ADVERTISEMENT

Java Experience part I

Penerbangan AK 1365 penerbangan Bali - KUL pada hari terakhir aku jam 1945 telah dijadualkan semula pada 1830pm. Dahsyat nya dah lah aku betul2 nak cepat sampai, flight pula delay~ sabau je la..

Bila sampai2 LCCT jam menunjukkan tpat jam 12 tengah malam. Gawat juga sebab nak ambil teksi ke rumah cousin aku sebab kereta aku parking rumah dia then baru boleh bertolak balek JB. Tapi lain plak jadinya bila sampai luar tengok que utk taxi sangat panjang. Dan akhirnya bila sampai turn kitorang, rupa-rupanya para penumpang kene dapatkan dulu kupon kat dalam terminal, nasib baik pakcik teksi ok je dengan kitorag... Ni lah akibatnya kalau selalu travel cheapskate tak pernah naik teksi kat LCCT.. haha Jadi banyak betul halangannya dalam usaha aku pulang ke JB dengan cepat dan selamat.

Pukul 1am aku gerak dari rumah cousin aku di Nilai, lagipun cousin aku bukan ada kat rumah, tuh yang terpaksa naik teksi, cuma menumpang letak kereta kat halaman rumah dia. Dia sekarang dalam usaha membawa balek our 3rd A380 dari France~ huhu dah tiga ketul rupanya.. Hebat MAS..!

So along the journey aku kene singgah Melaka dulu untuk drop kan adik aku ke Kampus dia, then memecut semula kat highway dengan harapan boleh sampai rumah dalam pukul 5. Sampai sahaja aku kat rumah terus masuk bilik pilih2 baju terus masukkan ke bagpack yang lain plak. Kali nie here we go.. java trip continue for another 5 days.

Aku tak dpat nak concentrate sangat, dan aku sure mungkin banyak benda akan tertinggal, lagipun handphone, mp3 semua tak sempat nak charge, zaaas terus aku drive semula ke Hospital ( gila kelakar tmpat berkumpul) dan kemudiannya apabila dah berkumpul semua travel buddies baru ni, maka bergeraklah kami ke JB sentral untuk dapatkan bas ke airport tapi misalnya tak berjaya boleh la tukar plan untuk dapatkan bus ke station MRT Kranji dan terus ambil MRT ke Changi Airport, tapi kalau naik bas lagi murah.. jadi kami memulakan perjalanan dengan menaiki public bus di depan hospial, kereta masing2 tinggal kt hospitl parking free hokey~ haha 


Hujan rintik2 mengiringi perjalanan kali ini.. cewah~
Ini merupakan trip first time kami setelah berkenalan dlam masa 3 bulan. Dan lepas ni plak sorang demi sorang akan keluar dari depatment ni berpindah kat department lain plak. So sebelum masing2 busy dengan kerja atau department masng2 kitorang plan untuk travel sesame. mungkin lepas ni boleh buat lagi. Lagipun kalau buat cmni, maybe kte lagi kenal perangai satu same laen walau sebenarnya dah kenal, tapi konon2 lagi kenal laa.. -ape aku merepek ayam ni~

 
Bus to Changi Airport.. Bus ni On Time ok,
make sure jangan nak lambat2 sangat kat imigresen ade kang kne tinggal!

Dari JB sentral bila dah lepas immigresen boleh dapatkan bus straight ke Changi terminal. Check it HERE untuk schedule bus yer.. one way dari JB RM 7 tapi kalau dari singapore masuk JB SGD 7.. Mana aci... Aci kat india bukan kat singapore.. pehal?

Ada 3 terminal di Changi Airport tuh, untuk Airasia sila turun di terminal 2. Airport Changi sangat convenienve sebab pc yang ber-internet bersepah di merata tempat. tapi wireless cuma ada di ruang menunggu, beside ade banyak plug untuk charging dan disediakan jugak tempat mengecaj bateri handphone. No wander airport tax ko mahal sangat kan~

Travel buddies in the making
Kat sini lah baru aku sibuk2 menulis itenary perjalanan sebab memang tak sempat nak buat sebelum ni, lagipun nak google2 pun senang kat sini sebab tak tahu situasi yang akan datang lepas ni. So ittenary perjalanan sempat di rancang dengan masa yang singkat.


Walau macam mana pun tetap Airasia ni delay sikit, 1045am baru dapat depart dari runway.. whatever it is Airasia memang rempit airline sure sampai before ETA.. haha


Walaupun dah 2 kali aku sampai Bandung tapi ni first time aku jejakkan kaki kat bandara Husein Sastranegara Bandung ni.. Memang kecil je airport dia, tempat cop passport pun ade 3 line je.. matilah beratur lame.

Sebelum memulakan misi dan visi aku ambik teksi untuk ke train station dulu sebab nak collect tiket keretapi yang suah di tempah online. klik sini Baru aku perasan yang aku terlupa nak print segala ticket atau booking tuh.. So aku ke kaunter informasi then ade orang yang akan check dan kemudian dia akan bagi kertas untuk dipungut kat kaunter tiket. Kat station ni di belah gate selatan ade tempat simpan barang, setiap beg di kenakan bayaran Rp 3000..

Misi utama untuk aku ke Bandung lagi pada kali ini sebab aku nak pergi TransStudio yang katenye sewonok sangat tuh.. tapi tak sah kalau ke Bandung takde orang kirim beli barang kat Pasar baru..haha ade mak kepada kawan aku ni plak kirim tudung la, baju batik la whatsoever.. so terpaksa menyinggah dulu di Pasar baru. dari perhatian aku orang bandung sekarang dah ramai yang cakap slang orang malaysia je.

misalnye: "beli la spec ni brader... murah2 5 rimggit... " speechless sekejap aku tenung mamat ni orang malysia ke orang indo ko nie?

