ADVERTISEMENT

Trip Down_under 4.0 : South Island, NZ

 Salam Ramadhan semua, mari kita sambung kisah trip down_under seterusnya~


_________________________________________________________


Hari berikutnya di Queenstown banyak di habiskan dengan aktiviti "berlari setempat" haha nampak sangat takde benda dah nak buat, tapi apa pun memang best dapat relax kan minda dan badan kat sini. Boleh masak dan makan dengan selesa. Pagi-pagi lagi dah masuk dapur, dan aktiviti seterusnya berjalan mencari sourvenier di Queenstown.. Kitorang dah buat dah trip to Milford Sound last year, so memang duduk Queenstown je la jawabnya..

Hari ini bermulanya penyewaan campervan kami dari Jucy Rental. Company Jucy ni ada 3 jenis campervan je, yang paling besar JucyCondo untuk capacity 4 orang, dan yang ini yang paling murah sekali antara company yang laen jika dikira termasuk insurans, kalau tak ambil insurans ak rasa company yang laen maybe  lagi murah.


Seperti biasa campervan perlu diambil sendiri di Queenstown Airport, sebab nak jimatkan kos kali ini aku sorang je yang pergi. Setelah di_briefing aku pun still terpinga-pinga dan akhirnya kunci diserahkan kepada aku. Aku macam tak yakin je sebab ni kali pertama aku bawak kenderaan selain kereta. Rasa lain gila, dan bila selekoh je PANG PANG PANG bunyi periuk, kuali, sudu, pinggan mangkuk kat belakang.. OMG

Akhirnya aku sampai ke town dan aku terus parking area jalan menghala ke Gondola tu, kali ini macam dapat Obsessive Compulsive disorder (OCD) pulak sebab aku parking tuh sampai ambil masa 10 minit nak betul-betul masuk line semua. Serik kan kene saman semalam.

Petang tersebut bila takde pape nak buat semua nak ajak main salji lagi. dan kami sekali lagi ke Coronet Peak.


At the end, i hate snow because it was cold and wet.. habes kasut basah, dan time2 sejuk ni macam mana nak kering.. 




Wanaka, New Zealand


Good morning Queenstown, its time to leaving the town, seawal 8am kami semua dah siap berkemas dan bersedia untuk check-out. Menurut brother di kaunter hari ini akan hujan sepanjang area West-Coast, orang sini percaya betul dengan  forecast dalam internet. Tapi nak buat macam mana misi hari ini untuk menyeberang area West Coast tetap kami teruskan. Oleh sebab perjalanan ni jauh maka awal la kene bertolak, lagipun hari cepat gelap time winter kan.


Mendaki laluan ke Cardrona yang penuh panorama.. simpang siur tu jangan cakap lah~ 


Cantik sungguh landscape belakang rumah mu itu... sape lah tuan rumah bertuah nie.. haha


Perjalanan kami dari Queenstown menghala ke Wanaka dengan melalui Cardrona, kalau diikut dalam map ada 2 jalan untuk ke Wanaka, jarakk melalu Cardrona adalah lebih pendek jika dibandingkan dengan jalan lagi satu melalui Cromwell tapi jalan di sini jalan menaiki bukit dan simapang-simpang dia semua simpang maut.. pape pun view kat sini awesome, sebab tu nama lain dia scenic road... 


Kami singgah di Wanaka untuk stock-up barang makanan, kat area sini memang takde Pak n Save, jadi selain Pak n Save ada New World kat sini, barang-barang dia pun boleh dikatakan murah jugak. Kami hanya melalui Puzzle World, plan asal nak masuk tapi bila terfikir pasal saman tuh, hmmmm kira kami pass je la nak masuk Puzzle world lagipun kami mengejar masa nak ke Fox Glacier arini..

Atas: Kali ke-2 sampai di tepi Lake Wanaka..
Bawah: Ada New World je kat sini, btw kat sana memang ada kaunter self service..  
Stocking up.. untuk penjimatan, belilah barang jenama local contohnya jenama budget, sangat murah. Baked bean tu satu tin NZD0.60, Spagheti NZD 1, Beras NZD 2.. dah macam promoter ye tak? haha

Haast, West Coast, NZ


Dari Wanaka kami menyambung perjalanan di State Highway 6, menghala terus ke West Coast, jalan-jalan kat South Island ni memang senang je, semua guna single road je.. Sepanjang perjalanan banyak tempat boleh berhenti. Area sekeliling memang cantik. State Highway 6 melalui Lake Hawea, kemudian jumpa balek dengan Lake Wanaka, besar gila rupanya Lake Wanaka ni, kemudian memasuki area Mount Aspiring national park dan akhirnya keluar di perairan barat South Island di Haast.

