ADVERTISEMENT

What's Next

Yuhuuu~ eberibodi!!!!
Im done with my exam this morning~ btol orang kate amek medic ni susah~ study cam nak rak, examiner pulak ade 20 minutes je untuk evaluate either you are safe to people or not.. satu patient 10 minute je, examine them. (7 minutes). diagnosis --investigation ---management for this patient (3 minutes je) berbuih x mulut, dengan buat examination sambil tengan terketar2~ stetoscope pun x melekat btol2 kt telinga~ adoiii.. and i'm done it badly just now~ sedih x!!!!

Ok whatever it is, another 4 department to go~ aku bole fail lagi 3 kali je.. kalo fail yg nie make sure ade satu la yg leh lulus kalau x, memang sangkut la aku jawab nye... pray me for me guys~
Pape pun skarang free dah~ bole la update serba sedikit kat blog nie~ kalau x busy je~ last week i was in Teluk Intan~ seronok je kat sane, tp x suka bazar ramadhan kat sane.. makanan x beberape nak sedap kot~ dan aku suka dok hospital sane melayan opah2 kat sane.. haha kalau kt KL ni jarang la nampak makcik2 datang pakai baju opah tuh... sume datang nak vogue je..



Nie la kampus baru kami di Teluk Intan~ bersepah btol fakulti aku nie, berserabut skang tgk schedule, siti situ sana sini kaedahnye~


Btol orang2 kate, kalau nak suasana sunyi sepi aman damai sila pindah pegi belakang hospital~ cm rumah nie.. talking to the moon la jawab nye!


Mase time kat sini ada birthday one of our postingmates~ ape lagi.. supriseeeeeee!!!



Konon2 lagend la~ sat lagi exam jadi batu...


Sekitar hospital teluk intan~


Iftar with our specialist yg bnyak mengajar kami~ he such a cool dr i think~


On the way back to Selayang~ everyone was so tired i think~


Kene hanta ke teluk intan kali ni macam ade perasaan serious sikit compare to 2 years ago~ time kene hantar ke teluk intan macam time kene hanta g holiday~ hahak habes smpai ke pulau pangkor aku pergi~ tahun nie tidak yer.. masuk ward pkol 7, pkol 6 ptang baru sign out dari ward~ adoiii....

2 years ago: (up n down)
1st attach in Pejabat Kesihatan daerah Teluk Intan
BBQ kt umah bersama jiran tetangga
lawatan sambil belajar ke Pulau Pangkor
__________________________________________________________________
Ok next i will be posted at Psychiatry Department~ mostly in Psychiatry kene bnyak dengar patient punye borak, pandai2 la tangkap sign2 x betol die..

Dan time posting ni banyak je free time, so i was plan to BALI~

Feel free to help me on ittenary ~

dah x banyak masa dah nak plan~ seem i was busy from last 2 month~ adoiiii!


Inspired~

Needs for travel

Depends la kat korunk, korunk rase bende nie perlu ke TIDAK untuk travel secara budget~
Sebab laen orang laen pendapat nyer~ aku just nak SHARE je kat sini ape yg aku jumpe kat WATSON (tau x? kedai yg kaler hijau tuh, adik beradik Guardian~)

Aku x tau la sbenarnye bende ni keperluan aku ke kehendak ke~ ntah2 gatal2 nak membazir duit.. selalu kalo kuar memane xde bende nak beli, mesti masok Watson~ mmg kebiasaannye akan kuar dengan beg plastik hijau die tuh~ haha

Ada 2 bende yang menarik perhatian aku time aku membuat rondaan untuk kali pertama dalam Watson arituh~ rondaan kali pertama pun aku dah GRAB terus dah, tanpa berfikir panjang~ ish kene gie therapy ni (ala2 citer The Shopaholic konon2~)


ini la barang yang aku maksudkan tuh~


Kebetulan Air Pillow yang aku beli kat AirAsia tuh dah bocor~ tiup2 nanti angin die tetibe keluar, sedar2 dah penyek dah~ tuh yang aku kebas tuh bende nie.. kalo tgk kat NZ arituh die ade jual kat Airport..harge mahal giler~ kat Watson ni harge die RM 10.90 je.. dan berbanding dengan Airasia nyer, aku rase yang ni lagi OK sbb die siap ade sarung lagik.. dan sarung tuh boleh bukak untuk di basuh.. size pulak aku rase yang ni lagi besar berbanding yang Airasia nyer.. harap2 la boleh nyenyak dengan lame nyer lepas ni kalau boarding g memane~


