ADVERTISEMENT

Happy New Year 2012

heLLo evelibadeee~
aku pun dah membiakkan lalang2 dan pkok2 menjalar kat blog aku nie~  dah lama tak menebas~ haha
aku pun duduk la pikir ape entry last untuk tahun nie kat blog aku sbagai penutup, tapi rata2 kita sama je bunyi nya aku duduk baca blog chawanna, john sume~ memang camtuh pun aku nak letak, tapi korang dah letak, siap tak bleh blah si john selain tempat baru yang die komen, kawan2 baru ko pun ko nak komen kan!!! haha

As a med student,in Year 1 & 2 - tahun ni tahun pecah kepala sebab buku bertimbun macam gunung.. pastu exam time year 2 tuh adalah exam campur dari year 1 nyer subject, which is ko study setahun pun takkan habes, on year tuh ni la exam sama ada korang layak tak nak masuk Clinical year nanti.

Clinical year pulak akan bermula dari year 3 sampai year 5. Year 3 memang sangat struggle, sebab 1st time ko masuk ward, 1st time buat ni buat tuh... tambah pulak exam setiap 2 bulan, takde cuti semester.. mak aii stress gile.. tapi bila naik year 4- ni la orang panggil honeymoon phase, aku pun taktau kenapa.. tapi memang year 4 ni rasa honeymoon sangat~ haha thats why 2011 aku adalah honeymoon period aku.. then lepas aku balek dari  NZ, terkebil2 macam balek dari honeymoon.. here you are, now in final year~ gulp gulp!! part ni dah jadi macam aku baru masuk 3rd year.. haha sangat struggle..


this is my non-stop journey, still a long way to go~ 

Masa year 1 ngan year 2 dulu pun aku ada plan nak ke China, tapi aku tak pergi, just adelah 4,5 orang yang proceed dengan plan itu..masa tuh mak aku still tak kasi aku pergi memane sendiri lagi.. tapi masa 2nd year aku ada beli ticket ke Bali, murah sangat masa tuh.. tapi tak jadi pergi jugak sebab H1N1 outbreak time tuh..

Thanks atas promo2 dari Pak Tony~ gigih aku travel during year 4/2011 nie~



Agaknya time 2010/2011 nie lah aku lanyak segala plan yang ada dalam kepala otak aku, dan tak sangka dengan bantuan dan sokongan kawan2 travelblog yang laen aku pun berjalan lah tak hingat dunia.. korang pun sbenarnya banyak memberi inspirasi.. haha (feeling2 memang award ke?)

So happy 2012 untuk korang semua, semoga 2012 korang akan bertambah baik dari 2011..
tp for sure 2012 nyer trip akan bertambah naik harganya~ PaK Tony dah naikkan airport tax!! haha

Hip Hip Hoooraaaaaay~


Hi semua, seronok ok gathering tetiba arituh, tapi masih ada lagi individu yang dalam jejak kasih tak jumpa2 lagi.. tapi takpe maybe next time ada masa kita lepak lagi.. Gamba? memang takde orang pun yang ambik gamba untuk hari tuh~ aku ada ambik gamba satu je..

Thanks kak Lily, kek ni superb best! haha (ni je gambar yang ade~ )

Sekarang ni aku dah ada hala tuju, woo baru dikurniakan hidayah kot tadi.. haha sekarang aku dah tahu hala tuju harap tak hilang arah tuju aku kali ni (ni pasal belajar ok!!)

Arituh masa gathering korang sibuk tanya2 aku pasal plan NZ aku tuh kan~ yup aku ke Neu Zeeland lagi bulan Mei nanti.. dan hari nie aku telah pun meng-confirmkan tarikh balek aku dari trip tersebut..
Tetiba masa nak beli tiket ni ramai pulak nak ikut, since dah ramai tuh boleh la kongsi duit buat road trip ye tak?
Jadi aku akan merajinkan diri untuk bertapa, aku pun takde plan ke mana2 pun dalam masa terdekat nie, cuma dalam tempoh 5 bulan nanti baru aku start semula trip aku~ wooo lame ni aku berhenti ye tak? tapi tak tahu lah tuh bergantung pada promosi2 semasa dari Pak Tony. kalau ada budget yang mencukupi aku pergi lah..