Lake Hawea

Sekitar Mt Aspiring, banyak tempat berhenti dan track disediakan. Tapi time ni cuaca tak beberapa elok, so cukuplah sekadar ambik angin kat atas nie.

Refueling at Haast.. 
Dinasihatkan untuk semua yang nak melalui area West Coast untuk pastikan tangki minyak anda penuh sebab area West Coast minyak dia sangat mahal. Aku agak berkira-kira sikit pasal minyak kat area West Coast ni sebab memang tak mampulah nak tuang penuh, semua kira-kira sampai ke town seterusnya dengan menganggarkan fuel consumption kereta ini 11L per 100 km. Jadi bersedialah dengan kalkulator yer~



Fox Glacier, West Coast, NZ

Hujan renyai-renyai mengiringi kami di sepanjang perjalanan bermula dari Mt Aspiring sampailah di Fox Glacier. Ada banyak viewpoint untuk pergi tengok glacier dari area Fox dengan Franz Josef ni tp yg paling mudah dan senang nak pergi adalah di Fox Glacier, bila nampak simpang ke Fox Glacier tu  terus je masuk dalam tuh dan bila dah sampai situ kene jalan kaki masuk ke dalam sikit, dalam 30 minit untuk satu perjalanan. Pada masa dahulu kala tak payah nak drive masuk ke dalam sangat pun dari luar dah nampak tapi disebabkan semakin hari dia semakin cair, tuh dah masuk ke dalam tuh.. ada tanda dia parat mana ais tuh dulu masa tahun-tahun sebelumnya.

Kiri: Pandulah dengan berhemah, kene familiar dengan signboard & rules, kat sana banyak jambatan tapi jambatan dia dari dua line jadi satu line. sila bertolak ansur yer~ dan ada sign sape yang kene bagi jalan dan sape yang jalan dulu.
Kanan: sebelum sampai di Fox, ramai jugak aku tengok orang singgah di Knight point. Aku pun taktau ada apa, tapi time ni kami singgah sebab nak pergi toilet. haha

1. Barisan campervan yang Hot~ btw kalau kat tengah jalan memang banyak bertembung dengan campervan laen, dan deorang akan angkat tangan lambai jerit2 bila berselisih.. sangat seronok sebenarnya, dan bila nak parking pun nak kene carik port masing-masing macam nie.. seronok pengalaman camni.

Untuk mengetahui area-area viewpoint area West Coast (klik sini), memang banyak tempat-tempat yang cantik kat West Coast sebabnya orang tak ramai kat sini, sangat rasa dia punya natural tuh..tp pilih la mana-mana depends jugak la berapa banyak masa yang ada dan minyak dalam tangki tuh. hehe lagipun bila korang mendekati area ni, akan ada signboard nyer, senang nak pergi tempat-tempat dalam website tu..

Selepas menghabiskan masa dalam sejam kat Fox, so its time untuk kami meneruskan perjalanan ke Franz Josef sebab jam dah menunjukkan pukul 4 petang, hari akan gelap tak lama lagi. Kami singgah di Fox Glacier town isi mnyak lagi sikit sebab dari Hasst tadi memang kitorang kira minyak cukup-cukup je untuk smpai Fox, but still sini minyak dia mahal jugak. Buat kira-kira lagi, ok now minyak cukup-cukup untuk ke Franz Josef, kami mengharap pekan di Franz Josef adalah pekan besar dan banyak pump station so hopefully ada harga minyak murah..

Refueling again in Fox Glacier, sebelah petrol station ni adalah simpang ke Lake Matheson, tetap ada Jucy Campervan di sini..

Sebelum meneruskan perjalanan tu sempat lagi rasanya singgah di Lake Matheson, sebab semasa aku di Queenstown ada auntie dari Thailand ni dia baru sampai dari area West Coast, menurut dia, area ni cantik waktu pagi semasa matahari terbit, reflection from the lake, dan matahari di celah-celah gunung tuh buat view tuh cantik, Guess what? kami terjah waktu sunset.. haha matahari pun tak nampak pada hari tuh, apekah? 


Area luar masih terang, kita perlu berjalan untuk ke Lake dalam hutan ni dalam masa 30mnt jugak. 

Bila sampai kawasan Lake ni, warna dah cam lari sikit.. tak boleh nak adjust dah.. haha


Franz Josef, West Coast, NZ


Hari pun semakin gelap, plan untuk main masak-masak dalam campervan kat area Lake Matheson but since aku dah tersangat penat, Azuan decide untuk gerak je terus ke Franz Josef sebab takut nak drive malam-malam sangat.. Selamat lah dia berani nak tolong bawak. Perjalanan dari Lake Matheson mengambil masa dalam sejam setengah dan akhirnya kami tiba die pekan Franz Josef.