Ia didatangkan khas dengan bed~ dan sarung luar yang comfortable untuk landing kan kepala~ dan boleh dibukak untuk di basuh hilang kan saliva stain kat atas tuh~ say NO to germ~ haha


Next item pulak adelah toiletries set, bukan ape~ nanti jimat sikit xyah nak beli2 kat sane.. kalau kite menginap kat hostel2 atau motel2 murah biase nye die x sediakan pun toiletries nie.. pandai2 ko la~ nak beli kat sane je? depends la, sbb before ni aku pnah masuk Guardian kat singapore~ on that day aku terlupa bawak moisturizer liquid untuk contact lens aku.. aku pun masuk la beli sbb dah kering sangat dah mate aku.. kat Malaysia RM5, kat Singapore S$5~ pengsan sekejap..!boleh beli 2 ok kalau kat Malaysia..


Harga die RM5.80~ tgk list tuh ape contain die.. banyak jugak kot, siap ade cermin..


Lagi satu kalau travel by airplane biase nye untuk Cabin luggage, barang2 liquid die restrict 100ml je..

Di LCCT ni pun ketat jugak la inspection die pasal liquid2 nie~ slalu aku nampak orang nyer barang kene rampas~ aku pun pernah jugak kene rampas jem blueberry time nak depart dari Binhai Airport Tianjin dulu.. pelik aku, jem tuh separa pepejal kot~ kat LCCT lepas jee.. hurm time kat Christchurch arituh aku pun pelik, aku x perasan plak ade sebotol air mineral dalam beg aku.. tup tup lepas je~ time nie aku g mention kat member German aku tuh supaya die habeskan air mineral die sebab liquid restricted nak naek flight ni.. gigih die habes kan air die.. ttbe ade sbotol dalam beg aku.. kalo die tau ni ade kene hempuk!


Cukupla sekadar pergi bercuti 3,4 ari.. kalo lebih tuh, xyah la bawak.. g beli je kat sane..


Dan ni sedikit tips untuk menngbungkus baju2~ lipat secara gulung2 menjimatkan ruang..


Sekian~
*agak2 boleh claim komisyen x kat Watson?

China trip (Beijing) Day 3

Sorry for a bit delay~ a bit? not really kot.. haha seriously im so busy..

Bersambung dari post sblom ni_____________________________________________
Nothing to do selain tidur je waktu malam~ xlarat weh bayangkan jalan x henti2.. tambah penat baru balek Perhentian pun x hilang lagi..sambil kesan2 sunburn dgn kulit mengelupas jelas merekah kat muka..


Menapak ke station subway.. spring day ahead~


Untuk hari ke-3 macam aku cakap sebelum nie nak pegi tempat2 historical~ plus kawasan2 metro sikit.. so pagi kitorunk keluar awal macam biasa, mode pengangkutan adalah menggunakan subway, it's time efficient~
Destinasi pertama nak gie adalah Tiannanmen Square, naek Subway tukar ke line 1 turun di tiananmen east~ dari sini korunk lintas guna laluan bawah tanah, dan amik gambar dari seberang jalan tuh cara sangat weh, kawasan ni berdekatan je dengan Forbiden city, sila jalan melintas jalan tuh dan masuk melalui Gate of heavenly peace yg terpampang gambar Encik Mao Zhi Dong. gamba uncle ni jugak la yg terpampang kat duit kertas China nie~jgn xtau die nie la kepale komunis china~ kat area entrance nie jugak ade cm muzium pasal Encik Mao ni, tp aku x masok pun.. untuk melepasi Gate of heavenly peace ni xde charge pape, cume nanti smpai kt dalam sikit ade orang beratur ramai2 untuk beli tiket ke Forbidden city.. fees around 60yuen cam tuh kot~ x ingat la, dan korunk bole dapatkan radio travel guide kalau xnk amek tour guide..


