ADVERTISEMENT

a Short day trip - Negeri yang gemar berpantun


Dang~ baru perasan rupenya aku takde kelas sampailah hari ahad nanti. Tapi tak kisahla, study-study~ jangan malas. tapi sekarang memang mood takde nak rajin2 meh aku blogging sikit~ sebelum tuh aku nak berpantun, cewah~




Kapal dagang dari seberang; 
Sarat muatan kayu meranti; 
Dari jauh tuan puan datang; 
Orang Melaka sentiasa menanti.


Okey terang-terang dah tu lokasi perjalanan aku, ni masa time cuti deepavali semalam~ saje je boring-boring, last2 we come out with this idea~ haha Lame dah x jalan2 dalam Malaysia (matila aku kene caci pasal statement ni)

Sebenarnya hari deepavali kali ni bukan sahaja ditunggu-tunggu oleh warga yang bergelar india aje, rupa-rupanya one of our members pun tak sabar nak tunggu deepavali, pasal apa? Pasal tuh birthday dia!!!! Happy Birthday feyo (awat nama pelik sangat nie, kawan die kat kampung lagi la, nama yoyo pulak tuh.. haha )

So pepagi lagi dalam 8.30am dah keluar dah kami ke Terminal Bus Selatan (TBS), mode pengangkutan time travel ni memang bertukar-tukar. one of beloved friend of mine (die ni cakap je nak gi mana, sure die willing nak hanta) la yang tolong menggerakkan kan kami dari Selayang ke TBS nuh.. dan bus KKKL menjadi pilihan kami untuk ke Melaka Sentral, bertolak pukul 10.00am, perjalanan memakan masa dalam sejam setengah je~

breakfast on the run~





Sampai melaka sentral, kakak feyo ambil kami semua, dan bergeraklah kami menyerbu rumah beliau dengan harapan nak makan biar kenyang sampai ke malam (jgn dibuat la perangai camni yer)... memang mak dia pun nak surprise kan dia kot~ termasuklah jumlah kitorunk yang rmai ni pun mensurprisekan mak dia jugak~ hahaha

Its been 5 years, rindu zaman time matrix, kat sini la aku ambil bas setiap minggu balek JB (motif balik every week)


Lepas makan2, memang kenyang kot, makan masing2 bertambah.. rendang ayam makcik memang no SATU (sambil buat thumbs up).. kereta dan fuel di sponsor khas untuk kami merayau kat kota melaka tuh~ best x orang melaka, baca sekali lagi pantun tuh.. baca2!
cara wanita sihir meniup lilin~ rumah dia penuh dengan anak2 buah dia..
Ok ni part malu sikit nak cerita, tau x tempat apa yang first kitorunk pergi~ kitorunk gi Zoo Melaka, hahaha tetibe macam xde tempat lain nak pergi kan~ ala sesaje untuk relaxing~ tapi bau dalam zoo tuh xde la nak kate relaxing sangat kan kan~  semua macam excited tengok binatang..  zasssSSS

Aneka pilihan dan perangai binatang2 ni~ haha
On the evening, aku memang nak cari durian, nak makan sampai muntah.. tapi tak jumpa pun orang jual durian, dah habis musin agaknya.. destinasi petang untuk relaxing therapy seterusnya kitorunk jalan2 kat area bandar melaka, sungai melaka.. cantik jugak area tepi2 sungai melaka ni, dah nak jadi macam italy dah~ haha berangan, tapi effort tuh ada, saya bangga (thumbs up lagik).. dan bangunan ni semua dah under UNESCO~ tapi secara tiba-tiba hujan turun pulak, habislah berlari, carik kedai mana nak masuk untuk lepak.. 
tebing sungai Melaka.. xde plak kapal lanun ke lalu~

Selalu cendol mamak dengan melayu je, kat sini cendol china yang buat, die letak LuLian.. campur
hot white coffee kaw nyer time petang2 hujan camni..
Jonker walk ni buat night market biasanya, tapi cuma weekend je, so xdapat la nak tengok~

Around 8 malam macam tuh barulah kami sampai balik kat rumah feyo~ around 8.20pm kitorunk bergerak balek KL.. kali ni balik kitorunk bawak kete pulak~ haha ayah feyo kasik kitorunk pinjam kereta antik beliau, dah 30 tahun lebih dah umur kereta tuh..lampu dalam kete dah tukar kaler biru~ pakcik x jumpa lampu pusing2 disco tuh, kalau jumpa dia dah letak dah kater nyer~  hoho tp pick-up engine die terbaek la~ thanks uncle, you ROCK! 
Masing2 on the way home, one picture missing~ mesti dia dah sempat delete dari camera aku,
malu la tuh takot aku upload~ haha (mmg niat nak upload pun)