Agak mendukacitakan sebab pekan dia memang kecik je, ada satu petrol pump dan harga minyak lebih mahal berbanding sebelum ini. NZD2.59 per liter, memang rabak poket time ni.. dan sekali lagi buat kira-kira until kita sampai the next town Hokitika. Selepas keluar dari petrol pump terus kitorang berhentikan kereta di tepi jalan, atas tanah merah yer, dan kami bermalam di situ.. Ada public toilet berdekatan area petrol pump station ni.. Camping di New Zealand memang tak kisah nak tidur mana-mana, even tepi jalan pun. 


Di tepi jalanraya inilah kami tamatkan perjalanan untuk hari pertama kami dengan campervan. Gigih Chef ONE dan Chef TWO di dapur.. haha

Trip Down_under 3.0 : South Island, NZ


Queenstown, New Zealand



Bila muka mata selepas terlelap atas kerusi pemandu, segan pula rasanya sebab hari dah siang dan ada orang lalu lalang kat luar tingkap. Sebelum hari bertambah terang ada baiknya semua orang menyiapkan diri~ semasa perjalanan aku nampak kat papan penunjuk suhu -2C.. patutlah aku rasa beku semacam je dan baju aku pagi ni tebal gila~



Selesai menyiapkan diri dengan takde hala tuju, akhirnya aku pergi hiking ke atas station gondola. Teringat kata-kata Lee,:

"kalau naik kita hiking, nanti turun naik je gondola, orang tak check ticket, turun for free je..instead of bayar NZD25 untuk turun naik pakai gondola,,"

Disebabkan suhu yang sangat sejuk ini, ada baiknya buat benda-benda macam ni.. untuk panaskan badan ye tak? Ok selepas bersiap-siap hanya aku berdua saja yang nak naik yang lgi 2 taknak naik, nak tunggu kat bawah je.. Menurut info yang disdiakan estimated time untuk turun naik ke Gondola skyway adalah 1 jam. Mungkin kami akan turun dalam 1 jam setngah sebab nak rehat-rehat kat atas dan turun pkai gondola. itu kata sebelum naik.




Jadi baru aku sedar estimated time tu untuk orang yang kaki panjang, badan tinggi sahaja macam orang putih.. sedar lah diri tu asian, kaki pendek.. naik je nak dekat 2 jam.. nasib tak baek pulak kebetulan Gondola out off service pula untuk hari tersebut sebab kerja-kerja penyelanggaraan. Alamatnya turun lagi secara manual dan menjadikan hampir 3 jam aku melaksanakan misi ini.

Confident aku bawak air ni, baru aku sedar takde gula dalam minuman ni.. OMG



Sebenarnya ada je tanda ini terpampang, tapi orang kata masuk je sebab die tak check.. baru nak buat jahat, tapi tak kesampaian pulak.. haha

Dan sememangnya kisah malang tidak sampai disitu sahaja, sebabnya bila sampai kat kereta pada pagi yang indah itu, ada 2 helai surat cinta diletakkan diatas cermin kereta kami.. SAMAN ok~ Apakah kesalahan yang telah aku buat????

Silly things:
1. kalau kat sini, contohnya jalan menghala ke utara, kalau nak parking kereta di bahagian tepi jalan ini hendaklah kereta tersebut mengala ke utara juga. Dah jadi kebiasaan kat malaysia masuk je asalkan muat tak kisahlah kereta menghala ke utara ke selatan masa parking tuh..  KOS SAMAN : NZD 60
2. Baik je aku parking bawah signboard yang tulis P (240), bermakna boleh parking kat sini dalam masa 240minit, lepas tu sila alihkan.. tapi bila di check ade sikit line kuning kat tayar belakang kereta ni.. APAKAH?  So dia consider aku melanggar line kuning tuh, walhal betul-betul ada signboard parking kat sini.. KOS SAMAN NZD 40


TOTAL SEMUA : NZD 100 nangis tak~ sepatutnya time turun dari hiking petik mana-mana bunga dalam perjalanan tuh, boleh masuk hot tub mandi bunga!! Disebabkan hari ini kene pulang kereta tuh, jadi terpaksalah kami lunaskan juga saman tuh, dah macam bayar kos sewa untuk tidur situ satu malam pula rasanya. Saman ni datangnya dari Lake District office, kira macam dewan bandaraya la yang saman bukan polis.

