ADVERTISEMENT

The Amazing Race S19

This is my favorite reality game show ever, now its back for season 19, can you tell how interesting was it since it still lasting until 19 seasons..
i think most traveler love this and should put it into your wishlist like what i did.. insyaallah~




I start watching this since i was in secondary school.. its to early, but since that time i already have a mind set to apply for this once bila dah besar... now dah besar what.~
but still after i start working laa~ haha

and last year i was totally inspired in season 17 where there are "the doctors" start participate this competition.. and what inspire me was they manage to become the winner for that season~ kuddos to them Kat & Nad~ still thinks doctor cannot fit for it ha? and i really admire to Nat, Nat was suffering from Type I Diabetes Mellitus, you know it is congenitally absent of insulin since born.. she was on insulin pump, and along the race she manage to control her blood sugar... and physically active.. i think i get the message why she join this amazing race~ and i share this story with my patient who was diabetic like her.. inspiring right~



i done watching this new season and still i haven't find my favorite team yet~

Bali - Day 2

My usual alarm start screaming at 645am.. teeet dah terang kat luar, omg terlajak subuh yer~take note, bangon awal~ tuh pun aku lupe nak set alarm baru tuh..
Ok selepas menyiapkan diri Pak Reza datang menjemput kami pada jam 8.00pagi..dsebabkan Tune hotel ini ape pun xde~ so pagi tuh kitorunk kelaur tanpa breakfast~ haha sbb dalam plan akan Lunch secara buffet so consider BRUNCH je~ (walopun x elok sbenanye wat camni~)



Nampak tuh sunrise pukul bape???
while we waitin for Pak Reza, photoshoot background kawasan lorong~
ni la tempat terletak nyer Tune Hotel, thats why i mention before, susah kalo nak drive.


Pak Reza ni lawak orang nyer, (ayat ni cliche, sbb sume orang cakap Supir masing2 sume lawak,haha - memang keje deorunk kot).. dan kami dapati rate die adalah yg termurah, sbb kebanyakkan nye nak rp350 000 to rp500 000...

Rate: Rp 300 000/10 hours (call @ +62 87860865768)
ni untuk 10jam je tau, tp kalau kene extra pun die akan charge 2 jam extra je, pastu amekla van die jalan 24 jam~ another 2 hours =Rp40 000

Dan makan die kite yg sponsor~ nak ke utara selatan Bali tuh pun x kesah~ die On je~ but better before sampai bagi die ittenary~ nanti pandai2 die susun, bagi melancarkan perjalanan di sana... kuddos to him again... clap clappp~

Ok here we go~ on the first day, kami semua ke ubud dan kawasan berdekatan situ.. which is area kat tengah2 bali.. so jalan yg die gunakan adalah sama, senang Pak Reza, masa pun jimat kalau macam nie, cuma dalam list kami spatutnye petang dinner di Jimbaran, tp kami cancel dan try nak tuka degan tanah Lot, tp last x sempat sampai pun, sbb jalan mecet, jadi macam aku cakap td, kene plan awal2 dengan dia, kalau x nanti ade yg x sempat...

On the way to Ubud, banyak rupenye tempat die bawak singgah, sbb roughly kami tulis ubud, tp merata je die singgah, how nice was it hah~ every single road yg die lalu, tmpat tuh mcm specialize for one thing tau, contohnya di daerah Batu Bulan, sepanjang jalan jual batik.. masuk daerah Celuk, sini lak tempat die proses dan jual Silver (kat sini kene mengaku orang Indonesia tau, boleh dapat up to 50% kate Reza)~ just cakap je dari Medan, sbb slang dah x jauh mane sangat dgn Malaysia... dan masuk daerah Ubud, sini lak sepanjang jalan ada Painting~ seriously painting kat sini memang teliti giler, cantik~ dan agak mahal sikit sbb paling murah yg kecik tuh start dari rp125 000..



