ADVERTISEMENT

Oriental Express Part 4.2: Hong Kong Day 3 + Macau

Selamat berhujung minggu, minggu-minggu aku yang mendatang mungkin tak normal dimata kalian sebab buku dan kertas bertimbun2 atas meja, tak cukup dengan meja katil pun sama habis bertimbun dengan buku & kertas. Apa yang betul2 masuk dalam kepala otak, Tuhan jela tahu~ ok sekarang tolak ke tepi sekejap semua buku2 tuh, sambung cerita lagi.
________________________________________________________________________________

Agak kelam kabut juga petang tu dari Vinetian ke Airport, Airport ke Galaxy (bersebelahan dengan Venetian juga) dan dari Galaxy pula tersalah bas ke Taipa Ferry terminal. Tapi tak apa janji aku tak keluar satu sen pun untuk transport. Gila cheapskate~

Jadi dalam pukul 8.00pm aku tiba di Wynn Hotel, kalau nak diikutkan setiap 45 minute sekali akan ada Water Performance berhadapan dengan kolam pancuran air The Whynn Hotel ni, dulu aku ingatkan sehari sekali jam 8pm sebab banyak blog review macam tu, tapi rupa2nya setiap 45 minute macam tuh dah performance dia pun cuma 15 minute jew~ hampeh..! tapi bolehlah feeling-feeling Las Vegas sekejap. haha

Water performance inside The Galaxy
The Grand Lisboa menjadi bangunan tertinggi Macau

Since aku sampai2 water performance baru je habis, jadi aku menapak menuju ke Senado Square, harung juga la jalan ke sana walaupun hari sudah malam, hanya menyeberang jalan dari kolam The Whynn menuju ke Grand Lisboa (Pineapple like building) dan jalan terus selang 2,3 block kedai maka sampailah ke Senado Square. Berpandukan penunjuk arah yang ada dalam Senado square, menapak lagi aku mencari St Joseph Cathedral. Bukan buat apa pun~ ambik gambar pastu balek. haha dan kat sini banyak jual FM dan sourvenier2 yang laen. Kedai2 berjenama juga banyak kat sini~


Sekitar Senado square.. 
Selepas penat berputar-putar sana sini kami terus kembali ke The Whynn untuk menyaksikan water performance tersebut. Bukan setakat Water performance je malah siap ada firework, chinese new year kan hari ni~ dari pukul 8mlm aku sampai tuh tak habes2 lagi meletup sampai pukul 9 time aku balek semula ke The Whynn, berapa ribu ntah mereka membakar duit. tapi makin lama makin ganas bunyi dia sampai satu langit tu penuh dengan bunga api. Tak larat aku nak menunggu letupan tahap mega, nak dekat 930pm aku terus ambil bas ke terminal ferry. Sudah-sudahlah yer, mana tempat nak tidur kang kalau ferry dah takde nak balek Hong Kong ni.
Gigih mengambil gambar, hasil tetap shaking jugak~ haha

Water performance at The Wynn Hotel
Aku dengan paras confident 98% terus menapak naik menuju gate boarding ke Hong Kong sambil menunujukkan ticket yang aku dah dapat dari Hong Kong pagi tadi. Tiba2 officer tuh stop aku kat situ menarik nafas panjang~ rupanya dia tak reti cakap english..selamat uncle sebelah dia boleh cakap dan dia kata ferry untuk balik ke Hong Kong menggunakan Cotai Strip company kene depart dari Taipa Ferry terminal bukan dari sini. SHIT betul~ manalah aku tahu dah banyak buang masa lagi. Aku terpaksa naik bus ke Venetian dan dari Venetian ambil bas ke Taipa Ferry Terminal. Masa ni baru aku betul2 dapat bezakan terminal ferry ni, agak confius.

