ADVERTISEMENT

Oriental Express Part 3.1: Hong Kong Day 2


Continue lagi..

Kemudiannya aku berlari turun (xdelah nak berlari yer~) sebab tinggi lagi kan nak turun dari sky tower tuh, tunggu la tram ambik.. time aku nak balek la que dia jadi panjang.. bertabahlah~
Selepas turun jejakkan kaki kat Peak Tram terminal, masa ni aku ingatkan free untuk naik shuttle tuh, lepas tuh belek2.. oo berbayar rupanya, tapi exact price aku tak ingat~ So aku lalu je jalan tadi, dari atas ni pun dah ada signboard untuk guide pedestrian ke Central MTR station.. oleh sebab jalan dia macam best untuk pedestrian, so memang  aku boleh berlari juga lah sebab tak ramai orang, kalau tengok memang macam kanak2 suku jakun yang riang.

Kekejangan sejuk!! haha

Dalam pemerhatian aku kat Hong Kong time2 musim perayaan ni ramai sangat pekerja asing diorang berkelah di celah2 kota ni.. Berkelah ok bawah periuk nasi, segala.. tapi suasana kat malaysia kalau cuti umum tuh sure orang Indonesia, Bangladesh berkeliaran kan, kat sini time2 cuti ni warga Philippine yang banyak, pastu stok2 makcik2 mane tak meriah ber"pot luck" segala. tak ubah macam aktiviti mingguan Alien traveler nyer group..haha

Convenient track for pedestrian. the city was so clean~ 
Dari Central Station, kami naik MRT menghala ke arah Disneyland Resort dengan harga HKD24.50, besar yer  station central ni, Disneyland nyer train kene jalan 1km lagi, tapi semua just dalam station ni.. untuk ke Disneyland resort kene tukar train kat Sunny Bay, nanti ada train mickey mouse yang bakal menyambut para tetamu Disneyland ni.

You will find this train once you arrive in Sunny Bay Station

Aku menjejakkan kaki di Disneyland jam 2.30ptg, agak banyak masa dah dibuangkan, takpelah banyak lagi masa firework untuk closing was at 900pm, lama lagi kan~ tapi suhu kat sini memang lagi sejuk dari kat city tadi.. cabaran datang pada musim sejuk, terima padahnya.


Overall aku tak beberapa nak suka sangat dengan Disneyland since ride dia semua biasa2 je dan banyak yang bersesuaian dengan jiwa kanak-kanak sahaja. Tak jumpa roller coaster pusing-pusing tunggang terbalik tuh, yang ada pun Galaxy ride which is indoor roller coaster yang dihiasi bintang2. Permainan yang paling comel sekali ada permainan tembak-tembak Buzz Lightyear, boleh lawan dengan orang sebelah siapa penembak terhebat.. yang lain biasa2 je, since dia baru je buka Toy Story nyer park, tapi lokasi dia betul2 kat belakang macam dalam semak camtuh, tapi ride kat sini gempaklah sikit berbanding dengan marry-go-round dalam castle happily-ever-after. Alamilah sendiri, tak seronok pulak kalau dah bercerita segalanya kat sini..


Apa yang berbaloi untuk tengok kat sini adalah Golden-Mickey-Show dimana pementasan lagu2 filem dalam cerita disney ala Glee camtuh~ dan juga menyertai Disney Parade, tengoklah betapa gediknya snow white dan kakak2 dalam Barbie tuh dalam parade ni~ haha


Parade just started, the music really move my heart beat.. syok jugak~


Tengok tuh snow white tengah feeling-feeling~ Mak tiri jugak paling cantik dan steady, Mak tiri ke makcik tuh? ntah
Hawaian party~ lalala

more parade participant

The Golden Mickey show
All star performer
Lepas habis bunga api, aku cepat2 lari ke train station awal2 nak elak kesesakan melampau disitu. Dan alang2 aku dah tersesat kat area sini, aku teringin nak ke Citygate Outlet, ramai blogger mengatakan barang2 disini sangat murah berbanding dengan outlet lain. Aku pun tengah mengidam sepasang kasut, satu malam aku jalan kat Mong Kon dengan Jack semalam mencari kasut yang aku nak tapi tak jumpa~ So marilah melepas geram~ haha