Batik-Silver-Painting



Tilik nasib maybe, orang kate mmg power ketut ni, die la yg tilik nasib Julia Robert..
rp250 000 kalau nak tilik yer~ *pitam


Penat masuk sini masuk sana, turun naik van, at last kami turun kat Pekan Ubud, korunk boleh jalan2 jugak explore pekan die, rase cm menarik je~ sbb kami x sempat nak jalan2 sgt kt sini~ rmai orang review kt pekan ubud ni leh dapat sourvenier murah2 tp x di suggestkan pun oleh Pak Reza sbbnye kat sini kene pandai tawar, dan mostly kite x tau berapa sepatutnye harga item tersebut, jadi die akan bawak ke satu tempat yg jual sourvenier hargenye dah memang murah, which is the cheapest price ever katenyer.. nanti kite ke sana~

Jadi di Ubud, kami sempat la masuk ke Monkey Forest, area nie penuh dengan monyet.. tp forest die cantik.. masuk snap snap sane sini~ kat sini AWAS yer, topi , sunglasses sume kene bukak, monyet jealous nanti tgk korunk hensem2~ die pun nak nanti....



Kalau ade bende cmni pun sila simpan.. monyet2 tuh dah excited dh bila nampak
bende ni.. slamat aku cepat bertindak..


entrance fee: rp20 000

kalau nak banana untuk bg makan dkt monyet rp20 000 untuk seikat, tp aku tgk ade tourist ni beriya la beli, baru masuk 2,3 langkah nampak sume monyet serang die terus die campak semua nyer... adoiiii~ sakan kat monyet nampak pisang...haha



dengan bro penjaga monyet..



Sekitar pekan ubud


Selepas tuh, kami ke Kintamani untuk Brunch, skang dah nak dekat pukul 11am.. hopefully sampai awal time x ramai orang~ kalau dah lunch hour bus 2,3 bijik bawak tourist, sure sesak nak makan, so we move now~

Di kaki bukit sebelum naek ke Bukit Kintamani nie, Pak Reza berhenti, oooo sawah bukit yg femes orang dok perkata tuh, kami pun turun la tengok, mmg pandai ekh orang Bali ni buat tarikan, dan kat sini rmai orang jual2 barang, x nak beli jangan sentuh, kan die kejar sampai dalam kete ke.. last skali baru aku perasan, cermin kereta Pak Reza ni tinted habes, rupenye nak block orang jual2 kat tingkap.. teringat aku dulu mase kat Bandung, bnyak giler budak2 ketuk cermin aku time aku naek teksi berhenti kat traffic light~.. untuk gerak naek ke bukit nie, ade orang akan mintak rp2000 camtuh, aku pun xtau kenape~



Tegallalang Rice Terrace


Kat kintamani lak banyak restaurant yer, yang jadi pilihan kami adala Batur Sari.. menurut Pak Reza sini paling sedap dan yang penting Halal, ruang Solat jugak disediakan..kat sini sepatutnye sekepala kene rp85 000 (termasuk tax) tp Pak Reza bilang kami ni kawan2 die, so bayar dgn orang belakang cuma rp60 000... hebat x trick dier~ kt sini pun ade tol masuk kawasan atas nie, Pak Reza kencing lagi orang tuh katenyer kami kawan2 die, cuma seorang je tourist, so only one person charged, ni aku x ingat la berape kene...


eat all u can... Pak Reza kate kalau nak bungkus pun boleh~
tp jgn buat yer!!!



Makan depan gaung, kalau dah habes makan, jatuhkan je pinggan ke bawah,
memang pakai buang kot.. haha (aku maen2 je tau..)


Selesai makan dan solat, kami menuruni Bukit Kintamani nie, this one using another road, bkan jalan cm naik arituh, so on the way turun Pak Reza singgah kt tempat Luwak Coffee tuh~ kalo nak rase Kopi Tahi, here you are rp50 000 secawan~ kitorunk menolak sebab sumpah geli kot~ haha padahal sah2 haram kan... tp kat sini bole duduk2 minum kopi dan teh free~ semua dari agriculture nyer bahan~ semulajadi.. ade lemon grass tea/ tea sirih (sedap ok), teh halia, kopi ginseng, chocolate bali, kopi piauw bali (pahit giler)... dan Luwak kopi (yang ni x nak!) haha



kiri ke kanan: yey kopi free, musang cepatla berak.. cepatla nk kopi,
makcik ni pun xnk bau asap2 kopi cmpur tahi tuh, yey minum2.. tp ade 4 je, sbb
yang satu lagi aku x nak!!