Berpandukan route map diatas:

  1. 25 May kami semua ber-6 akan bertolak ke Christchurch Penerbangan AAX jam 0840 dan tiba di CHC pada 1055pm. Waktu ni samalah macam mana aku pergi sana masa bulan 6 arituh, so memang tidur airport la jawabnya.
    26 May - 1 June aku plan untuk Campervan roadtrip kat south island, since arituh tak sempat cover west coast, so aku nak pi sana, dulu pun masa kat sana "jack" pernah cakap, dia suka sangat stay kat Greymouth.. so nak pi la nie kononnye.. plan roadtrip pun x siap lagi.. takpe la lame lagik trip nie~
  2. 2 June pulak kami akan fly dengan Jetstar ke Wellington pulak..kali ni tinggal kami ber-3 je sebab yang laen taknak lama kat sini.. its ok~ kalau tengok map nak pi auckland terus, tapi still disebabkan budget aku tukar route asal tuh! so dari Wellington ke Hasting..kat sini aku rasa maybe dah hampir pokai, jadi aku gunakan khidmat exchange job (sila klik) kat sini.. so bolehla aku dapat stay free kat north island ni.. kerja pun sehari dalam 2 jam je, still ada masa untuk merayau~ so aku prefer untuk stay kat Hasting berbanding Auckland, sebab aku nak duduk suasana kampung..acececeh
  3. Sepatutnya aku nak fly dari CHC-Melbourne, memandangkan budget tak cukup, aku cancel route ni. Jadi dari Auckland aku terus beli tiket Jetstar ke Sydney teruih!
  4. Kat Sydney pun aku buat kerja sama, aku akan stay kat sini jugak dalam seminggu, sebab nak buat exchange job ni mostly host nak minta helper stay untuk seminggu. Aku taktau la apa aku boleh buat lama2 tinggal kat Sydney ni, dah la area bandar besar, mcm borink hmmm
  5. Route terakhir ni pulak kemungkinan dalam 21 June sekali lagi aku gunakan Jetstar ke Gold Coast. kami akan stay sini pulak dalam 2,3 malam.. Boleh la menjenguk Movieworld, since kak Lily kata ada satu je kat dunia.. (berkobar2)..
  6. Route last ni pulak, route untuk balek ke KL semula, AAX tujuan Kuala Lumpur pada 24 June 2012. 
  7. Tambah lagi satu AA dari KL-JB..harap sempat kejar flight pukul 7 pagi dari LCCT~ 
ticket ni baru beli tadi, aku rasa ni la harge murah untuk dapatkan ticket one-way nie.. 

p/s So bagi sesape yang pernah post entry pasal tempat2 aku nak pergi ni bersiap sedialah dengan soklan2 aku nanti yer..! haha sekarang kene study la, doa2kan lah untuk aku yer, kalau sesape ada nak pi umrah tu sangat dialu-alukan tolong doakan daku ini.. hehe

p/s: Kak Elly, nanti time nak bersalin, kalau jumpa orang macam ni, bukan i tau~ haha 

Langkawi "Free and Easy" part 2


Malas gila aku nak menaip entry nie~ baru habes exam, dah 2 hari dah, tapi tetap aku malas gila nak menaip entry.. haha nk continue story Langkawi tuh, aku rasa part pergi tuh je yang lawak.. yang lain macam biasa jee. tuh yang aku malas nak menaip ni~ so aku gigihkan jugak untuk masukkan lagi satu entry ni, untuk letak guide je sesikit, tapi aku rasa semua korang dah sah2 tau pasal tempat ni, ye dak??

