ADVERTISEMENT

Another Oriental Route is now open

Hi semua,

Siapa masih ingat tentang oriental trip aku last year ke China, aku bakal mengulang kembali trip oriental express, tapi kali ni mungkin tersangat express atau mungkin jugak akan di kansel kalau tak dapat cuti.. haha


Making friend along the journey.. 
Nice person i ever met during my journey in China, he help me to find a bus from Nanning to Hanoi.

Aku teringat semasa aku meredah selatan china untuk ke Hanoi tahun lepas, banyak orang mencadangkan untuk aku menerokai bumi Kunming. Kata orang tempat ni hanya ada musim spring sepanjang tahun? betul ke?

Bunga2 kat sana memang cantik.. siap ada orang kata Kunming tempat paling cantik dalam negara China nie.. tuh semua aku tau masa perbualan aku lah dengan orang2 dalam train masa aku naik overnight train dari Guangzhou ke Nanning.

Hari ni saje tak tidur awal kan sebab ak nak menikmati cuti aku walaupun sehari dengan secukup2 nye, tetiba aku jumpa iklan ni:

What de???? sekarang Kunming pulak after deorang introduce route Xian (from Bangkok) dan Nanning (from KL)..? RM 88??? 

Dengan tangan gatal lama tak menekan butang "purchase" kat airasia kali ni aku klik dengan mata terpejam.. Ko maen tarah je cuti pun belum tentu dapat.. Tapi memang aku teringin sangat nak jelajah ke sini.. Mungkin dari sini pun dekat kalau nak ke Sapa (Vietnam)..

Aku perasan route ni cam goreng pisang, tengah2 aku belek-belek tetiba harga murah tuh bertukar naik 2 ratus plak.. aisehhhh selling fast nie.. Jadi bila aku dah gelabah aku main klik je satu tarikh yang aku pun tak pasti keadaan aku time tuh.. Yang penting kalau nak ke negara oriental ni elakkan waktu perayaan deorang~ Kalau tak sama ada korang tak dapat ke mana2 sebab transport penuh ataupun korang tak ke mana2 sebab semua kedai tutup.. haha

Jadi aku kebas tiket one-way dulu berharha RM88.. plan kemudiannya aku berserah je buat masa ini.

With whom??? will reveal later~ haha

Sekian..

p/s boss kalau terbaca blog saya tolong la luluskan cuti tuh... nanti saya hantarkan poskad~ haha

8 comments:

Danny / John said...

hahaha... ko email je link blog ko kat boss ko. gerenti dia baca. ngeh ngeh ngeh

crescent said...

hoi sapa nak jaga spital nanti???hahaha...

NEKCIK said...

Jom teman nekcik pgi hanoi end of january nanti...dari hanoi nak ke kunming tu jauh tak..naik apa?

Rozita said...

Akak baru teragak agak, nak beli ke tak Kunming nih lepas tengok promo. Masih confuse lagi...

Harap bos approve cuti. Nanti kalau dia tanya, sapa nak jaga sepital ? Camno nak jawab tu ?

shah_rule said...

danny: jangan weh.. x sanggup nnti kalo die ajak travel memane plak.. haha alamatnye tutup department.. boss dok travel manjang,

Cresent: i penjaga parking je ok.. xpe la sehari sekala self service, haha

Nekchik: wah nekchik ttap ade je trip every year.. haha jauh la nekchik.. dalam 2 malam baru sampai kalau nak naek train.. lgpun entry dari hanoi kunming tak sepopular nanning hanoi.. so takut lebih susah nak travel situ.

rozita: dengar banyak cite pasal kunming.. so excited nak gie.. tp kalau tak dapat cuti terpakse pasrah jeee.. haha

bee said...

arap2 dapat la cuti tu. nti blh bca entri kunming.. kekeke

Anash said...

hehehe...
jalan lagi doc nih...
the travelling doc

eyra said...

best err...asyik g jalan je..