Kat sini memang best dok lepak2 borak2.. lame jugak kitorunk spend kat sini, sbb die area bukit lagi.. nyaman je udara, tambah pulak dapat minum free... ooo kat sini kitorunk borak2 ade sorunk local kt sini, rajin die share cerite.. cerita pasal "nyepi", pasal tmpat2 suci kat sini, "ilmu" orang di sini~ lame jugak la die dok bercerita~

After minum2 free tuh kitorunk bergerak ke Pura Tirta Empul.. Kat sini ade acara mandi2 tuh, tp die start after 3..kalo datang awal, xde la orang mandi2 kat situ.. menurut orang sini, kalau kene santau, ke buat orang, ade "ilmu2" kat dalam tuh semua akan lenyap kalau ke sini.. omg how about my ilmu of anatomy, biochem, pharmaco.. i hope x hilang la sbb dh nak exam nie~ hahaha


Culture masyarakat disini...


Masuk ke sini entrance fee: rp15 000..nanti nak masuk ke area temple kat dalam mane yang seluar atau skirt yg x cukup kain tuh die akan bagi kain suruh tambah... dan untuk control sikit perut2 kedepan tuh die akan suruh pakai kain kat pinggang~ time nak kuar nanti, die mintak la sumbangan ikhlas untuk kain tuh, kitorunk letak je rp10 000... mungkinkah ini termasuk dalam derma Jariah, sbb nk buat beli kain bg orang tutup aurat? dapat pahala berkekalan.... haahaha bole? suke ati aku je~


naik hantu maybe~ haha


selepas ini sepatutnye plan asal nak ke jimbaran, disebabkan td pun dah melantak kaw2, xde la rase nak melantak sangat, jadi plan ditukar menggantikan tanah lot untuk sunset~ Pak Reza try jugak ke sana, tp halfway die kate x sempat sbb jalan jem.. so cancel jugak Tanah lot.. dan petang tuh die bawak kami ke tempat ole-ole yg murah tuh...




So sorry gamba bangunan di xde, dah terhilang mane ntah..
tp Hawaii Bali ni is the best n cheapest bg aku.. highly recomended..
painting kat sini pun cantik2 dan harge sgt berbeza dgn kt jalan2 area ubud tuh
RM50 dah leh dapat painting besar gedabak... korunk tgk dulu dan compare dgn
kt ubud kalau berminat dgn painting...



ni plak Krisna, open 24 hours, barang die ade murah ade mahal compare to
Hawaii Bali tadi.. sini kalau kemaruk tgh2 malam nak bli sourvenier bole
la datang..


Adal lagi satu tempat macam ni jugak name nyer Kampung Warisan, from my view, aku rase mahal.. xyahla ke sana.. kire lokasi bende2 ni semua berdekatan degan roundabout yg Pak Reza sebut "simpang siur".. i dont know he really mean it or gurau2 mase tuh... boleh je pergi sendiri naek motor ke sbb dekat dgn pekan Kuta.. tmpat die macam area Factory Outlet kt Bandung, same je konsep nyer....



Ni la roundabout "simpang siur" tuh..ade patung besar kt tgh2 nyer..


Untuk malam, kami makan KFC jah, ade set GOCENG, ak xtau la ape maksud nyer, tp mmg murah..dalam tuh ade sphagetti, deluxe burger, pelbagai desert sume harge rp5 000/each~ maknenye burger die RM1 lebih je.. skang beli burger tepi jalan pun x dpt RM1 lebey kan!!!


Gamba ni senget sikit sbb dirembat dari kamera kawan aku... die mmg suke amek
gamba senget2 nie... *jgn marah aidil

To Be Continue...