Kereta yang aku pandu tuh masuk ke simpang keluar Alor Setar (S) dalam pukul 730am macam tuh~ Tol kali ni ka-Ching$ RM11.40~ hah amik ni kakak aku dah ada duit tau~ no more syilling2 lagi~ *angkuh gila! haha

Dari plaza tol ni jalan dia tegak je sampai la ada satu traffic light lagi baru belok kiri. simple je jalan nak ke Jetty Kuala Kedah nu~ dalam on the way nak ke jetty aku teringat adik aku pernah cakap, kalo drive kat kedah ni ngantuk~ pasai apa? orang kat sini drive 40km/j~ serious aku tak bole blah, dengan tanpa segan silu.. aku dok je line kanan tuh~ akhirnya sampai jugak.. ada banyak area parking, mostly rate dalam RM10/24hours.. so aku letak sini pukul 8 camtuh aku ingat dia akan kira sampai 8 esok, rupanya tak yer, dia kate kalo dah sampai 12mlm consider satu hari.. so kalau pukul 8 pagi esok, kira dia charge 2 hari.. 24jam la sangat weh ko kira~

ekh ade campervan ok~ sapenye ntah!!

Dari tempat letak kereta ni aku menapak sikit ke Jetty~ sampai2 jetty, ferry 8.15am dah gerak, so terpaksa aku naik ferry yang seterusnya pukul 930am. sambil menunggu tuh kitorang g breakfast dulu~ aku suka breakfast kt kedai kopi kampung camnie~ haha atok2 sangat kan!


Nasi lemak ayam.. content dia nasi lemak +sambal + ayam potong dadu (ade ke?) sedihh!
Nak board ferry ni memang lembab gila, ramai orang lak tuh, ferry tuh bole sumbat ramai orang, 2 tingkat lagi. seat 4/4/4 pengsan tak? seat sempit pastu tegak semacam, tapi tetap aku duduk tido je dalam ferry tuh, tak kesah laa.. harga tiket RM23 one way..

Ferry tuh ambik masa dalam 1jam setengah.. adik aku datang ambik kat jetty~ rupanya opis dia pun area2 depan jetty tuh je~ so dia hantar kitorang balek rumah dulu sebab masing2 tak mandi lagi dan aku cam nak pitam penat gila~ so first hantar feyo ke rumah kawan perempuan dia~ dan aku lak lepak kat chalet dia.. Lepas zuhur baru kitotang kuar balek, motor pun disediakan jugak, keje aku mengePOW adik aku je kan...


Aktiviti merempit di pulau~ haha lepas lunch nak dekat pukul 2 camtuh baru lah aku gerak meninggalkan pekan kuah ni selepas dibriefing oleh adik aku tuh.. jalan kat sini simple je, make sure korang dapatkan map time kat jetty tuh.. dan depan jetty ni banyak je tour2 agency untuk activity2 kat sini.. tiket untuk semua benda ada jual kat sini, since aku nak naik cable car aku beli je terus tiket cable car dari sini. kos nya RM15.

berpandukan map aku tgk runway airport tepi jalan je, so sempat lah aktiviti biase aku ni, plane spotting~ agak bertuah sebab LIMA nak dekat time ni, banyak jet pesawat ni depart dari sini untuk practice, tuh abang tepi pagar tuh tak sakit ke telinga ko??? 
Pesawat Pak Tony pun nak beraksi jugak ke???
First dari pekan kuah aku pergi nak tengok Air Terjun Temurun, dalam gamba mak ai cantik je. tapi sampai xde rupa dalam gamba pun, sedih~ macam kemarau je, air langsung takde turun dari atas tuh.. time kat sini adalah omputih2 ni suggestkan pergi tengok air terjun telaha tujuh, dia kata kene naik part atas sekali.. cantik gila.. tapi bila sampai situ, track nak naik atas tuh bole menyebabkan hip dislocation.. haha memang kene menonggek naik atas tuh, dan kitorang naik setengah jalan je, terus pergi area cable car tuh~ hoho


Aku tengok kat tiket cable car nie dia tulis happy hour :5pm-7pm~ ke memang dia operate time ni je? bila sampai dengan bawak coupon yang dah dibeli dari luar, kene ke kaunter untuk tukar coupon tuh kepada kad~ time tukar ni akak ni kasik aku borang survey pulak, aisehhh aku benci betul nak menjawab soklan2 camni~ bila dah turun aku kasi balek borang survey tuh, jeng jeng aku dapat goodies bag pulak tuh dari company cable car nie, ok tak payah nak beli sourvenier dah~ haha