Setibanya aku di Taipa Terminal, orang beratur panjang sampai ke luar terminal~ dan dalam hati aku dah terdetik dah akan ada masalah yang bakal menimpa kami malam ni~ bila aku masuk tengok waktu departure, Thanks God banyak rupany frequency ferry dia almost every 30 minutes, ticket yang kami dapat dari Hong Kong perlu diserahkan dulu kat kaunter untuk jadual waktu perlepasan. Jam menunjukkan 945pm tapi ticket yang tinggal adalah ferry jam 300am.. speechless aku dibuatnya. Kalau aku tahu awal2 aku ke sini dulu sebelum ke Venetian or mana2 lah confirm kan dulu time departure~ orang masa aku beli tuh takde pulak cakap pasal benda ni aku ingat tunjuk ticket dan naik~ bukan yer bukan.!

ALL FULL, nangis tak~
Jadi aku menerima ticket dengan akur dan terus cari toilet sebab rasa terkucil.. hehe mood memang dah takde ni~ ilham datang tiba2 aku terpikir mungkin kami boleh buat edisi "bersamamu" depan kaunter untuk dapat naik cepat~ hmm mungkin tidak since amoi tuh tak reti sangat cakap english.. atau mungkin ada standby ke kn mana tau~ ok thats it

Aku terus pergi semula ke kaunter, kali ni pergi cari amoi yang fasih sedikit english dia~ manalah tau kalau kot2 takde seat standby boleh aku buat edisi bersamamu kat depan dia, baru dia boleh tangkap sikit feeling tuh~ haha so pong pang pong pang, rupanya ada standby seat~ tapi untuk business class seat. kene tambah HKD50 each~ tak kan aku nak menunggu sampai pukul 3am kat sini, so aku pergi untuk business class tuh~ dan kami terus beratur di line VIP terus~ hah tak jadi kan edisi bersamamu, dah upgrade VIP uols~

So here we come again Hong Kong 2nd time? ek? haha meriah dapat depart jam 11pm. As business class dapat keutamaan masuk dan keluar ferry terlebih dahulu. siap ada orang halang jalan.. cuma takde photographer je flashing2 kiri kanan tuh~ dan kat business class seat dia lagi besar dari economy class, (sebenarnya economy class pun dh cukup besar) siap ada refreshment~  drink + instant noodles. ada 2 jenis noodles seafood atau corn (maggi perasa jagung) pengsan! jadi kami pun excited lah nak makan meggi seafood since bukan meat/ product che bab.. i thinks its ok kot~ baru aku teringat aku tak makan pun satu hari ni bedal biscuit oreo je dari pagi tadi. so akhirnya dapat makan, tapi bila meggi sampai aku belek2 ingredient dia soup base made of che bab pulak~ nice one! dan steward (wah steward terus) tu datang aku cakap kami tak boleh makan sebab ada che bab~ "oo u are muslim, ok we can change to corn flavor" aku cuma mintak sample je dulu kang buatnya dia dah siap bancuh kang membazir je, dan dia bawak perasa jagung tuh.. still ada che bab dalam soup base dia~ versatile sungguh che bab. banyak betul rasa ko!

gambar che bab menyorok dibelakang udang yang comel tersebut,


Perjalanan sejam walaupun bau kiri kanan dan bunyi mereka2 menghirup sup che bab tuh buatkan aku terliur sebab lapar~ haha kami tiba di Sheung Wan Terminal nak dekat jam 1am jugakla setelah selesai urusan imigresen semua. kalau nak turun di Tsim Sha Tsui, last ferry ke sana jam 530ptg dari Taipa, night ferry semua turun di Sheung wan (terletak di Hong Kong Island). dan kali ni kami lari pecut 100m sebab nak kejar train takut last train adalah jam 130am. train dari Sheung wan ke Mong Kok Selamat sempat~ sebelum naik train tuh aku disapa oleh 3 lelaki india bertanyakan arah ke tempat yang dia nak tuju.
mereka: "do you know is this train goes to Lai king Station?"
me: terkebil2 aku check line ni, "yes there is Lai King..."
mereka: "Ok thank you, ermm are you INDIAN?"
me: celah mana pulak (tangan di dada menahan marah) "no im not"
mereka: owh i tot you have a black hair, youre indian~
me: boleh macam tuh? orang Hong kong ni semua rambut bukan kaler hitam ke? "hahahaha"
rupa-rupanya mereka ni semua pekeja kapal~ esok pagi kapal nak berlayar ke Port Klang pulak, banyak juga dia tahu pasal malaysia. ayat dia untuk Cik F "aku cinta padamu" aku pengsan kat tepi tuh. haha