Bali - Day 1

Hi sume, for this trip pun same, dah lame plan, maksudnye dari tahun lepas dah book tiket ke Bali nie.. so dapat murah time tuh~ ini dari kekecewaan aku dulu mase 2009 aku cancel trip ke Bali walaupun dah ade tiket sebab time tuh H1N1 nyer outbreak~ terpaksa cancel, dan semangat nak ke sana dah lama padam.. tp sbb kan ade tiket murah nie, aku dapat pergi jugak akhirnya~

So trip kali nie was more like vacation~ haha ke hulur ke hilir ade jer driver hanta... area sini pun kalau nak drive susah, sbb jalan die kecik, banyak one-way especially area Kuta dah sesak.. biler aku dok belek2 kete driver kitorunk, walopun kete die besau, xde plak aku nampak calar2 ke kemek ke~ hebat la tuh aku rase cara pemanduannye~ mostly mode transportation yang diguna pakai traveler kat sini adelah motosikal/sepeda/motorbike~ aku pun try la amek, nk try feel jugak kan, but seriously memang ade feel bawak motor tepi2 sawah tuh.. seronok je.. dan mmg banyak sgt orang bawak moto kat sini~ best la.. di suggestkan untuk orang2 yang konfiden dan bole baca map..!

Ok back to our first day for departure, flight kitorunk pukul 5:50ptg.. aku dah la pagi tuh dari Hospital Sungai Buloh.. nasib baek ade member yang nak menghantar, nak harapkan Komuter dari Sg Buloh tuh, jalan dah la macam ciput~ pkol 1 aku gerak dari Sungai Buloh, and meet-up with others at KL sentral jam 2 petang..



Ahli jemaah pada kali ini bukan la exactly travel buddies aku tetapi kali ni aku pergi dgn kawan2 time zaman sekolah dulu~ ohhh we start masuk sekolah untuk form 1 mase 2001, now 2011.. which is now 10 years friendship gituh~ hahaha



After we meet-up there, terus la gerak ke LCCT..kali ni aku naek bus kuning, sbb selalunye aku book Airasia nyer bus~ memandang kan sekarang bus merah tuh dah naek kan harge ke RM7.50, so beze 50 sen je ngan bus kuning tuh~ dan plus sekarang ni bole beli tiket pergi balek dari bus kuning nie hanya RM14 @ RM7.00 one way~ lagik murah kan? (Mesti orang nak kate 50sen pun nak berkire, ahh xde2 aku student lagik, mmg student ni die suke murah2~ haha)

Flight kami selamat mendarat di Bendara Ngurah Rai pada jam 845pm... dari sana nak ke hotel kami menempah transport dari website Tune Hotel sendiri, sebab ada orang bagi rate nak ke Tune, Kuta caj nyer Rp 70 000..tp based on this website, cm murah setengah harge dari harge tersebut... aku pun email orang tuh malam sebelum nak bertolak.. tup tup kat LCCT airport aku tgk die dah reply msge tuh dan cakap akan ade orang pegang name aku kt arrival.. so berjaya save kan duit~ email je x perlu call pun - letakkan detail flight dan arrival sekali~ tp ni untuk 4 orang je..


on arrival..



After check-in kitorunk lepak2 makan2 jalan2 area Kuta je untuk malam tuh.. lagipun aku penat kot~ so berehat2 je dulu malam tuh dan Pak Supir akan ambil kitorunk jam 8 pagi nanti.. Awas yer sunrise pukul 620am, jangan terlajak sudah untuk subuh!!!!


Night at Kuta

TO BE CONTINUE.

after Bali.. NEXT?


hi hi hi sumer, aku baru je balek dari Bali, kembali bersiaran semula dari Kuala Lumpur bermula malam semalam jam 10 malam...
penat memang penat laa... baru balek travel aku memang akan menghabis kan setengah hari dari pagi td dalam bilik, malas nak keluar... until now (1130pm) beg pun x kemas lagik.. malas giler~ kerja cm beratur dah nk kene siapkan.. ntah cam mane ttbe sampai ke OU plak dinner ngan members... adoiii penat~

Bali "the land of thousand God" was full with culture and ritualistic~ totally different from what i imagine, different from other island that i've been before.. seriously!


