ADVERTISEMENT

Oriental Express Part 1.0 : Journey begin



Tetiba tajuk macam nama keretapi hijau tuh kan~ korang pernah nampak tak keretapi hijau ni?


So aku ambil nama keretapi ini sempena perjalanan aku merentas negara-negara oriental dalam 10 hari yang lepas.. sebenarnya bukanlah semua pun negara oriental tuh habis aku pusing, area2 bawah tuh je, pastu masuk south east asia balik.. hehe

Ok since perjalanan ini bukanlah plan awal2, sebab aku rasa macam nak taknak je keluar time-time nak dekat nak exam. tapi itulah jadinya bila minat mengatasi segala-galanya, so aku decide untuk keluar. Plan asal memang aku nak travel solo je, tapi plan aku dah dikesan oleh Cik F, dia memang pantang kalau tau aku nak pergi mana sure dia nak ikut. kitorang dah jadi kawan dari year 1 lagi, aku rasa dia dah masak sangat kot dengan plan-plan aku tuh~ so terpaksalah aku bawak dia, sebab Azuan tak dapat join, adik dia baru je selesai pembedahan tulang belakang, so busy dia ulang alik balek rumah, so aku taknak kacau dia.. kebetulan time tuh ada Sale yang tak seberapa nak mahal sangatlah untuk ke Shenzhen One way(tak sampai RM200,) so aku kebas dengan tanpa apa-apa plan in advance. Dan sebulan lepas tuh, complete terus ittenary dengan research secara mendadak dilakukan 2 minggu advance dari tarikh aku bertolak.

Hong Kong-Macau-Shenzhen-Guangzhou-Nanning-Hanoi
mode of transportation mainly train, and bus.. 
Dari Hanoi aku terbang ke Bangkok, asalnya dengan menaiki train dari Bangkok ke Hatyai sebab itu yang paling murah, tapi ada last minute deal untuk balek dari Bangkok ke KL dari AA.. thanks Pak Tony~

Sebab memang aku aim untuk ke Hong Kong since korang ingat tak Jack (member hostel time kat NZ dulu) sibuk mengajak kitorang ke sana. Jadi dah alang2 ticket ke Shnezhen, memang sah-sahlah aku nak ke Hong Kong sebagai destinasi-destinasi sampingan seperti tertera diatas.

Ni masa time kat new zealand dulu...
Yang ini pulak time Jack singgah kt KL.. 

Begitulah aku menghabiskan masa 10 hari ke 5 negara tuh, dan budget aku bawak RM700 je tak termasuklah dengan duit flight.. Total flight pun tak sampai RM500~

So journey begin selepas habes ward round aku pagi Jumaat tuh terus aku mendapatkan kereta bungkus barang dan bergerak ke LCCT, Flight KUL-SZX aku pada pukul 540PM, sambil tuh duit pun Cik F tak tukar lagi.. Jadi kene segera singgah kat Bukit Bintang tukar duit sekejap. Tak berani nak masuk area Jalan Masjid India, ada tak lepas keluar nanti waktu2 tengahari sesak2 tuh~ dan aku kene keluar secepat mungkin dari KL sebab nak niat jamak ~ kejar flight.. boleh tak ustaz?

Pukul 3 petang setelah aku meletakkan kereta dikawasan letak kereta percuma kat LCCT tuh, aku terus menapak dalam cuaca yang panas macam nak pitam tuh terus ke kedai makan murah kat tepi LCCT tuh, ni serious gile aku dari pagi tak makan apa-apa~ haha

So far ramai gila orang time petang tuh kat LCCT banyak flight yang diumumkan DELAYED untuk waktu tuh tapi selamat flight aku on-time. Jeng Jeng Jeng here we come Shenzhen!!!! owh BTW diingatkan disini warga malaysia perlu mendapatkan VISA untuk memasuki China. Kali ni disebabkan aku ke Hong Kong dari Shenzhen dan akan memasuki China lagi sekali untuk ke Vietnam maka aku apply untuk double entry VISA denga bayaran RM 78 --> rujuk sini

sebab kitorang pun dah plan untuk makan sepuas-puasnya sebelum naik flight, jadi daam flight ni aku just rasa-rasa je menu baru dari AA.. Triple choc muffin tuh sumpah sedap gila.. tapi creamy mushroom pizza tuh kureng sikit, lepas makan aku rasa macam baru lepas makan pizza petai.. haha
Perjalanan mengambil masa 3jam 40 minit, dalam pukul 910pm aku menjejakkan kaki lagi sekali ke negara China. Shenzhen Baoan International Airport. Buka-buka je pintu kapal terbang ni, aku dah rasa dah yang aku buat satu kesalahan besar. Weols underestimate the temperature here. i know it's winter season now, but we dont expect the temperature just same like we were in NZ. it 7C, OMG~ our cloths doesnt warm enough~ grgrggrgrrrr siap kau!