"My Happiest Moment"


I believe all of you had a wonderful childhood times. The Happiest moments is the time given to us to rewind back our childhood time together and reflecting it from what we had achieved today. I'm so glad after 10 years we have a chance to meet again and get to know each other again. This is the members of the Class of 2000, we meet after 10 years, some are changed and some are still the same.




p/s: aku masuk competition ni~ kalau menang bertuah la dapat sibij kamera dari olympus.. haha harap2 menang, boleh free2 tukar kamera lama nie.. so korunk abaikan je yer entry ni~ ber-sweet2 memory bagai tetibe ni kan.. haha  :-P

To be continued......

Hello semua, aku saje nak ucapkan kat sini untuk yang akan kemana2 dalam tahun nie, dah xlame dah nak habes tahun nie kan..so kepada mane2 yang pergi travel tuh, travel safe..aku dengar masing2 nak ke korea (ramai nyer nak ke korea) , biqque nak ke Japan, Fatt dengan plan gile tetibe die lagi~ kemang dgn plan india die~ haha envy kt korunk sume.. aku amek keputusan untuk tak kemana2 lepas nie, smpai la aku habes exam nanti.. at first nak ke bangkok siem reap tuh, tp skang asyik cite pasal banjir je kat sane.. plan nak g floating market, agaknye segale bende dah floating nanti.. haha  dgn buaya beribu2 terlepas ekoran banjir tuh..dahsyat bunyi nye tuh...

gambar rembat dari google, upload 1 day ago~ 

amek ko, floating kan market nie~ haha

Jadi blog ni akan bersawang buat sementara yer... dan aku sentiasa akan follow citer korunk tuh occay... keep updating guys~ hehe

Aku kene bertapa macam ni hari2 mulai sekarang~ haha


-SEKIAN-

Credit for you guys~

Thanks to Chawanna and biqque for helping me out.. as the result ni hadiah untuk korunk~ haha picture going bigger and bigger, makin tempting plak nampaknye... hehe thanks tau~



Hot choc and Choc cheese cake @ McDonald Queenstown, NZ

Pelik Pelik je skang

aku beriya tgh tggu tiket nak g siem reap bulan 11 ni..dengan harapan dapatla harge murah... tp hampa, tetap harge die range cmtuh je... tup tup tergatal tangan klik CHC, then aku terkejut.....

Bali - Finale

OK nie last citer pasal Bali, pasni aku nak kene menghadap buku sebab ade exam in 2 weeks times~

DAY 4

Disebabkan semalam aku dah jumpe kedai yang bagi harga sama dengan harga sewa motor kat Tune Hotel ni, so aku deal.. aku mintak orang tuh hantar motor around 8 pagi.. tp die lak negotiate ngan aku kate susah nak bangun pagi la, rumah jauh sikit nk g tempat kerja.. Ok la deal pukul 9, jadi die akan bagi kunci kat receptionist.. pulang kan kunci pun kat receptionist jugak sebelum chaw dari situ..

Selepas settle segalanya, pukul 9 kitorunk turun, ternyata abang moto ni memang berpegang pada janji.. dan aku agak sedih bile tgk helmet time die serahkan helmet tuh kat aku.. satu old skol giler, satu lagi lak cm nipis xde span dalam die.. kalo jatuh agaknye dgn kepala aku sekali merekah kot~ yg old skol tuh lak kalo aku pakai serius x kene dgn muka aku.. selebet semacam je.. same goes to another one~ xpela buat syarat pakai je...

Motor yang ade si hitam dan si putih~ motor automatic, tekan butang je terus start.. time orang nie bagi motor ni minyak die mmg cukup2 untuk aku g kedai dan top up.. so berdekatan tuh ade kedai jual benzene petrol ni.. mengikut kate pak guard tune hotel, rp10 000 je untuk satu botol besar dah cukup nak jalan sampai satu hari... WOW...!!!! ok aku berhenti dan terus tuang rp10 000 kat situ...

