ADVERTISEMENT

Trip Down_under 10.0 : North Island, NZ


seawal 7am kami semua dah bersiap and ready to say good bye to all housemate here, sebelum pergi kami sempat memberi cenderhati, crystal cube malaysia kat owner hostel ni sebab walaupun kitorang stay berbayar tapi tetap rasa apa yang kami bayar tak cukup dengan apa yang mereka sediakan kat sini..

Pada pagi ni uncle tolong hantarkan kami ke bangunan i-site sebab bas kami ke Auckland dari situ, pape pun aku kami akan turun di Hamilton sebab masih banyak lagi waktu yang perlu di habiskan kat sini.. Hamilton bandar yang terletak berdekatan juga dengan Auckland, tapi bandar ni tak se-havoc Auckland, cuma ada student University dan old folks jee.. haha ramai sangat warga emas di NZ, ingat apa?

bus ke Rotorua

Dalam perjalanan bas ada berhenti di Rotorua, sebab kat sini dia akan tukar bas kalau nak ke Hamilton kene naik bas yang berhenti-henti lagi sebab bas yang kami naik terus express ke Auckland, jadi dia drop kan kitorang kat Rotorua, tapi dapat jalan2 kat i-site je, selang sejam menunggu bas pun sampai..

i-site Rotorua


Sampai di hamilton, agaknya time ni masing2 puas tertido dalam bas, bila sampai stesen bas terus mati kutu tak tau nak buat apa.. lagi satu kutu kesejukan, sedap betul nak layan blues masing-masing.. ok2 wake up, sebab kene buang masa dulu Robert pada waktu kami sampai, dia belum habis kerja lagi.. so dia kata boleh cari dia jam 4 petang camtuh.. tapi sebelum tu aku kene call dia dulu make sure dia tahu yang kitorang dah sampai..

Hamilton bus station.. first time tempat yg ade bus station yg proper, kalau tak sume tunggu tepi jalan je. 
Dari stesen bas kami pergi menerjah jalan di pekan Hamilton ni sebab nak cari i-site.. dari sini baru kami tahu kedudukan rumah Robert, agak jauh, tapi ada bas free kat Hamilton ni yang pusing pekan dia, siape tak suke benda free? tapi still kene menapak sikit untuk sampai area berdekatan rumah dia tuh..

i-site Hamilton
Jadi kami mengangkut kembali backpack, orang keliling pandang2 je mungkin sebab tak banyak traveller yang singgah sini, sebab nothing much to see.. tapi kitorang ke sini sebab nak menumpang je.. memang takde plan pape pun.. pasal Hamilton ni pun aku tak pernah research pape sebelum ni.. layan~

Sehinggalah kami tiba dia deretan kedai berdekatan dengan area rumah Robert, tapi time tu sure dia tak balek kerja lagi.. Jadi kami pun merayau dengan perut berkeruih ni.. Last2 masuk kedai jual daging halal, pekerja kat situ brother dari Somalia~ kemain suka lagi dia bila dengar kami bagi salam..

"brother u know where is halal restaurant aroud here?"

dia dengan semangatnya bawa kami keluar kedai tunjuk sini sana sini sana.. then kitorang pening nak pergi mana satu..

Lepas dia masuk, kitorang memang tak habis lagi diskus kedai mana, Roti? Kari?? segala macam keluar.. tetiba ada suara orang sapa dari belakang..

"korang semua ni dari mana??? where are you froooom?"

Time ni lah aku terjumpa Cik Eton, terus dia bawa kami balek rumah dia.. (cerita lanjut edisi lepas).. rumah cik Eton pun dalam 10 mnt berjalan ok, aku ingatkan dekat, gagah jugak dia ni berjalan, patutla berjiwa muda, selalu exercise rupanye..

Cik Eton ni orang singapore~ tapi ada budak malaysia yang tinggal dengan dia.. nama dia Rashid.. Dan memang ramai orang Malaysia kat sini semua kamcing dengan dia..

"Cik eton dulu tinggal rumah yang 3 bilik, memang selalu cik eton buat couchsurfing~ sebab tinggal ber-2 je, yang skarang cik eton pindah rumah 2 bilik, satu bilik tu dah sewa kat Rashid... kalau ada bilik kosong cik eton sure kasik korang je.. "

With Jimboy kat umah Cik Eton..
Macam-macamlah borak, cik eton duduk tanya kisah travel ni~ sebab 2 orang anak dia pun sekarang travel gak, sorang kat Europe sorang kat India~ bila husband dia (Uncle David) balek malam tuh, terus dia suruh kitorang tidur je kat rumah dia.. ada satu bilik kat dapur tuh untuk gegurlz dan yang lain tidur kat ruang tamu..

hidangan selepas dinner, freshly baked tau.
Tapi sebab kitorang dah janji dengan Robert, so kitorang cakap ngan Cik Eton malam esok baru kitorang tidur rumah dia plak... daripada takde tempat nak tidur last-last terus dapat offer yang tak pasal-pasal datang, itulah namanya rezeki di perantaun.. hehe

Bersambung..
*malas nak elobrate sangat entry ni sebab dah pernah update aritu masa kat sana..

6 comments:

Janggel / Rain said...

Wow besarnya kucing tu. Kalo sejuk ko peluk2 je kucing tu kompom panas.

Henry Fox said...

yang last skali tu ape? biskut coklat chips ke? ohmaii sedappp!

shah_rule said...

janggel: kucing tu kuar masuk rumah selambe je walopun kat luar tu kemaen sejuk.. jeles aku.. haha

henry: cheese scone home made lagik..

Fatt said...

nampak kucing gemok ni teringat plak aku dengan Moss..hidup lagi ke dah mati si tua tu...umur >10 tahun dah tu

apapun aku rinduuu nz :(

shah_rule said...

moss kt queenstown tu kan..haha kate dh cukup cukup dh dgn nz.. kang rindu2 ttbe smpai sane balek..haha

Zie Noorzail said...

Comeiiii nyer Jimboi!