Terminal kat airport ni agak besar, tapi aku perasan yang AirAsia menurunkan penumpang di terminal low cost agaknya di sebelah hujung kawasan airport ni dan akan disambut dengan shuttle bas. Bila aku dah keluar baru aku perasan yang terminal aku keluar tuh tak bersambung pun dengan terminal A dan B yang sungguh besar disitu.

Metro station terletak berhadapan dengan airport, ada lalu pejalan kaki di hadapan terminal B. Maka jalan terus dari situ sampailah ke kaunter, sangat mudah.

Aku mengambil train di Line hijau tuh, sampai ke Laojie.. nampak tak betapa banyak station dia dalam satu line nie, sangat menguji kesabaran..

Selagi belum pukul 10pm aku rasa malam masih lagi muda, so aku decide untuk ke night market berdekatan since aku takde book apa2 hostel atau hotel kat Shenzhen, sekadar bermalam kat airport ok la kot. api disebabkan gatal sangat nak merayap, ntah macam mana aku naik train sampai ke Laojie station yang mana banyak night market dan kedai2 kat sini.. tapi dah berdekatan benar dengan station Luohu iaitu station pertukaran ke MRT Hong Kong.

Sistem metro ni menggunakan coin seperti tertera, samalah sekarang pun LRT kat KL pun dah start guna coin camtuh

Laojie, Shenzhen.. its a commercial street, banyak barang murah-murah sekitar sini.

Disebabkan badan penat mengangkut beg besar2 ke sana ke sini, dan hari pun dah makin malam. dengan berbekalkan semangat cheapskate yang membuak-buak, maka aku buat muka tak malu je tidur dalam McD yang 24 hours kat area Laojie. Journey will be continued tomorrow ~  haha





22 comments:

Janggel said...

First!!!

Janggel said...

Hua tido dalam McD!!! kenyang tak? muahaha.

Ok best...mest best giler tip ni...Hongkong pon aku tak sampai lagi..sila buat penceritaan yg detail ye muahaha.

Ok cepat sambung.

bdk2 @ John said...

wahhh hebatt ko! tahniah2. tido kat mcd? erkkk...tak ramai org ke? heheh

shah_rule said...

ekh janggel plak 1st time first ke? haha john ttdo kot tadi.. haha

janggel: kenyang la kt mcD tuh, ada pork burger lagi.. extra kenyang~ aku terliur jugakla lepak mcD tgk orang makan.. sob sob

John:tak ramai orang sgt, tp ade je yang join kitorang tido kt mcD tuh.. its like mcm traveler jugak.. ada sorang, dua yg nak cam homeless pun ade.. haha

bdk2 @ John said...

eh jap...minum air je ke kat mcd tu? x order fries ke ape?
kesiannnye...mesti kecur air liur ko kan? sob sob sob

cite detail lg..route ko ni mcm menarik!

shah_rule said...

yup aku tak beberape nak yakin la dengan minyak semua tuh since dia jual pork disini.. lagipun tak lapor mane pun.. ada roti kitorang bawak, lanyak la..haha

crescent said...

dan journey untuk bukak blog ni hari hari bermula hari ini...hahaha...ko tak update aku msg hari hari...

dah lah balik jb x sempat jumpa...x sempat nak berkimpa...eh kimpa???hahaha...