Lepas tuh kami melepak kat Harbour park berdekatan jugak dengan area cable car nie, since aku tengok gamba sunset kat sini cantik.. tuh aku lepak sambil mengeteh kat sini~ dan nak dekat pkul 8 camtuh baru aku sampai, adik aku bawak pergi night market ngan lepak2 lagi malam tuh kat area pantai Chennang.. ada rasa cam kat phuket sikit kat sini~ gagaga

Harbour Park
Mostly style2 makanan kat pasar malam ni banyak persamaan kalau korang kat night market krabi atau hatyai~ dan air teh ais sangat popular jual kat pasar malam.. kalau kat KL, JB jarang aku tengok orang jual teh ais camtuh kat pasar malam.

Keesokan harinya hari last kitorang, sebab ingat nak sambung je satu hari lagi, tapi bila pikir2 balek baek jangan carik pasal nak ponteng2 yer~ activity sepatutnya arini ke pantai chenang, airnie malang sikit sebab baru naik moto je gedebuk jatuh~ padahal tak jalan pun lagik.. adoi~ memang agak kelakar cara jatuh ni~ haha xpasal2 luka lutut aku. On the way ke Chenang tuh ada banyak Klinik Desa, ingat nak singgah amek gauze ngan saline sebab nak cuci.. since dulu aku ingat time aku posted kat Klinik Kesihatan Langkap, Teluk Intan. Pagi2 sampai klinik dah ada orang tunggu depan emergency room.. tengok2 rupenye budak jatuh basikal time nak pi sekolah~ lepas dressing luka dia, terus budak tuh g skola balek. tp kt klinik desa ni, aku masuk2 je semua cam pandang slack kat aku, ok la xpe, aku pi wat dressing sendiri je..

Rempit kecundang~ haha 
Pantai Chenang

 Dan tetiba tengah2 deal dengan orang kt tepi pantai ni, dengan nak pi island hopping bagai bush ttbe hujan yer, hujan ni lak memang tahap lebat nyer.. abang tu cakap, hujan kat langkawi ni tak lama pun, sekejap dalam 30 minit dah teduh~ tidak yer nak dekat 2 jam aku tunggu tak teduh2 jugak, dan aku nekad je bawak motor dalam hujan balek ke Kuah tuh sebab kitorang ingat nak ambik boat untuk island hopping dari sana, sebab nak jmat masa untuk siap2 balek terus ke kuala kedah petang tuh. tapi apakan daya tak sempat.. adoiii, next time datang lagi la untuk buat benda ni~
Duty free zone, kalau nak beli barang kat area pekan kuah ni la barang dia murah2 kalau compare dengan harga free duty tempat lain.
Dan petang aku menghabiskan duit aku untuk shopping coklat je.. then dalam pukul 5 camtuh aku balek ke kuala kedah. pukul 8 malam aku dah masuk highway untuk balek ke KL..
______________________________________________________________________




miscellaneous


Ada tak korang perasan iklan kat nuffnang pasal contest di atas~ haha bengong la aku ingat dulu betapa gigihnya aku join semua contest AA termasuk ada twitter contest airasia masa dia 1st promote route NZ. macam nak gila aku tunggu soalan tuh sampai pukul 4, pastu tetap tak menang~ cam hampeh je.. so aku tau kalau aku masuk pun contest ni belum tentu menang~ kan2!!! 

Tapi bila aku duduk menghadap advertisement ni, tuh yang aku teringat time dulu2 tuh~ ntah la.. Alhamdulillah dapat jugak harga murah masa time tuh.. malam ni sensorang aku duduk menatap balek gamba2 kt NZ.. haha (emo x~)

Sekarang aku rasa macam dah lost momentum untuk study~ aku tak tahu mana silapnya, mungkin sebab aku ada fail satu posting baru2 ni~ it seem like it ruin all my mood since i've never fail anything before.. it was so sad~ but whatever it is, i still cannot move on.. Exam is next week, how can i get back my momentum then~ dari Phuket, krabi, hatyai sampai la ke Langkawi tetiba last weekend, still i feel useless!!! 





