ADVERTISEMENT

Oriental Express Part 5.0 Journey crossing China


Hi semua, selamat berhari kerja..  dan selamat berfeeling2 INDIA? motif? Since 2,3 hari ni banyak betul perkataan INDIA disekeliling aku, almaklum rakan2 traveler yang lain sedang sibuk dengan ittenary india, make up style india dan some language preparation agaknya~
Pagi ni aku sibuk menyiapkan case report, alang2 seharian didepan laptop tangan akan gatal nak menaip blog.. haha ada orang minta cerita Hanoi dead line 5 march, dah berlalu dah pun, sorry sangat sebab memang takde masa nak siapkan series kali ni. :-(
_______________________________________________________________________________

Hari ini merupakan hari terakhir kami di Hong Kong, aku rasa orang sini masih mood new year lagi tak ramai pagi-pagi tuh. so just had some chat with Jack on the phone je, sebab balik semalam pun dah penat, tidur terus dan akhirnya tibalah masa  kami meninggalkan Hong Kong.


Aku masih bimbang lagi tentang perjalanan merentas China untuk ke Vietnam. Malam semalam sebelum tidur sempatlah aku google sedikit tentang train kami ke Guangzhou dan Stanley (owner hostel) mencadangkan pilihan ke-3 untuk ambil bas dari Hong Kong ke Guangzhou as the last resort. Kalau naik express train dari Hong Kong aku kene menuju ke train station Hong Kong di Huang Hom. Tapi tambangnya agak mahal mencecah HKD200. Kalau bas, cuma selang beberapa block je dari hostel aku, tapi Stanley pun tak pasti sama ada bas beroperasi ataupun tidak sewaktu musim perayaan macam ni. Ok thats it kami terus bertolak ke MTR station Mong Kok East (train direct to Luohu) kembali ke sempadan China-Hong Kong. Aku berserah je, kalau tak dapat train maybe boleh dapat bas sebab banyak bas berhadapan dengan station keratapi di Shenzhen. 


Jadi sebelum keluar dari Hong Kong sempatlah aku menghabiskan segala syiling yang ada kat 7E, banyak juga chocolate aku borong dengan duit syiling tuh, yelah nak makan apa lagi, chocolate je la sebagai sumber tenaga untuk hari ini. dan aku turut menghabiskan kredit phone yang ada sempat call malaysia sekali. 




Rupanya Jack tersalah anggap yang dia ingatkan kami akan kembali lagi ke Hong Kong after Guangzhou dan fly ke Hanoi. Dan dia agak angin disitu sebab misunderstanding~ tak apalah mungkin next time boleh datang lagi, banyak juga benda tak habis nak discover kat Hong Kong. Walaupun dia tengah cuti tapi kerja dia menimbun dibawa ke rumah~ dan dia berharap aku dapat join pergi Germany nanti since dulu ingat lagi aku duduk planning dengan dia nak pergi sana jumpa Andrej. Mungkin belum masanya lagi aku ke sana. Satu hari pasti (macam dalam lirik lagu pulak). haha


Menjejakkan kaki sekali lagi di Shenzhen
Urusan imigresen di Luohu berjalan lancar sebab foreigner line diasingkan dari China mainland dan Hong kong resident line, so urusan menjadi lagi cepat, tak ramai rupanya foreigner.. ramai-ramai kat sini sepupu sepapat kaum mereka juga. Aku hanya perlu menapak untuk ke Shenzhen railway station dan akhirnya sampai ke kaunter Shenzhen- Guangzhou CRH train. Sebagaimana yang aku bagitahu dalam entry yang lepas, untuk foreigner sekarang dah tak boleh menggunakan machine, kene beratur kat kaunter. panjang juga line beratur ni tapi aku ambil train ke Guangzhou jam 3pm supaya sempat berjalan2 sebentar cuci mata kat Shenzhen. Ticket masih banyak sebab frekuensi train ni sangat rapat dalam gap 15 minutes sekali. Selamat dapat ticket~


Que agak panjang, akhirnya dapat jugak ticket dan jimat sebab lagi murah berbanding ticket Hong Kong


Berkeliaran tanpa arah tuju di Shenzhen.
Aku hanya berjalan sekitar railway station ni, berhadapan dengan railway station ni ada warehouse sale building, tak banyak sangat pun barang dia jual selain kasut, Lowyat things etc. Aku cari FM kalau ada tapi tak jumpa. Beg boleh disimpan di kedai bersebelahan pintu masuk station dia charge RMB5 untuk satu beg, bagi jelah tulang aku nak patah macam bawak budak 10 orang dalam beg tuh~ haha Selesai menyerahkan beg maka langkah kami makin jauh, ada 2,3 shopping complex berdekatan dengan railway station ni, sampai pukul 2pm kami kembali ke railway station masing2 dah penat dan 245pm kami di panggil untuk boarding. harus diingatkan train bergerak tepat pada waktu yang dijadualkan. Kang pintu dia tutup dia terus jalan. 


ada juga ticket "no seat" yang dijual. teringat time aku kt beijing dulu, sebab dah takde tiket kene berdiri 30 mnt.
Train ke Guangzhou ni jenis berhenti-henti juga, ada 5 stop tapi aku agak confius sebab baru aku perasan ada Guangzhou Dong dan Guangzhou. Mana satu nak turun? dan aku double check balik dengan ticket ke Nanning aku, dan kat situ dia tulis Guangzhou Dong - Nanning.. so maknanya aku kene turun di Guangzhou Dong. Aku try nak tanya konduktor tapi dia tak faham~ thats it. Based on research train dari Guangzhou East, so makne Dong disitu adalah East kot. Main tibai je~


Connecting train, selamat sama tempat naik dan turun dia. 


