ADVERTISEMENT

Trip Down_under 11.0 : North Island, NZ

Kali ini aku menumpang (cam buruk je bunyi menumpang) di rumah Robert Moore~ takpelah sedar diri sikit.. Rumah dia ni seriously antique weh~ tak sangka plak yang tinggal dalam dia semua remaja-remaja cam kitorang gak.. Robert pun sebaya dengan aku dan housemate yang lain pun sama.. Semua baru lepas menjejakkan kaki ke dunia pekerjaan selepas tamat degree.. Same like us la.

Malam tu Rashid yang hantar kitorang ke rumah Robert, memang tak beberapa jauh pun.. Jadi perkenalan bermula dari malam itu chit chat sampai ke pagi. Dan bila pagi rasa sejuk tu memang lain macam sikit mungkin sebab rumah ni rumah papan kot.

Di pagi hari tu semua keluar pergi kerja dan kitorang tinggal kat rumah dia, lagipun kitorang takde plan pape lagi pagi tuh selain berkemas dan balek ke rumah Cik Eton. Cuma tunggu Rashid datang ambil kitorang. Boleh tak tetiba ada driver.. Suka hati btol!!!


Bila kami meninggalkan rumah tersebut, kunci rumah still ada pada aku sebab semua kat tempat kerja, jadi petang nanti we plan untuk buat farewell party dengan deorang.. Its what normally kitorang buat untuk couchsurfer.. dah dia kasi tidur kat rumah dia kan..

Bila sampai je rumah Cik Eton tetiba dia cakap, stocking korang ni tak cukup tebal ni, terus dia keluarkan ni..
"ambik sorang satu" speechless!

Sampai di rumah Cik Eton sibuk tanya kitorang nak masak apa, since most of them veggie so Cik Eton suggest untuk buat Chappati + Kuah dal + terung goreng.. Apekah??? Layan je dan meh ikut Cik eton beli barang.. haha

Rainbow

sape kate duduk oversea tak makan belacan? haha
Kicap kipas udang pun ade~ 
Kebetulan hari ni adalah hari jumaat, Rashid bawak kitorang pergi masjid Hamilton.. Memang ramai juga warga malaysia kat sini but most of them adalah student di Uni Waikato. Terserempak dengan seorang Dr anaesth kat sini, dapat juga lah dia kongsi cerita macam mana kerja kat NZ walaupun perjumpaan itu singkat.. Dan dia siap offer kalau nak pergi mana-mana dia boleh hantarkan.. tapi kami menolak sebab malas nak susahkan sesapa..

Abg Izhar pula tetiba mengajak kitorang makan malam kat rumah dia malam nanti, baru je berkenalan terus ajak datang rumah.. Kuat btol bond rakyat malaysia kat sini.. Bangga tak jadi rakyat malaysia? haha

So petang tuh selesai masak-masak kami pun kembali ke rumah Robert, bila waktu hujan langit gelap rumah ni nampak scary plak.. sepatutnya petang ni Robert ajak aku turun memeriahkan program reformasi dia.. sebenarnya dia ni pihak pembangkang ok.. takut plak nak join, tapi as far from what i hear memang negara deorang bebas buat benda-benda macam ni, tapi disebabkan hujan.. aku tak pergi pun..

Inilah programe nyer yang sampai nak buat reformasi ni.. 
We survive -Haunted mansion.. haha
Di waktu malam pula seperti yang dijanji kami ke rumah Abg Izhar, banyak gila makanan isteri dia buat, dah macam sambut artis . ek tetiba~ anak-anak deorang ni lagi la memang mesra alam betul.. dan paling best bila kita tanya dalam bahasa melayu they only can reply in english.. habeslah nenek ko kat kampung makan hati dik..




Bersambung.....

12 comments:

Anash said...

hai dokter...
lama sungguh tak jengok drop komen..
masing2 sibuk...hehe
best jugak eh coachbeg nih..eh silap
...
iya
malaysian bonding more firm and close when are abroad...tapi tak semua la..minority sahaja yang..kalau nampak melayu dtg oversea...mereka buat muka macam derang matsalleh....err...
(based on experience...)

shah_rule said...

haha ye la couch beg yg ni murah yg kt kedai mahal.haha

yela mabe yg mnetap sane mungkin ok sbb lme x jmpe org cm kite tp yg pergi sane tuh skejap2 je yg blagak lebih..buat2 xnmpak jee.sedih!

Anonymous said...

cam mane leh kata umah tu haunted Mansion...aku tgk cantik jer rumah tuu...klu ada kt sini seketul..bangaa aku duk umah tu hahahaha

mIE...

shah_rule said...

rumah tuh ok je..tp time langit gelap nmpak laen plak..haha tuh la bnyak sgt tgk muvee kot..haha

marikosan said...

i know kak hanna and abg izhar family because she is my senior in high school and her adik is my classmate. kak na mmg friendly untung dpt jumpa diorg

shah_rule said...

aiks serious ke???? oooo cmne ttbe ade junior die lak ni..haha deorang mmg friendly gile..sampai skang duduk balas2 komen kt fb..

Janggel / Rain said...

Wow kemunculan sekejap2 dr shahrul membuatkan ramai org rindu hahaha.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
shah_rule said...

kemuculan sekejap je dgn korang sume.. rase cam nak duduk kl balek je rasenye.. haha

NEKCIK said...

Salam shahrul......untung gak merantau ni ye...ramai dapat kluarga angkat kan

Azimah Shukor said...

assalamualaikum. Saya nak bertanya soalan. boleh bantu sye untuk contact student degree medic & finance di Unive wakaito. Saya dan kawan akan sambung blaja di sne :) sila balas di email sye ye muccifive@gmail.com

shah_rule said...

azimah: wah bestnye dpt belajar kt NZ.. jeles..
so far takde plak cntact student medic/finance..ramai contact student postgraduate la.. tapi deorang pun dah balek malaysia.. hmmm contact cik eton ade lahh..
ade medic ke kat waikato?