Semasa menunggu waktu check-in kamu sempat ke i-site good news pada hari ini ada snow shower kat Coronet Peak, harus pergi sana rasa salji turun.. Zaas dari mood tengah down terus melonjak naik balek..
dan ini adalah first time dalam hidup merasa salji turun..

Snow in June~
Keriangan berterusan..


Kemudiannya kami balek ke town dan bersedia untuk chec-in. kali ini aku book hostel dari nakedsleep website, adik-bradik kepada nakedbus yang menjanjikan accomodation yang murah~ tapi walaupun namanya begitu jangan risau sebab anda tidak akan dibiarkan berbogel dalam time time sejuk ini.. ada selimut semua tebal-tebal lagi.. haha

Aku pun agak terperanjat sebab tempah dari nakedsleep tapi hostelnya adalah x-base Queenstown~ dan harga memang murah berbanding tempat dari x-base sendiri. Untuk shared-8 bedroom NZD19 per night dan kami stay untuk 2 malam..

X-Base Queenstown

Selesai check-in aku pergi memulangkan kereta. Jucy rental office di Queenstown berada di area Queenstown Airport. Tangki minyak perlu diisi penuh semasa memulangkan kereta dan pastikn dalam kereta berada dalam keadaan bersih. Azuan temankan aku pulangkan kereta dan balek semula ke Queenstown menggunakan bas dengan tambang NZD 6.

bus fare to airport..
Manakala 2 yang tinggal di hostel menyiapkan makan tengahari~ Bila aku balek, makan, dan siapkan diri apa yang perlu dan kemudiannya tidur~ bila buka mata hari dah gelap.... penat sangat sebenarnya, tak terkata.. Dan waktu malam selain jalan-jalan, makan kami banyakkan rehat jew~




Dont let the sun goes down on me... haha

Trip Down_under 2.0 : South Island, NZ


Semalaman dapat rehat kan diri menumpang rumah orang diatas tilam yang empuk selepas tersadai di airport satu malam. Rasa seronok dapat rehat macam ni~ ini pengalaman pertama menggunakan couhsurfing, macam bengong juga mula-mula nak contact Rene sebab kitorang terlajak simpang rumah dia, dengan pertolongan makcik pekerja supermarket yang tolong contact kn Rene, dan yang peliknya makcik ni kenal semua orang dalam kawasan tuh, hebat tak hebat kan, ukhwah temanye~



untuk entry sebelum ini di rumah Rene --> klik sini

Ak bangun agak awal, masa subuh langit sangat terang dengan ribu-ribu bintang, cantik sangat.. Kami semua prepare kan breakfast untuk Rene. Elyn dengan Lee orang yang pertama keluar dari rumah, deorang dah nak menuju ke Christchurch untuk balek ke KL manakala kitorang keluar sejam lepas deorang menuju ke selatan.



Pagi sangat cantik, kurang sikit sejuk berbanding semalam sebab ada cahaya matahari. Dalam perjalanan menuju ke Dunedin di State Highway 1 kami singgah di Moeraki Boulder. Kat sini ada batu-batu bulat, aku pun tak tahu apa ceritanya tempat ni, tapi sekadar jalan-jalan ditepi pantai tengok matahari terbit. Masa aku sampai pun dah jauh juga terbitnya~ dan tiba-tiba ada orang panggil nama aku dari belakang. Rupanya Elyn and Lee ada kat situ, patutlah dia keluar rumah awal tadi sebab nak cari penguin~

Gambar bawah: bersama Elynn dan Lee ( 1 Malaysia)




Kami meneruskan kembali perjalanan, ada signboard bushwalk lagi , harus kami singgah~ aktviti kelab pencinta alam kaedahnya.. Hahaha dan jalan dari berturap jadi tak berturap.. gigih sangat dan akhirnya sampai di area tebing menghadap laut. Weeeee rasa nak bina rumah dan menetap je kat situ *berangan!

Sedikit fakta: jangan risau berlari-lari dalam bush ni sebab menurut sumber dekat NZ memang takde ular, buaya, kala jengking segala benda berbisa yang boleh membuatkan korang mati.. Jadi ramai orang nak spent waktu tua di NZ for sure akan mati dengan normal, kadar jenayah pun kurang kat sini..  



Dunedin, New Zealand


Perjalanan diteruskan dan akhirnya sampai ke Dunedin, Otago. Waktu siang sangat singkat di musim winter, jadi kene lah plan sebaik mungkin. Aku terus ke i-site Dunedin sebab nak dapatkan map dan bertanya arah. I-site Dunedin terletak di tengah-tengah bandar berdekatan roundabout besar, susah nak dapat parking kat sini, jadi aku sarankan parking di area Countdown supemarket. Parking pun free up to 90 minutes, dan boleh jalan-jalan sekejap dalam town. Berhadapan dengan Cadbury factory.

