ADVERTISEMENT

Journey of 5 years now has come to an end


MINTA MAAF lah semua (feeling mode hari raya nak minta maaf *sambil hulur tangan) setelah sekian lama membiak lalang di blog aku nie... dah lama tak menebas ye dok~ haha

Alhamdulillah segala pujian bagiNya, seperti yang semua sedia maklum aku memang super busy dari sebulan lepas preparing for my final exam then after 2 week from final exam ada Clinical professional exam pula yang memang merupakan pintu masuk ke arah proffesion yang aku ceburi. Memang semua orang pun mana-mana fakulti bagi diorang exam final inilah yang menjadi penanda statusnya sama ada korang kekal sebagai student ataupun berjaya menjejakkan kaki ke arah profession tersebut.

So exam yang berlangsung pada bulan lepas memang back-to-back, aku dah memang tak tahan dah, mana taknya orang lain duduk belajar kau ke sana ke sini, pastu lagi sebulan memang aku telan buku tuh habis-habis. For group Traveller Alien, i'm so sorry i miss a lot of moments with you guys, dari misi suci sampailah misi satay pak Ein ek kt Taiping? haha

Selepas tamatnya peperiksaan Final Year 5 i got this letter~ menandakan aku dah berjaya menamatkan pengajian 5 tahun, tapi nasib masih kabur-kabur lagi sebab ada lagi satu exam yang aku kene ambik sebelum keluar as a "safe doctor to my people..."

Status sekarang masih sebagai :pelajar tahun akhir
Selepas surat dikeluarkan maka aku dikehendaki menghadiri temu duga di pejabat Suruhanjaya Pesuruh awam Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) err.. Aku tak pernah pergi interview pengalaman pertama kali pergi interview~ tapi seriously aku dengan beberapa rakan yang lain duduk tergelak satu hari ni sebab masing2 buat benda ni macam tak serious.. tunggu lah yer sama ada di panggil berkerja ke tak nanti..zzz

Persiapan menghadapi exam berikutnya~ meja aku memang tak pernah berkemas, penuhhh

kerusi pun penuh dengan buku... bukan meja je~
Setelah diumumkan oleh Dekan selang sehari habis peperiksaan~ i made it! Status bawah nama tuh terus bertukar.. haha
Antara detik-detik yang dapat diabadikan, (gambar ni semua curi dari fb orang..haha)

Perasaan lain sedikit bila aku masuk dalam lecture hall pada hari ini, semua orang senyap~ that can't be!!!
Belah kiri: Barisan lecturer yang juga nampak nervous menunggu ketibaan Dekan, semua sempat bergossip nampaknya~


Selepas keputusan diumumkan, maka berlerailah air mata kegembiraan masing-masing. It was an emotional day~ haha 


For me it just a beginning, the real life just start..

tak sia-sia beli baju camni~ hehe

 Dan sekarang setelah lebih 3 hari aku duduk berdendang sayang kat rumah~ rehatkan diri barulah ada  mood sikit nak menaip blog, insyaallah aku akan sambung semula episod oriental express tuh~ hehe

p/s: anyone can suggest me travelblog about Sydney and North Island NZ x?

25 comments:

niL said...

Congrats Doctor House!!

Rozita said...

Tahniah doktor. Suka ngan moto work hard, travel harder tu. SPA ialah Suruhanjaya Perkhidmatan Awam hehehe..

Rayyan Haries said...

wahhh..sebak lak baca and tgk gambar tuu...congrats!!!

Now officially doctor backpacker lah ni! :D

p/s: I bet semua lega kan...medic is a tough course and a tough profession...you guys are tough people!

shah_rule said...

niL; thanks you~

rozita:tuh la ada moto baru time-time dekat exam.. haha ok thanks bab btolkan what is SPA stand for.. fail btol kan. ni kalo orang SPA tau ni ade die reject interview aritu..haha

Rayyan: thanks rayyan~ yes doctor backpacker, teringin satu har nanti nak travel sambil jadi doctor sana sini.. hehe berangan~

Ely Hasrul said...

congrats shahrule!!!!! before kehidupan ko bertambah bz menyelamatkan nyawa dan menyemakkn negara orang haha meh la kite bertemu melepak dan makan2... (kakak santek pastilah asik nk makan...)

fatt said...

congrats dude!
pasni aku nak mintak MC aku akan cari ko. hahaha...itin ko camne? dah siap? ada option lain?

shah_rule said...

