ADVERTISEMENT

Bali trip again

wassup everybody.. sempena dewali korang tak beli tiket ke india ke? haha

Sangat lama dah tak masuk sini menebas semak samun dan lalang sebab lame benar tak menebas.

Cerita trip down_under terpaksa diberhentikan semntara bagi memberi laluan kepada trip kepulauan jawa aku baru-baru ni.. ye lah nanti bila dah basi cam cerita nz tuh boleh la masuk tros tong sampah... terus tak ingat dah.. haha Fatt adakah aku akan jadi seperti ko membungkus cerita2 lama.. haha

Since start kerja aku dah plan untuk ambil cuti. Lagipun dalam each department (dalam jangka 4 bulan) setiap pekerja kilang roti cam aku hanya diberikan 8 hari cuti.. tidak termasuk cuti rehat setiap minggu yer. jadi aku plan untuk tambahkan cuti aku ngan cuti rehat minggu2 tuh dan di campur dengan cuti orang minta aku ganti.. tadaaa 9 hari straight aku dapat cuti.. dan masih ada 2 hari balance cuti lagi.. walaupun masa raya dulu pun dapat ambik 3 hari cuti.. berapa banyak cuti sebenarnya aku pun taktau.. haha

So memang kali ni trip di mulakan dengan membawa family aku makan angin dulu setelah berkerja. Yela kalau sebelum ni duduk travel tak hengat dunia, ada duit takde duit main pergi je.. deorang la sponser terbesar.. so aku buat trip "jasamu dalam kenangan ke bali" letop name trip.. haha

1 november betolaklah aku n family ke Bali.. kali ni disebabkan membawa rombongan ala-ala makcik kiah yang tak beberapa nak kuat sangat kaki untuk berjalan dan bukanlah seorang kaki clubbing (tetibe) maka aku buat keputusan untuk drive sendiri.. Jadi setelah mengusha harga-harga di pasaran maka aku ambil kereta Suzuki Karimun.. what type of pokemon pun aku taktau, tapi kereta ni dah berusia sikit, nampak cam perodua kenari pun ade dengan harga Rp 150 000 sehari.. Minyak kat sini sangat murah dalam Rp 4500 seliter.. dan kalau ko tuang full tank boleh survive 3 hari terus. sebab jarak dalam Bali tak sejauh mana, tapi disebabkan jalan kampung maka 20km boleh jadi sampai sejam lebih.. pitam..!

banyak jnis minyak yang terjual di Pertamina (local petrol pump yang ade subsidi.
 Setibanya aku di Bali, Kadir meyambut ketibaan kami dengan salah eja nama aku lagi.. selamat aku perasan kalau tak harus berjalan kaki aku time tuh.. boleh email beliau di info@autobali.com ataupun telefon di +6281805377164.. Setelah mendapatkan kereta yng dimnta, aku terus dapat drive kereta tuh.. Senang sangat procedure die.

Sekali lgi aku menginap di tune hotel tapi kali ini di daerah Legian, tetap lokasi hotel ni terletak di ceruk kawsan juga. Selamatlah kereta ni kecik, senang sikit aku nak drive... kalau buatnya kereta avanza or lain2 th sure dah calar2 aku sagat tembok2 tuh.. Motor pun sangat banyak kadang2 risau plak.

Jalan kt Bali memang keck2 je.. sebab ada sebatang highway je yang nak ke Nusa Dua tuh yang lain semua highway ak highway sama je. kat sana aku sempat membeli simcard SIMPATI dengan harga Rp35000 dan untuk melayari internet dan mndpatkan bantuan google map, aku langgan internet mobile pakej dari SIMPATI dengan harga Rp20 000 untuk jangka masa seminggu sebabnya aku akan menyambung lagi trip di indonesia sampai minggu seterusnya kan~  

Dengan bantuan google map terus dia bawak aku mask jalan yang ntah pape tetiba masuk kampung orang tak pasal2 betul.. Tapi pape pun jangan malu bertanya sebab orang di perdalaman tuh sangat peramah, aku ditegur oleh seorang pakcik bila dah tersesat masuk area kampung dia, rupanya dia pernah berkerja kat johor bahru, terus dia ambil motor dan pandu arah kitorang sampai ke jalan besar balek.. tak ke peramah dan pemurah orang camtu..


flight hari tu tak penuh pun.. patut agaknye ade promo last mnute..


buffet lunch di kintamani.. bila takde supir harga jadi Rp 80 000 per person.



