ADVERTISEMENT

Trip Down_under 12.0 : North Island, NZ

Next day in Hamilton, as what i say before nothing much things to do or to see here. Yang ada tarikan utama di Hamilton adalah Hamilton Garden, the biggest garden in new zealand ok.. tapi disebabkan tak beberape kene dengan musim yang kami dating make terima sahaja lah spa yang bole dijadikan santapan mata di pagi hari di Hamilton..

Kami bangun pun agak awak, walaupun hari ini adalah hari sabtu CiK Eton tetap bangun awal sebab kerja, tapi tempat kerja dia sebelah rumah je.. kat Geriatric centre. Ape tuh? google sendiri...hehe uncle david plak tak berkerja pada hujung minggu, tapi tau tak ape hobi dia kalau time cuti???

Kata Cik Eton orang new zealand ni tak betul sikit, kalau time cuti ada dia bawak kereta dia masuk ke highway (bukan jalan besar pun) bawak kereta laju-laju.. selalunya dari Hamilton pergi ke Cambridge (town berdekatan) lepas tu balek semula ke rumah.. without any purpose~ saje lepas stress katenye.. tapi bila bukak garage kereta uncle david pagi tuh.. damnnnnnn i can believe my eyes now

kereta uncle bond ni..jangan main main..!

Excited kawan aku sorang ni sebab nampak kereta ni, beriya dia tolong uncle david polish-polish kereta dia pagi tuh.. dapat round-round pagi naik kereta tu, excited bole??? yang kitorang lain masih mamai mamai lagi..yela cuaca sejuk faham-faham je la..

Tmpat Cik Eton kerja..

Bila matahari dah naik baru kitorang memulakan misi Hamilton (cewah padahal nak jalan-jalan ke Garden dan town dia je) semua ni dilakukan dengan berjalan kaki sahaja, tak jauh sangat pun nak ke Garden dari rumah Cik Eton, dan disebabkan weekend, ramai juga orang datang ke sini..

Jim boy pun nap ikut..
Kawasan Garden ni memang besar, taman-taman dia bertemakan negara-negara luar.. contohnya ada tema jepun, US garden, india, China.. kalau datang time spring sure cantik.. ramai juga pengunjung luar  Hamilton yang turur berkunjung kat sini.. aku terjumpa warga malaysia kat sini yang asalnya melawat anak dia yang belajar di Auckland, tapi Auckland bosan jugak kate dia, tuh datang ke Hamilton jalan-jalan..








Kemudian kami sekali lagi menyambung perjalanan ke kawasan Hamilton town.. jauh jugak perjalanan tapi usaha kitorang sia-sia je sebab banyak kedai yang tutup di hujung minggu. Kedai-kedai sourvenier pun tutup.. Terus kami jalan pulang ke rumah Cik Eton..

Bandar yang sepi

Tengok air pancut ni je la agaknya tujuan dtg sini..

empty road

Waikato river, orang sini kata sungai ni sungai terbesar kat North island dan sungai yang paling tercemar kt NZ..
tak tahu la kebenarannya..

Cik Eton sekali lagi mengajak aku meneman dia pergi beli barang rumah lagi..sebab memang selalu hujung minggu dia akan shopping barang rumah.. *ni memang kerja rutin aku kalo kat rumah.. mak aku pun camni jugak, xde orang lain dia nak ajak!


Selepas selesai makan dan bersantai dalam rumah, Rashid mengajak kitorang keluar, kali ni pergi satu tempat yang terbesar di NZ jugak.. Te Awa shooping complex terbesar kat NZ yer juga terletak didalam daerah Hamilton.. Kedai-kedai pun biasa-biasa juga rasa macam pergi shopping complex biasa je tak ubah seperti rasa di Kl mahupun JB (motif JB?)

Dah macam kilang Aiwa plak. haha
 Dan selain itu juga kami sempat print gambar kami berempat menggunakan printer express kat kedai photo kemudian lekatkan kat fridge Cik Eton sebagai tanda terima kasih.. ingatlah kami selalu..hehe

Selepas selesai segalanya kami hanya berehat di rumah Cik Eton, sehinggalah sampai waktu malam di mana kami menyambung perjalanan kami.. tamatlah sudah masa kami habiskan di Hamilton.. Memang satu persinggahan yang tak terduga dan tak dapat di balas jasa baik Cik Eton terhadap kami.





Bertemu dgn warga malaysia lagi.. tekun makcik tu tgk kamera, nak buat candid ni.. haha
Sebelum sampai ke rumah Rashid membawa kami singgah sekejap ke Universty Waikato tempat dia belajar..Ada barang dia nak ambil masa ni jadi bawa kami sekali.. Sekaligus dapatlah gambaran macam mana deorang survive belajar kat sini..


Cantik ada tasik dalam Uni..ekh cam ada je kat UM kan, landang lembu pun ada dalam UPM.. haha

feeling-feeling student life!! 


Symbol of eternity in maori...

Malam tu Cik Eton pulak yang sibuk kemaskan beg makanan kami.. mana yang dah lama dia buang, dia gantikan macam-macam lagi dia masukkan dalam beg tuh.. we found family here.. rasa sangat sedih time nak balek, dan Insyaallah mungkin satu hari nanti kami dapat bertemu kembali..

Bergambar sebelum balek.. 

Thats how Hamilton people treat us.. look to sign again make me sad..

Where's next? stay tuned~

8 comments:

Janggel / Rain said...

Cantik sungguh unibersiti depa yer..... mesti feeling habis kalo belajar.

Biqque said...

nanti kalo abih post nz, ko buat pulut kuning ye?

hahaha!

rindu kat nz...

shah_rule said...

universiti depa pkai air cond kt luar bangunan..sejuk sungguj..

haha kalo habes ni dtg la rumah ad kenduri kesyukuran..hehe

shah_rule said...

universiti depa pkai air cond kt luar bangunan..sejuk sungguj..

haha kalo habes ni dtg la rumah ad kenduri kesyukuran..hehe

Naramas Aman said...

Shah_rule,
Mesti Dr suka gambar tu (yg ada kolam tu), sampai keluar 2 kali, kan?

Baik betul Cik Eton tu, banyak pahala dia dapat.

Bagus juga idea Dr, print out gambar, lepas tu tepek kat peti sejuk Cik Eton :)

Di NZ ni sama juga dengan Melbourne, hari minggu je banyak kedai tutup :(

shah_rule said...

hahha aik tak perasan plak ade 2 gamba tuh.. ye la tension jgak weekend kedai tutup dah macam feeling2 kedai2 apek kat kawasan kampung je.. haha

Anonymous said...

Very great post. I just stumbled upon your weblog
and wished to mention that I've really loved browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing in your feed and I am hoping you write again soon!
Review my website ... cash payday loan

NEKCIK said...

besstnyer dapat mak angkat kat sana ye...baik hati makcik Eton...