Di tiananmen square, pagi2 akan ade upacara menaikkan bendera~ pastu orang mmg ramai la merata amek gamba, dah name pun Hall of people,



Nanti dah melintas jalan smpai la kat sini, seberang jambatan tuh adalah pintu masuk nyer~


Step: 1. seberang jambatan. 2. nampak muka En Mao, masok dalam tuh. 3. Nampak pintu yg ade tombol bebanyak yg konon nye membwa tuah~ euww Cha Ya Nun yg x beristinjak nie sume kemaen lagi sapu2 pusing tombol tuh.. poor hygiene~ make sure sanitize ur hand once u done it, 4. dah masuk dalam, kat atas tuh muzium~



top: nie dah lepas entrance gate of heavenly peace, tingkat atas tuh lah museum Encik Mao~ middle: nie plak entrance untuk ke Forbidden city, tuh kiri kanan ada kaunter ticket, rmai sgt orang beratur kt sini~


Sempena spring nie area sebelah forbiden city nie ade die buat satu park yang ade sooo many kind of flower~ kalau kat malaysia, sure jakun tgk bunga tulip segar2 di pagi ari.. pelbagai warna dan size ade.. amaze gile aku tgk.. cm nak petik je~ tp jangan ko bawak perangai buruk tuh ke negara orang~ ok! fees untuk masok ark ni aroun 10yuen~



Nie are tepi2 Forbidden City~ ade tasik, tambah lak ade orang maen biola cina tuh~ klasik abes suasane die..


Terus rase nak nyanyi lagu misha~ hahak..




Kemudian kami ke satu lagi historical site which is Temple of heaven nie pun area temple jugak~ fees untuk entrance nie adelah 35yuen~ cmne nak gi sini? naek subway snang.. dari subway line 1 tukar ke line 5.. stop at TianTanDongMen, kat sini jugak ade Pearl Market, ak dapat info dari internet, tp x sempat nak gie~ ooo kalau nak beli pearl, mmg banyak yg palsu, make sure deorunk ade certificate untuk setiap pearl yg die jual, kalo xde maknenye palsu la.. dan kalau die kelentong bagi murah2 tuh makne nye mmg x ori la tuh~



Bila keluar dari subway, jalan ke arah kiri sampai nampak signboard ni.. nie la entrance nyer~


Temple of heaven, ni satu yang paling besa sekali~ dalam ni area die besa jugak.. ade lagi temple2 kecik kt dalam tuh... but yg ni mmg besar giler, i'm imagine, sape la yg dudok dalam nie..ape la perasaan die agaknye?


Selalu aku nampak periuk ni dalam komik~


Nest visit kitorunk pergi tempat2 metro sikit, 1st skali nak ke CCTV tower, actually korunk bole naek tower nie, tp disebabkan ade kebakaran ke ape ntah yg pernah terjadi sblom ni, jadi die tutup untuk penambahbaikan kot~ so kami dapat bergmbar je la kt depan tower nie~ area sini memang banyak bangunan kaca tinggi2.. wow~


CCTV tower, Beijing


Then aku gie ke another wholesale market~ Qianmen street. aku rase sini unique sikit la, sbb bangunan kedai2 die guna design China lama.. kedai2 letop je kt depan nie, street market die belakang kedai2 letop nie.. tp xde la best sangat barang kt sini, biase2 je~


@Qianmen Street market~


Dan bila hari dah petang kitorunk berangkat ke Masjid tertua di Beijing, nak solat maghrib kt situ~ masjid Niu Jie.. actually penat giler nak ke sini, sbb jarak die jauh giler dari station subway.. yang ni aku dah x pakai line bape~ cube google ok~ kalo x silap Subway Line 2 kot..smpai aku dah berputus asa kat tengah2 jalan ni pasal x sampai2 jugak.. walapun area sini banyak kedai makan muslim, ada sekolah agama skali, tp bile tnye Mosque~ deorunk geleng kepala sampaila aku jumpe sorang muslim berkopiah putih nie,

"do you know where is Niujie Mosque?"

"....(sambil geleng2 kepala)"

"you dont know? place where we pray? (sambil buat tangan angkat takbir, pastu tuka tangan tadah doa~"

"oooo muslim2.. straight2!!!"

