat rooftop.. oo cruise ni 3 tingkat, and kopi atau teh boleh diamek secara percuma + cookies.. tp selaen tuh die ade jual jugak la makanan, kat kaunter hujung sane tuh..


ok last sekali nikmati la pemandangan di milford sound ni.. Sekian..









ada dolphin jugak kat sini, laju sangat la die lompat2.. bile belek2 gamba kt kamera memang sume snap x dpt~ :-P