Ely: thanks akak santek~ haha berat dah turun blom asyik dok nak makan2 nie.. haha yup2 kene arrange nanti makan2 kite.. satay lagi ke? haha

Fatt: thanks dude (dude jugak ke?) haha thanks fatt.. itin yang pasal sydney takde lagi la, research pape pun tak buat lagi. cume just plan nak stay membuang masa kat sydney city then maybe wat trip ke katoomba for blue mountain tuh..

R.a.W @ Ramble and Wander said...

Congrats, Doc! *tabik spring* :-)

And all the best for the next part of your life journey.

zany said...

tahniah, lepas ni boleh jalan2 sepuas hati.

Biqque said...

Yeah! Finally! You are ours, again! Hahaha kidding...

Congrats young doc, u earned it! Now, dgn keje n gaji yg masyuk, sila bukak klinik, panggil standby ganti ko, patu ko gi jalan2 k? Hahaha!

shah_rule said...

R.a.W: yup thanks friend, the new journey just begin.. hoho

Zany: thanks kak zany, tak sabar ni nak balek ke nz.. hehe dah siap plan awal2 lagi sblom exam kn~

Biqque: yey~ thanks biqque. taktau la ade ke tak masa, tapi akan diusahakan.. skang kan ramai sgt doctor so kalo "terhilang" sekejap maybe xpe kot, sure ade orang ganti.. haha

Rayyan Haries said...

Shah_rule,

Doctor without border lah..hehe...boleh sampai congo bagai... ;D

Emy Tak Kecik said...

tahniah doktor!!!
:D

sambung pelis update travel tu ye (^_^)

masMZ said...

Wallaaaaaa.a....... congratulation it's celebration *sila baca sambil menyanyi2, ekekekekeke....

Tahniah Shah_Rule. So proud with u :D

AndaQue said...

Doktor... nanti boleh lah campak ko bertugas ke Palestin ya.... nak ke??? ... :)

shah_rule said...

Rayyan: haha sedap sikit dengar dari name doctor backpacker, aku pun dudok mencari name yg sedap sikit dari tadi.. haha

Emy: yup thank you emy~ tgh carik notes2 lame nak sambung citer ni.. hehe

masmz: thanks mas~ jom USS celebrate nak! haha

Andaq: haha insyaallah satu hari nanti nak join misi pengaman.. hehe

PM said...

congratulation! selamat berkhidmat utk pesakit!

Mie said...

Entah2 bila dah jadi doktor nnti lagi banyak berjalan... sape tau..

Anyway congrats...

masMZ said...

HAhahahahaa..... jap nak goncang tabung!!!!

Hanani said...

Tahniah.. selamat berkhidmat utk masyarakat..

Luv to read ur travelog.. cepat2 la update :)

P/s u're soo cute la dokter :P

shah_rule said...

PM: thanks yer, baru dapat masa review citer hong kong tuh, sambung la lagik!!

mie:thanks abg mie, harap2 dapat la bnyak masa berjalan di masa hadapan tuh.. haha

masmz: korek korek.. kan belakang umah ade lombong emas. haha

Hanani: (**) blushing.. hahaha thanks hanani, thanks for following the story.. tgh menaip blog ni, sat lagik post. hehe

NEKCIK said...

alhamdulilah..syukur..segala usaha telah bjaya...kalau doc nak ke sydney..nekcik suggest dok kat malaysian hall sydney..murah dan senang nak makan...boleh tengok blog nekcik...teratak 66

shah_rule said...

thanks NekChik for suggestion.. hmm any activities yang NekChik suggest tak? sbb xtau ape aktiviti yng best kat sane.. dan murah~ haha

Danny / John said...

tahniah tahniah tahniahhhh!!!! akhirnya berakhir jugak penat lelah ko stdy.

aku ade tgk gmbr kat fb apek. kekeke. sebakkk sumenye,

Anash said...

dokte Shahrule
senang akak mintak mc..
bile menci keje, jumpa shahrule
bila jumpa shahrule, mencik keje

hahahaahah...
jom USS naik batelstargalactikaaaa...
(hamboii?)