Sampai macam tuh skali bahse isyarat kene buat~ google la masjid dalm bahse China dulu laen kali k~ haha akhirnye sampai jugak ke masjid NiuJie~ actually ni cm tempat tumpuan pelancong jugak~ kalau muslim masuk free, kalau non-muslim kene bayar utk masok~ smpai2 je bila aku cakap nak sholat~ terus orang tuh keluar tunjuk kan tempat wudhuk dan solat~ deorunk respect giler kat orang Malaysia... uuuuu


Exterior view


Seriously masjid nie unik giler rekaan die~ kat dalam nie ade die buat kelas mengaji sekali~ aku tersentuh tgk uncle2 tua2 nie belajar mengaji~ baca merangkak rangkak, sbb lidah deorunk dh mmg camtuh~ tp effort die perlu dikagumi..


Interior view~


ooo dalam bilk wudhuk pulak aku masuk2 then ask for toilet kt uncle2 yg tgh amek wuduk..deorunk terdiam sekejap bila aku tnye~ pastu smbil tunjuk kt belakang tuh.. aku pun pergi masuk toilet..jap lagi~
"toilet toilet~ "bunyi mengajuk cakap aku tadi.. diselang dengan ketawa2 geng kaki lepak kedai kopi.. siot tak~ bengang gile aku time kuar toilet tuh.. pastu one of the pakcik kuar, then ask me~
"are you from thailand?" -sambil sengeh2 muka suci cm x ngate aku td..
"no im from malaysia~ and im a muslim" smbil buat muka suci~
"Masya-allah, Malaysia, assalamualaikum....!" terus bertaubat ko kt situ~ smbil hulur tangan nak salam~
habes solat kami pun balek, penat dah berjalan~ esok adalah hari untuk balek ke Tianjin, kalau sempat nak jalan2 sekejap kat tianjin tuh.. so kene balek tidur awal, kang x bangon baru tau~


The last place sempat lagu disinggah adalah Xianmen street market..ni more to area2 shopping commercial~ shopping complex besar2 kt sni, dan kalau nak shopping barang electronic, sini bnyak..ade cm Lowyat pun ade..


sekian~

Decision had been made~

Decision had been made..


errr...




ANOTHER NZ TRIP~ YEAY!!!!!!!!!!!!!

Like everybody had know~ maybe bdak2 gile tiket cm korunk je la... sale ikan paus AirAsiaX start pkol 12 td kan.. dari pagi semua asyik pikir nak g mane lepas exam ni bulan may/june nanti~ as i am in hospital teluk intan right now, asyik ber-reply2 msge je ngan bbdak kat hospital selayang nuu yang jauh di mata~deorunk sume kat sane semangat beno nak mengajak untuk plan trip bersame2~ first we plan nak pick for europe.. ausie la.. ade je yang bg prons and cons nyer..
tetibe bile tersebut NZ, sume sebulat suara kat YES~ jadi one of my friend belikan tiket tuh dari Selayang~ sorry la beb kalau nak tunggu aku kuar ward td, harus la korang bercucuran air mata darah sbb time aku balek aku bukak tgk dah habes~ haha
lagipun kitorunk still ade deposit dengan company campervan tuh~ bole redeem balek~ kali ni nak gune campervan yang besa sbb kali ni jumlah jemaah seramai 6 orang~ haha
whatever it is exam is the first priority... x lepas exam, kene stay la untuk remedial.. cuak nyerrrr~ harap2 sume ahli2 jemaah dapat lulus dengan cemerlang- Amin..

And i hope there will be an early snow next year, hajat maen ski x kesampaian lagi nie~ ni la sebab ak postpone lagi trip nk ke europe, kalo g europe pun time summer~ takmo xde salji~
perhaps i really want to try sky diving~ Waaaaaaa...


i will comeback~~~

Remembering those days...