Perjalanan mengambil masa 45 minute dan train ni tak sampai kelajuan 300km/h pun, range dalam 180-200 je~ time kat Tianjin dulu cecah 325km/h. kalau collides bersepai segala organ kau (scary) haha Kami tiba di Guangzhou Dong sekitar jam 4 petang. So aku ada 3 jam untuk menunggu train ke Nanning jam 700pm nanti. Sama jugalah aktivit disini letak bag dan jalan je sekitar train station tanpa arah tujuan, tapi jangan sesat sudah. 


Arrive in Ghuangzhou East station. Aku rasa nak balik HK balik sebab tnampak kaunter ticket macam dalam gambar tuh.
Di Guangzhou, railway station ini terletak di tengah kawasan bandar. Berhadapan dengan train station ni adalah Shopping complex. di tingkat atas shopping complex pula adalah station bus Guangzhou, hah macam mana tuh? based on research kalau tak dapat tiket ke Nanning dari Guangzhou, bolehlah cari kat station bas Guangzhou ini, ada overnight bas daily based ke Nanning. 


kiri ke kanan: 1. PoPark nama shopping complex ni. 2. kedai Emoi ni cute sangat, aku suka kaler hijo+putih!!
3. Jusco pun ada dalam ni, dan 4. kedai yogurt ni cm tutti frutti jah!
Memang habit aku kalau pergi memana suka belek2 barang kat supermarket. Pelik kan~ kat NZ dulu tiap2 malam nak
pergi supermarket. (kiri ke kanan lagi). 1&2 betapa besar nye buah limau tu~ nampak limau besar ni terus ada image
breast cancer datang~ haha 3. jagung kaler hitam? 4. kebanggaan kita, product malaysia in da house..belek kotak Lexus tuh, made in batu pahat, JOHOR.. haha
At least aku ada tempat untuk kill some times kat sini. dan bila aku keluar dari shopping complex, memag terkejut sebab bangunan tinggi banyak sekeliling train station ni. Dalam pukul 7pm aku kembali ke kaunter beg dan naik ke atas ruang menunggu. Ruang menunggu kat sini sangat besar~ dan majoriti semua rakyat jelata disini tengah makan instant noodle perasa che bab.. air panas disediakan kat sini, senang.


adakah tower ini merupakan icon Guangzhou? ke aku tersalah.. haha
Ikea pun ada, jom meatball!!! 
Guangzhou East Railway station
Kami dipanggil untuk boarding lebih awal dari apa yang dijadualkan, baru nak makan meggi time ni~ haha
to be continue...

25 comments:

Janggel said...

Nak komen first pastu bacabalik!

Janggel said...

Menarik sungguh buah buahan itew.
Weh nape semua masa ko kat sana gloomy je? memang eh?

shah_rule said...

haha lepas ni sape tak habes baca nak masuk komen aku delete!! hehe

a ah la janggel mmg hari time tuh gloomy je~ sbb winter kot. lagipun time sampai kt guangzhou dah pkol 4, dah nak maghrib dah.. cepat gelap kan.

pencerita maya said...

agak2 kan,kat tempat ferry di Macau tu ada tempat simpan luggage x?

saya plan dari macau nak amik bas direct ke Guangzhou. nak jimat masa la katakan. :)

Ely Hasrul said...

pasnih kalu nk cop first buat2 la komen cam dh tau isi entry ye hahahhaa


snickers dark? huish mcm jahak aje bunyiknye.. breast cancer ade mcm limau beso ke bentuknye? lump tuh pejal mcm gitu ek? tetiba tbyg meatball kt ikea tuh cik bab ball

shah_rule said...

pencerita maya: tak tahu la rasanya ada kot sebab terminal belah macau tuh macam besar dan proper sikit berbanding taipa. maybe ada kot, try la cari..
oo lan nak ke guangzhou terus dari macau, bagus juga idea tuh, kira lalu zuhai la kan..

ely: haha che bab mana2 je dia bole ada.. DNA dia bersepah kan! hehe
late changes breast cancer mmg kite panggil limau, kedut2 dia tuh.. tp selalu makcik2 kat sini datang dah lambat.. kesian takleh buat pape.. hish. (ok siap ada iklan kesedaran breast cancer disini)

Lily Riani said...

ii nak sneakers tuh.... colleague i tanya u suka naik ketapi ke? sbb dia peep masa i tengah baca. ehehhe...gloomy gilos.... rasa cam london lak. ejhehehhe

Azizan Zolkipli said...

