ADVERTISEMENT

Trip Down_under 9.0 : North Island, NZ


Kembali bersiaran dalam marathon trip down under..mane tak rase nak marathon nye sebab dah lame tertunggak, aku kalau boleh nak habiskan sebelum trip seterusnya yang akan datang.. wah ade plan lagi rupenye.. haha

Jadi hari ke-3 di North Island adalah hari penghabisan kami di Wellington, dalam misi menamatkan perjalanan sampai ke Auckland airport dalam masa seminggu setengah.. adoi sebab sepatutnya plan nak spend 1 week je kat north island tapi disebabkan flight yang selang 4 hari dari tarikh yang kami pilih adalah jauh lebih murah, why not spend more time here~ tapi kalau di fikir kos penginapan, mahu lingkup masing2 kan.. jadi sebab tuh la last minute bukak couchsurfing cari asal boleh je..

plan in north island? seriously memang takde plan, rasa ikut flow angin je.. mane die bertiup disitulah arah kami.. sebab mungkin dah rasa havoc plan south island sekian lama.. otak pun dah penat nak fikir..
apekah kesudahannya~ nanti aku habes marathon ok~

So seawal 5 pagi kitorang check out dari X-base dan menapak ke arah stesen bas.. stesen bas di wellington tak lah se-gah stesen pudu yang dah direnovate tuh, mahu pun stesen bas larkin yang besar lebar tuh.. (motip stesen bas larkin)

dia hanyalah stesen macam ko tunggu bas tepi jalan je.. berhadapan dengan mcD di Bunny street, seberang jalannya adalah stesen keratapi Wellington.. agak jauh jarak dia dari hostel kitorang, jalan kaki mahu makan masa 30mnt.. tapi masing2 gigih, dah la pagi pagi sejuk tambah pulak angin kat wellington ni memang kalau letak kerusi meja plastic tuh kat tepi laut, boleh melayang yer.. selamat ada menatang besar yang menambah berat memeluk dari belakang.. haha

Jadi bila sampai tuh masing-masing sibuk layan wifi free curi dari mcD.. selepas bas sampai, tunjukkan aje ticket nanti die check in sorang2 dan berkira jugak dia pasal beg-beg ni.. dah macam airasia plak~ so whatever la, kali ini kami menuju ke Napier.. perjalanan memakan masa 5 jam dari Wellington..

i-site Napier

Sampai di Napier, kami terpinga-pinga lagi, apakah yang harus aku buat kat sini, langit tak begitu cerah, bila masuk ke i-site.. barulah aku tau pasal cape kidnapper tuh hanya best time musim2 summer atau spring je kalau nak tengok banyak burung2 bermusim.. aisehhhh lagipun time winter memang takde bas yang masuk area tuh.. cuma kalau gigih nak drive, boleh je.. tapi memang digambarkan sangat tak best kalau masuk time winter..

Uncle kat i-site ni tolong call kan hostel yang telah kami book.. bila dia kate dia boleh call kan~ riak muka dia macam seronok pulak..

bila dia angkat phone call tuh, terus borak2 macam borak dengan member lame.. how are you.. long time no see bla bla bla.. at the end baru dia cakap pasal kami ber-4 yang baru sampai kat i-site.. siot kan~ tapi aku rase phone call ni thru internet kot.. free call je tuh.. sebab memang dia tak caj pape pun..

Hostel yang telah pun dipilihkan oleh nakedsleep untuk kami di napier adalah Portside Inn Backpacker Lodge., lokasi dia memang dekat dengan port dan mengambil masa sejam berjalan kaki dari town ok, sebab tuh dia sediakan free pick up tuh.. seriously 1 jam sebab kitorang try jalan kaki ok.. taubat tak nak jalan dah..



memang rasa duduk dalam area port, siap ada train bawak kontena lalu lintas depan hostel.. 

Owner hostel ni suami isteri yang takde keje mengubah rumah mereka menjadi backpacker lodge. sangat convinience, rasa macam rumah sendiri.. di rumah dia terdapat 2 orang warga hong kong yang dah tinggal as helper work exchange sebab dia 2 orang ni kerja kat mcD tapi kene kerja kemas2 jugak kat hostel selama 2 jam sehari.. tapi untuglah dapat stay for free.. Dan terkejutnya hanya kami ber-4 dan mereka ber-2 je yang duduk  kat situ.. tapi pape pun memang dia suruh buat macam rumah sendiri.. tak gituh?