Buzz bUzz buzzzz (hanpon aku vibrate kat atas katil~ terus aku bukak mate sbb ade orang msge)

Bila dah bangun terus nampak laptop, amek laptop dlam keadaan

tgh mamai2 lagi tuh tetibe ade orang plak buzz kat ym.. BUZZZZ

XXX: so cmne plan birthday YYY??

me: owh dah x sempat la nak tempah, bnyak bnde nak buat arinie.. (oleh sbb malam smlm aku repeat tgk album NZ, ttbe teringat plak :


hahhh kite buat pancake je la.. letak ice cream + kiwi and strawberry, pastu cucuk la lilin..~ serta merta ilham datang x tentu pasal~ bila lepas berbuka kitorunk ape lagik gather dan buat dgn gigih nyer.. sambil kuar story2 pasal NZ.. rindu nyee..

bila pukul 12 @ 8/8/2011 nie YYY ni bru sampai dari rumah die mak die hanta, alasan nk buat meeting, tuptup ade homemade pancake surprise for her~ haha

Happy birthday Besties

China trip (Beijing) Day 2

Sunrise di beijing agak awal jugak.. dalam pukul 630am camtuh~ maybe sebab dah springs so jadi awal sikit agaknye.. selesai menyiapkan diri, breakfast yang ala kadar, sume prepare sendri~ semalam sempat ke supermarket kat area SanLi Thun ni.. harga barang kat sini macam half price kot dari harga kat Malaysia~ kalau Jus botol besar tuh macam harga botol kecik je kat Malaysia~


pagi2 beratur yer auntie2 ni nak masuk supermarket~ rare kot kt malaysia camnie~

pukul 8am baru kami bertolak keluar, hari ini aku plan nak ke Great wall, dan beberapa wholesale market yang sempat~ actually aku xde la nak sangat pergi Kuil2 ni sangat~ apa yang aku plan adalah dalam ittenary untuk satu hari at least aku ade pergi satu tempat yang historical combine dengan beberapa tempat commercial macam wholesale market dan area shopping complex kat sini~ berkonsepkan moden pulak~ so baru la stabil~ xde la boring sangat...
destinasi pertama yang nak dituju untuk hari ke-2 aku ni adalah Great Wall.. aku pilih untuk ke Badaling Great wall.. actually ada banyak area untuk naik great wall ni.. cume Badaling ni tempat commercial jugak la untuk pelancong~ maybe die dah ubahsuaikan sikit ada yang roboh die tambah kot.. dan area sini ramai orang~ kalau xnak boleh pegi Muntiayu- kt sini orang kate die xde renovate sangat~ mungkin pure kot batu2 die, tp tau2 je la bende ni dah beribu-ribu tahun, mane la tau kot2 sampai mase die nak roboh~ haha

kami bertolak menggunakan Subway Line 2 ke Jitshuitan.. dari sini keluar kat Exit D dah boleh terus nampak Bus line up kat tepi jalan.. area ini diberi nama DeShengMenXi Bus Station~ actually setiap Subway ni ada 4 pintu keluar, setiap pintu keluar menghala ke 4 jalan yang berlainan arah~ aku rase Exit D kot kalau x silap.. bila dah keluar tuh jalan je tegak ikut area bus yang beratur panjang dalam 5oom~ nanti akan nmpak ada satu architecture purba yang pelik je tengah2 area bandar tuh, kt belakang dia akan nampak orang beratur panjang macam nak masuk wayang~ kat situ lah letak nyer bus untuk ke Ba Da Ling Great wall..



Line 2 to JitShuiTan

Nampak bus stop tuh, jalan je terus sepanjang jalan tuh~ nanti nampak orang beratur panjang kt old building tuh, die ada tulis 919 Ba da Ling.

masa aku buat research dulu aku just tau naek bus no 919.. bila aku sampai kat situ aku tengok sume bus no 919.. so aku realize yang 919 tuh adalah nama company bus ok - macam nama "rapidKL" yang terpampang kat bus kat Malaysia ni.. baru la aku gelabah nak carik mana satu basnye~ aku di panggil oleh orang yang ada pakai tag 919 kt leher die~ walaupun die x boleh nak communicate sangat dalam english, die dok lukis2 kat kertas katenyer tunggu kat tempat die diri ni, bus akan sampai dalam masa 45minit lagi.. aku punyer la percaya sebab ada jugak mat salleh tunggu kat sini.. dah sampai 45 minit tetibe die kate "no bus" pulak~ kene naek teksi.. then ade orang willing nak naek taxi, orang ni offer nak combine dengan kami berdua jadi seorang 100yuen untuk pergi dan balek naek taxi die~ ekh sound fishy pulak~ aku pun tetap x puas hati, last2 ade group budak europe ni bawak buku lonely planet, terus aku pergi kat die dan ask him to search any info about the bus~ direction dalam buku tuh sebijik~ so ikut je dan akan jumpa tempat bus nie~ so kami semua xde la kene tipu.. 45 minit aku kene delay ok~ padahal bus die jalan bila penuh~ xde nyer kene tunggu2 45 minit bagai~ dan orang2 tuh sume adalah pembawa taxi ok~ sakit x hati?