NEXT? now im planning for Cambodia trip in November, after that it will be New Zealand revisit on May 2012... so from November to April i will stop travelling for a while, its time for me to concentrate studies for my exam.. bese la last mintue study memang camni... time tuh la baru bace buku betul2 masuk ke kepala otak... kalo x, haram x masuk2...! hehe

So for tonight promotion kt Airasia, aku let go je la dulu... xde pape sangat pun nak plan untuk travel period tuh~ lame sangat la, masih samar2 lagik... so kepada sesape yg memburu malam ni, Good Luck okey~

Hari Raya with Besties a.k.a. Travel Buddies

Selamat hari raya adilfitri semua, dan maaf zahir batin saya ucapkan

Last Wednesday ni agak clumsy nyer plan bile tetibe weols nak awalkan gathering raya weols~
asalnye sure la nak wat on weekend, tp weekend pulak dah habes book dgn bermacam open house dari selayang sampai ke seremban orang invite.. sorry la to thus yg saya xdpt hadir..
Ok2 ni first time aku lepak kt Delicious Marc Resident.. bagi aku bese2 je delicious kat sini, tp aku rase deorunk ni friendly giler la pasal tolong aku print kan coupon aku sbb aku terlupe nak bawak because of the clumsiness... haha mane taknyer dari kolej ke hospital, pastu terus keluar sbb petang2 kn takot jalan jem~

-GAMBAR DIHARI KEJADIAN-

Sblom balek, sempat lagi untuk sesi"menganyam ketupat" di Wong Solo kampung baru.."


Antara topic hangat yg dibincangkan termasuk la NZ trip tahun depan, walaupun lame lagi dan nasib kitorunk belum ditentukan lulus/gagal nyer~ xtentu pegi ke tak~ plan tetap meletop masing2~ and as well nak buat sikit trip overland ke cambodia kalau sempat bulan 11 nie.. berani btol korunk nak kuar lagi time2 nak dekat exam dah nie.... tgh mengharapkan belas kasihan airasia nak turunkan harga ke Siem Reap tuh murah sikit.. dah lame aku dok usha setiap promotion die, xde pun die turunkan.. aisehhhhh!


Travel buddies in da house...


Dan selain tuh issue study group weols tetap di review balek bagi sama2 lulus dengan jayanya time exam clinical nanti.. insyaallah~


Ni mase study group untuk pre-Clinical year Exam.. stress tahap jamban!

China trip (Beijing-Tianjin-KL) Day 4

Wot wooot~ kan aku dah mention aku ade 4 hari je kan kat Beijing~ jadi ini adalah episode terakhir untuk entry Beijing aku nie~
Seawal 7 pagi aku sepatutnye check-out hostel nie~ BTW hostel ni ade deposit tau, so nak balek nanti jangan lupe kutip balek deposit tuh~ buat bayar tambang bullet train untuk balek semula ke Tianjin. Flight untuk balek pulak pada pukul 3:30pm.. so by right sempat la menghirup udara (udara beijing adalah udara antara udara bandar yang sangat tercemar yer) kat Tianjin dulu sebelum ke airport nanti..

Cakap je pukul 7, tp mmg 7 lebih baru bangun disebabkan penat terlampau tuh~ around 8 baru keluar.. dan sekarang menuju ke Beijing South Station.. dan bila sampai kat sini aku menyesal aku tak book tiket train awal2 sebab sume coach dah penuh.. yang ada pun pukul 10am, tuh pun dah xde seat...kene diri ok~ ade jugak rupenye kene diri dalam train ni, tp xpela 30 minutes je~ tapi tambang die same je ngan tambang oraang yg dapat seat~ x ci btol~ orang sangat ramai yer kat station nie, sbb bnyak kot train inter-city kat sini~ nk ke Shanghai, Guanzhou sume dari sini~ Lounge untuk tunggu train pun keleZ~~



To Beijing South departure hall..


Ramai nyer manusia kat atas nie~


Dalam pukul 10.30++ smpai la kami di Tianjin Railway station.. kat sini train station die complicated sikit sebab aku pun susah ank mengagak arah station nie.. sebab mase turun bas time sampai arituh pintu die laen, time arrive from beijing pulak pintu die laen~ so AWAS ye kawan2...



Arrive @tianjin~ berdiri yer dalam bullet train nie, tp ok je xde gegar2..


Masa aku sampai ni aku x border pun nak tgk mane nak balek, aku excited nak tgk Tianjin nyer architecture nie.. kalau jalan ke area depan train station nie korunk leh nampak dah sungai dan menara jam pelik kat situ.. seronok aku jalan2 smpai kat Italian District area .. kat sini macam shopping street nampaknye, tp bangunan die sangat english style~ dan jambatan2 kat sini pn unik2 jugak.. ada yang macam jambatan Putrajaya pun ada.. jauh jugak la aku mendera kaki aku untuk berjalan kat Tianjin ni...