Untuk ke Citygate Outlet, silalah menggunakan MTR di landasan yang sama menghala ke Tung Chung Station dari Sunny bay station (interchange) dengan harga HKD8.50. Tema kedai2 disini macam Premium Outlet juga dan betul memang murah tak tipu.. tapi tetap tak jumpa kasut, tapi terjumpa wallet kat Esprit, aku rembatlah dengan harga RM50.. Tak tipu yer RM50 je wallet Esprit...

Cash takde, card ni lah jadi mangsa~ rambang mata jugak kat Citygate Outlet ni~
Akhirnya memang masing2 kepenatan tersangat malam ni dah ala2 macam boat camp, tambahan lagi selain roti Delifrance tuh takde benda lain yang kami makan, marilah balek dan masak maggi.. haha

11 comments:

Cawan said...

saya mau first! tapi jangan cucuk bius kat saye ye! ha haa..

shah_rule said...

ok terkejut look who's first? hahaha

Mie said...

Dulu saya turun dari Peak tu naik bas, cuma HKD8 je...

Ah, balik2 megi juga jadi mangsa... :)

Biqque said...

i slalu jeles orang gi disneyland! :( sob sob! nama je sama ngan ko, tapi laki aku tanak bawak! waaaaaaa!

masMZ said...

first sebelum john, janggel n k.koko Lalalalalala.....


Budak2 suku jakun???? Ekekekek... iyerrr diriku nampak anak beruang bergantungan pada budak suku jakun itew!!!

maksudnya ride kat USS lagi best ker??? Huuuuuuu pala pusing2 tapi tamao bius....

masMZ said...

first sebelum john, janggel n k.koko Lalalalalala.....


Budak2 suku jakun???? Ekekekek... iyerrr diriku nampak anak beruang bergantungan pada budak suku jakun itew!!!

maksudnya ride kat USS lagi best ker??? Huuuuuuu pala pusing2 tapi tamao bius....

Janggel said...

Gloomy nya harim mu di sana...

Anash said...

tak best ek kat disneyland?
tak de rollercoaster mcm USS?
huh!! tak trill...
(berlalu pergi..memandang ke langit..)hehehehe...

galaxy tuh tak trill ker???
setahu akak la..disneyland ada gak rollercoaster yang bole tahan suspen...(tapi yg HK tak pernah pegi..)

-sempat selit 'aktiviti alien traveller selalu buat'? hehehe

Anonymous said...

Abg mie: a ah dh smpai sane bru tringt ad bus trn situ.sure x yah beratur.tp dh tbeli tix return.

Biqque: aku pn kali ni je msuk,dh xmo msuk lg.hehe boring la.

Masmz: ek patung tu bli kt china tau,kire cm bwk die balek kmpung.bdak2 kt ward paedriatic suke patung tu.hehe
Yup mmg best naek ride kt uss.jom g lg.

Janggel: parade tu dh pukul 5 rasenye,winter kan,cmtu la gamaknye.

Kak anash:trill kan,akak kn yg ddk 2nd row rc uss,haha
X thrill sgt,x tcabar rasenye naek galaxy tu.

-shahrule

Ely Hasrul said...

wahhh sami kalu dpt naik tren tuh aje poin dh hepi banget! mmg sehsuai bwk sami ke sini.. yg extreme tungguh dia lps 120cm dulu hihi

shah_rule said...

memang sini light-light je mainan die, seswai jugak dengan para ibu mengandung~ hahaha
next time birthday sami kene bagi ticket flight dengan ticket disneyland.. tapi mama papa beli sendiri.. haha