Subway; 2 yuen
bus fare: 24 yuen/return (kalau x aku kene 100yuen kalau ikut naek kereta)
entrance fees: 45 yuen/untuk time springs ni~

perjalan mengambil masa dalam 40 minit~ sampai kat sana pun tengok orang beratur jugak nak naek bus balek.. tiket boleh beli kat bawah, ada kaunter untuk membeli tiket, kalau gigih boleh la medaki dari bawah, tapi kalau x berapa nak gigih ada 2 jenis kemudahan boleh di gunakan untuk ke atas Great wall nie~

1) Cable car (aku tgk kt tenet harga die 40yuen sehala~ memang nak naek yang ni pun tp aku xjumpe tempat naek die~ sebab aku nak feel view kat sini time naek, turun bru menapak)
2) Pulley (30 yuen sehala, yang ni je yang aku jumpe, last2 aku layankan aje~ tapi pulleytransfer kt area yang still rendah lagi dari cable car, kene menapak jugakla naek Great wall nie.)


we are on Pulley~ view pun boleh tahan la cume x terbang jee...


bila sampai atas baru aku nampak sebenanye wujud cable car die~ sentap!!!


sekitar Great wall~



cukup la dalam 2 jam kat sini aku pun turun dan dapat kan plat Great Wall nie~ bole nego2 dapat la murah.. aku rase aku dapat harge 20yuen camtuh kot~ dan kat bawah tempat bus pun banyak aku borong key chain dan fridge magnet~ sume harga kene nego 70% less at least~
kalau dengar first price die memang boleh kene heart attack~

dalam bus pulang dari Ba Da Ling boleh la aku lelapkan mata kejap~ sebab penat berjalan.. turun2 je kami meneruskan langkah ke Bird Nest stadium, dan beberapa wholesale market.. perjalanan lepas nie dah xpayah susah2 nak carik bus, sume nyer connected by Subway je..

1) bird nest stadium (from Line 2 change to Line 13 then change again to Line8)
2)silk market ( Line 5 Guoa mao)
3) WanFuJing Night market (Line 5 WanFuJing)


kalau waktu habes office hour, tgk la orang rmai macam ni kat bawah subway nie~ sesak gilo~

waktu aku sampai kat olympic beijing stadium ni dah nak dekat pukul 5 petang~ tengok mendung jee... matahari pun nampak sikit2 je~ orang sangat ramai pepetang kat sini, deorunk maen layang2 segala kat sini~ aku just datang nak sightseeing jee.. so x perlu spend lelame, kejap je snap2 gamba dan blah dari situ, actually perjalanan dari JitShuiTan station sangat lama sebab once nak tukar Line subway ni kene jalan yang amat jauh~


lepas tuh kami pun melawat ke silk Market, untuk ke sini pulak turun kat kat Guoa Mao. dari sini nak ke wanFuJing dan senang sebab Line die same~ Silk Market ni memang murah giler~ im prefer here rather than others wholesale market.. ingat, less kan price to 70%~
area wanFuJing nie pulak die adalah gabungan area shopping2 complex dengan ada satu street market yang jual makanan2 exotic~ aku sekadar menjamu mata je tengok bende2 nie semua~ ayoo...kalau nak jalan2 kat shopping complex make sure before 9.. pukul 9 die dah tutup rase nye~ cepat sangat tutup..~


harga barang2 sini pun kalau convert lebih kurang sama jee ngan malaysia...

ada berani nak makan?? euwww~

~~sekian~~