ADVERTISEMENT

Java Experience part 2

FIRST of all, aku hampir berputus asa sebab tetiba file penuh, aku jenuh lah klik2 sume bende, maklumla laptop pun dah uzur, tuan dia kalau ada duit beli tiket, tak pernah nye nak upgrade laptop.. thanks to Danny John sebab menolong meleraikan masalah kepenuhan storage ni..Jadi dengan gembiranya aku dapat sambung blogging lagi.. hehe

Perjalanan keretapi malam dari Bandung ke Jogja dalam executive coach memang aku tengok semua orang tidur nyenyak. aku pulak asyik terjaga je sebab plug handphone tak beberapa nak ketat tuh asyik tercabut pastu die berbunyi.. tension kot.

Happy enjoying executive couch.. nanti ko!
Sempatlah aku bangun ke gerabak cafe beli jus, sebab haus bangat.. aku rasa sebab train malam kot, so takde jurujual yang ala stewardess/steward lalu lalang bawa makanan atau minuman.

Sila set alarm untuk ETA sebab mostly masa dia memang sharp. So bila alarm dah berbunyi sila bersiap sedia untuk turun yer, kang ada yang tak turun nanti. Aku sampai tepat jam 3.30am, korang rasa tengah2 malam? tetiba terus ada azan subuh.. OMG dah subuh sebenarnya, ada surau kat station keretapi ni, jadi kami menyambut seruan tersebut dan terpaksa menjamak sekali mana yang tertinggal..

Kalau aku travel sengsorang mungkin surau ni jadi tempat aku bermalam, tapi disebabkan taknak member2 yang lain fikir bukan2, so kitorang ambil teksi dan bergegas ke hostel kalau2 boleh check-in awal atau dia nak charge 2 hari pun takpe asalkan ade tempat berehat.. train seterusnya dari Jogja ke Surabaya pula adalah jam 1.30am esoknya.

Surau tersedia di stasion jogja

Jadi aku terus ke EduHostel, aku jumpa hostel ni dari hostelworld, reception 24 hour~ sbb nampak macam best so aku pilih lah.  memang ada disediakan harga kalau check-in awal, kalau dari pkol 12am sampai wahtu check-in dikenakan charge 50% dari harga bilik tersebut, aku pilih 4 bed room, dengan harga Rp 100 000. Maka total semua Rp 150 000 including 2x breakfast... bilik siap ada air-cond, Tv Satelite, shampoo & shower foam.  (over ke x backpacker macam ni?) haha

interior was so nice. highly recomended  haha
free breakfast on rooftop
Selepas masing2 siap kitorang bersepekat untuk menggunakan motor sahaja sebagai penggerak kitorang kat sini. Cuaca memang panas so make sure pakai pape yang long sleeve ok untuk melindungi kulit2 korang. Harga sewaan Rp60 000 boleh mintak sewa terus dari reception, senang..

Expedsi merempit bermula
Minyak cukuplah dengan menuang setangki penuh, make sure meter motor tuh tak gila macam motor yang aku pakai. sebab asyik turun je padehal motor lagi satu tuh baru turun satu bar. Hampeh pulang motor free2 je tuan dia dapat minyak..

Sila dapatkan map di tempat anda membuat penyewaan motor tuh, jalan tak lah susah mana di Jogja cuma jalan dia tuh nampak je macam 20km rasa dekat, tapi bila dah bawak rasa jauh sangat, mungkin sebab tak boleh nak speeding sangat sebab banyak sangat motor dan kereta. Trafic light pun berselang2 kat sini, apa aku perhatikan bila sampai traffic light orang semua siap tutup enjin motor kasik sejuk motor bila countdown dah tinggal 10 sec baru dia start balek. cara menjimatkan konsumsi minyak kaedahnye.. tapi aku takut je bile dah matikan pastu tetibe susah nak hidup balek, kan naye kene bahan hon tengah jalan nanti.. haha

Siap ada penari lagi di tengah jalan tuh, menari-nari bila dah tinggak 10 sec terakhir die keluarkan bekas then minta sumbangan.. gigih cara mencari rezeki di sini, kadang2 aku fikir juga orang kat sini dengan wang Rp 5000 ataupun dalam RM2 camtuh pun dah membuatkan deorang tersenyum girang, bersyukur..