Langkawi "Free and Easy" part 1

yup semua betul, Langkawi la destinasi weekend aku baru2 ni. tapi ni memang uneventful nyer plan~ tiba-tiba je gila sekejap rasa2 kami perlukan vacation~ padahal aku in the middle of symposium..


1/12/2011 dan 2/12/2011 telah diadakan symposium on update of acute medicine from Edinburgh, actually benda ni macam international nyer programe bukan semua pun boleh dapat masuk dewan kat Edinburgh tuh, so our Dean buat la acara streamyx online dari dewan kuliah kat kampus aku.. ramai jugak professor, specialist2 dari luar yang datang since nama Dean aku pun disebut secara live dari Edinburgh.. wah bangga.. cuma tak bestnya symposium ni ikut waktu kat Edinburgh, pagi kat sana, petang kat sini.. so event start pukul 5pm dan habes pukul 12.30am... untuk nak bagi lagi feeling2 kat Edinburgh time2 winter ni, air-cond nyer temperature tuh dia turunkan lagi bagi semua mengeletar memalam dalam lecuter hall. hari pertama aku survive, tapi TIDAK untuk hari ke-2, satu session je aku dalam tuh, pastu aku keluar..tujuan nye nak makan dengan Feyo (dia baru je sampai selepas posted kat Hosptal Teluk Intan) so kita keluar makan dan plan nak main boling..


Selepas makan kitorunk plan untuk dessert dan cancel untuk main boling sebab one of our friend cancel, xdpt join kitorunk.. dalam perjalanan nak ke Delicious kat Duo regency "tup tup" dapat message from my brother, adik aku ni die praktikal skang kat Langkawi, Dip Tourism Management.. so skang dia praktikal kat company kat Langkawi. Ok tetiba rasa nak g langkawi.. statement ni bunuh diri sikit sebab ni 1st time aku ngan Feyo pergi Langkawi sebab kitorunk memang tak pernah pergi~~ hahaha selepas dessert bincang pro and cons.. ok muktamad jom gerak sekarang... Gila tak!!

My Favorite dessert @ Delicious..

1st aku plan untuk naik bas je tak sanggup kot dari pagi ko aku kat hospital, after solat jumaat pun aku duduk kt hospital tuh, aku skarang posted kat ward orang bersalin.. adalah 2,3 patient MELETUP petang tuh, satu tuh pulak tak reti nak push~ last2 kene letupkan pakai vacumm (korang paham dak?) balek kampus pukul 5 terus masuk lecture hall sebab symposium dah start~ so memang aku tak larat nak drive berjam2 ke kedah nuh~ tapi apakan daya aku boleh pulak tersalah masuk highway kat duta nyer highway last2 keluar damansara~ last2 dah terlepas bas~ cam mana boleh sesat pun aku tak tahu.. last2 aku decide untuk drive je.. dan lagi satu masalah ATM dah tutup dik non oii. mane aku nak cekau duit untuk semua ni??? minyak?? tol??? chikedies??? hahaha

Dengan rasa berani dan gagahnya aku packing barang malam tuh terus masuk kereta dan pukul 1 aku gerak dari SHELL station Rawang selepas aku check segala benda kat kete tuh selamat untuk perjalanan ni.. duit ada sikit pastu selepas isi minyak memang jadi bertambah sikit.. ok kita gerak sekarang~ hopefully pagi sampai kuala kedah.. ada satu lagi jetty ke Langkawi iaitu dari kuala perlis, tapi jarak dia jauh sikit lah kalau nak ke kuala perlis tuh.. 