Sunset at Kuta Beach



Beachwalk tempat membakar duit terbaru di Bali, betul2 berhadapan dngan Kuta beach, plus
barang pun murah2 juga, rsa cm concept premium outlet gituh.




 
Seekor monyet di Uluwatu, aku tengok monyet2 di siang hari kat sini baik dgn tertib compare
prgi yang last year time ptang2 sume cam jahat nak mampos..
 


Sekitar aku disana tak banyak sangat pun tempat aku pergi sebab jadual tak boleh nak pack sangat pun.. deorang ni sume tau nak berbelanja je.. kalau pergi ke tanah lot bukan nak amaze dengan view, deorang lgi amaze dengan barang2 yang terjual kat situ.. bole?

Jadi itu sahaja update trip terbaru buat kali ni, trip merentas Java akan disusuli selepas ni nanti ok~
TaTa

14 comments:

zette said...

trafik kat sana ok?

~Beb~ said...

lol..siap bebel kn dorang x amaze dgn view. btw beachwalk tuh amende plak? ayoyo.. pg dlu cm xde plak. ke aku tlepas pndg?

shah_rule said...

zette: trafik kalau keluar pagi ok.. bila ptang dah sibuk sgt banyak motor mungkin org balek kerja.. lgpun sekarang die tengah renew highway yang sebatang tuh..so berdekatan dgn bulatan simpang siur jem yang amat kalau waktu petang2..

beb: beachwalk tuh can tempat premium outlet..cam kt johor tuh. barang2 berjenama banyak kat situ.. tahun ni baru siap.. tahun lpas sy dtg pun x siap lg..so far barang murah2 jugak..

Janggel / Rain said...

amboi ke bali keme yer.

Janggel / Rain said...
This comment has been removed by the author.
Biqque said...

hahaha nak tergelak baca monyet baik waktu siang tapi jahat waktu petang hahahaha!

kadang pegi dgn org yg nak shopping jer ni rasa maleh gak...tak reti nak tgk benda2 cantik n menarik, asik nak shoppinggggg jer kan...sama la ngan bini abah i hahaha!

crescent said...

trip jasamu dalam kenangan lah...hahaha...btw tune legian cantik tak???

Mie said...

yelah dah bekerja kan, kenalah entertain bunda pulak... anak misali ni..

NEKCIK said...

nanti bila nekcik ngan tokpokcu tak larat backpacking..bolehlah travel dgn travel agent doc ni..grup warga emas ye!! takyah nak research bebnyak kan!

shah_rule said...

Janggel: wah wah wah kemane lagi plak kome yer... jealous mode!

Biqque: monyet waktu siang baik2 comel dan tertib. kalau g waktu petang sume cam kene rasuk, ayo~

haha deorang bila masuk kete terus cakap "harge sini mahal sikit, tempat arituh lagi murah, kne g situ" rupenye mengusha harge je manjang.. haha

Cresent:tune legian pun terletak di ceruk jugak, area surrounding tak best macam kuta.. bilik same je la, size kotak mancis.. haha tapi deorang baek la sbb kasik i parking free suppose mmg x de parking kt hotel, kan sempit.. haha

nekchik: nekchik tak bole ambik pakej2 camni... nekchik kan bole menang travel award of the year tau.. haha salute!!!

Adib Roslin said...
This comment has been removed by the author.
Adib Roslin said...

kne ada lesen memandu antarabangsa ke nk bawak kete kat sana?

shah_rule said...

adib: bali tak perlu.. die tengok lesen ambil nombor je takde photostat ke ape.. snang sgt~ beside last year when i was there with my friends merempit.. one of us xde lesen pun sebenarnye.. haha tapi ade polis tahan mintak tengok lesen otw ke kintamani.. so be prepare.

crescent said...

aku pun fikir gak mane ko park kete...dah lah xde parking kan...haha..kalau kat kuta tu mcm ape jer...

hahaha...ade polis tahan eh???ko tak angkat tangan pastu pecut je mcm reza buat???hahaha...

oh i miss bali...merempit xde lesen...and saman line putih...hahaha...