Countdown supermarket
Dunedin train station
Ingat plan betul-betul!!! 

Oleh sebab waktu siang yang singkat, aku pass dulu untuk ke Cadbury, sebab malam ini kemungkinan kami akan bermalam di rumah rakan couchsurfing lagi di Dunedin. Jadi kami berlepas ke look-out point Dunedin di atas bukit. Dari sini boleh nampak bandar Dunedin, siap nampak laut lagi.

from Dunedin look-out point

Selepas turun dari look-out point kami singgah ke Baldwin street "world steepest street". Masa sampai tu aku tengok je dah rasa penat, tapi disebabkan cuaca sejuk ni memang perlulah aku memanaskan badan. 







Selesai di Baldwin street aku memecut laju ke Tunnel beach, dalam 10km dari bandar Dunedin, akhirnya aku sampai ke Tunnel beach. Tak banyak signboard nak ke tunnel beach ni aku terpaksa berhenti bertanya arah dari orang di area-area kedai. Dan signboard di simpang ke Tunnel beach tu sendiri pun kecik je tergantung kat atas tiang lmpu jalan, selamat budak-budak ni semua perasan kalau tak entah ke mana kami sampai nanti.

Dari area parking kene menapak, disediakan track untuk berjalan sampailah nampak laut dan tebing-tebing yang sangat unik. estimate time untuk berjalan dalam 30 mnt. Ombak boleh tahan kuat, tak sesuai untuk ber"ombak rindu" kat sini, gayanya macam ombak mode bergaduh boleh la. haha

entranvce to Tunnel beach walkwa




Ni kalau jatuh memang tak balek malaysia, ditambah ombak menganas kat belah bawah~
Nak balek memang seksa sikit sebab kena naek bukit..

Akhirnya matahari hampir terbenam, setelah bermesyuarat sekejap kami semua bersependapat untuk meneruskan je perjalananan ke Queenstown malam ni, sebabnya waktu malam yg panjang, tak elok dibazir-bzirkan. Lagipun dah la kedai-kedai tutup pukul 5pm macam tuh, harus kebosanan takde buat apa-apa.





 Dan tak payah nak patah balek ke Dunedin sebab jalan ni boleh terus ke Alexandria. Ada dua jalan untuk menuju ke Alexandria tapi setelah dikira jaraknya berdasarkan map Jucy, state highway 8 (simpang Milton) lebih dekat berbanding State highway 85 (simpang Mosgiel). Simpang Mosgiel ni lagi dekat dengan bandar Dunedin, mungkin jalan di sini lebih bengkang bengkok sebab tuh jarak dia jauh. 


Di state highway 8 pun jalan sangat bengkang bengkok menyebabkan semua orang tak berani drive, jadi aku drive sepanjang perjalanan tersebut. Memang satu hari suntuk aku drive, dan bnyak juga tempat aku berhenti untuk tidur sebab memang aku mengantok sangat, apabila kami memasuki town Lowrence, terperanjat tengok signbord "FREE wireless in TOWN".. hebat yer tengah-tengah hutan ni ada pekan yang ada wireless~ terus berhenti online sekejap dalam kereta..

Next town Roxburgh, tiba-tiba ada tandas automtik.. harus aku pengsan sekejap tengok toilet ni.. Even bandar besar pun takde toilet yang macam ni. Dan akhirnya sampai ke Alexandria, berhenti sekali lagi sebab kepenatan, turun sekejap main baling selipar kat jambatan alexandria, haha takdelah sebab kereta memang takde memalam ni, sunyinye lak tuh bandar ni...

Roxburgh
Alexandria
Crownwell
Sekali lagi kami menyambung perjalanan menuju ke Crownwell dan akhirnya tiba di Queenstown pada jam 11.40 mlm. Lega tak terkata bila dah sampai ke Queenstown, persoalannya mana nk tidur malam ni? Setelah berpusing-pusing di dalam bandar Queenstown dengan orang mabuk di merata tempat, sebab semua orang duduk ber"konichiwa" dengan aku.. Jepun sangat ke muka aku??

11.40pm just arrive in Queenstown.

Kami lepak di McDonald berdekatan area Frankton, sebab sini je yang buka 24jam dan pada jam 4 pagi kami parking kereta berdekatan jalan naik ke Gondola dan tidur di situ dalam kesejukan malam di Queenstown.