ADVERTISEMENT

Trip Down_under 7.0 : South Island, NZ

Hello semua,

seperti yang dijanjikan aku akan kembali meng-update cerita perjalanan trip ke New Zealand pada pertengahan bulan yang lalu, disebabkan tetiba rasa rindu yang teramat dengan bala tentera cheapskate yang agak lama terpisah dan perjalanan tuh sendiri menyebabkan aku rasa nak menaip kembali.. cewah~

Ok la cerita last aritu aku stop kat Akaroa.. the small town near the lake, dan lake itu akan terus meluas menghala ke lautan pacific.. dan kalau ke seberang sana dah boleh sampai amerika selatan..

Jadi awal pagi bila semua dah bangun cam aktiviti biasa la buat breakfast di dalam campervan ni.. Menu pagi  ni memang main sebat je sebab nak habiskan segala bahan basah untuk meringankan beg dan harap takde bende kene tahan time lalu imigresen nanti.. nak check in luggage memang takde duit la.. hoho

Bila selesai makan, kitorang siap sedia mengemas campervan sebab balek dari Akaroa memang kne pulang terus campervan ni sebab pagi2 esok dah nak fly ke Wellington (Welly name glamor nyee).. then aku pergi ke i-site (kan semalam tak sempat pergi).. setiap kali aku ke i-site aku minta dia tunjukkan kat mane view point yang best.. of course la ni aktiviti free dan ala-ala tracking sikit sebab banyak tempat view point dan bole pilih level advance die korang nak macam mane..

Breakfast time.. 
tinggal seketul camtu je i-site kat sini.. by the wat banyak newspaper free, ambik lebih supaya dapat dijadikan
kertas lap dalam van.. haha

Jadi disebabkan nak relax-relax je buang masa sebab menunggu jam 12.30pm untuk kitorang berlepas menaiki cruise, cruise ni more to nature cruise.. sebab dia bawak tengok keadaan muka bumi Akaroa yang mana bukit2 tinggi ni asalnya dari letusan gunung berapi. Harga cruise ni NZD 69 tapi aku dapat beli dari bookme.com dengan harga NZD39 sahaja. trip ni selama 2jam 30 mnt dengan guarantee dapat tengok dolphin sebab bersepah dolphin kat sini.. siap ada guarantee tu kalau tak jumpe dolphin maka korang akan diberi ticket lagi sekali percuma sampai la dolphin timbul..

Sekitar akaroa town
one of the viewpoint..easily accessible and breathtaking..

Menunggu waktu berlepas.. 
Kat sini banyak sangat tengok batu, sampai nak termuntah.. wahaha 
Batu lagi..

Setelah selesai trip ni aku agak berdebar sebab bila dia kata kita akan mendarat balek jam 3.30pm, sebabnya campervan kene pulangkan pada hari tuh jugak, dan off course masa winter season ni pukul 5pm dia dah tutup.. masalahnya sempat ke? sempat ke? kang tak pulang camne nak naek flight.. tuh yg sibuk aku fikirkan sampai cara pemanduan journey back to Christchurch sangat menakutkan.. dan kitorang ambil masa untuk refill LPG yang sudah digunakan.

Sebelum berlabuh brother tu siap bagi orang pegang kemudi kapal.. selamat tak jadi cam titanic..
haha berangan~

Aku berjaya masuk kembali ke Christchurch di saat hari mulai gelap.. Lantaklah nak penalty or whatever aku dah tak kira still tak refill lagi LPG dan minyak juga kene isi penuh. Akhirnya berdekatan dengan airport ada satu Calteex.. dan harga refill satu tong tu dalam NZD 3 camtu je. Murah rupanyaa~

Pape pun time aku sampai Christchurch memang aku dah start berdebar sebab jam dah over 5.. matilah mane aku nak campak campervan gedabak ni.. jadi aku redha je la kalau dia tutup aku call, kene bayar extra charge pun redha jugak la walaupun budget dah makin melingkup time ni.


Tapi bila aku sampai memang company campervan ni dah tutup, tetiba ade keluar sorang mamat ni dia baru nak balik kerja, dia kata cuma masukkan kunci kereta dalam tong depan kedai, dan make sure campervan dikunci, minyak gas semua ditutup kang tak pasal2 plak meletup kedai ni.. fuhh lega..

\drop off location then didepan plak ade box kecil untuk letak kunci..
Setelah lebih 1500km perjalanan merentas south island~ yey

yang tak leganya sebab dah malam kami terpaksa menapak masuk ke airport, shuttle dah takde yer.. rasakan exercise di tengah kesejukan malam.. haha

Dan masa yang terluang di aiport aku banyakkan dengan meng-update follow up dengan couchsurfer yang ada kat north island tuh dan juga still mencari2 lagi couchsurfer yang masih tidak pasti di Auckland dan sekitarnya sebab banyak sangat yang tak free.. begitu juga dengan helpexchange pun banyak taknak ambil helper time2 winter camni..

Selain tu juga kitorang banyak habiskan masa dengan Thibult kenalan dari France, dia pun baru lepas eksiden kat South island dengan campervan dia.. banyak jugak la story mory malam tuh sebab aku bagi dia share extension wire masa kat airport, tu yang terus kenal tu.. pape pun dia on the way nak ke Sydney, dan kemungkinan kalau ada masa dia nak ajak lepak kat Sydney nanti..

6 comments:

blog-tips-kurus said...

bestnya round the world!

nak ikot Sydney tuuuuuuuuu.. :-)

jeri said...

bestnya ada geng2 sekepala... :)

shah_rule said...

tips kurus: mase pergi nz tu terus pergi skali.. takde mase dah nak buat satu-satu.. hehe

jeri: the best part in travel if u get geng sekepale.. sangat seronok, and miss the a lot since everyone busy in different hospital now..

yuyu said...

makin terbako aku baca hahahah...tak sabo nak pegi north nz lak thn depan!!..rindu nak bersesak dlm campervan..

marikosan said...

eh ada lagi ke sambungan NZ? hahahah ingat dah hbais. hampir lupa cerita lama camne. kekeke. okeh sila update lagi psl NZ coz ku merindui gak

shah_rule said...

yuyu & marikosan.. : wah sume ni mmg dah kbe jampi maori ke??? haha ye la rindu sgt kt nz.. dun know why~ best experiences eva