Makan malam campur hutang lunch skali.. tomorrow  gonna cross china pulok~



11 comments:

bdk2 @ John said...

OMG! i'm first again. ok nk baca sat

shah_rule said...

haha ko sentiasa first la john~ memang bontot ko melekat ke depan pc? haha

bdk2 @ John said...

hahaha...kat ofis ni ha. ok dh abes baca. pukul3 pagi? pengsan kalo nk kene tggu. nasib baik ade kosong kat business class. setakat tmbh dlm rm25 apelah sgt kan. kekeke. patut standby megi cup dlm beg. then, just mintak air panas je.

Mie said...

LOL... Ada ke muka ko macam India, sengal tul...

Biqque said...

ok, nampaknyer bukan aku saje yg dicop indian kat china...seb beik ada geng! hahahahaha! akak tak alien dekkkkkk!

Ely Hasrul said...

adoiii aku mmg nk komen setiap baris tp bila smpai 'r u indian' tuh mmg xbleh blah okehhh hahahahhaha hahahhaha hahahhaha hahhahah kalu aku or biqque di cop indian tu aku terima la gak ini ko?? hahahaha hahahha hahhaha gile kelas atasan tahap dewa ko nih.. indian putih hahahahhah hahahaha hahhaha hahhaha hahhahaha

ingtkn tdo kt macau ropenye blk ke HK. tp ferry tuh 24hrs la kan kirenye.. gila tinggi occupancy untung byk gitu bisnes transport feri nih

xnmpak pong muka cik bab kt blkg udang yg comel tuh tp kalu aku pon mmg seram la nk main belasah aje

shah_rule said...

john: btol jugak tuh memang makan meggi sangat popular disini, snang dapat ayak panas.

mie: sengal gile kan~ 1st time ever dicop india.

biqque: haha memang alien habes weh kite nie, jumpe cina depa dok nak cakap cina, jumpe india pun sibuk depan nak ajak bercakap india.. omg confius.. akak pun india jugak la nie.. haha

ely: haha tak leh terima dia nyer reason, asal rambut hitam je die kate india. pastu ingatkan duduk area atasan delhi ke ape. rupenye dari tamilnadhu~ jirang tetangga sume hitam dik non~ hahaha

che bab tuh naughty sangat, ada dimana2 sahaje.. dalam jagung pun die sembunyi jugak! haha

Janggel said...

india.....

Anash said...

hahahah
adoi
kalau kata are you chinese
ok gak
tapi india??
mmm....belah2 india utara memang putih...
heheh
kira india kasta tinggi le nih shahrule weeeh...
(peh..3 kali taip perkataan india..eh..4 kali..hahah..motif?)

shah_rule said...

semua orang demam india nie kenape? dari semalam dok persebut perkataan india.. haha
janggel, john bertukar name kt ic nanti balek india kot.. haha

Fatt said...

HAHAHA...siot aku tergelak part che bab ni versatile sbb ada banyak perisa...LOL!

mat kapal tu feeling dgn kwn ko ke? tak menahan cakap "aku cinta padamu"..parah! HAHAHAHA

sbnrnya aku pun dianggap indian masa kat chengdu...masalahnya celah mana yg indian??? owh mungkin indian belah2 utara rupa2 karisma kapoor kot??? @__@