Apabila sampai ke Candi Borobodur iaitu destinasi pertama yang di tuju pada siang hari ni, hati amat lega, terasa jauh sangat perjalanannya. Kat sini kene bermuka tembok sikit cakap je kat deorang ko takde duit, terus lari dia.. sebab memang ramai sangat penjaja kat sini datang kadang2 benda yang dijual tuh sama je.. kate dah beli pun die suruh beli lagi satu. camne tuh?


Welcome drink yang disediakan
tiket masok ke sini dikenakan harga international nyer, Rp 180 000 atau USD 20.. Kalau nak pakai RM pun dia kata dia boleh convert kan.. mak datuk mahalnya nak masuk tempat ni, tapi takpe la this is first and last kot.. haha

Setiap pengunjung diberi kain untuk dililit kat pinggang, nak suruh tutup aurat ke ape aku taktau sebab memang paras2 short skirt juga.. haha sebelum masuk di bahagian internasional siap disediakan welcome drink.. menu? kopi, teh , mineral water.. harus dehydrated kan minuman dia..

Cuaca kat sini sangat terik, selamat langit cantik dan aku rasa memang kene ikut suggestion orang untuk datang time sunrise, sebab dari atas view sangat luas dan cantik.. Udara pun nyaman jee..

Setelah selesai pusing2 tawaf kat atas tuh.. pengsan kalau nak pusing 7 kali~ kitorang pun turun.. dalam masa turun tuh ada pameran orang kerdil, whats that? aku pun taktau tapi aku rasa dah tak larat dan nak gie cari kedai makan.. sebab tak lunch pape pun lagi, cume makan nasi je pagi2 tuh kat hostel sebagai breakfast...


Sebelum bergegas ke tempat lain aku sempat menyinggah kedai nasi padang berhampiran pintu masuk.. bole tahan lah masakan dia, pape pun memang feveret ni nasi padang.. kemudian kami bergegas pula ke pantai Parangtitis untuk sunset. Katanya 30km tapi rasanya dah lebih sejam aku bawak motor tuh tak sampai2, akhirnya hari dah gelap.. tapi takkan nak patah balek yer tak.. so teruskan lah walaupun hari dah gelap..


Selepas ke pantai kami pulang ke Malioboro untuk cuci mata tengok batik dan makan.. kerja makan je kot~ omg tapi kat sini jarang aku nampak orang yang morbid obesity walaupun menu pagi petang malam semua nasi.. haha



Jam 11 mlm setelah menyiapkan diri di hostel kami semua terpaksa ke station keretapi untuk menaiki train malam ke Surabaya. Tiket dari Surabaya ke Probolinggo hanya ada di jual di Station Gubeng sahaja.. So harapan aku meninggi agar masih ada seat utk train tersebut. Kalau takde mungkin aku akan try untuk cari bas sebab menurut orang kat sini, bas ke Probolinggo sangat banyak, setiap setengah jam ada.. so takde masalah sangat kot..


8 comments:

PM said...

Waaaa dr.... Dlm sibuk jaga pesakit semoat jgk travell eh. Syabas2!!!

Biqque said...

wah ada minum2 kat borobudur ke??? untungla dulu aku pi takde punnnn...

sana sume kurus kemping tapi badan ketak2 hahaha! mmg keje keras diorang.

shah_rule said...

pm; skarang walopun dpt kaur gak tapi x rase sbebas dlu.. kalo travel ngan deorang ni hal2 dlm ward dbawa bersama.. haha

biqque: ye la deorang kejw keras kot. makan bnyak pun xpe..

shah_rule said...

pm; skarang walopun dpt kaur gak tapi x rase sbebas dlu.. kalo travel ngan deorang ni hal2 dlm ward dbawa bersama.. haha

biqque: ye la deorang kejw keras kot. makan bnyak pun xpe..

Emy Tak Kecik said...

kalo naik moto sendiri ok ye...

nak try la eh :)

Janggel / Rain said...

Wow Ada koboi kat borobudur!

NEKCIK said...

wa wah..naik ojek ye..adventurous betoi nii..taklehlah nekcik nak ikut merempit..takuuut!!!

Anonymous said...

[url=http://dcxvssh.com]MguDCBuySWOtY[/url] , xcSgCcJRZvLD , http://hhmgziigpu.com