Masa sejam dihabiskan di Pasar Baru kemudiannya kami mendapatkan teksi untuk ke TransStudio Bandung. Transtudio ni merupakan indoor themepark berletak bersebelahan dengan satu shopping complex kat Bandung. Entrance fees sebanyak Rp 150 000 untuk weekdays. untuk masuk korang kene ade card yang macam kononnya touch n go sebab segala urusan jual beli kat dalam taman tema ni semua boleh bayar dengan amaun yang ada dalam kad tuh je.. jadi pandai2 lah kira cukup.. kitorang pun tengok harga makanan dulu atau barang yang nak dibeli kat dalam tuh baru gi kaunter untuk top-up amount yang tepat2 je..


So far themepark ni macam berangan je lebih.. haha ok la nampak effort die untuk memberi joy kepada penduduk tempat ni. Walau ape pun benda yang paling aku suka sebab banyak site singer yang suara semua "ngetop ngetop".. haha aku rasa cam nak duduk je tepi jalan dengar orang nyayi dari pergi tengok tayangan marvel 4D (4D? xnak kalah kan) yang buatkan kepala aku sakit sebab kerusi die keras nak mampos pastu shaking effect die ganas nk mampos.. siyes sakit badan!!!

Kemudiannya roller coaster version motor yamaha yang bergerak laju kehadapan pastu tetibe reverse balek membuatkan effect nak termuntah tuh naik tetiba.. aku rasa kalau aku naik berkali-kali macam roller coaster galactica ngan human kat USS tuh sure aku boleh muntah berbaldi-baldi..

dan selain tuh banyak lagi benda2 permainan kat sini yang aku rasa motif dia nak kasi orang pening kepala dan muntah.. ayooo hentikan la permainan macam nie.. tapi yang best nyer ade rumah hantu dlam nie di mana belum masuk lagi je dah rasa seram dengan decoration kat dalam dia... terus aku teringat balek cerita2 hantu indon yang tentunye scary tuh... serius wehhhh...


Jam 5 petang setiap hari dia akan ada marching penutup di mana semua acter dan actress berangan ni tampil melambai2 siap ade kereta berhias lagi.. ayooo ni dah feeling2 Disneyland nie... pape pun aku enjoy je kat sini, kebanyakkan nyer aku tengok ramai budak2 sekolah yang datang dengan macam group dating camtuh same je macam pakwe makwe kat kl ni yang selalu sgt nak g Genting or Times square kan~


Jam 7 petang, bila keluar dari shopping complex tersebut hari sudah pun gelap, maka aku terus dapatkan teksi untuk balek ke station keretapi. train dijadualkan pukul 8 mlm, terus aku cakap dengan pakcik teksi, merempit dia sebab takut kitorang terlepas train..

Alhamdulillh selamat sempat sampai sebelum jam 8. di ruang menunggu train pun banyak tmpat charging handphone siap charger pun disediakan jadi sempatlah aku charging phone sekejap.. tak cukup dengan tu kalau naik executive couch memang siap dengan plug ade disediakan, so snang hati lah ade tempat untuk charging walaupun tidak menginap di hostel/ hotel.. huhu


Next stop : Yogyakarta
 bersambung...

12 comments:

Mie said...

Calon2 Amazing Race ni...

crescent said...

ok best...patut balik bali x sempat jumpe kan...trus pergi changi eh...
paling x boleh blah tue theme park berangan...haha...at least dia ade jugak theme park...haha...

Biqque said...

hahahaha lawak la entry ni! lagi, lagi!

shah_rule said...

abg mie: mmg impan nak masuk satu ari nanti.. hehe tp ni sbb mase tak bnyak tpakse lompat sane sini..

cresent: menyesal ambil flight yg last2 dari bali.. haha themepark tuh okla sbb indoor je kan.. tp over..haha

biqque: lme x menuljs blog..so bnyak melalut dr cerita sbenar..haha

Nina Hamdan said...

Salam.. drop by here, jumpa blog yang suka travel.. btw, i love travelling too!

Best kan Bandung? hehe..

John said...

Ayooo....fefeeling disneyland sgt dorang nih!!! Brape hrga flight kalo naik dr spore?

~Beb~ said...

Pening kepala aku bace ko nye perjalanan! Tapi mmg FUN habis. Siap htr adik bagai kn? Btw ke trans studio tuh aku belom jejak lagi. Rse2 cm nk jejak tp xtau bile. Last time pg mse tu bru je bkk. Mls plak aku nk hiruk2 mse bru bukak tu. InsyaAllah 1 day. Nk gak cuci2 mte.

Janggel / Rain said...

wow hebatnya bandung!!!!!

shah_rule said...

nina: welcome to the group nina.. haha seronok jmpe adik beradik traveller ni. kalo dudk lepak skali cm x habes cerite.. bnde2 ni kne share jdkan panduan..hehe

janggel: terkesima bila ak tgk parade die..haha harge tiket x smpai 200 ringgit pun..not bad la walopun beli nk dekat2..

beb: ak oun xtau cmne leh survive tuh..haha rase kalo pkir balek cm gile plak..haha

janggel: ye la ak pun bru tau ade tmpat nie..


NEKCIK said...

Salam Maal hijrah smuga Allah berikan segala rahmatNya untuk Sharul..wamboii...sentiasa di awan biru ye???

zany said...

Uols ni belum habis cerita New Zealand bagai dah sambung entry kat negara baru. Tabiklah...kalah Amazing Race.

Muhammad Has1deen said...

Salam kenal...nice travel tips....