Then here we go~ pin pinnnnn... orang sini mmg suke maen2 dgn hon.. aku pun kalo orang hon aku hon balek... xde hal sume orang ade hon, bukan ko sorunk je..! haha Ok sebabkan kami semua dah 2 kali kecewa sbb asyik tak sempat nak ke Tanah Lot, kali ni aku sampaikan hasrat nak ke sana.. kalau ikut map, tanah lot area tepi sekali belah barat bali, so aku just ikut jalan tepi laut ni..Kuta --> seminyak --> tanah lot.. masa mengambil masa dalam 2 jam jugak la... dan selamat la xde tersalah jalan pun.. kene rajin bertanya, lagipun kitorunk rajin berhenti g kedai2 tuh, dengan beli air nya, beli top-up...

banyak tempat kami singgah, asal boleh je..

Akhirnya kami sampai jugak ke Tanah Lot.. entrance fees rp10 000/person dan parkir moto rp2 000.. dan jom masuk serang ke dalam x sabar nak tengok area dalam die.. kat luar ni bersepah kedai2 sourvenier.. kene menapak ke dalam sikit smpai nampak laut.. bush bush bunyi ombak dier.. meremang bulu roma... haha (xleh blah)


ni kedai2 sourvenier yang ade sblom jmpe laut..
harga die reasonable la jugak..




Area ni ade 3 tebing yang memukau bila ombak besar lalu menghempas~ kalau nak amek gamba kene budget2 la tunggu ombak datang.. lagik2 kalo ombak besar.. sekali die kene batu tuh bushhh~~~ cm tsunami pun ade aku tgk.. haha


tgk tuh ombak nie.. ade jugak orang maen surfing kt sini~

Mase aku sampai tuh around pukul 11 lebeh.. so time nie air nak dekat pasang, petugas2 kat sini dah sibuk panggil orang2 sume supaya jangan gie temple yg kt tgh2 tuh takot kang xde jalan balek.. lagipun bukan boleh naek atas pun, cume dapat stay kat bawah die, ade orang simbah2 bunga ke beras, konon2 amek berkat kot.. bile kuar je tgk2 sume ade beras kt dahi.. i dont know actually the meaning behind that.. dan kat bawah gua lagi satu ade holly snake...macam2 btol~



Dah tengah hari jadi tibalah masa untuk makan.. kali nk nak try amek set nasi padang, ingat kan nak carik tepi2 jalan je, bila sampai satu pekan tuh tgk2 minyak pun dah macam nak berkurang je, so aku top-up lagi minyak satu botol besar rp10 000 (menjadikan jumlah minyak sekarang dah rp15 000).. dan singgah kedai jap beli air.. plan time balek ni nak lalu denpasar, instead of use same way mase datang.. tetibe jumpe abang ni, die kate lalu denpasar lagi jauh, so aku patah balek, masuk jalan yang aku guna mase pergi tadi.. memang dekat je rase nye, dalam perjalanan tuh pun tetap x jumpe kedai makan so terus nekad nak balek kuta, ada satu kedai makan nasi padang yang femes kat situ, btol2 depan simpang masuk ke Ngurah rai airport, name kedai die ACC minang~ sini makan die kasik hidang sume, pastu mane yang amek tuh die kire, bukan buffet seperti sebelum ini..


kalau kuar simpang airport tuh, depan patung2 kuda ni la
terletaknya ACC Minang.. semua skali untuk 4pax= rp 120 000

Habes makan kitorunk gerak ke nusa dua, just saje je sigtseeing tengok laut, nak buat aktiviti sukan air tgk macam dah petang dah, takut air pun dah nak surut, tp orang tuh sume deal harga murah2 dengan kami.. sebab kalau nak diving just rp250 000 je~ murah x?? aku nak tp kawan aku cakap ni sume trick die sbb tengok macam dah x turun laut je.. die akan postpone untuk esok tuh.. dan dari nusa dua aku berhenti lagi tuang minyak satu botol kecik harganya rp5 000 menjadikan total harga minyak yang aku guna adalah rp25 000...


Pantai umum, Nusa Dua.


Jadi selepas nak dekat petang tuh, its time to standby for dinner lak, sebab petang ni nak dinner kat jimbaran, sunset spot yg rmai orang recommend.. bila sampai jimbaran, selepas parking motor, kitorunk jalan kat area pasir2 dari kedai ke kedai tnye mane2 yang bole bagi deal yang palng rumah..sebab kita datang antara orang yang terawal memang budaya orang2 sini akan bagi murah, deal sampai jadi.. pembawa tuah kata nyer~ haha memang ko bertuah la senang2 aku datang terus dapat beratus2 ribu kan!


on the way to Jimbaran, ada chandi tua ni menarik
perhatian aku.. tp xde pape pun dalam die~

Pantai Jimbaran, betul2 sebelah airport nyer runway..