Kalau nak ke town biasanya kalau keluar pagi2 boleh tumpang uncle sebab memang dia ke town pepagi tuh.. tapi kalau luar waktu tersebut memang dia tak layan, perhaps budak hong kong 2 orang tu memang pergi kerja sekali dengan uncle.. balek naik bas.. dia pun serik nak jalan kaki..

Petang selepas check in tu maklumlah jiwa muda, darah manis kami gigih nak mencuba jalan kaki ke town.. dan ke hypermarket borong stock makanan.. tapi bila sampai memang sangat meletihkan.. terpaksa lah beli terus barang2 untuk 2 hari kat sini.. and that it, we not gonna come to the town again.. haha
Berbelanje di Pak n save,

malam tuh banyak masa di habiskan dengan berbual-bual dan makan malam bersama-sama walaupun semua masak lain2.. memang rasa warm je isi rumah ni.. selain tu aku banyak menghabiskan masa mencari couchsurfing sekitar napier, sebab banyak sangat masa tambahan kat north ni..

on the next day, aku taktau nak jadi apa, selain berjalan-jalan di tepi laut menikmati keindahan alam, kami cuma masak-masak jad orang pemalas dan menonton citer the lord of the ring.. dari trilogy 1 sampai yang last.. dahlah tengok pakai projector plak tuh.. matilah orang tengok keburukan perangai kami.. adakah perasaan itu lain bila tengok citer tu kt NZ? memang takde keje kan..

Semua benda ada dalam hostel ni, dan buah buahan sume die kasik free,..
light tower near the hostel...

Surrounding look peaceful.. 
See.. buat cam rumah sendiri.. 
Dan akhirnya mesej di Couchsurfer terbalas, Robert moore from Hamilton willing nak pungut kami semua di Hamilton.. plan untuk 2 hari kat Hamilton before heading to Pukekohe.. tuh pun dah berapa kali adjust dah pasal Pukekohe sebab kitorang tukar plan last minute, sebab sejak aku start pakai couchsurfing lagi couple from Pukekohe Lynn and John dah awal2 accept kami ber-4.. tapi disebabkan masa dipanjangkan lagi di North island, maka aku tambah2 lagi plan sebab takkan nak menumpang rumah dia lama sangat ye tak~

Before we leave, the owner ask to tag our country in the map.. macam macam pulak tuh dia tanya.. 
Jadi here the plan, after Napier kitorang terpaksa tukar laluan untuk singgah di Hamilton sebelum sampai  ke Pukekohe. Tiket camne? Aku terus tukar on the spot time naik bas tuh, sebab bila sampai di Rotorua bas akan berhenti kat sini dia akan divide bas lagi.. nanti aku sambung ok~


Sekian dulu.

10 comments:

Azuan Muhafiz Abdul Karim said...

tros sampai napier dah..haha! tapi bab berjalan kaki dr hostel ke town tu mmg sedeyh ar..abes sparuh ari tuk jln kaki jer..dahla mlm2, mcm2 bunyik ade time lalu kat kawasan kejiranan die tu..aiyo!~

shah_rule said...

Thats why balek dah x nak masok area kejiranan tuh.. sanggup lalu tepi port.. kalo kene langgar keretapi tak ke naya,, haha

NEKCIK said...

Bila lah tuan doctor ni nak sampai ozz ni

shah_rule said...

jauh ni nak marathin..haha dh x suke nz dah sbb aax dah x g sane...

shah_rule said...

marathon

Farikica said...

wah..memang marathon ni...seingat aku la, dah lama dah start baca kembara nz ni tp lom abis2 nih...:) x pa, slow n steady..anyway, view was superb! i am not only talking about the view in this post but all the other nz's posts as well.

MasZuber said...

marilah kite sama2 marathon menghabiskan entry! heee

arg..NZ x sampai lagi!!

shah_rule said...

farikica: ye la padehal bukan reti ambik gamba je.. maen snap2 camtuh pun bile tengok balek terasa cam pro photographer.. padehal memang alam sana cantik.. haha penat nak habeskan cite nie..

maszuber: oo ko pun bnyak tertunggak lagik kan... hehe jom marathon..

Fatt said...

cisss...aku dah taknak rindu NZ tetiba masuk cni rindu lah pulakkkk...lelagi bila tgk Pak'n Save T__T

shah_rule said...

haha biar ak cepat2 habes kan entry busuk ni.. hehe