Ely Hasrul said...

halamakk tido kt mcD mmg satu pembaharuan.. sure bgn2 terus lapo hahahhaa.. tp seb beik muka ko muka cina so staff mcD tu xmo kacau arr hahahha


byk station dlm satu route tuh salah satu bukti ramainye penduduk cina hahaha..


pizza petai?? adoii.. hahah besh2.. tp xcite byk pong psl nite market tuh?

teruskannn

shah_rule said...

cresent: haha hari2 takleh la nak update, sebab esok malam esok dah start ber-journey kembali.. haha

skin: haha tuh la ramai orang ingat aku ni cina, tapi taktau lah belak mane ntah tetiba ada mamat ni kate kat aku "i thought you are indian!" speechless....

pasal night market tuh pun bese2 je dia dah nak tutup time kitorang sampai.. xde pape melaenkan kedai2 kat line mcD ni jual boot tak sampai rm50..murah gile.. haha tuh je yang menarik kat situ~ nanti aku update lagi.

Mr.Clive said...

setailo lah.aku bulan 5 ni pergi korea.xnah pulak terpikir hongkong. >_<

boleh consider untuk tahun depan la kot.haha...tahun ni punya schedule sudah booking liao.

Mie said...

Kalau amik flight belah pagi ke Shenzhen boleh terus masuk HK.

Sib baik rupa Shahrul lebih kurang spesis diaorag, takdelah kena halau ke ape... advantage kat situ...

Biqque said...

Trip yg ditunggu2 dh kuar! Yeah! Aku mmg nak sgt gi HK n Shenzen, tah bila la...

shah_rule said...

mr clive: i happy to see you here
wah aku pun teringin je nak pergi korea, tapi dah pernah terkecewa sekali dengan AA sbb tak dapat rembat tiket time intro dulu2 tuh.. haha sensitip.. xpelah tunggu dulu..

abg mie: haha tapi deorang kat mcD ni pun ramah2 je, after this trip dah berubah dah persepsi yang tak baek untuk orang2 kat sini, mmg banyak dapat bantuan deorang, seriously. walopun bahse masing2 ke longkang. haha

biqque: sorrylah tak round habes2 pun shenzhen ni, just jejakkan kaki sebagai transit je.. hehe

Lily Riani said...

Jpn pun ramai org camp kat McD...

Fries shud be ok kot sbb mcD nye principle minyak tak campur between 2 dish. and burger not fried, gril rasa nye. nnt kite msk mcD jenguk blakang counter yek. hahahha.... minyak fries for fries jek rasa nye. else fries kat KL bau/rasa fish, chicken & beef ler....hahhahah

curious yg china masuk vietnam tuh.

shah_rule said...

Lily: hahaha tuh la, i tot same as u said.. pork tuh rasanya grill kot..

Emy Tak Kecik said...

wow....trip hebat lg ni :D

sape cik F tu??hahahaha

nak tny ada parking free eh kat LCCT??ke kene bayar gak??explain :D

BlueEwoke said...

Menarik gak route ko nih, boleh dicube nanti hehehe..

Mula2 aku baca ko tulis cik F, aku ingat Fatt terus..tapi salah pulak hahahaha

shah_rule said...

Emy: Cik F tu kawan satu kelas. dia memang kaki travel jugak, dah lame dah kenal, masing2 dah tau dah perangai masing2.. haha
yup mmg ada parking kt LCCT yg murah, tapi kene jalan sebatu jugak la.. area depan hotel tune tuh.. bukan depan pintu masuk tune, tapi belah jalan sebelah tuh.. mmg ada tulis kat situ parking percuma.. dan mmg banyak pun orang tinggalkan kete kat situ..

chawanna: Cik F ni tak bg letak name penuh die so aku letak la name tuh sebab masih takde idea nak bagi nick ape.. haha

Emy Tak Kecik said...

tadi tgh lepak2 baca komen ko ada parking free, terus aku drive ke lcct.nk tgk sendiri parking free tu ahhaha...

dan aku nampak.ok next week aku akan parking situ :D

shah_rule said...

amy: haha gempak gile terus round2 kat situ~ rumah ko dekat ke ngan LCCT tuh?

ape plan ye next week, x sabar nak tau.. hehe

Emy Tak Kecik said...

umah aku kat KL le...dah sangap xtau nak g mana, terus aku drive g lcct..ekeke...

aku g dekat je...weekend..g miri.. :D

shah_rule said...

owh menarik miri, malu nak cakap, aku x pernah pun ke sana lagik.. even sarawak, x g pun lagik.. hahaha malu nye~ notes kan pape best nanti k!