Dan akhirnya kami bersetuju dengan deal satu kedai nie.. OPS lupa lak name kedai tuh, tapi menu yang die offer sebotol air mineral + nasi+ soup of the day+kentang bakar+ seekor ikan+udang+sotong+ lala+ buah-buahan+ air kelapa--> pecah perut!!!! sume ni die caj rp125 000 seorang.. dan kat sini ada orang jual jagung bakar, harga die rp10 000.. jagung ni special rse die sebab die sapu garlic butter and chili butter.. jadi die kate rase die macam makan lobster... serious sedap giler.. dan rupe2nye budak ni hard fan Siti Nurhaliza... gituh~


photoshoot mode: sunset



memang cantik view sunset kat sini, dan dah kenyang
abang2 jason mraz datang ajak nyanyi..

Lepas makan hari dah gelap, perut dah kenyang its time to balek hotel.. mandi2 dan keluar semula.. malam ni keluar dengan mood untuk lepak2 je.. borink lepak kedai minum, kali ni lepak tepi pantai je tengok ombak.. bunyi ombak tuh mmg meremang bila dengar.. sambil tengok flight landing.. sambil catch-up story memasing.. aku join lambat sikit dengan deorunk sebab aku nak online internet dulu.. kat sini senang nak online, even store 24/7 (bukan 7E tau) pun banyak yang ade "wie fie" (cara orang sane sebut wifi)...

Dan sebelum tidur, alang2 motor dah ade kami semua tetibe menyimpan hasrat untuk tengok sunrise walopun rsenye dah lewat malam dah sbenarnye... sunset dah la awal giler~

DAY 5

Alarm dah bunyi banyak kali.. xde rase nak bangun jugak.. at last one of us berjaya bangun.. die la bagi khutbah subuh2 tuh supaya semua termotivasi nak bangun~ haha ye la dah la lastday, pastuh motor nak kene pulang pukul 9 nanti.. dan minyak banyak lagi..

Ok here we go~ merempit pagi2 ke Sanur.. perjalanan dalam 30 minutes camtuh kot~ agak jauh gak sebenarnya.. sebab area kuta ni sunset, nak kene ke area laut bertentangan la kalau nak tengok sunrise tuh~


sunrise @ Sanur.




Pagi di pantai Kuta, aku mmg x cukup tidur time nie~
yang laen sume turun g mandi..

Lepas tuh balek semula ke kuta, kunci pulang je kat receptionist, siap2 dan ready for check-out.. kitorunk check-out awal dan tumpang letak beg kat kaunter.. tet~ memang dasar tune hotel, nak tumpang beg pun kene bayar.. haha rp7 000/bag...

Lepas menyimpan beg kami jalan2 lagi di area kuta.. 1st time jalan ke Kuta waktu siang, selama dah 5 hari kat sini, x pernah tengok kuta waktu siang.. tapi aku rasa panas die macam boleh pitam.. haha


ade sebuah shopping complex kt Kuta, ada Sogo dalam die~

Pukul 12 we arrange transport nak ke airport, sambil tuh suruh la pakcik tuh singgah kedai sourvenier dulu.. dan lastly we flying home~







Big Day Mista Engineer~


Semalam aku attend majlis konvokesyen kawan aku, sbenarnye macam kelam kabut jugak la sbb aku ade test before tuh, aku tgk orang laen jawab beriya smpai berkertas-kertas, aku jawab sehelai je kertas.. mati la~ haha

Sampai pun dah agak lewat kt UM, dgn penuh banyak kete dalam tuh.. adoiii tp member nyer pasal aku redah je.. but aku rase attend majlis macam ni tgk orang berjaya rase cm memotivasikan diri sendiri sekali kot~ kawan2 sume dah grad, aku x grad2 lagikkkk.. adoi~

Mr engineer ni skang kerja kat bangunan telekom TTDI, kalo internet ke telepon rumah rosak nanti mintak aku no die, kite gegar die suruh wat keje.. hehe


Yang atas tuh gamba dulu time kat Kilang Biskut melaka, ekh Kolej Matr3x Melaka kot kalo x silap name skang~ haha kenapa? sbb bangunan die mcm kilang biskut, tiang2 besi bersepah2.. tp pape pun aku enjoy je setahun kt sini.. walopun hanya ada KFC je kt pekan die, aku suke tempat nie~ hehe at least aku reti tau nyanyi lagu negeri melaka, ko mampo?
Dan yang bawah tuh gamba sekarang, kawan lagi sorunk busy plak xdpt datang~kejap je rase mase berlalu... perasan x aku macam dah tinggi sikit compare to yang atas tuh...haha LARIKKKK!