Banyak jugak aku berhenti rehat waktu2 malam nie.. sebab ngantok~ tapi bila berhenti tak tidur pun.. last2 kat Perhentian Sungai Perak baru aku dapat tidur.. tuh pun sekejap je~ nescafe dah bertin-tin aku minum... gagah x~ haha

1st stop at R&R Tapah (dalam keadaan bingung, ape benda aku buat tengah2 malam ni)

ATM maybank akan bukak balek pukul 6, aku tak tahu pulak PLUS akan terminate tol dia kat Plaza Tol Juru... amek kau dengan tak withdraw duit nyer~ aku confident kan diri untuk line-up kat tol tuh..sebab sebelum plaza tol ni xde hentian pun yang ada station minyak.. pastu memang aku tak tau la sini terminate nyer~ kalau tak mungkin aku akan tunggu smpai pukul 6 baru aku gerak.. 

Bila sampai depan tol~ $$kac-hing$$$ rm40.00, duit ada pada aku dan Feyo lepas korek2 wallet masing2 ada rm33 je~ camne nie~ x pernah dibuat orang ok begging tak tentu pasal pagi2 buta kat plaza tol plak tuh.. nak aku cakap aku besfren sammy vellu ke???

     "kak saya ada masalah sikit ni, cash tak cukup sebab tak withdraw duit, tak tau pulak ni tol paling    hujung~ kita nak ke alor setar ni"   

"hah tuh ade berapa tuh" sambil senyum2 pandang aku macam aku tengah buat lawak kat die pagi2 buta ni..!!!

      "ada rm33 je~ " aku betul2 ok, ni bukan main2..!! terus aku kasi dia..

"ok kejap" dia amek duit tuh terus angkat phone, taip2 pebenda tuh tetiba busy~ kan aku dah cakap aku bukan main2.. 

kat belakang tuh lori kereta semua dah hon-hon dah.. ok relax~ aku ambik balek wallet aku.. ntah macam mana ada terselit lagi seringgit.. terus aku panggil kakak tuh, ambik ni seringgit lagi (muka macam budak2 dapat duit raya ok) pastu tebal semacam je duit syilling ni.. aku dengan feyo sibuk pulak mengorek duit syilling dari masing2 last2 tak cukup 5 sen... hah amek ko RM39.95... fuhhh lega~ akak tuh pun lega!!! ok xpela 5 sen.. lepas kuar dari tol tuh mak aiiiii rasa lega..! Masing2 duduk ketawa tak berhenti macam orang gila~ jadah apalah pagi2 nie!!!!

Tapi akan ada lagi tol bila sampai ke Sungai Dua selepas simpang ke Penang nanti.. tapi time tuh dah ada ATM dah kat petrol station tepi2 jalan tuh... amek ko~ nak sangat buat kerja gila..rasakan!!!! tol ke-2 pulak dari Plaza Tol Sungai Dua exit kat Alor Setal (S) harganye RM11.40~ dan akhirnya kami berjaya menjejakkan kaki ke Kedah... dalam masa 6jam..!

Akhirnya sampai~ macam2 hal..! tapi itulah kemanisan travel sebenarnya.. kan2~

Unplanned vacation~ "FREE & EASY"

Haiyoooo sekarang aku baru je balek dari weekend gateway~ penat gila nie, tapi pape pun aku kene get ready esok ada kelas.. memang niat nak sambung je holiday, tp apakan daya nak exam minggu depan, dah tuh attendance aku pun macam banyak dah "kosong" so aku tak berani nak buat pasal, kang ada kene bar dari exam..~ dengan tak pasal2 aku dan feyo (travel buddy category GILA-GILA) keluar dari kolej dengan plan asal nya untuk keluar makan, dan main Boling je... tu pun sebab seminggu dia posted kat hospital teluk intan, so ada lah sesikit "catch-up" story yang nak diborakkan~ So kita keluar malam tuh, pung pang pung pang... aik kemana?? ok nanti story, tapi planned ni datang secara tiba2, pastu yang best nyer vacation ni accomodation free, transportation untuk berjalan2 jugak ditaja~ we found another tempat "lepak" yang baru... haha

To Be Continue....

Berseronok sebentar~ yepiiii


i LOVE free duty~ walopun duit xde, nie je aku mampu kebas...!
pic1. Feyo and skuter free
pic 2,3 : motor free jugak~ vroom vrommm
pic 4: padah nye !!!!!!!!!!!