As Salam. Saya tak berapa faham yang ini. minta pencerahan. Terima kasih ... - - - > "untuk foreigner sekarang dah tak boleh menggunakan machine, kene beratur kat kaunter" ...

shah_rule said...

Lily: haha london la sngat, dengan bau busuk nye kat sini,, euw marah tau orang London. Ha ah suke la naik keretapi, jeles arituh tgk buku keretapi time makan satey, nak g jugak jepun satu hari nanti.. haha

azizan: owh dulu masa aku pergi tianjin, semua orang boleh pakai machine tak payah beratur dan tak payah nak membelitkan lidah bercakap dgn kaunter. tapi sekarang penggunaan machine terhad untuk orang tempatan sahaja sebab dia nak scan IC dulu baru boleh beli. foreigner pulak ke serah tunjuk passport kat kaunter baru boleh beli. tapi line agak panjang kalau kat kaunter.

Rizal Hashim said...

padat gile kan tmpt dia, ramai btol org kat station

shah_rule said...

Agaklah, aku tak taulah berduyun2 ni semua datang dari mana.. macam serangga keluar sarang~ haha

niL said...

Info yang sangat banyak. Tq! Plan nak pegi next month...tp itinerary pun masih tak complete sbb tak berkesempatan. Cuak nih!

shah_rule said...

nil: u r welcome. nak g mana? china ke? tak banyak sangat la research pasal china sebab cuma lalu je crossing china.. xde tempat menarik pape pun yg sempat disinggah.

Ely Hasrul said...

err sharule, kedut limau tu xkan nmpak kan? tp sure kalu buat checkup sdr pon bleh rasa kan? ape jenis kesedaran lelagik info berguna yg free aku terima dgn tangan terbuka haha

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

guangzhou ape activity yg paling menarik, i mean yg perlu kite experience kat sane selain shopping? ...

Anash said...

akak rasa semput baca entry nih
sebab
banyak beno jalan nyer
sana sini jalan..
(akak takut reput tulang...huhu)...
karang terbina otot di kaki
hehehe...

gloomy mcm di landen (iye ker? ntah...nengok gambo je..)

Ingatkan tadi makan limau camtuh dapat breast cancer?? terkejut jab sebab akak suka limau tuh...
wehh..suspen wehh...

shah_rule said...

fadhli: tak tau sangat la pasal guangzhou, tapi ada satu theme park yang orang kate kalah gold coast nyer theme park, tapi made in china la.. haha tak banyak sgt yg saya tahu.. sorry, stay sane pun tak sampai 5 jam dah gerak naek train g tempat lain.

Anash: haha bukan makan limau kak anash, banyak sangat penyebab nye, takpe2 since semua nak detail nanti saya buat entry baru pasal breast cancer.. wahh tau pengarah KKM snang naik pangkat nanti.. hehe
penat tau jalan2 guna kaki ni, mmg tmpat yang lepas2 ni kami dah tak larat.. haha

niL said...

Cadangnya konon Shenzhen - HK - Macau -Guangzhou - Shenzhen..
Tapi still pening lagi utk route dr Macau ke Guangzhou bila memikirkan beban bag besar kat blakang..huhu

shah_rule said...

ok juga cadangan tuh memandangkan ticket nak pergi balek hong kong sangat leceh kan, tapi kene make sure bus confirm ade dari macau untuk ke guangzhou. yg ni aku tak sure tak pernah pulak nak google, tapi ade juga aku google dari macau masuk zuhai, dari situ ada bas ke guangzhou.

BlueEwoke said...

Aku lemah betul part beli tiket beratur pepanjang nih!!!! whyyyyy?????? whyyyy?? whyyyyy??

Serius ada yg berdiri dlm tren? tp 30minit je? pastu diorg dpt seat ke??? ke cam mana?

shah_rule said...

ala ko beli tiket kat kaunter pun same je macam beratur panjang~ hahaha
*joking~

memang lemah gila nak beratur memanjang ni.. yg brdiri tuh mmg takde seat kot~ tapi sblom smpai guanzhou ada 2 stop, ade jugakla aku tgk yg dpt seat lepas tuh..

Fatt said...

aku pun bengang dgn sistem yg baru ni sebab menyusahkan! kalau dulu pakai mesin lagi senang sbb dorg bukan gheti cakap omputih pon!! feeling sunggoh!

salam ziarah ni lupa nak bagi salam...hahaha~

shah_rule said...

haha wsalam, ziarah dialu-alukan..
tunggu ada ic china baru bole beli tiket kat mesin.. nak cakap kt kaunter dah la susah.. mesin lagi pandai english ye tak~ haha

AtiqahNohara.blogspot.com said...
This comment has been removed by the author.
AtiqahNohara.blogspot.com said...

Salam bro, mintak fb or twitter..ade bnde nk tye..thanks :)