Orchard Road for H&M

Pernah dengar x H&M?? ok this is the 1st branch die kt south east asia, kalau x, kt asia ni hanye ade kt hong kong, China, Korea and japan... asal nya dari negara sweeden.. masa time opening tuh sepatutnya aku nak pergi, tp aku xtau bila die open sebab... 1st 300 customer dapat voucher S$20.. tp kalau sanggup tidur depan pintu kedai die, 1st 5 customer dapat voucher S$200.. pitam~

al kisah aku balik rumah kat Jb last week, so disebabkan semua dah menggempar gembur kan cerita ni so aku pun pergi la sekadar nak tengok2.. lagipun rate harga dia murah weh~ sambil usha2 pakaian winter untuk repeat trip ke NZ nanti... so korunk tau x camne nak g singapore dari JB?? senang je, cm dari shah alam g KL je.. hehe

Ok sebenarnya banyak bus yang korunk boleh naik dari JB nak ke singapore.. kalau dari KL, kt terminal bus larkin tuh banyak bas ke singapore, destinasi bus laen2, kebiasaanya kalau aku naek aku akan turun kat area Bugis. dari sini dah senang dapatkan train dan train ni connect banyak tempat... name pun MRT, sure die lagi panjang dan luas compare dgn Malaysia nyer, dan system die teratur sangat.. harga kalau dari terminal bas larkin dalam RM 3.00 kot..

Aku kebiasaanya akan naik bas dari JB sentral, bunyi pun dah macam KL sentral kan, bangunan die pun lebih kurang je.. cuma dia bersambung dengan kompleks imigresen.. aku selalu naik kat sini sbb senang nak letak kereta..


JB sentral menghala ke imigresen building~


selepas imigresen, baru ada station bus yang ke singapore, bus kuning ni
bus negara kite yer.. dari sini harga pergi RM2.50 harga balek S$2.50


bagi yang naik bus, isikan nombor bus ni kat dalam pass masuk yer~
dia buat pagar2 ni supaya orang beratur..

Bus yang turun kt bugis, die akan letak name Queen street~ naek bus ni, turun2 nanti ikut je orang ramai2 jalan nak ke MRT station.. MRT semua kat sini adalah underground, sekejap atas sekejap bawah mcm LRT KL atau sentiasa kat atas (skytrain) mcm kt Bangkok..


Queen street~

Untuk ke Orchard, naik train yang menghala ke Joo Khoon and you need to transit to another MRT line di station City hall.. mudah je sbb nak transit die bukak pintu, depan2 je terus tukar, xde macam kat Beijing tuh bile nak transit kene menapak jauh2... ni macam door to door je... senang kan~

Orang ramai yer kat bawah nie, dan tiket di jual dgn menggunakan mesin, untuk one-day pass, kalau x silap aku ade S$7 per day..


Kad ni pakai touch je, tiket biasa die memang macam ni, nanti dah sampai destinasi, kene buat refund untuk tiket ni kat mesin, nanti keluar S$1..




Sampai di orchard, station MRT dia dalam Ion Orchard, ini merupakan sebuah shopping complex yang nampak mewah dari luar, termasuk la barang2 yang die jual... adoi~ dari keluar je station sini, jalan je tegak ke kanan..

Ion Orchard, grand x?




Sepanjang orchard road ni semuanya shopping complex~
duit akan mengalir macam air... krrr


macam2 orang ada kat sini~


Dan di tengah2 jungle konkrit nie betul2 tepi jalan je korunk akan jumpa dengan H&M tuh... tp sayang time aku datang belum ada sale,baju2 sejuk dah kuar dah sbb preparation for autumn kot~ tggu la bulan 2 nanti kalau nak tggu sale untuk winter cloths sume..

Akhirnya dah jumpa!!

kene que jugak untuk masuk....

X pernah2 aku buat entry pasal singapore, tetibe jee... haha