Sbenarnye bnyak jugak bende yg x sempat aku jumpe time aku kat sini~ menarik jugak la tmpat nie, sbb die ade bnyak peralihan zaman dari Austro-Hungary, France, Germany, Italy, Japan, Russian, the United Kingdom sampai la United States of America.. tuh yg architecture die bermacam2.. (reference)




Nampak x kekecohan kat luar? dan aku berjalan menuju ke area jam tuh!!!


Clock tower dan jambatan nie ade sejarah nyer tersendiri~ nie dibuat mase zaman italy take over kt Tianjin nie, dan orang kate rekaan ni jugak terdapat kt italy sendiri~ ntah la xtau lak aku sbb x pernah ke italy lagik...




Yang ni ntah la~ bnyak aksi2 x senonoh kat tepi2 sungai ni (Heihei river x silap aku)..


This is "Wu Da Dao" District.. menurut info maksudnye "the five main venue".. maknenye ade gabungan 5 city kt sini dimana architecture nyer gabungan English, French, Italian, German and Spanish styles dibina pada 1920s-1930s.. aku x dapat nak tawaf sume kawasan nie, tp aku rase yg aku sempat jalan sikit kt sini bangunan die cam style French kot~ ntah la..


Jambatn putrajaya pun ade!! (*berangan)


Teringin nak jelajah Tianjin lagi next time..
maknenye kene belajar mandarin dulu~ huhu


Kalau korunk stay kat sini, berdasarkan research aku banyak je tempat yang bole korunk pergi~ tp area sini communication die sangat susah.. aku tnye rmai orang, aksi2 aku pun dah macam orang zaman purba pun still xleh nak communicate jugak.. tp kalau nak gie sini memang kene perlukan well preparation la kot~

So kami pun pulang menapak lagi ke arah dataran depan Train Station yang rmai orang tuh.. kat sini pun ade 2 station bus, tp bus nak ke airport bukan kat sini..satu kat atas satu kat bawah (ade tangga turun bawah tulis Bus station) xyah tnye deorunk, deorunk x paham pun.. aku g tnye pak guard depan pintu masuk train station tuh.. smbil bukak kan tangan buat gaya2 kapal terbang.. baru die faham... haha cm bodo giler weh~

Tempat naek bus tuh adelah tempat yg aku turun bus time baru sampai dari airport dulu2 tuh~
Arrival gate dekat dengan south gate, tempat yang 1st aku masuk dulu tuh adalah North gate.. jadi masuk kat south gate ni, naek atas a.k.a melintas la nie.. terus turun kat north gate.. amek bus kat tempat bus hanta mase time datang ke railway station nie.. ada paham?



This a the tricky part~ nanti nak carik balek bus ke airport kene masuk dulu kt gate yg atas tuh, South gate--> naek escalator turun kat gate belah North pulak (gamba bawah).. dan jalan menuju ke tempat bas...sbb nak pusing bangunan ni kt luar macam mustahil aku rase, aku pun hilang arah dibuatnye..



Its time to go home!!
Perhentian+redang+tianjin+beijing..
tgk tangan aku tuh dah berbelang..


Kemudian nyer dapat la naek bus dan pulang ke aiport..Perjalanan balek time tuh amat scary, dh la delay dalam flight sbb flight x dapat isyarat departure dari traffic tower.. rupe2nye traffic tower kat Tianjin ni di kawal oleh tower yang ade kat airport Beijing.. aku pun xtau la sebab ape, agaknye Beijing airport tuh busy tahap gaban kot tuh yg x bg2 isyarat sampai setengah jam tuh.. smpai kat aera Hong Kong aku dapat turbulence yang agak dahsyat.. scary jugak la pasal x pernah rase turbulence yg macam nie, Pilot cakap ade storm ape ntah kat area tuh~ at last pukul 10.10pm camtuh kami selamat mendarat di LCCT.. naseb baik my brother on the way dari KL nak ke JB, alang2 tuh suruh die jemput kat airport dan paling dahsyat nye die suruh aku drive balek JB dari LCCT.. rabak mate aku sampai umah dah pkol 2am!!!!